Tilastojen mukaan suomalaiset sinkkumiehet ovat hajaantuneet eri puolille maata. Sen seurauksena sinkkunaiset kaipaavat kainaloa suurissa kaupungeissa. Vai olemmeko vain liian kranttuja?

Helsingissä asuu yli 600 000 ihmistä. Voisi luulla, että deittailu Suomen pääkaupunkiseudulla olisi yhtä juhlaa. Miksi sitten niin usein Helsingin deittailuskenestä tulee mieleen Sinkkuelämää-satjan ensimmäinen jakso ja erityisesti yksi kohtaus. Se, jossa Carrie Bradshaw ihmettelee, miksei fiksuille ja menestyville naisille löydy New Yorkista miehiä.

On tilastollinen tosiasia, että Helsingissä asuu enemmän sinkkunaisia kuin –miehiä. Syynä on muuttoliikenne. Jos mies on kiinnostunut vaikkapa sähkö- tai putkitöiden tekemisestä, hänen ei tarvitse muuttaa koulutuksen perässä pois kotiseudultaan. Naisia taas kiinnostaa suurten kaupunkien tarjoama opintojen kirjo. Kärjistettynä, miehet siis jäävät pienille paikkakunnille ja naiset muuttavat sieltä pois – esimerkiksi Helsinkiin. Jos kuitenkin ajattelee, ettei koko kaupungissa ole yhtään kivaa sinkkumiestä tai tuomitsee jokaisen Tinder-ehdokkaan häntäheikiksi, voi kävellä onnensa ohi.

Helsinki, 20-33-vuotiaat

Sinkkumiehet: 19 753
Sinkkunaiset: 21 449

Helsingissä sinkkumiehiä on pari tuhatta vähemmän kuin sinkkunaisia. Helsinkiläinen Maija, 33, on ollut vuoden sinkkuna ja haluaisi parisuhteen, mutta netti- ja Tinder-treffeistä ei ole ollut iloa pidemmän päälle. Mistä kiikastaa?

- Ehkä olen liian kranttu, vaikka olen kyllä valmis tekemään komromisseja suhteen eteen, hän sanoo.

Viime keväänä Maija osallistui jopa leikkimieliseen deittailutapahtumaan. Siellä järjestettiin speed datingiä ja Napakymppi. Kynnys lähteä mukaan oli korkea. Tuli sellainen olo, että apua, nyt kaikki näkevät, että olen sinkku ja haku päällä.

Maija tutustui tapahtumassa mieheen, jonka kanssa kävi kerran treffeillä. Mitään sen ihmeempää tuttavuudesta ei kuitenkaan seurannut.

Helsinkiläinen Suvi, 26, on samoilla linjoilla Maijan kanssa. Sopivan tyypin löytäminen  on vaikeaa. Suvi on kotoisin Iisalmesta, missä yksin asuvia miehiä oli viime vuonna 540. Naisten määrä oli paljon pienempi, 327. Suvi ei koskaan Iisalmessa asuessaan huomannut miesten ylitarjontaa. Entinen avopuoliskokin oli ”junan tuoma”, eli toiselta paikkakunnalta – Iisalmessa oli helpompi tutustua ihmisiin, koska kaikki menivät ulos lähtiessään samaan paikkaan. Helsingissä hajaannuutaan eri baareihin. Iisalmelaisten ja helsinkiläisten miesten Tinder-profiileissakin on Suvin mukaan eroja.

- Helsingin Tinderissä on Bomber-takkeja ja pensseliviiksiä, Iisalmen Tinderissä traktoreita. Kun Iisalmessa on selannut parikymmentä tyyppiä, se on siinä.

Suvi sanoo muuttuneensa Helsingissä avarakatseisemmaksi. Mitä enemmän hän on nähnyt persoonallisesti pukeutuneita ihmisiä, sitä pienemmäksi ulkonäön merkitys on muuttunut. Ulkonäkökeskeisyys on jopa alkanut ärsyttää häntä.

- Olen tavannut Helsingissä paljon ulkonäkökeskeisiä miehiä, jotka elvistelevät ja haluavat vain yhden illan säätöä.

Vielä viime syksynä Suvi kirjoitti vielä itsekin ruutuvihkoon, mitä edellyttää mieheltä: siistejä kenkiä, kohtuullista elintasoa, kivoja hiuksia. Sitten hän alkoi miettiä, että ehkä hän vaati liikaa.

- Supermukavalla ihmisellä voi olla kamalat kengät. Mitä sitten?

Turku, 20-33-vuotiaat

Sinkkumiehet: 8043
Sinkkunaiset: 8042

Turussa sinkkumiesten ja –naisten määrä on hämmentävän tasainen. Satua, 25, se ei lohduta. Hän on ollut sinkki ”aina”.

Välillä puhumme kavereiden kanssa, että ovatko kivat sinkkumiehet kadonneet vain Turusta vai onko sama ongelma koko Suomessa.

Satu etsii rentoa miestä. Hän ei haluaisi laskea rimaansa, mutta taipui lataamaan Tinderin kolmatta kertaa puhelimeensa.

- Päätin antaa vielä mahdollisuuden kes-Tinderille. Laitan sen päälle aina kun menen uuteen paikkaan. Se on käyrvää, koska kesällä tulee reissattua ympäri Suomea. En etsi mitään vakavaa, mutta haliminen kiinnostaa. 

Satu odottaa myös festareita.

- Kiinnostun helposti miehestä, jos näen hänet fanittamassa lempibändiäni. Festareilla rimakin vähän madaltuu, ”kaljalasien” takia tietenkin.

Vaasa, 20-33-vuotiaat

Sinkkumiehet: 2969
Sinkkunaiset: 2029

Vaasassa riittää tilastojen mukaan sinkkumiehiä, ehkä siksi, että energia-ala on siellä suurimpia työllistäjiä. Vaasalainen opiskelija Saara, 23, onkin tottunut saamaan baarissa usein treffikutsuja.

- Miehet eivät kuitenkaan tunnu haluavan mitään satunnaista tapailua vakavampaa. En itsekään halua jatkuvaa deittailua, jos fiilis puuttuu. Jos toinen ei kolahda, ei auta, baikka mies olisi kuinka mukava ja hyvännäköinen, Saara huokaa.

Helsinkiläisellä Vesalla, 25, pitäisi ola kotikaupungissaan erittäin hyvä tilanne. Hän käy treffeillä pari kertaa kuukaudessa. Vesalle naisen ulos pyytäminen  on luontevaa.

- Hymyilevää tai flirttailevaa naista on helppo lähestyä. Heitä tulee vastaan koulun, tuttujen ja duunin kautta sekä ulkona käydessä. 

Vesan tähtäimessä on vakava suhde. 

- Pidän naisista, jotka ovat aitoja.

Välillä tuntuu, että helsinkiläiset naiset ovat kiinnostuneempia siitä, mitä mies tekee työkseen ja miltä hän näyttää kuin siitä, millainen persoona hän on. Esimerkiksi yksi kaverini meni treffeille, mutta nainen pettyi, koska mies ei ollut käynyt lukiota, Vesa kertoo.

- Olen myös miettinyt, miksi monet naispuoliste ystäväni puhuvat "sen oikean" löytymisestä. He odottivat unelmiensa prinssiä, mutta onko sellaista edes olemassa?

Aivam kuten Vesa, myös helsinkiläinen Suvi etsi aitoa kumppania ja harmitteli ulkonäkökeskeisten ihmisten määrää. Ehkä heidän pitäisi tavata! Vesan mielestä idea on aivan mahtava, Suvistakin aika hauska. Kaksikko saa toistensa yhteystiedot. Aika näyttää, mitä jutusta vielä kehkeytyy.

Haastateltavien nimet on muutettu.

Tilastotietojen lähde: Tilastokeskus, 2014, yksin asuvat. Juttua varten on haastateltu kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaraa ja Väestöliiton psykologi Elina Nurmista.

Teksti: Sisko Savonlahti

Katso myös:

7 asiaa, joista ei kannata riidellä parisuhteessa

Pilaako mustasukkaisuus suhteesi?

Onko tämä inhottava deittailuilmiö sinullekin tuttu?

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos