17 vuoden ikäero, eksän parhaaseen kaveriin vaihtaminen ja suhde naiseen. Nämä parit tietävät, millaista on joutua taistelemaan ennakkoluuloja vastaan, mutta myös sen, että rakkaus voittaa kaiken. 

Koska toinen herää aamuisin aina ennen kukonlaulua, hänellä on mitä luultavammin pappatauti. Ja koska toinen puhuu hashtageista ja Periscopesta, hänelle voi kuittailla nuoresta iästään. Sami Szepaniakilla, 40, ja Satu Parviaisella, 23, on 17 vuoden ikäero, mutta molempien mielestä se tuo vain ”lisää suolaa suhteeseen.”

– Samilla on iän tuomaa viisautta, joka auttaa häntä voittamaan kaikki väittelyt. Riitatilanteissa voin aidosti keskustella hänen kanssaan, emmekä heittele puhelimia tai lautasia kuten ikäisteni kanssa. Suhteessamme asiat hoituvat puhumalla ja perustelemalla, Satu kertoo.

Lahdessa asuvat Satu ja Sami ovat seurustelleet vuoden, ja he tapasivat yhteisen ystävän kautta. Vanhempi, isokokoinen ja tatuoitu Sami oli aluksi Sadun mielestä pelottava, eikä hän ujoutensa takia uskaltanut puhua tälle mitään.

– Ajattelin myös, ettei meillä olisi ikäeron takia mitään yhteisiä keskustelunaiheita.

Hiljainen Satu jäi kuitenkin Samin mieleen, joten hän rohkaistui ja pyysi Satua Facebook-kaverikseen. Alkoi tiivis yhteydenpito, joka muuttui nopeasti ystävyydeksi.

– Huomasimme, että meillä on samanlainen huumorintaju ja että ajattelemme monista asioista samalla tavalla. Pystyimme kertomaan toisillemme kaikki ilot ja surut ja meistä tuli erottamattomat, Sami muistelee.

Samin ja Sadun erityisen ystävyyssuhteen huomasi myös Sadun silloinen seurustelukumppani.

– Hän ilmoitti suhteemme olevan ohi, kun palasimme kotiin tavalliselta kauppareissulta. Emme olleet riidelleet ja meillä meni muutenkin mielestäni hyvin. En saanut koskaan perusteluja erolle, mutta epäilen sen liittyvän Samiin, vaikka olimme silloin vain ystäviä.

Samana iltana Sami haki Sadun luokseen, kuunteli ja lohdutti. Pian yhteiset ystävät alkoivat vihjailla, miten sopiva pari he olisivat. Sami oli jo jonkin aikaa salaa toivonut, että saisi Sadun itselleen, mutta Satu ei halunnut heittää ystävyyttä hukkaan. Häntä vaivasi myös se, mitä muut ajattelisivat, jos he alkaisivat seurustella.

– Olen antanut aina muiden mielipiteiden vaikuttaa liikaa itseeni ja tekemisiini. Samin kanssa pystyin olemaan oma itseni, eikä hän koskaan tuominnut minua. Aloinkin ajatella, että ehkä tämä on liian hienoa hukkaan heitettäväksi. Päätin antaa sydämeni viedä.

Isosisko vai äitipuoli?

Aluksi pari sai kuulla seurustelustaan paljon ikäviä kommentteja. Erityisesti Sadun kaverit olivat suhteesta hämillään ja heittivät siitä lapsellisia vitsejä, jotka loukkasivat Satua.

– Minulta kysyttiin, seisooko Samilla ilman Viagraa ja paljonko Samilla oikein on rahaa, kun viitsin olla hänen kanssaan. Osa luuli seurusteluamme pelkäksi vitsiksi, Satu kertoo.

Sami sen sijaan otti kommentit huumorilla.

– En voinut kuin nauraa niille, sillä tiesin totuuden. Minulle kaikkein tärkeintä olivat lasteni mielipiteet.

Samilla on aiemmasta liitostaan kaksi lasta: 18-vuotias Jenna ja 12-vuotias Santtu. Molemmat ottivat Sadun hyvin vastaan, vaikka Satua jännittikin erityisesti Jennan suhtautuminen viisi vuotta vanhempaan äitipuoleen. Hänhän voisi olla tytön isosisko!

– Pelkäsin, että suhteemme olisi outo Jennan mielestä, mutta kun hän kuuli seurustelustamme, hän oli onneksi vain iloinen ja onnellinen siitä, että päädyimme vihdoin yhteen.

Molempien vanhemmatkin suhtautuivat positiivisesti parin seurusteluun, ikäerosta huolimatta. Sami jopa pyysi Sadun isältä vanhoja perinteitä kunnioittaen tämän tyttären kättä.

– En olisi ikinä voinut kuvitella seurustelevani Samin kanssa, mutta en myöskään koskaan kuvitellut meneväni naimisiin tai saavani lasta. Nyt häämme ovat parin vuoden kuluttua ja katselemme yhteistä kotia, jossa olisi ylimääräinen makuuhuone kehtoa varten. Luotan Samiin niin paljon, että uskon nyt voivani mennä elämässäni vihdoin eteenpäin. Hän on minulle se oikea.

Katso myös:

Eero Ettala: "Roolin vetäminen paistaa aina läpi"

Testaa itsesi: Oletko tylsä ystävä?

7 x Kendall Jennerin parhaat salilookit

 

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos