Sisarusten kesken käydään usein elämän rajuimmat riidat, mutta harva side on sisaruutta vahvempi. Ehkä juuri siksi se on joskus se kaikista hankalin ihmissuhde.

Kaksi pikkutyttöä istuu vierekkäin valokuvassa. Kummallakin on vähän sinne päin leikattu valkoinen otsatukka. Päällä äidin kutomat neuleet ja hameet samasta meripihkanvärisestä langasta. Tytöistä isompi on kerhon kuvauspäivänä kuumeessa, mutta tiristää silti kalpeille kasvoilleen hymyn. Pienempi on totisena suu rutussa, kädet siististi polvien päälle aseteltuna.

Olen viisivuotias, pikkusiskoni puolitoista vuotta nuorempi. Näytämme samalta, mutta olemme aivan erilaisia. Olen laittanut valokuvan jokin aika sitten esille kehyksiin. Varmaan siksi, että muistaisin useammin, että minulla on sisko, ja että voisin yrittää itsekin olla parempi sellainen.

Sisaruutta vahvempaa sidettä tuskin onkaan, mutta se jää usein aikuisiällä muiden ihmissuhteiden varjoon. Kun lapsuudenkoti ei enää tarjoa jaettua arkipäivän ympäristöä, yhdistävien tekijöiden löytämiseksi on nähtävä vaivaa. Sisarukset, jotka vielä vaikkapa vuosikymmen sitten jakoivat kerrossängyn, ovatkin nyt omillaan omissa elinpiireissään – toisinaan jopa eri mantereilla.

Ajan mukana muuttuneet olosuhteet tekevät kohtaamisesta erilaista kuin ennen ja pakottavat sisarukset tutustumaan toisiinsa uudelleen.

– Jos sisaruussuhde on ollut lapsuudessa hyvä, eli jos siinä on ollut tasavertaista kunnioitusta puolin ja toisin, se kantaa pitkälle aikuisuuteen. Jos siihen taas on kuulunut paljon ristiriitoja ja kateutta, vaatii työtä, että suhteen voi rakentaa uudestaan, psykoterapeutti Ulrika Segercrantz psykoterapiakeskus Vastaamosta sanoo.

Hän kertoo, että jos lapsuudesta on jäänyt jotain hampaankoloon, se korostuu usein aikuisiällä. Kuka olikaan vanhempien lellikki ja keneltä vaadittiin aina jostain syystä enemmän? On usein mutkattomampaa viettää aikaa sen itse kokoamansa perheen eli ystävien kanssa kuin kohdata ne hiekkalaatikolle asti juontuvat epämiellyttävät tunteet.

Kilpailu resursseista

Esikoinen on määrätietoinen huolehtija, keskimmäinen joustava kapinallinen ja kuopus luova hurmuri. Syntymäjärjestyksen ja luonteenpiirteiden välinen suhde on populaaripsykologian kiisteltyjä ikuisuusaiheita. Moni tunnistaa kuvauksista itsensä tai sisaruksensa, mutta mitään tyhjentävää tieteellistä näyttöä syntymäjärjestyksen suhteesta persoonallisuuteen ei kuitenkaan ole.

Syntymäjärjestys itsessään ei myöskään perustele sitä, miksi saman perheen lapset sijoittuivat aikuisina hyvin eriarvoisiin yhteiskunnallisiin asemiin. Yhdysvaltalaissosiologi Dalton Conley kertoo The Pecking Order -kirjassaan sitä, että vastaus löytyy vanhemmista ja heidän tavastaan jakaa kakku sisarusten kesken. Conleyn tutkimuksen pohjana oli pitkäaikainen, yli 5 000 perheen seurantatutkimus, jonka lopputulema on kärjistettynä se, että lapset kilpailevat perheessä erilaisista resursseista ja vanhemmat investoivat niitä lapsiinsa eri määrin. Kilpailun kohteena ovat niin raha ja tila kuin vanhempien jakama aika sekä huomiokin. Kahden lapsen perheissä eroja ei juuri näkynyt, mutta heti kolmen lapsen katraassa ensimmäinen ja viimeinen lapsi saivat eniten resursseja – ja sitä kautta keskimmäistä paremmat eväät elämään.

Segercrantz on samaa mieltä siitä, että vanhempien tavalla kohdella lapsiaan on kauaskantoinen vaikutus sisaruussuhteisiin, vaikka he eivät sitä tiedostaisi. Vanhempien oma elämäntilanne vaikuttaa aina myös jälkikasvuun.

– Vanhemmat kuvittelevat usein, että kaikki on hyvin, mutta lapset oireilevat silti. Vanhemmat eivät näe sitä tai kuuntele lapsiaan tarpeeksi.

Nuorimmaisen lepsun lempeä kohtelu on klassinen mielipahaa vanhemmissa sisaruksissa aiheuttava esimerkki, varsinkin jos ikäerot sisarusten välillä ovat pieniä.

– Kuopusta saatetaan hemmotella siksi, koska muut lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa ja vanhemmat pelkäävät kuopuksen lähtemisen aiheuttamaa uutta elämänvaihetta; tyhjän kodin tuntua ja vanhuutta. Vanhempien sisarusten silmissä lelliminen näyttää siltä, että nuorimmaista rakastetaan enemmän.

Ikuisesti avuton kuopus?

Missä on sosiaalista kanssakäymistä, siellä on aina myös rooleja – niin tietoisia kuin tiedostamattomiakin. Koska sisaruussuhteet ovat lapsuudessa tiiviitä, rooleista voi olla vaikea luopua aikuisena.

Ystäväni isosisko oli sisaruskatraastaan ensimmäinen, joka tuli murrosikään. Sen takia esikoinen on vieläkin vanhempiensa silmissä ”se itsekäs riidanhaastaja”, vaikka roolilla ei ole ollut vuosikymmeneen mitään totuuspohjaa, eikä kukaan hyväntuulisen isosiskon opiskelukavereista tai kollegoista ole nähnyt tätä puolta.

– Vaikka kuinka yrittää tsempata vuosikausien ajan, rooli on ja pysyy. Ihan vituttaa siskon puolesta, kolmekymmentävuotias ystäväni puhisee.

Ihminen kasvaa ja kehittyy koko ajan. Jos muutosprosessia ei hyväksy ja toimii sinnikkäästi aikansa eläneiden roolien mukaan, ollaan helposti tulenaralla maaperällä. Segercrantz antaa esimerkin:

– Jos pikkusisko nähdään aina sellaisena, jota pitää auttaa eikä itsenäisenä aikuisena, se on aika yksipuolista eikä varmasti tue kypsää kanssakäymistä.

Monesti lapsuudenrooleihin tarrautumisen syynä voi olla ihmiseen sisäänkirjattu pelko muutoksesta. Kun hyväksyy oman kasvunsa ja muutoksensa, on helpompi sallia ne myös muille.

– Tiukassa olevista rooleista ja niihin liittyvistä ennakkokäsityksistä on mahdollista päästä irti, mutta se vaatii keskustelua. Avoimuus on todella tärkeää. Ne perheet, joissa ei puhuta, ovat monesti hukassa, psykoterapeutti sanoo.

Kateudesta vihreät

Olin kaksivuotias, kun pikkusiskoni sai nimen. Ristiäisissä olin hänen saamastaan huomiosta niin suivaantunut, että astelin juhlaväen keskelle äitini korkokengissä. Katsokaa, minäkin olen täällä ja taatusti parempaa seuraa kuin tuo kuolaava nyytti! Kateelliset kannanotot eivät jääneet siihen, mutta laantuivat onneksi iän myötä.

Muuttuvien roolien ja niiden hyväksymisen lisäksi kateus on yleisimpiä sisaruussuhteita hiertäviä tekijöitä. Moni tietää tarinan sisaruksista, joiden välit katkesivat tyystin perintöriidan takia, mutta kateus syntyy helposti pienemmistäkin asioista. Pohjimmiltaan sisarkateudessa on Segercrantzin mukaan kyse huomiosta.

– Ihmisen syvin tarve on tulla nähdyksi ja kuulluksi, joten on luonnollista että sisarukset kilpailevat vanhempien jakamasta huomiosta joskus vielä aikuisinakin.

Kateus korostuu silloin, kun sisarukset ovat samaa sukupuolta. Tutkimusten mukaan samaa sukupuolta olevien sisaruussuhteet ovat läheisempiä, mutta myös herkemmin vihamielisempiä kuin eri sukupuolta edustavien sisarusten suhteet. Kateudessa keskitytään siihen, mikä itseltä puuttuu eikä välttämättä edes haluta nähdä asiaa toisen näkökulmasta.

– Empatialla on sisaruussuhteissa todella suuri merkitys. Sitä voi onneksi opetella, mutta se vaatii kypsyyttä: halua keskustella ja selvittää asioita.

Käsittelemätön sisaruuskateuskuvio voi toistua myös parisuhteessa vaikka siten, että puolisot alkavat kilpailla keskenään. Toinen voi kokea olevansa alakynnessä ja nähdä kumppanin aseman etuoikeutettuna. Kateus ei kuitenkaan ole pelkästään negatiivinen tunne, sillä se paljastaa sen, mitä haluaa tai millaista toivoisi elämänsä olevan. Kateus voi toimia lähtölaukauksena toiminnalle, joka vie parempaan suuntaan.

Lohdullinen itsestäänselvyys

Sisaruussuhde nähdään helposti itsestäänselvyytenä. Muuttumattomana asiana, joka on olemassa ilman vaivannäköä. Siksi sisko saattaa unohtua pidemmäksikin aikaa varsinkin silloin, kun elämässä menee hyvin. Se ei ole psykoterapeutin mielestä välttämättä aina huono asia.

– Voi ajatella, että on aika lohdullista, että alati muuttuvassa elämässä on aina joku kiinteä piste.

Vaikka jakaisi saman geenipoolin, taustan, perheen ja ympäristön, sisarukset voivat olla niin erilaisia, että ongelmien syy löytyy pikemminkin persoonallisuuksien eroista kuin muuttuneista rooleista tai kateudentunteista.

– Sisaruksistaan ei tarvitse pitää, mutta se on toki hyvä tavoite. Tai ainakin suhde kannattaisi pitää asiallisena. Se helpottaa tulevaisuudessa eteen tulevista asioista, kuten ikääntyvistä vanhemmista huolehtimista.

Segercrantz uskoo, että sisaruussuhteissa pätee pohjimmiltaan auttamisen, lapsuuden perheen suojelemisen ja yhtenä rintamana seisomisen kirjoittamaton sääntö. Eränlainen lojaaliuden korkein mahdollinen muoto.

Vaikka tiedän nykyään aivan liian vähän, mitä sen kuvan pienelle mutrusuulle kuuluu, voin olla varma, että hän vastaa puheluuni keskellä yötä silloin, kun kaikki muut maailmassa kääntävät kylkeään. Se on ihana itsestäänselvyys, mutta sen lisäksi voisin pyytää pikkusiskoa pitkästä aikaa vaikkapa lounaalle. 

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos