Anne ja Saara ovat kolmekymppisiä naisia. Viehättäviä, fiksuja ja sosiaalisia. Kumpikaan heistä ei ole koskaan seurustellut vakavasti. Miksi?

Anne, 32, haaveilee poikaystävästä tiistai-iltana ja lomalla.

”Minulla on muutamia ajatuksia, miksi en ole koskaan seurustellut vakavasti. Jostain syystä seurustelu ei ole koskaan tuntunut tärkeältä tai tarpeelliselta. Olen ajatellut näin teinistä saakka. Lyhyitä, muutaman kuukauden hengailuja minulla on ollut aina, mutta ei mitään pidempää. En ole koskaan sanonut rakastan sinua.

Jo nuorempana minusta tuntui hassulta, jos jouduin selittelemään menojani tai sitä, kenen kanssa olin jutellut bileissä. Seurustelevia ystäviäni tällainen ei koskaan näyttänyt häiritsevän. Minua ahdisti. Nautin vapaudestani. Omasta ajastani ja spontaaneista päätöksistäni. Äitini on kertonut, että olen lapsesta saakka viihtynyt erinomaisesti myös yksin.

Kun olin 25, minulla oli kriisi, että en ole koskaan seurustellut. Jouduin selvittämään ajatuksiani siitä, miksi minulla ei ole poikaystävää tai miksi en niin kovasti halunnut sellaista. Paniikkini johtui siitä, että kaikki ympärilläni seurustelivat. Ensimmäiset menivät naimisiin ja saivat lapsia. Mietin, pitäisikö minunkin aloittaa suhde vain, koska olin siinä iässä.

En tehnyt niin. Onneksi. Ei kenenkään pitäisi seurustella siksi, että olisi joku. Se ei olisi oikein itseä eikä toista kohtaan. Enhän minäkään haluaisi, että joku olisi kanssani paremman puutteessa. Odotan suurta tunnetta. Sitä, että ihastun niin, että jalkani lähtevät alta. Jos tuntuu, että homma ei kehity tähän suuntaan, en jatka juttua muutamia treffejä pidemmälle.

Tilanteeni ei johdu siitä, että en tapaisi miehiä. Päinvastoin. Olen sosiaalinen, minulla on laaja ystäväpiiri ja käyn ulkona. Tapaan uusia ihmisiä lähes viikoittain. Suurin haasteeni kumppanin löytämisessä on, että en kiinnostu tarpeeksi. Joku ihastuu viikoittain, toinen kerran vuodessa. Minä harvoin. Viimeksi, kun kiinnostuin todella, mies oli varattu. Periaatteeni on, että varattuihin miehiin ei kosketa.

En koe, että valitsisin tietoisesti miehiä, joiden tiedän olevan hankalia tai mahdottomia saada. Niin vain käy. Rakastumista ei voi pakottaa. En voi päättää, että nyt rakastun. On eri asia todeta, että haluaa panostaa uraansa. Rakkaus tulee, jos on tullakseen. Siksi en ole Tinderissä tai nettideittaile. Joku voisi sanoa, että en yritä tarpeeksi. En näe asiaa noin. En halua deittailla netissä, vaan tavata ihmisiä kasvokkain ja oikeassa elämässä. Haluan nähdä, miltä toinen näyttää. Miltä hän vaikuttaa? Minkälaisia eleitä hänellä on?

Joskus ystäväni kysyvät, olenko liian pelokas rakastumaan tai onko minulla jokin trauma. En voi tietenkään olla sataprosenttisen varma, mutta uskon, että ei. Ihmiset ovat erilaisia. Näkeehän sen siitäkin, minkälaisia suhteita on. Se, mikä sopii yhdelle, on toiselle kauhistus. Minä en vain ole vielä kohdannut sitä oikeaa.

Toki seurustelua olisi jossain vaiheessa hauska kokeilla. Jos näin ei käy, elän eteenpäin. En juuri haaveile perheestä tai lapsista. Ehkä tämäkin vaikuttaa siihen, miksi viihdyn yksin. Toki voi olla, että kolmen vuoden päästä olen eri mieltä. Mutta olen aina ollut hyvä elämään hetkessä.

Totta kai kaipaan välillä poikaystävää. Olisi ihanaa, jos voisi tavallisena tiistai-iltana katsoa televisiota vierekkäin tai lähteä elokuviin. Leffaan voi mennä ystävänkin kanssa, mutta se on eri asia. Kun haaveilen seurustelusta, haaveilen siitä, että vierelläni olisi se merkityksellinen ihminen. Joku, jolle kertoa päivän kuulumiset. Myös matkustellessa kumppanin kaipuu iskee. Rakastan reissaamista. Jos minulla olisi poikaystävä, haluaisin suunnitella hänen kanssaan parin kuukauden matkaa maailman ympäri. Tai monen viikon road trippiä, jonne lähtisimme ilman suunnitelmia. Tällaisia matkoja on hankalampi toteuttaa ystävän kanssa.

Joskus joku sanoo, että olet varmaan yksinäinen, koska asut yksin etkä seurustele. Vaikka olen yksin, en ole yksinäinen. Epätoivoakaan en itsessäni tunnista. Tuntuu hassulta sanoa, mutta uskon, että ottajia olisi. En vain ole tarpeeksi kiinnostunut, jotta olisin valmis luopumaan nykytilanteestani.

Olen elänyt omannäköistä, täyttä elämää. Olen opiskellut korkeakoulututkinnon ja luonut uraa toivomallani alalla. Olen tutustunut itseeni. Olen toteuttanut haaveitani ja pärjännyt. Se on ollut tärkeää. Minulla on omistusasunto pääkaupungissa alueella, jossa tapahtuu aina. Minulla on ystäväni ja vanhempani. Heille ja itselleni riitän näinkin. Pilke silmäkulmassani sanon, että vanhempani ovat jo luovuttaneet. He eivät enää kysy, olenko löytänyt jonkun. Se on hienoa, sillä oletan, että he toivoisivat lapsenlapsia.

Ehkä seurustelemattomuudessa on kyse myös murroksesta. Perinteinen avioliitto ja parisuhde eivät ole enää kaikille maaleja, joita kohti pyrkiä. On yhä enemmän erilaisia suhteita ja tapoja elää. Jos seurustelisin, voisin hyvin asua kumppanini kanssa erillään. Miksi mennä tietyn kaavan mukaan? Luulen, että tulen aina olemaan nainen, joka tarvitsee vapauttaan ja tilaansa, vaikka rinnalla olisi unelmien mies.”

Saara, 31, ei halua tyytyä ihan kivaan. Perheen perustaminen kuitenkin kiinnostaisi.

”Kun olin 17, deittailin vuoden verran parikymppistä poikaa. Kai tätä voisi kutsua seurusteluksi, vaikka emme koskaan sopineetkaan, että olemme yhdessä. Viihdyin pojan kanssa. Hän oli kiva ja komea. En kuitenkaan ollut rakastunut. Hän oli enemmän kaveri. Tapailimme, koska ajattelin, että seurustelua kuuluu kokeilla. Monella ystävällänikin oli joku.

Vuoden päästä poika sanoi, että homma ei toimi. Että hänestä ei tunnu siltä, miltä pitäisi. En ollut surullinen, koska ajattelin samoin. Olin jopa helpottunut. Ajattelin, että hyvä. Nyt olen seurustellut, enää ei tarvitse. Tämän jälkeen minulla oli muutamia yhden yön juttuja ja lyhyitä tapailuja.

Parikymppisenä rakastuin niin, että järkeni meinasi lähteä. Mies oli 20 vuotta vanhempi ja naimisissa. Suhteemme oli tietenkin salainen. Siksi en ajattele, että olisimme seurustelleet. Emme koskaan tehneet asioita, joiden koen liittyvän seurusteluun. Emme menneet esimerkiksi käsi kädessä juhliin. Kaikesta huolimatta tapailimme yli kaksi vuotta. Siksi tiedän, miltä rakastuminen ja rakastaminen tuntuvat. Kun päätimme, että emme voi enää jatkaa, tunsin kuolevani. Koin menettäväni sielunkumppanini ja parhaan ystäväni. Erosta toipuminen vei vuosia. Tarvitsin uusia ystäviä ja ajanjakson ulkomailla, jotta sain itseni kootuksi. Vasta nyt, kahdeksan vuoden jälkeen, voin sanoa, että olen selvinnyt. Enää miehen ajatteleminen ja satunnainen näkeminen eivät satu. Kaikesta huolimatta olen kokemastani kiitollinen. Ilman tätä en olisi minä.

Tämän jälkeen tuli taas viritelmiä, mutta mistään ei kehittynyt vakavampaa. En tuntenut samalla tavalla kuin rakastamani miehen kanssa, joten en nähnyt tarpeelliseksi aloittaa suhdetta. Vuosi sitten minulla oli taas noin vuoden kestävä tapailu erään miehen kanssa. Hän oli paperilla täydellinen. Korkeakoulutettu, komea, mukava, kiinnostunut ruoanlaitosta, urheilullinen ja mikä tärkeintä: hyvä minulle. En silti tuntenut niin, kuin olisi pitänyt. Lopetin juttumme. En halua ihan kivaa elämää, kun tiedän, että olemassa on enemmän. Olen mieluummin yksin kuin puolivillaisessa suhteessa.

Tämä on ehkä ristiriitaista, mutta silti suurin haaveeni on saada joku päivä lapsia ja mennä naimisiin. Haluaisin perheen. Jaksan olla myönteinen ja uskoa, että haaveeni toteutuu. Uskon kohtaloon. Sydämessäni on toivo, että iso rakkaus osuu minunkin kohdalleni. Se ei vain ole tapahtunut vielä. Jos ystäväni ihmettelevät, kuinka olen niin rauhallinen, naurahdan. Ei ole kiire. Olen 31. Ainoa, jota välillä murehdin on lasten saaminen. Se on fakta, että naiset eivät voi lykätä tätä päätöstä loputtomiin. Lohduttaudun, että siltikin minulla lienee noin kymmenen vuotta aikaa. Yksin en halua perustaa perhettä. Olen miettinyt tätä, koska muutama vanhempi ystäväni on hankkinut lapsen yksin, kun sopivaa miestä ei ole osunut kohdalle.

En harrasta nettideittailua. Se tuntuu hurjalta. En halua valita ihmisiä kuin kaupan hyllyltä. Tuntuu absurdilta ruksia kohtia, joissa kysytään tulotasosta tai pituudesta. Jos rakastun, sillä ei ole väliä, vaikka mies olisi kymmenen senttiä lyhyempi veneenrakentaja. Silti kuulen, että olen nirso. Jos nirsoksi tekee se, että en halua seurustella väkisin, olkoon niin. Nirso en ole kuitenkaan siinä mielessä, että suostuisin katsomaan vain miehiin, jotka ovat esimerkiksi maistereita.

Niin kauan, kun elän sinkkuna, aion nauttia. En tule koskaan olemaan se, joka istuu kotona odottamassa. Matkustelen, tapaan ystäviäni, harrastan, teen töitä. Olen kiitollinen, että olen saanut elää näin pitkään yksin. Minulla on ollut aikaa toteuttaa itseäni. Minun ei ole tarvinnut luopua mistään. Joskus mietin, miten eri tavalla elämäni olisi voinut mennä, jos olisin jäänyt nuorempana jonkun pojan matkaan. Olisinko äiti? Eläisinkö omakotitalossa?

En ole surullinen tai pahoillani. Ainoastaan välillä haikea. Esimerkiksi, kun ystäväni menevät naimisiin, minulla olisi ihanaa mennä juhliin kultani kanssa. Kun saan kutsun, ajattelen muutaman sekunnin, että olen vaivaksi hääparille. Että mihin se Saara nyt sijoitetaan istumaan. Onneksi tunne menee pois. Tiedän myös, että läheiseni eivät oikeasti ajattele näin.

Muutama viikko sitten olin juhlissa, jossa tapasin kaverini, jota en ollut nähnyt vuoteen. Kun hän näki minut hän huudahti hetken juteltuamme, että eikö sinulla vieläkään ole miestä. Hämmennyimme kumpikin. Hän siksi, että sanoi noin ja minä siksi, että aloin miettiä, että totta. Minulla ei vieläkään ole miestä. Onneksi pystyin tällöinkin palauttamaan mieleeni uskon. Ajatuksen siitä, että kyllä se oikea osuu kohdalleni vielä joku päivä.”

Teksti: Sanna Kekki
Kuva: Imaxtree

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos