Ikuinen rakkaus ei synny itsestään. Pitkä parisuhde, jossa ollaan yhdessä muutenkin kuin vain tottumuksen takia, vaatii vaivannäköä ja kärsivällisyyttä. Kun arki astuu kuvioihin, alkuhuuma hälvenee ja rakastuminen muuttuu rakastamiseksi. Yhtäkkiä toinen ei saakaan pikkuhousuja pyörimään jaloissa kaiken aikaa.

- Vakiintumisvaihe aiheuttaa usein pienen suhdekriisin. Rakastumisvaihetta ihannoidaan esimerkiksi elokuvissa, mutta rakastamisesta puhutaan vähemmän. Jos alkuhuuman haluaisi pitää päällä, kumppania pitäisi vaihtaa usein, seksuaali- ja logoterapeutti Elina Tanskanen kertoo.

Parisuhteessa tulee vastaan hyvin erilaisia vaiheita, jotka voivat toistua vuosienkin aikana monta kertaa. Välillä puolisot elävät enemmän omia elämiään, sitten taas lähennytään. Uudelleen rakastuminenkin on mahdollista.

- Tärkeintä on, että kaikissa tilanteissa puhutaan ajatuksista rehellisesti. Kaikkiin parisuhteen ongelmiin ei ole selvää ratkaisua tai kysymyksiin vastauksia. Silloin tärkeintä on, että molemmat hyväksyvät suunnan, johon suhdetta lähdetään viemään ja lupaavat yrittää parhaansa, Tanskanen neuvoo.

Perheen perustaminen, sairastumiset, työttömyys, ihan vain elämä. Kun toisen kanssa on yhdessä jopa vuosikymmeniä, parisuhdetta keitellään monenlaisissa liemissä. Välillä toista joutuu kannattelemaan, ja kun tilanne on ohi, hetkeksi sivurooliin jätettyä parisuhdetta pitää kuroa kiinni.

Mitä pitkästä suhteesta sitten saa verrattuna moneen lyhyeen suhteeseen?

- Yhdessä ollaan lopulta enemmän kuin osiensa summa. Jaettuja elämänkokemuksia, ja sitä että uskaltaa olla toisen ihmisen kanssa, saa vain pitkässä suhteessa. Kun suhde on kunnossa, se on kuin hyvä spiraali, joka kurkottaa jatkuvasti ylemmäs. Sille kokemukselle ei ole sanoja.

Puhukaa ja puikaa

’’Olemme sopineet, että asioista puhutaan heti, kun jokin ärsyttää. Näen puolisoni naamasta heti, jos jokin on vialla. Mieheni on huono aloittamaan keskustelua, joten saatan jankuttaa viisi tuntia, että mikä on vialla, kunnes saamme asian puitua. Olen oppinut iän myötä, että toisen on parempi antaa olla toisinaan oikeassa. Vaikka tietäisikin hänen olevan väärässä.

Mari, 46 , parisuhteessa 19 vuotta

Arvosta puolisoasi

’’Molempien pitää saada elää parisuhteen rinnalla omia elämiään. Kun luottamus on kunnossa, voi tavata kavereita ja matkustella ilman, että toiselle tarvitsee jatkuvasti selitellä yksityiskohtaisesti tekemisiään. Toista pitää arvostaa. Kumppanin pitää esimerkiksi jaksaa kuunnella toisen työjuttuja, eikä kommentoida tyyliin ’’itse olet alasi valinnut’’, jos toisella menee töissä huonosti. Samanlainen työ auttaa ymmärtämään ja lisää arvostusta.

Sari, 51, parisuhteessa 15 vuotta

Anna toiselle aikaasi

’’Pidämme arjessamme kiinni päivittäisista aamupusuista ja hullutteluhetkistä ja vaihdamme kuulumiset aina töiden jälkeen. Lähettelemme toisillemme työpäivä aikana hauskoja viestejä ja se, joka on ehtinyt ensimmäisenä kotiin, soittaa aina toiselle. Meillä on vahvasti omat elämämme, mutta olemme silti kasvaneet yhteen niin, että toista ikävöi parinkin päivän erossa olon jälkeen. Nautimme matkustamisesta, keikoilla käymisestä ja ravintolaillallisista, mutta kaikkein parasta on vain olla kotona ja loikoilla yhdessä sohvalla. Toisen kainalossa tunnen olevani turvassa.’’

Pauliina, 28, parisuhteessa 12 vuotta

Kehittäkää oma maailmanne

’’Pitkään parisuhteeseen tarvitaan samanlainen huumorintajua, arvot tai harrastus, josta yhteiset jutut kumpuavat. Meille on täysin omanlainen tapamme käsitellä asioita, jopa oma puhetapamme. Olemme kehittäneet oman maailmamme. Yhdentoista vuodenkin jälkeen toinen saa minut nauramaan, vaikka olisin kuinka vihainen. Täydennämme toisiamme. Stressaan paljon, mutta puolisoni rauhallinen luonne tasapainoittaa minua. Mieheni asiat ovat välillä täydellisessä kaaoksessa, mutta minä järjestelmällisenä luonteena autan häntä. Molempien pitää saada suhteesta jotain. Yhdessä ei voi olla vain siksi, ettei haluaisi istua iltaa yksin sohvalla. Molempien pitää tehdä tietoinen valinta, että suhde jatkuu ja uskoa siihen. Kun tietää, että pohja on kunnossa, molemmilla on tilaa kasvaa ihmisinä.

Johanna, 29, parisuhteessa 11 vuotta

Harrastakaa yhdessä

’’Olemme tykänneet samoista asioista alusta asti. Olemme esimerkiksi molemmat himoliikkujia. Onni on ollut myös se, että meillä on aina ollut töitä, sillä se on jättänyt monet riidat ja huolenaiheet pois parisuhteesta. Minä olen meistä se tempperamenttinen, mieheni taas sovitteleva osapuoli. Hän ei ole ikinä yhdessäolomme aikana aloittanut riitaa.’’

Tuija 53, parisuhteessa 25 vuotta

Tehkää arjesta romanttinen

’’Kun puhutaan samasta aaltopituudesta, uskon sen tarkoittavan samaa huumorintajua. Nauru on kantava pelastuslautta pitkässä parisuhteessa. Pahimmat kriisit ovat liittyneet siihen, että olen yrittänyt muuttaa toista haluamaani suuntaan. Olen oppinut katsomaan peiliin: mitä itse voin antaa hänelle, miten voin muuttaa omaa asennettani? Suhteemme syveni, kun lakkasin tyrkyttämättä puolisolleni omia unelmiani ja aloin kuunnella häntä. Arki on enimmäkseen tiimityötä, mutta ujutamme siihen huomionosoituksia. Rakkaudentunnustuksia on löytynyt esimerkiksi kananmunista, wc-paperista, vessan peilistä ja kengänpohjasta. Ja aina on aikaa yhdelle kreisitanssille olohuoneessa sunnuntaiaamuna.

Minna, 33, parisuhteessa 13 vuotta

Salme, 71, ja Pauli, 67
Naimisissa 35 vuotta

Salme: Pitää olla uskollinen kaverille ja antaa samalla luottamusta toiselle. Nyt eläkkeellä on paljon enemmän aikaa toiselle. Käymme paljon tansseissa sekä harrastamme yhdessä liikuntaa. Paulissa on parasta se, että hän taatusti tekee sen, minkä lupaa.

Pauli: Meillä on ollut yhteiset harrastukset, kuten maanviljely ja mökkeily, jo vuosikymmeniä. Jopa kalaverkkojen lasku onnistuu yhdessä. Kaikkien kanssa se ei onnistuisi.

Raili, 75, ja Paavo, 75
Naimisissa 53 vuotta

Raili: Emme vietä aikaa juurikaan erikseen, vaan teemme paljon yhdessä. Matkustelemme ulkomailla ja viihdymme mökillä. Puhumme paljon, halaamme toisiamme ohimennen ja nukumme lusikka-asennossa joka yö. Vaikka riidoilta ei voi välttyä, kantapäitä ei saa koskaan laittaa vastakkain riidan takia. Kahista saa, mutta aina pitää sopia. Paavo nousee ensimmäisenä sängystä, minä jään vielä makoilemaan ja huudan sitten "naps". Silloin hän painaa kahvipannun päälle, ja minä nousen kahville.

Paavo: Suhteesta ei saa lähteä pikkujutun takia, vaan riidat pitää sopia. Autan kotitöissä: imuroin, keitän kahvia, laitan ruokaa ja teen joskus hyvän kastikkeen. Muistan myös aina kehua Railia. Sanon, että kyllä hän on ahkera ja nätti.

Mirja, 73, ja Erkki, 82
Yhdessä 53 vuotta

Mirja: Emme suutu yhtä aikaa. Jos Erkki oli huonolla päällä eilen, minä voin olla tänään. Olen iän myötä oppinut hillitsemään itseäni. Annan toisen juttujen mennä välillä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Erkki: Meillä ei ole ikinä ollut pahempia riitoja. Siksi olemme jatkaneet yhdessä. Koskaan emme ole katselleet sivuille, näin on hyvä olla.

Katso myös:

Selvitimme kestävän rakkauden reseptin

"Unelmamies hakkeroitui Facebookiini"

"Mintun vamma ei vähennä häntä ihmisenä"

Kuva: Imaxtree

Tutkimuksen mukaan suomalaiset naiset ovat toisistaan kiinnostuneita enemmän kuin koskaan.

– Nainen on miestä pehmeämpi. Kaikin tavoin, sanoo Katrin, 33.

Katrin meni viime kesänä naimisiin pitkäaikaisen miesystävänsä kanssa, ja pariskunnalla on yhteinen lapsi. Ennen miehen tapaamista Katrin seurusteli hetken naisen kanssa.

– Nuorena olin kiinnostunut vain pojista, enkä ikinä ajatellut olevani naisen kanssa. Jos minun olisi pakko määritellä seksuaalisuuteni, sanoisin, että olen hetero, Katrin sanoo.

Katrin ei ole ainoa. Väestöliiton FINSEX-tutkimushanke on tutkinut suomalaisten seksuaalisuutta 1970-luvulta lähtien. Tuoreimman tutkimuksen mukaan naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti. Viime vuosituhannella vain noin viisi prosenttia naisista kertoi kiinnostuneensa seksuaalisesti omasta sukupuolestaan. Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa alle 30-vuotiaista naisista jopa 35 prosenttia kertoi kiinnostuneensa miesten lisäksi naisista. Naisten väliset seksikokemukset ovat jopa kaksinkertaistuneet sitten 1990-luvun. Naiset ovat siis paitsi entistä kiinnostuneempia naisista, myös kokeilleet naisten välistä suhdetta käytännössä. Mistä muutos johtuu?

– Yleinen keskustelu seksistä on vapautuneempaa kuin ennen. Tiedon lisääntyminen ja myönteiset esimerkit antavat ihmisille enemmän tilaa pohtia ja toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Nykyisessä myönteisessä asenneilmapiirissä on helpompi antaa itselleen lupa kokeilla erilaisia asioita, erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo.

Katrinilla oli takanaan yksi ihmissuhde miehen kanssa, kun hän lähti töihin kesäleirille Yhdysvaltoihin. Leirillä ei ollut ainuttakaan miestä, ja pian alkoi tapahtua. Ei ihan tyynysotaa, mutta sinne päin.

– Eräs nuori nainen alkoi flirttailla minulle samalla tavalla kuin mieskin flirttailisi. Hän sanoi kauniita asioita, ja pian ihastus kehittyi. Kiinnostus naiseen oli itsellenikin yllätys.

Katrin uskoo, että ihastukseen vaikuttivat monet tekijät. Nainen oli kiinnostava, mutta Katrin oli myös uudessa tilanteessa kaukana kotoa. Ja jos miehiä ei ole mailla halmeilla, ei heitä muista edes ajatella.

On itsestään selvää, että ihmiset kiinnostuvat eri asioista omassa – tai toisessa – sukupuolessa. Yhteys voi olla henkinen, fyysinen tai sekoitus molempia. Joka tapauksessa kaikki uusi on aina jännittävää ja kiihottavaa, oli kumppani mitä sukupuolta tahansa.

– Ajattelen, ettei sukupuolella ole hirveästi väliä. Ihastun ihmiseen ja hänen luonteeseensa, Katrin sanoo.

Hyvästi, määritelmät!

Kumppanin sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen merkityksen vähenemisestä kertovat myös esimerkit julkisuudesta. Näyttelijä Shay Mitchell kieltäytyy lokeroimasta seksuaalisuuttaan. Määritelmiin eivät usko myöskään näyttelijä Kristen Stewart ja räppäri Angel Haze. Määritelmät saattavat auttaa muita ymmärtämään toista ihmistä paremmin, mutta jokainen tekee itse päätöksensä omaan seksuaalisuuteensa liittyen.

FINSEX-tutkimukseen vastanneet saivat itse valita seksuaalisen suuntautumisensa painotukset. Erityisen kiinnostavaa on, että tutkimuksen mukaan pääasiassa naisista kiinnostuvien naisten lukumäärä ei ole juuri lisääntynyt. Suurimmat muutokset koskevat nimenomaan naisia, jotka ovat voittopuolisesti kiinnostuneita miehistä.

– Uskon, että kaikki ihmiset, varsinkin naiset, ovat pohjimmiltaan jonkin tason biseksuaaleja. Olen aina ollut kiinnostunut seksistä naisen kanssa, vaikka en ajattele olevani bi, sanoo Emilia, 27.

Tutkimuksen mukaan voittopuolisesti miehistä kiinnostuvat naiset, jotka ovat kiinnostuneita myös naisista, ovat seksuaalisesti vapaamielisempiä. He katselevat enemmän pornoa ja masturboivat aktiivisemmin. Vaihtelu ja uusien asioiden kokeileminen seksielämässä on heille muita tärkeämpää.

Emiliallakin on tapana heittäytyä humalassa tyttöporukassa pussailemaan, eikä siinä ole mitään erikoista.

– Yksi kavereistani on mielestäni erityisen seksikäs, ja olen pari kertaa lukittautunut hänen kanssaan baarin vessaan suutelemaan. Hän seurustelee, mutta ei koe pussailussamme olevan mitään pahaa. Olemme kerran jatkoilla suudelleet kiihkeästi keittiön pöydän päällä samalla, kun hänen poikaystävänsä nukkui makuuhuoneessa.

Fantasioista totta

Jos seurustelee miehen kanssa ja touhuaa humalassa tyttökavereidensa kanssa, eikö sitä lasketa pettämiseksi? Tanskanen uskoo, että aikuisilla ihmisillä on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla – kunhan parisuhdesopimusta kunnioitetaan.

– Suhdemuotoja on monenlaisia. Toisten kanssa seksin harrastaminen on kuitenkin harvoin hyväksi suhteelle, jollei siitä ole sovittu etukäteen, Tanskanen selittää.

Juuri tällainen kokemus Emiliallakin on.

– Pari vuotta sitten harrastin seksiä naispuolisen kämppäkaverini kanssa. Seurustelin silloin, mutta olin maininnut poikaystävälleni halustani olla toisen naisen kanssa, ja minulla oli siihen lupa. Katsoimme telkkaria, joimme viiniä ja juttelimme siitä, että haluaisimme kumpikin kokeilla seksiä naisen kanssa. Yhtäkkiä suutelimme ja pian olimme sängyssäni repimässä vaatteita toistemme päältä.

On vaikea uskoa, että tahoillaan seurustelevat heteromiehet tekisivät samoin. On myös hankala uskoa, että heidän tyttöystävänsä olisivat sujut asian kanssa. Miksi naisen monimuotoisen seksuaalisuuden toteuttaminen on hyväksyttävämpää?

– Naisen seksuaalisuus on tutkitusti miehen seksuaalisuutta fluidimpi, Tanskanen selittää.

Fluidilla kuvataan seksuaalisuutta, joka voi muuttaa muotoaan vapaasti ja joustavasti. Se, että naisen seksuaalisuus on fluidimpi kuin miehen, saattaa osaltaan selittää muun muassa sitä, miksi naisten välinen seksi on kova sana pornossa. Ja koska naisten väliset suhteet ovat yleisesti enemmän esillä myönteisessä valossa, kenen tahansa on helpompi kuvitella itsensä sellaiseen.

– Seksuaaliset fantasiat omaa sukupuolta olevan kanssa ovat hyvin yleisiä, Tanskanen kertoo.

Odotukset johtavat harhaan

Myös fantasioista puhutaan nykyisin aiempaa avoimemmin. Keskustelun lisääntyminen saattaa johtaa siihen, että moni alkaa miettiä seksuaalista kiinnostustaan. Olenko tyytyväinen siihen, mitä olen tähän mennessä kokenut? Haluanko jotakin uutta? Saattaisinko tykätä enemmän naisista?

– Jos kutkuttaa, anna palaa. Seksuaalisissa kokeiluissa tulee kuitenkin kunnioittaa omia ja toisen rajoja ja edetä hitaasti. Ketään, edes itseään, ei sovi painostaa, Tanskanen muistuttaa.

Sitä paitsi, kiihottavasta ajatuksesta huolimatta uusi seksikokeilu voi koitua pettymykseksi ja liian suuret odotukset johtaa harhaan. Yleinen käsitys nimittäin on, että nainen tietää paremmin, mitä nainen haluaa.

– Seksi naisen kanssa on ihanaa, mutta se vaatii paljon enemmän ajattelemista ja keskittymistä. Tiedän, mistä pidän, mutta pitääkö toinen samoista asioista? Miehen kanssa seksi on yksinkertaisempaa, Katrin kertoo.

– Annoimme toisillemme suuseksiä. Se oli hieman kiusallista: olettaisi, että nainen tietää, mitä tehdä, mutta olin ihan pihalla. Kumpikaan ei lauennut, emmekä oikein tienneet, milloin pitäisi lopettaa, Emilia komppaa.

Kumpikin naisista on silti tyytyväinen kokemukseensa, eikä vaihtaisi sitä muuhun.

– Olen onnellinen, että se tapahtui. Tuntuu, että sain haluni tyydytettyä, enkä ole sen jälkeen haaveillut seksistä muiden naisten kanssa. Paitsi katsoessani Orange is the New Blackia, Emilia sanoo.

Oli miten oli, kehitys on myönteistä, ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta puhuminen on tervetullutta keskustelua yhteiskunnassa. Ja niin on myös seksin harrastaminen, sanoo Tanskanen.

– Se, että on iso osa naisia, jotka ovat seksuaalisesti aktiivisia ja työstävät sitä osaa itsetuntemuksestaan, lisää todennäköisesti suoraan tai välillisesti kaikkien sukupuolten elämänlaatua. Se myös parantaa ihmissuhteita. 

Kuva: iStock

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock