Luotat häneen vai luotatko sittenkään? Tai ehkä hän epäilee sinua ja vahtii menojasi? Selvitimme, mikä on normaalia mustasukkaisuutta.

Biletätte kaveriporukalla. Kun jonotat juomaasi, näet heidät. Poikaystäväsi nojaa baaritiskiin ja juttelee innokkaasti ex-tyttöystävänsä kanssa. Kurkkuasi kuristaa. Olet mustasukkainen.
Sopiva määrä mustasukkaisuutta on suloista ja osoittaa, että toinen välittää. Kun se menee liiallisuuksiin, parisuhde on vaarassa.
– Mustasukkaisuus voi olla äärimmäisen tuskallista sekä sen kokijalle että kohteelle, sanoo Väestöliiton psykologi Lotta Heiskanen. Hän kertoo, milloin mustasukkaisuus on normaalia.

Apua, kauniita naisia

”En kestä nähdä poikaystäväni juttelevan jollekin naiselle, jota en tunne. Jos joku on mielestäni minua kauniimpi, tulen epävarmaksi. Uskon, että jos mieheni olisi sinkku, hän seurustelisi mieluummin kauniimman tytön kanssa.” Minna, 26.

Lievimmillään mustasukkaisuus on nopeasti ohi menevää kiukuntunnetta. Pahimmillaan se aiheuttaa suurta ahdistusta. Mustasukkaisuus johtuu epävarmuudesta. Pelkäät, ettei miehesi rakastakaan sinua vaan löytää paremman kumppanin.
Kaikilla tunteilla on viesti. Mieti, miksi olet epävarma? Tarkastele tunnetta. Onko mustasukkaisuuteen oikeasti aihetta?
Kun sinulla on hyvä olla, myös parisuhde voi hyvin. Huolehdi hyvinvoinnistasi esimerkiksi urheilemalla ja tapaamalla ystäviä.
Mustasukkaisuus on yleistä ja normaalia parisuhteen alkuvaiheessa, eikä sitä tarvitse säikähtää. Luottamuksen ja tunnetason turvallisuuden rakentuminen vie aikaa. Alussa ette vielä ole sopineet suhteenne rajoista, kuten siitä, saako jonkun toisen kanssa tanssia baarissa.
– Kerro tunteistasi poikaystävällesi nätisti. Sano hänelle suoraan, mitä pelkäät. Vältä piinaamasta häntä kysymyksillä, mutta kerro avoimesti tarpeistasi, toiveistasi ja huolistasi, Heiskanen neuvoo.

Vahtikoiran armoilla

”Kun tulen illalla kotiin, mies tarkistaa kännykkäni viestit ja soitetut puhelut. Hän epäilee aina pahinta, eikä usko minua, kun kerron missä olen ollut. Kerran tulin kukan kanssa kotiin – olin saanut sen ystävältä – ja mieheni halusi heti tietää, kenen miehen kanssa olin ollut. Selitykseni kaikuivat kuuroille korville.” Netta, 29.

Usein mustasukkaisuus johtuu luottamuspulasta itseen tai toiseen. Jos toinen haluaa etsiä merkkejä uskottomuudesta, hän löytää niitä. Esimerkiksi uusien alusvaatteiden ostaminen voi poikaystäväsi päässä käydä todisteeksi siitä, että petät häntä.
Puolisollasi ei ole oikeutta näprätä kännykkääsi, lukea sähköpostejasi tai käydä Facebookissa tunnuksillasi. Jokaisella on oikeus yksityisyyteensä.
Tee mustasukkaiselle kumppanille selväksi, ettet hyväksy hänen tunkeilevaa käytöstään. Kerro, että vaikka rakastat häntä, haluat säilyttää yksityisyytesi.
Yritä ymmärtää puolisosi epävarmuutta mutta älä suostu vahdittavaksi. Tilanne ei parane, vaikka karsit elämästäsi kaiken sellaisen, joka tuntuu miehestäsi uhkaavalta.
– Rakkaus ei elä, jos toinen haluaa koko ajan kontrolloida. Turvallinen olo parisuhteeseen tulee siitä, että voi luottaa siihen, ettei puoliso petä tai vietä kaksoiselämää.
Jos alistut hallittavaksi, voit masentua, menettää omanarvontuntosi ja uskoa olevasi syypää tilanteeseen. Jos miehesi on tuhoisan mustasukkainen, hänen on vaikea nähdä asioita sinun näkökulmastasi. Muista, ettei normaaliin mustasukkaisuuteen koskaan liity psyykkistä eikä fyysistä väkivaltaa. Jos kohtaat niitä, puutu asiaan heti!

Uhkana ex-puoliso

”Miehelläni on todella lämpimät suhteet ex-tyttöystäväänsä. He käyvät syömässä ja soittelevat. Tyttö jätti mieheni, joten pelkään, että hän on vielä kiinnostunut. Olen yrittänyt kertoa miehelleni, kuinka pahalta ystävyys tuntuu, mutta hän ei kuuntele.” Siru, 23.

Mustasukkaisuuden takana piilee kenties pelko, että puoliso hylkää sinut. Mietit, onko kumppanisi edellinen parisuhde loppu vai haikaileeko hän eksänsä perään.
– Suhteen alussa epävarmuus on normaalia. Panosta keskinäisen turvallisuudentunteenne lujittamiseen. Muista, että hän on valinnut seurustella juuri sinun kanssasi, Heiskanen sanoo.
Selkeät rajat eksiin edistävät suhteen hyvinvointia.  Jos miehesi entiset suhteet huolettavat, puhu asiasta myönteisessä hengessä, syyttelemättä. Hän ei pysty vakuuttamaan sinua rakkaudestaan, ellei tiedä epävarmuudestasi. Jos miehesi silti haluaa olla ex-puolisonsa kanssa ystävä, hänellä on oikeus siihen. Kumppanisi täytyy kuitenkin ymmärtää pelkosi ja kuulla se.

Kiistaa kavereista

”Mieheni on mustasukkainen miespuolisista ystävistäni. Joka kerta kun menen tapaamaan heitä, hän kiristelee hampaitaan. En enää viitsi kertoa, jos olen tapaamassa kavereita.” Heidi, 25.

Kun olet rakastunut tai ihastunut, et haluaisi jakaa rakastasi. Jokaisella on silti oikeus ystäviin.
– Jos toinen joutuu luopumaan kavereistaan parisuhteen takia, hän tulee todennäköisesti vain olemaan vihainen asiasta. Tämä ei vahvista parisuhdetta, asiantuntija muistuttaa.
Haluaisitko itse luopua ystävyydestä vain, koska puolisosi kokee hänet uhkana?
Suhteenne voi kärsiä luottamuspulasta, jos vastakkaista sukupuolta oleva ystävä saa rakkaasi näkemään punaista.
Miettikää, miten voitte kasvattaa luottamusta. Kerro miehellesi, miksi olet juuri hänen kanssaan. Selitä, että vaikka tapaat miespuolisia ystäviäsi, kumppanillasi ei ole pelättävää.
On tärkeää myös elää niin kuin puhuu. Toisen luottamusta ei saa pettää.

Minä tai harrastukset

”Minulla on monia harrastuksia. Nautin urheilusta, se on minulle kuin terapiaa. Puolisoni on vaikea ymmärtää tätä. Hän on mustasukkainen ajasta, jonka käytän harrastuksiin. Välitän kuulemma enemmän harrastuksistani kuin hänestä.” Kristiina, 29.

Yritä ymmärtää puolisosi tunteita. Mustasukkainen ihminen käyttäytyy usein hyökkäävästi, sillä haluaa peittää haavoittuvan puolensa. Mäkättäen sanottu ”Taasko sun pitää mennä salille” -kommentti tarkoittaa usein vain sitä, että toinen tahtoisi sinun kaappaavan hänet kainaloonsa.
– Oman ja yhteisen ajan tasapaino syntyy kompromisseista. Kuule myös toisen toive yhteisestä ajasta, Heiskanen neuvoo.
Omia harrastuksia ja ystäviä pitää olla. Parisuhteessa täytyy sovittaa kahden ihmisen tarpeet. Toisen ei tarvitse luopua rakkaasta harrastuksesta tai ystävistä vain siksi, että seurustelee.
Tee puolisollesi selväksi, mitä urheilu merkitsee sinulle. Kerro, että vaikka menisitkin jumppaan, se ei tarkoita sitä, ettet halua viettää aikaa hänen kanssaan. Kun mustasukkaisuudesta keskustelee ja sen käsittelee, suhde vahvistuu.

Pettääkö hän netissä?

”Olen mustasukkainen, kun en tiedä, kenen kanssa mieheni juttelee Facebookissa. Minua ärsyttää, kun hänellä on ystävinä naisia, joita en tunne. Miehelläni on villi menneisyys. Riitelemme asiasta paljon. Hän on pettänyt muita naisiaan. Voinko vaatia häntä poistamaan Facebook-tilinsä?” Sanna, 23.

Kun puolisolla on ”epäilyttävä” menneisyys, on luonnollista miettiä, onko hän todella nyt muuttunut mies. Älä syyllistä itseäsi tunteistasi mutta mieti, kannattako niiden perusteella aina toimia.
Älä keskity miehesi Facebook-profiiliin, sen poistaminen ei estä häntä pettämistä. Tärkeintä on perusluottamus. Keskity rakentamaan sitä ja anna toiselle hengitystilaa.
– Sinulla on oikeus luottaa, että hän ei pelehdi muiden kanssa, Heiskanen sanoo.
Ilman molemminpuolista luottamusta parisuhde on vaikea saada toimimaan. Joskus rakkaus on sitä, ettei niuhota joka asiasta. Ja sitä, että vain uskaltaa luottaa.m

aikanaan jos silloinkaan

Pilaako mustasukkaisuus suhteesi?

Niin onhan se niin, että ilman luottamusta ei parisuhde toimi. Mutta jos on aiemmin tullut petetyksi on turha kuvitella, että suhteen alettua täyden luottamuksen saisi tuosta noin vain. Luottamus tulee ajallaan jos on tullakseen. Mutta jos toinen ei anna toiselle tilaisuutta/tilaisuuksia osoittautua luottamuksen arvoiseksi niin ei luottamuskaan voi koskaan kasvaa.
Lue kommentti

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos