Rakkaus ei tunne rajoja, mutta millaista on elää suhteessa, jossa toinen osapuoli on kotoisin jostain kaukaa?

Kenialainen David, 28, ihastui Suviin, 27, näyteikkunen takaa. Pariskunnan ystävät eivät olleet aluksi vakuuttuneita suhteesta. 

Suomeen kokiksi opiskelemaan tullut David käveli ostoskeskuksessa ystävänsä kanssa, kun iloinen myyjätyttö kiinnitti hänen huomionsa. 

- Olin kävellyt kaupan ohi jo useamman kerran ja miettinyt, että haluaisin puhua naiselle. Kaverini sanoi, ettei kannata mennä. Hänen mielestään minulla ei ollut mitään mahdollisuuksia, David kertoo.

David oli kuitenkin eri mieltä. Muutaman viikon kuluttua hän marssi sisälle liikkeeseen. David ja Suvi päätyivät juttelemaan niin innokkaasti, että jatkoivat vielä Suvin työvuoron jälkeen.

- David vaikutti aidolta ja oli rehellisesti oma itsensä. Lopulta minä olin se, joka ehdotti treffejä, Suvi kertoo.

Suhde syveni pikavauhtia seurusteluksi, ja pari muutti yhteen ilman sen kummempia neuvotteluja. Nyt David ja Suvi ovat olleet yhdessä suunilleen neljä ja puoli vuotta. 

- Kaikki tuntui heti luonnolliselta. Välillämme ei ollut aiemmista suhteista tuttua pelailua, kuten koska voi tekstata toiselle tai mitä voi sanoa, ettei toinne pelästy, pari muistelee.

Davidin ja Suvin ystävät eivät ennustaneet suhteelle pitkää ikää. Kummankin tutut olivat kuulleet tarunoita, joissa suomalaisen ja ulkomaalaisen suhde oli päättynyt ikävissä merkeissä.

- Muutama ystäväni sanoi, ettei minun kannata luottaa Davidiin. Heidän mielestään hän oli vain oleskeluluvan tai rahan perässä. Pahimmassa tapauksessa hän kuulemma hankkisi kanssani lapsen ja lähtisi sitten lätkimään, Suvi kertoo.

- Minun ystäväni taas varoittelivat, että Suvi voisi aamuna minä hyvänsä soittaa poliisit ja potkia minut pellolle asunnostaan, David naureskelee.

Pariskunnan tapa viettää aikaa yhdessä poikkeaa paljon Davidin kenialaistuttujen ja heidän puolisoidensa tavoista. Yleensä miehet ja naiset viettävät aikaa omissa porukoissaan. Naiset viihtyvät keskenään ja kotona lasten kanssa, miehet tykkäävät käydä harrastuksissa, urheilupeleissä ja bilettämässä. Yhdessä liikkuva, lapseton pari ei aina istu kenialaiskavereiden ajatusmaailmaan.

- Jos tapaan kavereitani, eikä Suvi ole paikalla, he kysyvät, olenko vieläkin saman naisen kanssa. 

Muutama vuosi sitten David vei Suvin kotimaahansa Keniaan tapaamaan perhettään. Siellä heitä kohdeltiin kuin avioparia. Maassa riittää, että pari asuu yhdessä kuukauden, sen jälkeen he ovat toisten silmissä mies ja vaimo. Virallisilla papereilla ei ole niin suurta painoarvoa. Kun häät sitten joskus vietetään, pari aikoo pitää juhlat molempien kotimaissa.

- Keniassa juhliin ei kutsuta virallisesti ketään, vaan ihmiset vain saapuvat paikalle. Häät ovat yksi iso syömistapahtuma, David kertoo. 

Perhekäsitys on Keniassa muutenkin huomattavasti laajempi, ja perheenjäsenten kanssa ollaan tiiviisti tekemisissä. 

- Yhteydenpito on erilaista: David on enemmän yhteydessä äitiini kuin minä. Hänen perheensä saattaa pitää minua töykeänä, koska en kysele päivittäin heidän kuulumisiaan, Suvi miettii.

Rasismista pari ei ole juurikaan huolissaan. Muutamaa ala-arvoista vitsiä lukuun ottamatta he eivät ole kohdanneet tuijottelua tai syrjintää. Tulevat lapset pariskunta haluaa kasvattaa Suomessa. 

- Älyttömyyksien laukominen sosiaalisessa mediassa ja tiettyjen puolueiden naurettavuuteen asti viety maahanmuuttokriittisyys tietysti ärsyttää ja turhauttaa. Ehkä se myös vähän pakottaa seuraamaan tilannetta ja tapahtumia valppaammin. En silti sanoisi, että kumpaakaan meitä pelottaa. Kaikki tapahtunut on onneksi nostattanut aika ison suvaitsevaisuuden vastaliikeen, Suvi pohtii.

"Suomalaiset antavat kaikille mahdollisuuden"

Yhdysvalloista kotoisin oleva Alice, 27, halusi muuttaa Suomeen jo ennen kuin tapasi Silaksen, 35.

Ensin voi rakastua kaupunkiin, sitten vasta mieheen. Ympäri Eurooppaa reissannut yhdysvaltalainen Alice ihastui neljän vierailun jälkeen Suomeen ja Helsinkiin niin, että halusi muuttaa kaupunkiin asumaan.

- Jostain syystä viranomaisten on ollut vaikea uskoa, että haluan oikeasti asua täällä ja tehdä töitä täällä. Sain aluksi työsopimuksesta huolimatta oleskeluluvan vain vuodeksi kerrallaan, nyt neljä vuotta Suomessa asunut Alice kertoo.

Silakseen Alice tutustui työn kautta, sillä he työskentelevät molemmat samassa ravintola kompleksissa. Pari on seurustellut kaksi vuotta. Hiljaisina pidettyjen suomalaisten ja taukoamatta höpöttävien amerikkalaisten joukosta pari kokee löytäneensa itselleen juuri täydellisen puolison.

- Olen suomalaiseksi hyvin sosiaalinen, ja Alice on jenkiksi hiljainen, vaikka hän keskeyttää minut jatkuvasti. Kun tapasin hänen perheensä ensimmäisen kerran, tajusin mistä tapa tulee. Kovaäänisin voittaa, Silas keroo.

New Jerseystä kotoisin olevan Alicen äiti on juuriltaan kiinalainen ja lapsuudenkodin tavat tulivat kiinalaisesta kulttuurista. Kun Alice esitteli Silaksen äidilleen ensimmäistä kertaa, tämä ei ollut innoissaan vävyehdokkaasta.

- Äitini on hyvin vanhanaikainen. Kun otin ensimmäisen tatuointini, luulin, että hän pyörtyy. Tatuoitu ja pitkätukkainen Silas ei istu hänen ajatuksiinsa ihannemiehestä. Äitini katsoi Silasta kerran, eikä vaivautunut edes puhumaan hänelle, Alice kertoo. Silas on kuitenkin ymmärtäväinen anoppia kohtaan.

- Jokaisella vanhemmalla on ajatus siitä, mitä lapselleen haluaa. Minä en sovi siihen muottiin. Olemme hyvissä väleissä Alicen isän kanssa, Silas sanoo.

Suomessa Alice on kohdannut ilkeitä kommentteja ulkomaalaisuudestaan vain muutaman kerran, kun asiakkaas ovat sanoneet, että suomessa työskentelevän pitäisi puhua suomea. - Muuten minut on aina otettu vastaan erittäin hyvin. Suomalaiset eivät tuomitse avoimesti ketään ensivilkaisulla. Jokaiselle annetaan mahdollisuus.

Pari on seurannut tiiviisti mediassa käytävää keskustelua maahanmuutosta. Itse he eivät ole törmänneet räikeään rasismiin.  - Kukaan ei ole ikinä huudellut peräämme tai kommentoinut minulle Alicen ulkonäköä. Se ei silti tarkoita, etteikö Suomessa olisi rasismia. Aivan sataprosenttisen varmasti on, ja se pitää saada kitkettyä pois, Silas sanoo.

Parin ystävä Niina:

''Alicen ja Silaksen suhteessa on ollut ehdottomasti etuna se, että Silas puhuu hyvää englantia. Muuten ongelmia olisi varmasti tullut kielimuurin takia. Suhteen alussa molempien piti tehdä kompromisseja, mutta se kuuluu jokaiseen parisuhteeseen. Kulttuurisia yhteentörmäyksiä helpotti varmasti myös se, että Alice oli asunut Suomessa jo ennen tapaamista eikä hypännyt Silaksen kelkkaan suoraan Yhdysvalloista.

''Minun ei tarvinnut muuttaa itseänia tai tapojani Samirin takia''

Anne, 34, ja egyptiläinen Samir, 38, asettuivat Suomeen Egyptin levottomuuksian takia. Ongelmia on aiheuttanut vain kielimuuri.

Matkatoimistossa työskennellyt Anne tapasi alun perin Samirin työkuvioissa Egyptin Hurghadassa. Ravintolaketjun markkinointipuolella työskennellyt Samir etsi yritykselle lisää asiakkaita, ja firmat alkoivat tehdä yhteistyötä.  Kun Anne taas kaipasi apua asumisjärjestelyissään, hän kääntyi Samirin puoleen.

- Isäni ja siskoni olivat tulossa lomalle Hurghadaan, ja tarvitsin isomman asunnon. Samir tiesi sopivan kämpän ja päädyimme siivoamaan sitä yhdessä ennen muuttoani. Pian muutimmekin jo saman katon alle, Anne nauraa.

Tilanne Egyptissä muuttui kuitenkin pian levottomaksi. Matkatoimistojen ulkomaalaiset työntekijät siirrettiin muihin kohteisiin nopealla aikataululla. Anne ei suostunut lähtemään, sillä Egypti oli alkanut tuntumaan kodilta. Kun pariskunta puolen vuoden seurustelu jälkeen alkoi odottaa lasta, tulevaisuuden suhteen piti tehdä perustavanlaatuisia päätöksiä. Lopputuloksena Anne ja Samir pakkasivat laukkuns ja suuntasivat Suomeen. Onneksi töitä löytyi. Samir pääsi ammattikouluun opiskelemaan suomea, ja myöhemmin kiinteistönhoitajaksi.

Varsinaista syrjintää pari kokee kohdanneensa kerran, kun Samir irtisanottiin kesätyöpaikastaan vain kahden viikon jälkeen. Syyksi kerrottiin kollegojen valitukset, joille ei miehen mielestä kuitenkaan ollut pohjaa.

- Lapsen kohdalla mietimme, miten kiusaamista käsitellään, mutta pääkaupunkiseudulla on onneksi paljon muitakin ulkomaalaisia. Meillä on kova luotto siihen, että seuraavalle sukupolvelle monikulttuurisuus on arkipäivää, Anne kertoo.

Viisi vuotta yhdessä ollut pari kokee, että kahden kulttuurin yhteensulautuminen on sujunut hämmästyttävän mutkattomasti. - Minun ei tarvinnut muuttaa itseäni tai tapojani Samirin takia. Egyptiläinen kulttuuri oli minulle tuttu, koska olin asunut maassa. Samir taas oli työnsä ja sukulaistensa ansioista hyvin eurooppalaistunut eikä erityisen uskonnollinen, Anne kertoo.

Alkukankeutta on aiheuttanut vain Samirin ja Annen perheen välinen kielimuuri. - Aluksi he eivät pitäneet minusta. Erityisesti Annen äiti ei pitänyt ajatuksesta, etten puhunut suomea, Samir muistelee. Vuosien mittaan tilanne on kuitenkin muuttunut, kun Samir on oppinut kielen.

- Nyt he voivat jo riidellä keskenään suomeksi, siihen äiti on tyytyväinen, Anne nauraa.

Parin ystävä Liisa:

''Tapasin Samirin ensimmäisen kerran, kun menimme Annen luokse lomalle Egyptiin. He olivat aivan rakastuneita, ja olin niin onnellinen Annen puolesta. Nyt heillä on lapsi ja he ovat tasapainoinen pariskunta, jonka seurassa on ihana viettää aikaa. Vaikka Samir tulee erilaisesta kulttuurista, minusta on hassua, että en koskaan ajattele sitä. Samppa on kuin yksi meistä. Samir on suomalaistunut todella nopeasti, mitä kielen oppiminen on varmasti edesauttanut.''

Parien vinkit monikulttuuriseen suhteeseen

1. Kuunnelkaa toisianne

Jos toisella on jotain sydämellään, kuuntele ja ota se vakavasti, vaikka asia tuntuu omasta mielestä vähäpätöiseltä. Varsinkin vieraassa maassa asuvalle puolisolle pienetkin erilaiset jutut voivat tuntua isoilta.

2. Puhukaa

Jos jokin asia vaivaa, se pitää sanoa samantien ääneen. Kaikki asiat voi ratkaista, kun niistä puhuu tarpeeksi ajoissa.

3. Olkaa valmiita kompromisseihin

Kohdalle osuu varmasti asioita, joista olette erimieltä. Molempien pitää olla valmiita kohtaamaan toisensa puolimatkassa.

4. Sydämen mukaan

Vaikka ystävät tai läheiset ennustaisivat suhteellenne lyhyttä loppua, he saattavat olla täysin väärässä. Mitään ei saa, jos ei kokeile. Luottakaa tunteisiinne.

Katso myös:

Maryan Abdulkarim: "Minun vastuullani on rikkoa normeja"

Kirje, joka jokaisen nuoren naisen on luettava

5 asiaa, jotka tekevät ihmisestä mielenkiintoisen

Kuva: Imaxtree
Teksti: Siina Leppä

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos