Aloita kadonneen kipinän metsästys palauttamalla hellät suudelmat suhteeseenne.

Olette loikoilleet sohvalla vierekkäin katsomassa elokuvaa, kun hän nojautuu lähemmäksi. Hänen tuoksunsa on vastustamaton. Hän painaa huulensa vasten huuliasi, tunnet kielenkärjen ja lämmin aalto kulkee lävitsesi. Elokuva menee menojaan, kun te antaudutte suudelmille...
Muistatko vielä, miltä se tuntui? Alkuaikoina ette voineet pitää näppejä erossa toisistanne. Aina kun mahdollista, pihistitte suukon tai kaksi. Jos ihanat pusut ovat muisto vain, on aika palauttaa intohimo suhteeseen.
Suuteleminen jää usein vähiin pitkässä parisuhteessa. Suukoista saattaa tulla myös sellaisia, joita voisit antaa vaikka
tädillesi: kuivia muiskautuksia poskelle. Niin ihanaa kuin suuteleminen onkin, miksi se hiipuu suhteen arkipäiväistyessä?
Suhteen alussa ”himokemikaalit” saavat sinut haluamaan kiihkeästi kultasi huulia. Suuteluintoa riittää kuudesta kuukaudesta puoleentoista vuoteen, jonka jälkeen se lopahtaa.
– Suuteleminen vähenee, kun alun symbioottinen vaihe on ohi. Tällöin suhteessa tapahtuu eriytymistä. Silloin opitaan olemaan erillään mutta säilytetään intohimo, sanoo kliininen seksologi Tarja Sandberg.
Vähentynyt suukottelu voi olla myös merkki suhteen alamäestä. Pusuttelun jäätyä seksikin usein vähenee ja yleensä juuri tässä järjestyksessä.
Hälytyskellojesi pitäisi soida, kun suudelma ei herätä sinussa miellyttäviä tuntemuksia vaan koet sen velvollisuutena. Vaikka alkusuhteen hurmos on laantunut, hellän ja intiimin suukon pitäisi edelleen herättää mielihyvän tunteita. Jos näin ei ole, on syytä miettiä miksi.

Viesti suudelmilla

Naiset käyttävät suutelemista tiedostamattaan hyväkseen, kun he haluavat saada hyödyllistä tietoa. Suudelma kertoo heille suhteen tilasta, miehen tunteista ja onko suhteella yhteistä tulevaisuutta. Kun painatte huulenne toisiaan vasten, kehosi viestii, miltä sinusta tuntuu. Onko hänen kanssaan luontevaa olla, tunnetko itsesi halutuksi tai oletko stressaantunut?
– Suuteleminen on viestintää. Sillä kerrotaan toisesta välittämisestä ja halusta päästä lähelle. Se on myös ensimmäinen intiimi kohtaaminen, merkki syvemmästä yhteydestä, Sandberg sanoo.
Suuteleminen tuntuu hyvältä, sillä se panee hormonit liikkeelle. Koko keho herää eloon. Pussailu lievittää stressiä ja herättää innostumisen, kiintymyksen sekä luottamuksen tunnetta. Se vahvistaa sidettä välillänne.  
Kun suutelet kumppaniasi, viestität hänelle, kuinka ainutlaatuinen hän on. Jos taas suutelette intohimoisesti vain ennen seksiä, on aika pohtia, miten suhteenne voi. Tilanne on tyypillinen monessa parisuhteessa. Moni nainen saattaa välttää suutelua, jotta kumppani ei tulkitse sen olevan kutsu makuuhuoneen puolelle. Kuulostaako tutulta?
– Kyse on usein molemminpuolisesta tulkintavirheestä. Kielisuudelma on eroottinen, muttei sen aina tarvitse johtaa seksiin, Sandberg sanoo.

Itsetunto paranee

Suutelu on intiimiä. Olet lähellä häntä: suu vasteen suuta, nenä kiinni nenässä. Olet läsnä ja tietoinen siitä, mitä välillänne tapahtuu. Voit aistia herkästi kumppanisi mielentilan ja myös sen, jos hän epäröi suudelmalle antautumista.
Pussailu voi parantaa itsetuntoasi ja saada sinut tuntemaan itsesi seksikkäämmäksi. Suukkojen elvyttäminen voi herättää henkiin muutakin. Mitä enemmän suutelette, sitä todennäköisemmin päädytte sänkyyn. Kun kultasi antaa sinulle märän kielisuudelman, saat samalla pienen määrän testosteronia, joka tunnetusti nostaa naisen libidoa.
Suukottelu voi jopa pidentää ikää. Saksalaistutkimuksessa selvisi, että vaimojaan ennen töihin lähtöä suukottaneet miehet elivät keskimäärin viisi vuotta pidempään kuin muut.

Puhu ja pussaa

Voit opetella uudelleen unohdetun suutelutaidon. Mieti suhteenne alkuaikoja. Milloin kävitte viimeksi romanttisella illallisella tai kävelitte puistossa käsi kädessä? Mieti niitä tilanteita, jolloin teillä oli tapana suudella intohimoisesti. Järjestä samantyyppisiä romanttisia hetkiä ja herätä intohimo uudelleen.
Joskus jo pelkkä punainen huulipuna saattaa olla tarvittava signaali miehellesi. Tutkimusten mukaan miehen katse viipyy huulillasi pidempään, kun ne ovat punattu.
Jos hienovaraiset vihjeet eivät tehoa, kannattaa kissa nostaa rohkeasti pöydälle. Kumppanin kanssa on hyvä keskustella, mitä suuteleminen merkitsee, minkälaisista suudelmista pitää ja mitä toivoo tulevaisuudelta. Keskustellessa voi myös oikoa virhetulkintoja.
Aloita suukkojen elvytys varovasti tunnustellen, etene maltilla. Kokeile ja maistele kultasi huulia ja kuulostele, miten hän vastaa. Suulla voi hyväillä myös monia muita alueita. Oletko koskaan kokeillut, kuinka herkkiä ovat kulmakarvat, silmäluomet tai niska?
Joskus suuteluinto voi kiikastaa pienestä asiasta.
– Muistakaa pestä hampaat, Sandberg neuvoo.
 

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos