Ainakin se teki meistä sinkuista pinnallisempia, kärsimättömämpiä ja laiskoja. 

Kun amorin työtä helpottamaan luotu sovellus Tinder saapui Suomeen kolme vuotta sitten, lähes jokaisessa tuutissa hehkutettiin, että se pelastaa suomalaisen treffikulttuurin – tai ehkä paremminkin luo sitä tänne. Samaan hengenvetoon puhuttiin nettideittailun uudesta aallosta, sillä Tinderiä selailtiin julkisesti, ja se houkutteli käyttäjikseen paljon sellaista väkeä, jotka olisivat todennäköisesti kiertäneet perinteisemmät seuranhakufoorumit kaukaa.

Kuka olisi uskonut, että jurot suomalaiset innostuvat sovelluksesta, jossa tuntemattomille läheteltiin sydämiä ja vieläpä omalla nimellä ja kasvoilla. Toissa kesänä elettiin Tinderin kulta-aikaa, jolloin sillä oli Suomessa arviolta noin 102 000 aktiivista käyttäjää.

Tämänhetkinen luku ei todennäköisesti ole ainakaan mainittua suurempi. Kun Tinderistä tuli valtavirtaa, sen uutuudenviehätys haihtui nopeasti ja moni sinkku hakeutui muihin palveluihin, esimerkiksi GPS-paikannusta hyödyntävään Happn:iin. Toki joku saattoi myös löytää Tinderin sinkkumarkkinoilta etsimänsä ja valitsee nyt verhoja Ikeassa swaippailun sijaan.

Mutta jos nyt ihan rehellisiä ollaan, aika moni tympääntyi ja lopetti mobiilideittailun kokonaan. Monien kohta kolmekymppisen sinkkunaisen lailla kuulun itse tuohon jälkimmäiseen kategoriaan.

Olen myös sitä mieltä, että Tinder pilasi deittailun. Meistä tuli kärsimättömiä, tunnottomia ja laiskoja. Ennen kaikkea pinnallinen Tinder vei romantiikan taian mennessään. Miten siinä niin kävi?

Hurmoksesta uupumukseen

Kun matcheja alkoi Tinderin aktiivisen hinkkaamisen myötä paukkua, moni meistä tempautui hurmoksessaan ”deittilimboon”. Potentiaalisia saaliita tuntui olevan ainakin yhden kaupungin kokoinen sinkkumeri täynnä, joten moni viritti vieheensä myös viestittelyä pidemmälle.

Treffeillä käymisestä tuli aikaa ja omistautumista vaativa harrastus. Tapasin töiden kautta vuosi sitten kolmekymppisen miehen, joka oli ollut treffeillä yli sadan Tinder-matchinsa kanssa. Yli sadan! Ystäväpiirissänikään ei ollut tavatonta, että samalle viikolle oli sovittuna kolmet tai neljät treffit.

– Tinderissä pärjäävät parhaiten ne, jotka jaksavat yrittää, eivät lastaa tapaamiseen liian suuria odotuksia ja jotka eivät ota torjumista itseensä. Eli ne, jotka pärjäävät deittailussa muutenkin, rakkauskouluttaja, Suomen virallinen lemmentohtori Mia Halonen pohtii.

Itse tein jo heti alussa kaikki kolme virhettä: kävin treffeillä harvoin ja niin pitkän viestittelyn jälkeen, että odotukseni eivät täyttyneet todellisuudessa. Otin torjumisen lisäksi itseeni, vaikkei treffiseura olisi edes sykähdyttänyt. Amatöörin mokia.

80 prosenttia Tinderin käyttäjistä käyttää palvelua löytääkseen itselleen parisuhteen. Luku käy ilmi loppuvuodesta 2015 julkaistusta Tinderin tekemästä selvityksestä, johon kerättiin dataa yli 300 000 ihmiseltä. Tästä voi päätellä, että vaikka treffeille lähtisi kuinka avoimin mielin, lähes jokaisen toiveena on rakastua. Jos ei tänään, niin ehkä huomenna.

Kun treffiseura alkoi Tinderin myötä vaihtua tiuhaan tahtiin ja odotukset lösähtivät alas kerta toisensa jälkeen, moni sinkku diagnosoi itselleen deittiuupumuksen. Psykologi Elina Nurminen kirjoittaa Väestöliiton blogissa, että deittiuupumuksessa ja työuupumuksessa on samoja piirteitä. Niiden toimintaympäristö vaan on eri.

– Työelämässä uupumuksen oireita ovat uupumusasteinen väsymys, kyyninen asenne työtä kohtaan sekä ammatillisen itsetunnon aleneminen. Ihan yhtä lailla deittailu väsyttää ja kyllästyttää. Sinkun asenne kumppanin löytymistä kohtaan voi muuttua kyyniseksi. Usko siihen, että on kumppaniehdokkaiden silmissä kelpaava ja rakastettava, vähenee.

Jotkut sinkut ovat kärsineet jopa deittailun aiheuttamista rytmihäiriöistä.

Vain ulkonäkö merkitsee

Mitä helpompaa on löytää kepeää seuraa, sitä vaikeampaa on löytää rakkautta. Tinderissä rakkautta etsitään pinnallisin keinoin, vaikka parisuhteen rakennusaineeksi tarvitaan muutakin kuin fyysistä vetovoimaa.

Koska palvelussa ensivaikutelma luodaan pelkästään ulkonäöllä, on ymmärrettävää, että jokainen haluaa näyttää mahdollisimman edustavalta filttereineen ja huolella valittuine kuvakulmineen. Profiiliin voi ujuttaa rivin pari tekstiä, mutta suurin osa jättää sen tekemättä. Ei jää muita vaihtoehtoja kuin arvioida toisen ulkonäköä.

– Jos vanhempasi olisivat arvioineet toisiaan Tinder-tavalla, olisiko sinua olemassa? Halonen haastaa.

Jyväskylän yliopistossa on parhaillaan tarkistuksessa Tinderiä käsittelevä, tietojärjestelmätieteen pro gradu, jossa käy ilmi että Tinderin käyttö tosiaan teki käyttäjistään pinnallisempia, ulkonäkökeskeisempiä ja valikoivampia perinteiseen kumppaninetsintään verrattuna. Samanlaisia tuloksia on saatu maailmalla jo aiemmin.

Tinder siis vahvistaa nimenomaan niitä puolia, jotka eivät ole ensisijaisen tärkeitä. Kärjistäen: seksikkyys menee luotettavuuden edelle ja tätä rataa. Ymmärrettävästi moni tositarkoituksella liikkeellä oleva hämmentyy ulkonäkökeskeisessä sovelluksessa ja kadottaa kuvien joukkoon sen, mitä oli etsimässä.

– Hyvännäköisistä matcheista saa itsetuntobuustia. Silloin Tinder toimii kuin peli, eikä sillä ole mitään tekemistä oikean rakkauden etsimisen kanssa, Halonen summaa.

Ei ihme, että moni lemmenkaipuinen meni Tinderistä sekaisin. Tinder on kuin loppumaton joulukalenteri. On vaikea pysähtyä, sillä mahdollisuuksien luukkuja riittää avattavaksi. Ehkä jossain niissä lymyää se todellinen jackpot. Siksi harmittavan moni ihan mukava kohtaaminen tyssää ensimmäisiin treffeihin.

– Ensimmäiset treffit jännittävät aina, joten harva meistä on silloin parhaimmillaan. Mutta toinen tai kolmas kerta on jo eri asia. Kun tavataan useammin kuin kerran, ihmisten välille ehtii syntyä inside-juttuja ja huumoria. Suhde muodostuu silloin luontevasti, Halonen vinkkaa.

Helppous = laiskuus

– Lähtökohtaisesti Tinder ja muut deittipalstat ovat tuoneet mukanaan hirveästi mahdollisuuksia, sillä niiden ansiosta ei tarvitse enää odotella, että tapaisi kiinnostavia ihmisiä kavereiden kautta tai ravintolassa, Halonen perustelee.

Tinderin valtti on kiistatta sen helppous. Taskussa mukana kulkeva sovellus kun ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. Tinderin kohdalla helppous tarkoittaa myös sitä, ettei tarvitse nähdä kovinkaan paljon vaivaa. Vaivattomuus puolestaan johtaa helposti laiskuuteen ja välinpitämättömyyteen.

Jos ihminen putkahtaa elämään klikkauksella, on yhtä helppoa myös poistaa hänet siitä – tai jättää vain vastaamatta, ghostata kuten sanotaan. Välinpitämättömyydestä deittailuskenessä on tullut Tinderin takia niin arkista, että harva enää ajattelee pahoittavansa toisen mielen ghostaamalla. On surullista, jos netissä kukoistava välinpitämättömyys ja käytöstapojen puute luikertelevat myös niihin kohtaamisiin, jotka tapahtuvat kasvokkain. Merkkejä on jo ilmassa.

Laiskuus, tuo seitsemästä kuolemansynnistä helpoin, vaivaa sinkkuja jo nyt. Tinderistä tuli niin suuri osa monen elämää, että se opetti kasan uudenlaisia kumppaninetsinnän toimintamalleja. Ensinnäkin sen, että aloitteenteko ei vaadi heittäytymistä. Jos tyyppi, jonka kohdalla painoit sydäntä, ei toiminut samoin, hän ei ikinä saa tietää, että sinä olit kiinnostunut. Koska sama logiikka ei toimi normaalissa elämässä, moni aloite jää torjutuksi tulemisen pelossa tekemättä. Ajatellaan, että ”better be safe than sorry”, vaikka vaihtoehtoja on oikeasti enemmän kuin nuo kaksi.

Nykyään on ihan tavallista, että emme lähesty kiinnostavaa tyyppiä bileissä tai luennolla, vaan yritämme ensin selvittää, onko hän Tinderissä ja teemme aloitteen siellä. Aivan sama vaikka olisit istunut koko illan hänen kanssaan samassa pöytäseurueessa.

– Tietenkin live-tilanteessa lähestyminen on vaikeampaa, sillä silloin joutuu kohtaamaan heti vastapuolen reaktion. Sanon aina, että pitää muistaa, että Wayne Gretzkyllä on myös kaikista eniten huteja, koska hän on ollut eniten maalilla, Halonen kannustaa.

Ei pelkkiä pikavoittoja

Tarkoittaako Tinderistä ja muista deittimedioista luopuminen tänä päivänä sitä, että mahdollisuudet löytää kumppani perinteisin keinoin ovat nyt huomattavasti huonommat kuin Tinderiä edeltävänä aikana?

– Tuskin. Ehkä Tinder on madaltanut suomalaisten kynnystä lähteä treffeille. Mikä tahansa ele kohti aktiivisempaa tapailukulttuuria on tässä maassa positiivinen muutos ja jokaiset treffit erävoitto, Halonen toteaa.

Mutta ennen kuin säntää treffeille, Halonen kannustaa pysähtymään hetkeksi ja miettimään, millaiset asiat ovat oikeasti tärkeitä.

– Millaista elämää haluat elää kymmenen vuoden päästä? Millaiseen suuntaan olet menossa, ja millainen ihminen sopisi siihen viereen? Kun näitä asioita miettii, alkaa arvostaa muutakin kuin pintaa ja pikavoittoja.

Vaikka elämme loppumattoman swaippailun aikoja, kaikki parit eivät todellakaan tapaa Tinderissä. Asia selvisi Mic-verkkomedian viime vuonna teettämässä kyselytutkimuksessa. 18–34-vuotiaista vastaajista 38,6 prosenttia oli löytänyt rakkaansa yhteisten kavereiden kautta. 22,3 prosenttia tapasi sosiaalisessa ympäristössä kuten baarissa, ja 17,9 prosenttia suhteista alkoi työpaikalla. Nettideittipalveluissa tapasi vajaa kymmenes vastaajista, 9,8 prosenttia.

Haaste keväälle 2016 kuuluukin näin: poista Tinder ja ala hymyillä. Kuka lähtee mukaan? 

Katso myös:

Mitä tehdä treffeillä? 14 hauskaa ideaa

Tiesitkö, että heidän piti näytellä Harry Potter -leffoissa?

Näin ihastut kumppaniisi uudelleen

Kuva: Istock

Tutkimuksen mukaan suomalaiset naiset ovat toisistaan kiinnostuneita enemmän kuin koskaan.

– Nainen on miestä pehmeämpi. Kaikin tavoin, sanoo Katrin, 33.

Katrin meni viime kesänä naimisiin pitkäaikaisen miesystävänsä kanssa, ja pariskunnalla on yhteinen lapsi. Ennen miehen tapaamista Katrin seurusteli hetken naisen kanssa.

– Nuorena olin kiinnostunut vain pojista, enkä ikinä ajatellut olevani naisen kanssa. Jos minun olisi pakko määritellä seksuaalisuuteni, sanoisin, että olen hetero, Katrin sanoo.

Katrin ei ole ainoa. Väestöliiton FINSEX-tutkimushanke on tutkinut suomalaisten seksuaalisuutta 1970-luvulta lähtien. Tuoreimman tutkimuksen mukaan naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti. Viime vuosituhannella vain noin viisi prosenttia naisista kertoi kiinnostuneensa seksuaalisesti omasta sukupuolestaan. Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa alle 30-vuotiaista naisista jopa 35 prosenttia kertoi kiinnostuneensa miesten lisäksi naisista. Naisten väliset seksikokemukset ovat jopa kaksinkertaistuneet sitten 1990-luvun. Naiset ovat siis paitsi entistä kiinnostuneempia naisista, myös kokeilleet naisten välistä suhdetta käytännössä. Mistä muutos johtuu?

– Yleinen keskustelu seksistä on vapautuneempaa kuin ennen. Tiedon lisääntyminen ja myönteiset esimerkit antavat ihmisille enemmän tilaa pohtia ja toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Nykyisessä myönteisessä asenneilmapiirissä on helpompi antaa itselleen lupa kokeilla erilaisia asioita, erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo.

Katrinilla oli takanaan yksi ihmissuhde miehen kanssa, kun hän lähti töihin kesäleirille Yhdysvaltoihin. Leirillä ei ollut ainuttakaan miestä, ja pian alkoi tapahtua. Ei ihan tyynysotaa, mutta sinne päin.

– Eräs nuori nainen alkoi flirttailla minulle samalla tavalla kuin mieskin flirttailisi. Hän sanoi kauniita asioita, ja pian ihastus kehittyi. Kiinnostus naiseen oli itsellenikin yllätys.

Katrin uskoo, että ihastukseen vaikuttivat monet tekijät. Nainen oli kiinnostava, mutta Katrin oli myös uudessa tilanteessa kaukana kotoa. Ja jos miehiä ei ole mailla halmeilla, ei heitä muista edes ajatella.

On itsestään selvää, että ihmiset kiinnostuvat eri asioista omassa – tai toisessa – sukupuolessa. Yhteys voi olla henkinen, fyysinen tai sekoitus molempia. Joka tapauksessa kaikki uusi on aina jännittävää ja kiihottavaa, oli kumppani mitä sukupuolta tahansa.

– Ajattelen, ettei sukupuolella ole hirveästi väliä. Ihastun ihmiseen ja hänen luonteeseensa, Katrin sanoo.

Hyvästi, määritelmät!

Kumppanin sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen merkityksen vähenemisestä kertovat myös esimerkit julkisuudesta. Näyttelijä Shay Mitchell kieltäytyy lokeroimasta seksuaalisuuttaan. Määritelmiin eivät usko myöskään näyttelijä Kristen Stewart ja räppäri Angel Haze. Määritelmät saattavat auttaa muita ymmärtämään toista ihmistä paremmin, mutta jokainen tekee itse päätöksensä omaan seksuaalisuuteensa liittyen.

FINSEX-tutkimukseen vastanneet saivat itse valita seksuaalisen suuntautumisensa painotukset. Erityisen kiinnostavaa on, että tutkimuksen mukaan pääasiassa naisista kiinnostuvien naisten lukumäärä ei ole juuri lisääntynyt. Suurimmat muutokset koskevat nimenomaan naisia, jotka ovat voittopuolisesti kiinnostuneita miehistä.

– Uskon, että kaikki ihmiset, varsinkin naiset, ovat pohjimmiltaan jonkin tason biseksuaaleja. Olen aina ollut kiinnostunut seksistä naisen kanssa, vaikka en ajattele olevani bi, sanoo Emilia, 27.

Tutkimuksen mukaan voittopuolisesti miehistä kiinnostuvat naiset, jotka ovat kiinnostuneita myös naisista, ovat seksuaalisesti vapaamielisempiä. He katselevat enemmän pornoa ja masturboivat aktiivisemmin. Vaihtelu ja uusien asioiden kokeileminen seksielämässä on heille muita tärkeämpää.

Emiliallakin on tapana heittäytyä humalassa tyttöporukassa pussailemaan, eikä siinä ole mitään erikoista.

– Yksi kavereistani on mielestäni erityisen seksikäs, ja olen pari kertaa lukittautunut hänen kanssaan baarin vessaan suutelemaan. Hän seurustelee, mutta ei koe pussailussamme olevan mitään pahaa. Olemme kerran jatkoilla suudelleet kiihkeästi keittiön pöydän päällä samalla, kun hänen poikaystävänsä nukkui makuuhuoneessa.

Fantasioista totta

Jos seurustelee miehen kanssa ja touhuaa humalassa tyttökavereidensa kanssa, eikö sitä lasketa pettämiseksi? Tanskanen uskoo, että aikuisilla ihmisillä on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla – kunhan parisuhdesopimusta kunnioitetaan.

– Suhdemuotoja on monenlaisia. Toisten kanssa seksin harrastaminen on kuitenkin harvoin hyväksi suhteelle, jollei siitä ole sovittu etukäteen, Tanskanen selittää.

Juuri tällainen kokemus Emiliallakin on.

– Pari vuotta sitten harrastin seksiä naispuolisen kämppäkaverini kanssa. Seurustelin silloin, mutta olin maininnut poikaystävälleni halustani olla toisen naisen kanssa, ja minulla oli siihen lupa. Katsoimme telkkaria, joimme viiniä ja juttelimme siitä, että haluaisimme kumpikin kokeilla seksiä naisen kanssa. Yhtäkkiä suutelimme ja pian olimme sängyssäni repimässä vaatteita toistemme päältä.

On vaikea uskoa, että tahoillaan seurustelevat heteromiehet tekisivät samoin. On myös hankala uskoa, että heidän tyttöystävänsä olisivat sujut asian kanssa. Miksi naisen monimuotoisen seksuaalisuuden toteuttaminen on hyväksyttävämpää?

– Naisen seksuaalisuus on tutkitusti miehen seksuaalisuutta fluidimpi, Tanskanen selittää.

Fluidilla kuvataan seksuaalisuutta, joka voi muuttaa muotoaan vapaasti ja joustavasti. Se, että naisen seksuaalisuus on fluidimpi kuin miehen, saattaa osaltaan selittää muun muassa sitä, miksi naisten välinen seksi on kova sana pornossa. Ja koska naisten väliset suhteet ovat yleisesti enemmän esillä myönteisessä valossa, kenen tahansa on helpompi kuvitella itsensä sellaiseen.

– Seksuaaliset fantasiat omaa sukupuolta olevan kanssa ovat hyvin yleisiä, Tanskanen kertoo.

Odotukset johtavat harhaan

Myös fantasioista puhutaan nykyisin aiempaa avoimemmin. Keskustelun lisääntyminen saattaa johtaa siihen, että moni alkaa miettiä seksuaalista kiinnostustaan. Olenko tyytyväinen siihen, mitä olen tähän mennessä kokenut? Haluanko jotakin uutta? Saattaisinko tykätä enemmän naisista?

– Jos kutkuttaa, anna palaa. Seksuaalisissa kokeiluissa tulee kuitenkin kunnioittaa omia ja toisen rajoja ja edetä hitaasti. Ketään, edes itseään, ei sovi painostaa, Tanskanen muistuttaa.

Sitä paitsi, kiihottavasta ajatuksesta huolimatta uusi seksikokeilu voi koitua pettymykseksi ja liian suuret odotukset johtaa harhaan. Yleinen käsitys nimittäin on, että nainen tietää paremmin, mitä nainen haluaa.

– Seksi naisen kanssa on ihanaa, mutta se vaatii paljon enemmän ajattelemista ja keskittymistä. Tiedän, mistä pidän, mutta pitääkö toinen samoista asioista? Miehen kanssa seksi on yksinkertaisempaa, Katrin kertoo.

– Annoimme toisillemme suuseksiä. Se oli hieman kiusallista: olettaisi, että nainen tietää, mitä tehdä, mutta olin ihan pihalla. Kumpikaan ei lauennut, emmekä oikein tienneet, milloin pitäisi lopettaa, Emilia komppaa.

Kumpikin naisista on silti tyytyväinen kokemukseensa, eikä vaihtaisi sitä muuhun.

– Olen onnellinen, että se tapahtui. Tuntuu, että sain haluni tyydytettyä, enkä ole sen jälkeen haaveillut seksistä muiden naisten kanssa. Paitsi katsoessani Orange is the New Blackia, Emilia sanoo.

Oli miten oli, kehitys on myönteistä, ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta puhuminen on tervetullutta keskustelua yhteiskunnassa. Ja niin on myös seksin harrastaminen, sanoo Tanskanen.

– Se, että on iso osa naisia, jotka ovat seksuaalisesti aktiivisia ja työstävät sitä osaa itsetuntemuksestaan, lisää todennäköisesti suoraan tai välillisesti kaikkien sukupuolten elämänlaatua. Se myös parantaa ihmissuhteita. 

Kuva: iStock

Vierailija

Tutkimukset osoittavat, että naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti – mistä se johtuu?

Huolestuttavaa, että naiset kiihottuvat toisistaan! Tai miehet toisistaan! Koska tarkoitus on, että mies ja nainen jatkavat sukua, eli tunteevat toisiinsa seksuaalista vetoa, mikä näin ajateltuna tuntuu normaalita. Miksi? Olisiko taas kerran vastaus siinä mitä laitamme suustamme alas, eli mitä lisäaineita ja myrkkyjä syömme monipuolisen ruuan lisäksi, niin että hormoonituotantomme jotenkin muuttuu. Yksi syy on myös tämä meidän aikamme, kun kaikki on ns. luvallista. Ei ujostella, ei kaihdeta...
Lue kommentti
Arto

Tutkimukset osoittavat, että naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti – mistä se johtuu?

Vastaus on selkeä ja suora. Globaali taustasätelymme on 10- kertaistunut ydinvoimaloiden päästöjen takia. Säteilytys tuhoaa suoraan ihmisten ylempien aivokuorien toimintaa tuhoisasti! Ydinteollisuudessa vuosikymmenet työskentelleenä. Oli suoranainen SHOKKI katsoa, miten jyrkästi ennen niin mukavat työkaverit alkoivat muuttua pelkiksi ZOMBEIKSI! Sama kehitys degneroi kokonaisia KANSOJA myös geneettisesti JA pysyvästi! Edes Marsiin ei NASA uskallakaan lähettää astronautteja. Koska sama SÄTEILY...
Lue kommentti

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock