Miten avoliitto muuttaa parisuhdetta? Miten yhteiset kulut jaetaan? Kysyimme neljältä mieheltä yhdessä asumisesta. Vivian Nieminen

Milloin kannattaa muuttaa yhteen?

MIKKO: Ennen yhteenmuuttoa kannattaa testata, miten ajankäyttö ja tottumukset sopivat yhteen. Viettää vaikka koko viikonloppu tiiviisti yhdessä. Muutimme tyttöystäväni kanssa yhteen puolen vuoden seurustelun jälkeen. Huomasimme, että selviämme arjesta yhdessä, eikä kumpikaan ärsyttänyt toista liikaa edes huonoina päivinä. Myös raha-asiat vaikuttivat suuresti päätökseemme. Yhdessä asuminen on paljon edullisempaa.

JUHANI: Sitten kun on kohdannut haasteita yhdessä, tuntee toisen tavat ja on nähnyt myös toisen huonot puolet. Jos senkin jälkeen toinen on vielä ihana, yhteiset avaimet voi hankkia.

TIMO: Sovimme tyttöystäväni kanssa muuttavamme yhteen ensimmäisenä vuosipäivänämme. Se oli vitsi, mutta toteutimme sen silti. On tärkeää muuttaa tarpeeksi suureen asuntoon ja viettää toisinaan viikonloppuja erikseen.

LAURI: Kun toisen luona viettää niin paljon aikaa, ettei tunnu järkevältä pitää kahta kotia. Yleensä päätös tehdään taloudellisista syistä, mutta harkitusti. Moni suhde on alkanut rakoilla, kun toinen ei olekaan ihan niin täydellinen arkielämässä.

Kumpi päättää sisustuksesta?

MIKKO: Pidän siitä, että naisen kosketus näkyy sisustuksessa. En välitä sisustamisesta, siksi oli helpotus antaa toiselle vapaat kädet.

JUHANI: 50–50. Usein miehet menevät kuin pässinä narussa ja hyväksyvät kaiken, mitä nainen ehdottaa. Molempia pitäisi kuunnella. Haluan vaikuttaa paljon kotini sisustukseen, sillä olen rojufriikki ja kerään erikoisia huonekaluja.

TIMO: Halusin päästä helpolla, joten annoin päätösvallan puolisolleni. Makumme ovat lähes identtiset, enkä ole joutunut kieltäytymään kuin kukkatyynyistä.

LAURI: Molemmat toivat yhteiseen kotiin omia tavaroitaan. Muutamasta huonekalusta emme päässeet yhteisymmärrykseen. Silloin teimme kompromisseja.

Miten kulut jaetaan?

MIKKO: Pidämme excel-taulukkoa yhteisistä menoista, ja isot hankinnat teemme puoliksi. Emme ole turhan tarkkoja, sillä tilit kyllä tasaantuvat arjessa.

JUHANI: Asuinkustannukset menevät puoliksi. Yhteinen asunto pitää valita sen perusteella, että molemmilla on varaa maksaa osansa. Teemme ruokaostokset ja muut pienet hankinnat fiilispohjalta.

TIMO: Maksamme vuokran ja laskut puoliksi, ja kumpikin lisää yhteistilille rahaa ruokaostoksia varten. Siten emme joudu riitelemään kauppareissuilla, eikä toinen joudu maksamaan enempää.

LAURI: Tienaan tyttöystävääni enemmän ja minulle on kunnia-asia maksaa hieman enemmän vuokrastamme. Ruokakulut ja yhteiset laskut maksamme puoliksi.

Miten avoliitto vaikuttaa parisuhteeseen?

MIKKO: Teemme enemmän asioita yhdessä, koska näemme toisiamme koko ajan.

JUHANI: Kodin ja arjen jakaminen pistävät diplomatiataidot ja toisen huomioimisen puntariin. Positiivista on, että silloin voi omistautua toiselle täysin ja jakaa kaikki arjen ilot ja surut.

TIMO: Pidän kiinni siitä, että vietän aikaa myös kavereideni kanssa. Kannustan myös kumppaniani samaan. Sen jälkeen kotona yhdessä vietetty aika tuntuu aina erityisen ihanalta.

LAURI: Yhdessä asuminen tekee suhteesta paremman, sillä toista tulee nähtyä ilman erillisiä suunnitelmia. Seksiä ja arkista rupatteluakin on enemmän. Se on ihanaa.

Mikä avoliitossa on parasta?

MIKKO: Voi olla yksin, mutta koskaan ei ole pakko. Yhdessä tulee tehtyä hauskoja juttuja, ja kaveripiirit yhdistyvät. Menoja ja illanistujaisia on helppo järjestää.

JUHANI: Ihaninta on herätä joka aamu rakkaan vierestä. Meikitön ja unenpöpperöinen nainen on kauneinta maailmassa.

TIMO: Laatuaika toisen kanssa ja se, ettei aina tarvitse tehdä aamupalaa itse.

LAURI: Arkiset hassuttelut, töiden jälkeen toisen vieressä sohvalla makaaminen ja aamuseksi ovat parasta.

Miten voi estää suhteen arkistumisen?

MIKKO: Wc:n oven sulkeminen, toisen helliminen sekä ruuanlaittovuorot auttavat. Toisinaan ostan tyttöystävälleni pullon hyvää viiniä tai kukkia, jotta hän tietää olevansa minulle tärkeä.

JUHANI: Pienet arkiset teot merkitsevät paljon. Kannattaa sanoa kohteliaisuuksia, yllättää toinen ja tehdä irtiottoja arjesta. Voi vaikka mennä yhdessä viikonloppuna hotelliin yöksi. Se on kuin pieni loma.

TIMO: On tärkeää vaalia omia harrastuksiaan ja ystäviään. Myös säännöllinen seksi ja yhteisen kivan tekemisen suunnittelu estävät suhteen arkistumisen.

LAURI: Yhdessä matkustelu karistaa arkiset asiat mielestä ja pitää kipinän yllä.

Kumpi hoitaa kotityöt?

MIKKO: Avopuolisoni ei siivoa koskaan, minä siivoan aina. Vielä ei ole tullut suurta sotaa aiheesta, mutta toisinaan savu nousee korvista. Eniten ärsyttää, että hän jättää keittiönkaapin ovet auki.

JUHANI: Puoliksi mennään. Molempien on oltava oma-aloitteisia, jotta vältytään riidoilta. Jatkuva nalkuttaminen nakertaa arvostusta toista kohtaan.

TIMO: Olen siivousfriikki, joten puolisoni pääsee helpolla. Hän tosin häärää keittiössä senkin edestä. Emme ole riidelleet kotitöistä ikinä.

LAURI: Tyttöystäväni hoitaa meillä siivoamisen. Minun harteillani jäävät vain likaisimmat kotityöt, jotka hoidan mukisematta.

Milloin yhdessä asuminen ahdistaa?

MIKKO: Toisen asumistottumuksia ei voi ennustaa etukäteen. On vaikeaa arvioida, mikä saattaa olla deal breaker.

JUHANI: Jos kyttää liikaa toisen tekemisiä. Kauhuskenaarioni on, että lusisimme vain kotona emmekä olisi enää aktiivisia.

TIMO: Yhdessäolo on ahdistanut vain silloin, kun minulla on mennyt huonosti työstressin takia. Välillä on vaikeaa näyttää toiselle heikkoutensa.

LAURI: Suhde voi kariutua, jos tavat ja tottumukset eroavat toisistaan radikaalisti. Jos toinen tahtoo olla koko ajan menossa, ja toinen kaipaisi vain kotona löhöilyä, molempia alkaa ärsyttää.

Voisitko elää etäsuhteessa?

MIKKO: Erillään asuessa kaipaisin toisen seuraa ja arkisia asioita. On ihanaa auttaa lampun vaihdossa ja työasioissa.

JUHANI: Voisin, koska silloin on helpompi pitää suhde tuoreena. Oma rauha ja mahdollisuus ottaa rennosti ovat minulle tärkeitä asioita, ja ne onnistuvat parhaiten omassa asunnossa. Kustannukset vain olisivat suuri miinus.

TIMO: En, yhteiselo on niin mukavaa. Välillä olisi tietenkin kiva maata yksin sohvalla hiljaisuudessa ja siivota vain omat jälkensä.

LAURI: Voisin asua erilläni, jos siihen olisi jokin järkevä syy, kuten toisessa kaupungissa asuminen. Muuten se olisi outoa ja hankalaa, etenkin ajankäytön kannalta.

 

Miespanelistit:

Mikko, 20

Muutti juuri yhteen tyttöystävänsä kanssa. Viikonloput he viettävät leffamaratonia katsellen.

Juhani, 31

Kolmatta kertaa avoliitossa. Pitää itseään parempana puolisona kuin ennen, koska muistaa laskea wc:n kannen alas.

Timo, 26

Tällä hetkellä yksin asuva Timo haaveilee yhteisen asunnon lisäksi purjeveneestä, jolle voisi karata viettämään aikaa yksin.

Lauri, 28

Remontoi asuntonsa yhdessä tyttöystävänsä kanssa ja on ylpeä siitä, että he ovat yhä onnellisesti kimpassa.

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos