Neljä miestä kertovat, mikä on pitkän liiton salaisuus. Entä mistä he tiesivät, että toinen on vihdoin Se Oikea? 

Mikä on paras vinkkisi pitkän parisuhteen onnistumiseen?

ALEX: Onnistuneessa suhteessa molemmilla on vapaus toteuttaa itseään myös yksilöinä. Yhteiset viikonloppureissut ja uusien asioiden kokeileminen pitävät yhteiselon monipuolisena.

JANNE: Toisen huomioiminen unohtuu pitkässä suhteessa liian helposti. Pitäisi muistaa jemmata rakkauslappuja ja tehdä pieniä palveluksia pyytämättäkin.

TOMMI: Kannattaa olla alusta asti rehellinen, vaikka totuus loukkaisikin toista. Luottavaisessa ilmapiirissä molemmat uskaltavat olla omia itsejään. Silloin ei haittaa, vaikka joskus mokaisikin. On ihanaa tietää olevansa osa tiimiä, joka pitää yhtä hyvinä ja huonoina aikoina.

JUHANI: Toisen kuunteleminen ja kiinnostus samoja asioita kohtaan ovat tärkeitä. Välillä on myös hyvä viettää aikaa erillään ja pitää kiinni omista menoistaan. Puolison tekemisistä ei kannata olla liian mustasukkainen.

Mistä tiesit, että toinen on se oikea?

ALEX: Tyttöystäväni tuntui alusta asti luotettavalta – kuin parhaalta ystävältä, joka oli kaiken lisäksi vielä häkellyttävän kaunis. Kukaan ei sopisi minulle häntä paremmin.

JANNE: Kaikki sujui luontevasti heti ensihetkistä lähtien. Tuntui helpolta heittäytyä suhteeseen täysillä.

TOMMI: En tiedä miksi, mutta olen aina tiennyt heti, tuleeko suhteesta vakava vai pelkkä säätö. Ehkä siinä painaa luottamus tai rehellisyys, tai sitten kyse on vain kemiasta. Toinen tuntuu oikealta.

JUHANI: Aloitimme ystävinä ja rakastuimme ajan kanssa. Pidin itseäni ennen sitoutumiskammoisena, mutta nykyisen puolisoni kanssa minua ei ahdistanut tai pelottanut lainkaan. Kuulumme yhteen.

Miten seksielämä muuttuu pitkässä parisuhteessa?

ALEX: Seksin määrä vähenee, mutta siitä tulee parempaa, kun oppii tuntemaan toisen kehon ja halut. On aivan sama, vaikka seksiä on kerran parissa viikossa.

JANNE: Ensimmäisen vuoden jälkeen seksistä tulee arkisempaa. Sitä ei myöskään ole yhtä paljoa kuin suhteen alussa. Se on ymmärrettävää, koska toisen kanssa kiinnostaa tehdä muutakin kuin vain sekstailla jatkuvasti. Arkinenkin seksi voi olla todella tyydyttävää, koska toista rakastaa niin paljon.

TOMMI: Suhteen alussa olin aktiivisempi viettelemään tyttöystävääni. Nyt osat ovat vaihtuneet: puolisoni ehdottelee usein uusia juttuja. Turha ujous on karissut ja toiselle uskaltaa sanoa suoraan, mitä haluaa.

JUHANI: Yhdessä asuessa toisen stressin aistii herkemmin, ja saattaa vierähtää parikin viikkoa ilman seksiä. Aina ei tee mieli, ja se on ihan okei. Lomamatkoilla seksi on jännittävää, ja siinä on samanlaista alkuaikojen sähköä. Ympäristö on uusi, eivätkä arkiset asiat pyöri mielessä.

Millaisia kriisejä olette kohdanneet?

ALEX: Olemme onnekkaita, sillä olemme välttäneet kaikki megakriisit. Ongelmamme ovat olleet hyvin pieniä ja arkisia. Vahva luottamus auttaa voittamaan kriisit.

JANNE: Läheisen kuolema aiheutti kriisin välillemme, sillä en osannut käsitellä suruani. Sulkeuduin kuoreeni moneksi kuukaudeksi. Olin etäinen ja poissaoleva. Onneksi puolisoni jaksoi seistä vierelläni. Se lujitti suhdettamme.

TOMMI: Suhteen ulkopuoliset ihastumiset ovat olleet kova pala minulle. Vaikka uskottomuutta ei ole ollut, itsetunto ja luottamus toiseen ovat olleet koetuksella. Rehellinen keskustelu kaikista asioista sekä rajoista sopiminen ovat auttaneet.

JUHANI: En usko kolmen vuoden kriiseihin tai muihin kliseisiin. On itsestäänselvää, että välillä on helpompaa, välillä vaikeampaa. Kun alkuhuuman loppumiseen osaa varautua, arki ei yllätä.

Mitkä asiat pilaavat pitkän suhteen?

ALEX: Takertuminen ja mustasukkaisuus. Ne kielivät epäluottamuksesta tai omista, kaappiin kätketyistä luurangoista.

JANNE: Jos toista ei kunnioita ja piikittelystä tulee arkipäivää. Pahaa oloa ei saisi purkaa toiseen, eikä hellyyttä unohtaa.

TOMMI: Yhteisen ajan ja kiinnostuksenkohteiden puute. Olisi kamalaa, jos juteltava loppuisi kesken tai kasvaisimme erillemme.

JUHANI: Toisen virheiden kyttääminen ja negatiivisuus ovat suurimmat kompastuskivet pitkässä suhteessa. Arkisista asioista tulee helposti valitettua toiselle. Myös lasten hankkiminen jännittää – jääkö meille aikaa olla myös kahdestaan?

Tylsistyttääkö pitkä liitto koskaan?

ALEX: Ei. Vaikka toisen tuntee läpikotaisin, yhteiset intressit pitävät huolen siitä, että aina riittää jaettavaa ja koettavaa.

JANNE: Toisinaan kaipaan omaa aikaa ja yksinoloa. Silloin lähden reissuun. Ikävä iskee kuitenkin jo viimeistään lentokentällä, ja toisen ikävöiminen saa näkemään suhteessa taas uusia hyviä puolia.

TOMMI: Yllätyksiä ei tule yhtä paljoa kuin alkuaikoina, mutta elämän tuomat mahdollisuudet ja haasteet pitävät suhteen kiinnostavana.

JUHANI: Tyttöystävästäni on ajan kuluessa tullut paras ystäväni. Hänen seuransa ei kyllästytä koskaan. Suhteen vakaa pohja ja arkisuus ovat mukavia asioita, kun voi olla täysin oma itsensä.

Oletko koskaan ihastunut toiseen naiseen?

ALEX: Vilkuilen usein muita naisia ja heitän viatonta flirttiä. Se on mielestäni normaalia. Hyväksyisin saman tyttöystävältäni.

JANNE: Olen. Kun omassa suhteessa meni huonosti, oli helpottavaa saada purkaa tunteita jollekin ulkopuoliselle, ja se johti ihastumiseen. Kerroin siitä kumppanilleni suoraan, ja hän oli hyvin ymmärtäväinen. Ihastus hiipui, kun elämässäni alkoi mennä paremmin. Asia ei ole jäänyt kaivelemaan kumpaakaan.

TOMMI: En usko, että voisin ihastua keneenkään toiseen. Kun tyttöystäväni ihastui toiseen mieheen, tunsin itseni riittämättömäksi ja epäonnistuneeksi. En halua, että tyttöystäväni tuntee ikinä samoin.

JUHANI: Tietysti katselen kauniita naisia ja nautin huomiosta, mutta en koskaan vastaisi flirttiin tosissani.

Mitä kaipaat sinkkuajoistasi?

ALEX: Sitä jännitystä, kun ei koskaan tiedä, mitä ilta tuo tullessaan. Olisi myös mukavaa kokeilla Tinderiä.

JANNE: Kaipaan välillä yksin asumista ja oman poikamiesboksin sotkemista.

TOMMI: Vapaampaa menemistä ja tulemista, kavereiden kanssa bailaamista ja itsekkäämpää elämää. Olen tosin varma, että aika on kullannut muistojani.

JUHANI: Toisinaan mietin, elänkö oikeasti koko elämäni saman naisen kanssa ja olenko seikkailuni seikkaillut. En kuitenkaan vaihtaisi pois mitään.

Mikä on pitkän parisuhteen salaisuus?

ALEX: Hauskanpito ja fyysinen läheisyys pitävät yhdessä. Ihan sama vaikka elämässä menisi muuten huonosti, tärkeintä on tuntea olevansa rakastettu.

JANNE: Huomioiminen isoilla ja pienillä teoilla. Kukkien ostamisen tärkeyttä ei kannata vähätellä.

TOMMI: Yhteen hiileen puhaltaminen ja sen tajuaminen, että suhteessa ollaan yhdessä, ei kahtena erillisenä ihmisenä.

JUHANI: Rakkaus. Ajatus sinkkuna olemisesta ja muiden naisten deittaamisesta on absurdi. Se saa arvostamaan sitä, mitä minulla on. Kenenkään toisen kanssa ei voisi olla yhtä ihanaa.

Miespanelistit: 

Alex, 26

Tapasi tyttöystävänsä festareilla viisi vuotta sitten ja hurmasi tämän tarjoamalla puolet pitsastaan ja yösijan teltassaan.

Janne, 26

Ihastui baarissa tapaamansa tytön nauruun ja vei hänet seuraavana päivänä keilaamaan. Pariskunta on seurustellut neljä vuotta.

Tommi, 30

Kuvailee itseään seurustelutyypiksi eikä ole koskaan viihtynyt sinkkuna puolta vuotta pidempään. Nykyisen kumppanin kanssa on pidetty yhtä kahdeksan vuotta.

Juhani, 29

On seurustellut kouluajoista lähtien eikä enää tiedä, mistä ensimmäisillä treffeillä kannattaa jutella.

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos