Ihanaa, tapailunne on vihdoin vakiintumassa. Mutta voih! Koska meikkipussin kehtaa jättää ihastuksen luokse? Entä kuuluuko joka päivä pitää yhteyttä? Kaksi miestä ja kaksi naista ratkovat deittailun ikuisuuskysymyksiä.

Missä vaiheessa toisen asuntoon voi jättää tavaroitaan, ja pitääkö siihen kysyä lupa?

N1: Jättäisin joitain tavaroitani heti, kun niiden mukana kantaminen tuntuisi liian rasittavalta. Mikäli siitä huomautettaisiin, väittäisin unohtaneeni ne vahingossa.

N2: Jos pari asuu kaukana toisistaan, on perusteltua jättää toisen luokse tavaroitaan. Tarkistaisin silti ensin, onko se ok. Toinenhan saattaa jopa ilahtua!

M1: Tavaroita voi jättää vaikka heti. Tuntuisi absurdilta pyytää siihen lupaa erikseen. Kertoo paljon toisen tunteista, jos sukkaparista saa aikaiseksi haloon.

M2: Ahdistuisin, jos löytäisin jonkun tavaroita kodistani. Kysyisin ensin lupaa. Asiasta ei tarvitse tehdä numeroa, rento kysymys riittää.

Mitä jos joku toinen kiinnostava tyyppi pyytää ulos?

N1: Yksinkertaista: älä tee mitään, mitä et haluaisi toisenkaan tekevän.

N2: Jos toinen potentiaalinen treffikumppani kiinnostaa niin paljon, että on valmis riskeeraamaan ensimmäisen deittinsä, ei ole oikeasti kiinnostunut

M1: Kannattaa mennä treffeille. Sillä tavalla huomaa, kuinka paljon tyyppi 1 todella kiinnostaa. Päätös siitä, kumman kanssa haluaa jatkaa, pitää kuitenkin tehdä nopeasti. Tupladeittailu pitää salata.

M2: Suhde ei ole kovin vakava, jos harkitsee treffejä toisen kanssa. On riski alka deittailla toista, jos ensimmäinen tyyppi kiinnostaa.

Kuinka nopeasti pitää poistua Tinderistä?

N1: Tinderistä olisi syytä poistua, kun deittailu alkaa vakiintua julkiseksi. Loukkaantuisin, jos kundi olisi aktiivinen Tinderissä. Haluaako sellainen tyyppi oikeasti sitoutua?

N2: Tinder pitää poistaa heti, kun toinen vaikuttaa potentiaaliselta, vaikka sitä ei olisi erikseen keskusteltu. Vaikka Tinderin selailu olisi vain viatonta ajan tappamista, se ei ole kunnioittavaa toista kohtaan.

M1: Tinder poistetaan The talkin jälkeen, eli kun on sovittu seurustelusta.

M2: Tinder on turhin syy riskeerata potentiaalinen juttu. Jos toinen näkee ruudulla pomppivia Tinder-ilmoituksia, siitä seuraa todennäköisesti riitä tai paha mieli.

Parin viikon yhdessäolon jälkeen deitistä ei yhtäkkiä kuulu enää mitään. Miten asia selvitetään?

N1: Toisen katoaminen yhtäkkiä on aina erikoista. Voihan toki olla, että toisella on oikeasti kiire. Parin päivän hiljaisuudesta ei kannata suuttua. Ehdottaisin suoraan seuraavia deittejä. Jos vastaus on ympäripyöreää mutinaa, rivien välistä voi tulkita kiinnostuksen hiipuneen. Jos toinen katoaisi kokonaan eikä vastaisi viesteihini, kysyisin kasvotusten, mitä oikein tapahtui.

N2: Laittaisin rennon ja ystävällisen viestin, jossa pyytäisin kertomaan suoraan, mistä kiikastaa.

M1: Selitystä on ehdottomasti syytä pyytää. Jokainen ansaitsee tietää, mikä on muuttunut.

M2: On hyvä puida asia halki ja sitten unohtaa se. Roikkumaan ei kannata jäädä. Jos nainen tekisi minulle katoamistempun, tulkitsisin tilanteen rivien välistä, ja antaisin vain olla.

Kuuluuko joka päivä pitää yhteyttä?

N1: Edes yksi tilannecheck-viesti päivässä kuuluu asiaan. Itse en taktikoi, vaan laitan viestejä silloin kun huvittaa. Toisen reaktio kyllä paljastaa, missä mennään

N2: Vastaan aina viesteihin, vaikka minulla olisi kuinka kiire. Viestin kirjoittamiseen löytyy aina aikaa, jos on oikeasti kiinnostunut toisesta. Suurin virhe on leikkiä jääkuningatarta ja laskelmoida jokainen siirto.

M1: Ei välttämättä. Parin viikon kohdalla romanttiset tunteet yleensä vasta heräilevät. Silloin ei uskalla tykittää koko ajan viestejä, vaikka toisaalta alussa nimenomaan pitäisi olla aktiivinen.

M2: Viestittelyn pitää olla tasapainossa. Jos tuntuu luontevalta laittaa tuhat Whatsapp viestiä päivässä, ja toinen vaikuttaa yhtä innokkaalta, mikäs siinä.

Kuinka tiiviisti ollaan yhteydessä, jos toinen lähtee matkalle?

N1: On ihanaa kuulla toisesta välimatkasta huolimatta. En silti odota jatkuvaa yhteydenpitoa. Sillä, mitä reissussa on ehkä tapahtunut ei ole merkitystä. Lomaromanssit jäävät yleensä hiekkarannoille. En silti itse ''hyödyntäisi'' matkaani muuhun säätämiseen, jos olisin oikeasti kiinnostunut.

N2: Jos tykkään toisesta, haluan pitää yhteyttä myös tien päällä. Jos reissussa ei pärjää ilman lomaromanssia, suhde ei ole kovin vakaalla pohjalla.

M1: Silloin ei voi odottaa yhtä tiivistä yhteydenpitoa, mutta viestitellä pitää, kun siltä tuntuu.

M2: Yhteydenpidon ei tarvitse olla yhtäaktiivista kuin arkisin, mutta kohteliaisuuden vuoksi kannattaa lähettää edes jotain, vaikka kiva kuva. Silloin antaa ymmärtää, etta palatessa jatketaan siitä, mihin jäätiin.

Saako eksistä udella?

N1: Entisten suhteiden tapahtumat voi puhua läpi. Tarvittaessa voi kysellä enemmänkin, mutta vain toisen aloitteesta. Avoin pitää olla, ettei mitään jää hampaankoloon. Saattaisin säikähtää, jos toinen peittelisi entisiä juttujaan, ja ne olisivat selkeästi tulenarkoja aiheita.

N2: Eksistä saa kysellä uteliaisuutensa mukaan. Jos suhde omaan eksään on yhä läheinen, siitä kannattaa kertoa suoraan. Muuten saattaa syntyä draamaa.

M1: Riippuu entisen suhteen tasosta. Erosta voi keskustella avoimesti, mutta kysyjä ei aina välttämättä halua kuulla koko totuutta tai kaikkia yksityiskohtia.

M2: Itse en halua kysellä mitään, sillä tieto lisää tuskaa. Suhtaudun nihkeästi, jos eksistäni kysellään, sillä tiedän, ettei niistä oikeasti haluta tietää. Kerron yleensä siistityn ja lyhyen version vanhoista suhteistani.

Missä vaiheessa voi sanoa oikeasti tykkäävänsä toisesta?

N1: Sitä ei kannata laskelmoida. Nykyinen mieheni sanoi ensimmäisten treffien jälkeen, että olen ihana. Se oli mahtavaa ja rohkeaa.

N2: Parasta on, kun sen sanoo spontaanisti. R-sana menettää merkityksensä, jos sen laukoo heti, mutta muuta suloista voi heitellä jo aiemmin.

M1: Heti, kun siltä tuntuu. Typerintä on keksiä sääntöjä siitä, koska ja miten saa jakaa tunteitaan. Vaikka olisi tuntenut toisen vain tunnin, voi sanoa, että hän on ihana.

M2: Tunteista puhumisella voi pilata tai kruunata koko jutun. Riskejä kannattaa ottaa ja kertoa avoimesti tunteistaan, kun sellaisia herää

Ei myrskyä ilman tyyntä

Parin viikon deittailun aikana ihaninta on, kun...

...kännykkäsi piippaa viestin juuri, kun olit itse tekstaamassa hänelle.

...shoppailet söpöjä kotiasuja myöhäisiltojen visiittien varalta.

...keskittymiskykysi on nollassa, ja kompuroit päin tolppaa ihastuspäissäsi

...tunnet hänen tuoksunsa tyynylläsi, kun menet nukkumaan.

...hän on ostanut suosikkijogurttiasi jääkaappiinsa ja kylppäriin on ilmestynyt pinkki hammasharjapää sinulle.

...tekstaatte toisillenne jo hississä

...hän tägää teidät erikseen mainitsematta samaan paikaan somessa.

Katso myös:

Näitä deittailumokia jokaisen tulisi välttää

 

Nämä merkit kertovat, että on aika käydä se keskustelu

Oletko pettänyt kumppaniasi

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos