Kun ystävyys ja uusi parisuhde asettuvat vastakkain, ystävyys yleensä häviää. Vuosienkin välirikko on silti mahdollista paikata.

Huonokäytöksinen ja hallitseva

Kun Niina alkoi seurustella Santun kanssa, myös Niinan ystävä Tiia sai osansa miehen huonosta käytöksestä. Se viilensi naisten välit.

Tiia, 33:

“Ystävystyin Niinan kanssa kuudennella luokalla, kun hänen perheensä muutti naapuriimme. Meistä tuli heti läheisiä. Yläkouluaikana hengailimme viikonloppuisin keskustassa, kävimme kotibileissä ja joimme ensimmäiset oluemme. Iltaisin puhuimme puhelimessa pojista. Rippikoulukesänä Niina teki itse korviinsa reiät hakaneulalla, ja minä värjäsin hiukseni mustiksi. Nauroimme, koska tunsimme olevamme niin aikuisia. Ystävyytemme oli tyypillistä nuoruuden ystävyyttä. Huoletonta ja tiivistä.

Niina alkoi seurustella ensimmäisen kerran viisitoistavuotiaana. Seurustelu oli todella omistautunutta. Hän vietti kaiken vapaa-aikansa poikaystävänsä kanssa, ja jos lähdimme tyttöporukalla jonnekin, kundi tuli mukaan. Minun oli vaikea ymmärtää muutosta. Ehkä olin haikea, koska Niinalla ei ollut enää aikaa minulle samalla tavalla kuin ennen. En kuitenkaan sanonut mitään, koska ajattelin, että seurustelu muuttaa ystävyyttä aina väistämättä. Suhde kesti lopulta vain vuoden. Sen jälkeen Niinalla oli aina joku. Tuntui, ettei hän osannut tai halunnut olla yksin.

Parikymppisinä aloitimme yliopisto-opinnot. Niina oli juuri eronnut edellisestä suhteestaan, kun hän tapasi Santun. Seurustelusta tuli jälleen Niinan elämän ykkösasia, tällä kertaa vielä enemmän kuin ennen.

Kerran istuimme perjantaina tyttöjen kanssa after workilla, kun Niinan sanoi, että hänen pitää lähteä kotiin. Olimme ihmeissämme, koska kello ei ollut edes seitsemää. Niina selitti lähtevänsä kotiin pesemään Santun vaatteita, ja kun ihmettelimme, eikö Santtu voi pestä pyykkiään itse, Niina kiersi kysymyksen. Hämmennyin. Käytös ei sopinut hänelle. Tuntui hassulta, että hän lähti kotiin kesken illan täyttämään pesukonetta.

Suhteeni Santtuun on ollut alusta asti hankala. Hän on mielestäni sivistymätön ja huonokäytöksinen. Kun tapasin tulevan aviomieheni, Santtu ilkkui useaan otteeseen, ettei suhteemme tule kestämään. Käytös oli kurjaa ja vielä ikävämmäksi sen teki se, ettei Niina puuttunut tilanteeseen mitenkään. Jos oma kumppanini olisi käyttäytynyt niin, olisin mennyt väliin. Niina katsoi vain vierestä.

Lisäksi Santtu ja Niina ottivat usein yhteen. Muutaman kerran kuulin, kun Santtu haukkui Niinaa huoraksi. Kun kysyin Niinalta asiasta, hän ei sanonut mitään.

Kun Niina ja Santtu olivat seurustelleet muutaman vuoden, he avioituivat. Siinä vaiheessa näimme enää satunnaisesti. Niina oli aina Santun kanssa. Kun kävimme joskus kahvilla, Niina selitti, miten ihanaa on, kun Santtu pitää hänestä huolta ja valitsee hänen puolestaan jopa annoksen ravintolassa. Minusta se kuulosti käsittämättömältä.

Olin aina ihaillut Niina, koska hän oli tarkka koulutuksestaan ja rahoistaan. Hän oli tehnyt töitä teinistä saakka. Nyt kaikki tuntui olevan Santun hallinnassa, eikä siinä ollut Niinan mielestä mitään kummallista. Nykyään Niina on äitiyslomalla ja kotona lapsen kanssa. Hän tekee kotona kaiken eikä saa Santulta lainkaan apua. Viimeksi Niina kertoi, ettei Santtu halua laittaa lasta tarhaan. Niina jää siis kotiin.

Se, että emme ole Niina kanssa enää läheisiä, liittyy mielestäni Santtuun. En ymmärrä, miten fiksu ja kunnianhimoinen ystäväni saattoi muuttua miestään palvelevaksi hissukaksi. Tärkeintä on toki, että Niina on onnellinen. Mielipiteemme ovat kuitenkin nykyään niin erilaisia, etten usko, että meistä tulee koskaan niin hyviä ystäviä kuin joskus olimme.”

Kahden vuoden hiljaisuus

Sanni ja Johanna riitaantuivat, kun Johanna epäili ystävänsä miesvalintaa. Sannin mielestä Johanna ei ymmärtänyt Nikon huumoria.

Johanna, 30:

”En voinut uskoa, että Sanni antoi miehensä puhua itselleen noin. Istuimme rapujuhlapöydässä, ja Niko oli juuri sanonut, että Sanni on ruma ja idiootti. Minun oli vaikea pysyä hiljaa. Sanni ei sanonut mitään.

Sanni oli tavannut Nikon muutama kuukausi aiemmin yhteisten ystäviemme kautta. Minulla oli miehestä alusta saakka huono fiilis. Hän vaikutti ilkeältä. Niko puhui Sannille usein rumasti ja nauroi päin naamaa. Kun mainitsin Sannille Nikon käytöksestä, hän vähätteli asiaa. En kuulemma ymmärtänyt miehen huumoria.

Tilanne kärjistyi eräänä lauantaina, kun olimme Sannin kanssa juhlimassa. Puolen yön aikaan Niko alkoi soitella Sannille ja vaatia häntä kotiin. Puuskahdin, että Niko on hullu, ja Sanni ansaitsisi parempaa. Sen jälkeen emme puhuneet Sannin kanssa kahteen vuoteen. Ystäviltämme kuulin, että he olivat muuttaneet yhteen ja matkustelleet ympäri maailmaa. Välillä ajattelin, että olin ollut väärässä. Ehkä Niko olikin ihana.

Eräänä syysiltana Sanni soitti yllättäen ja pyysi, voisimmeko tavata. Olin hämmästynyt. Minulla oli ollut ikävä häntä, mutta en ollut uskaltanut soittaa hänelle, koska ajattelin hänen olevan vihainen.

Kun tapasimme, Sanni kertoi, että Nikolla oli ollut toinen nainen ja he olivat eronneet. Olin iloinen uutisesta, mutta surullinen siitä, etten ollut toiminut oikein ystävänä. Olin ollut liian jyrkkä, Sanni olisi tarvinnut minua. Pyysin Sannilta anteeksi ja myös hän pahoitteli, ettei ollut kuunnellut minua. Tulimme tulokseen, että olimme olleet nuoria ja tunteikkaita. Nykyisin olemme läheisiä. Sannilla on ihana mies, joka kohtelee häntä kuin kuningatarta. Olen tyytyväinen, että olin Sannille rehellinen, mutta nykyään olen sanoissani hillitympi. Hyvä ystävä tukee, vaikka ei ymmärrä.”

Haastateltavien nimet on muutettu.

Stop! Nyt riittää

Ystävä ymmärtää, mutta osaa tulla myös väliin. Seurustelu muuttaa usein ystävyyttä. Jos ei muuten, niin ainakin ajankäytöllisesti. Se on tilanne, jonka vain toimiva ystävyys kestää. Vaikka parhaan kaverin kumppanivalinta ei menisikään omasta mielestä nappiin, ajatukset tulisi pitää itsellä. Ulkopuoliset näkevät suhteesta vain osan.

– Puoliso voi olla kotona kaikkea sitä, mitä ystäväsi on aina toivonut. Emme tiedä koko totuutta ja siksi olemme jäävejä arvostelemaan, psykoterapeutti Maija Itälä muistuttaa.

Se ei tietenkään tarkoita, että ystävän kumppanin huonoa käytöstä pitäisi sietää. Sellaisissa tilanteissa on lupa puolustautua, aivan kuten muissakin ihmissuhteissa. Sanoa esimerkiksi, että en pidä siitä, kuinka puhut minulle tai ystävälleni.

Jos kumppani kohtelee ystävääsi kaltoin, on väkivaltainen tai alistava, tilanne on luonnollisesti toinen. Silloin tilanteeseen tulee puuttua, mutta se pitää tehdä hienovaraisesti ja kunnioittavasti. Ystävältä voi kysellä, onko hän onnellinen suhteessaan, tai miten hän kokee esimerkiksi sen, että hänen menemisiään ja tapaamisiaan rajoitetaan. Yksi keino on myös tiedustella, mitä ystävä ajattelee kumppaninsa käytöksestä, pitääkö hän sitä arvojensa mukaisena ja hyväksyttävänä. Tärkeintä on olla lempeä, läsnä ja tuomitsematon.

– Voi olla vaikea paikka myöntää, ettei kumppani olekaan sitä, mitä luuli. Siksi on arvokasta, että ystävä osoittaa välittävänsä.

Tärkeintä on muistaa, että ystävyyteen kuuluu myös epämieluisia tilanteita ja joskus myös hölmöjä kumppaneita. Ystävyyden ei kannata antaa näivettyä pelkästään siksi, että ystäväsi rakastuu henkilöön, jonka itse toivoisi toiselle puolelle maapalloa. 

Rakastumisen alkuhuuma kestää yleensä kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Se on tunteikasta ja voimakasta aikaa, joka sitoo parin yhteen. Sokeankin rakkauden edessä olisi hyvä pitää järki mukana, edes vähän.

Seurustelun alkua voi verrata äidin ja vauvan suhteeseen, jossa vauva on koko ajan kiinni äidissään. Voimakkaan tunnesiteen muodostumisen aikana toisen näkee usein vaaleanpunaisten linssien läpi. Kumppanin huonoa käytöstä saatetaan epähuomioida tai vähätellä, koska suhteen halutaan toimivan. Lopulta aika näyttää, millaiseksi suhde muodostuu.

Jos kumppanisi puoliso vaikuttaa ikävältä, paina merkit mieleesi ja luota intuitioosi. Anna ystäväsi kuitenkin tehdä omat päätöksensä. Et halua vastuullesi ratkaisua, jossa ystäväsi eroaa, koska sinä kehotit tekemään niin.

Katso myös:

Saako ystävän eksään koskea? Tämä pariskunta joutui hankalan valinnan eteen

24 helppoa tapaa piristää seksielämääsi

Apua, en kestä poikaystäväni kavereita!

Kuva: MVPhotos

Tutkimuksen mukaan suomalaiset naiset ovat toisistaan kiinnostuneita enemmän kuin koskaan.

– Nainen on miestä pehmeämpi. Kaikin tavoin, sanoo Katrin, 33.

Katrin meni viime kesänä naimisiin pitkäaikaisen miesystävänsä kanssa, ja pariskunnalla on yhteinen lapsi. Ennen miehen tapaamista Katrin seurusteli hetken naisen kanssa.

– Nuorena olin kiinnostunut vain pojista, enkä ikinä ajatellut olevani naisen kanssa. Jos minun olisi pakko määritellä seksuaalisuuteni, sanoisin, että olen hetero, Katrin sanoo.

Katrin ei ole ainoa. Väestöliiton FINSEX-tutkimushanke on tutkinut suomalaisten seksuaalisuutta 1970-luvulta lähtien. Tuoreimman tutkimuksen mukaan naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti. Viime vuosituhannella vain noin viisi prosenttia naisista kertoi kiinnostuneensa seksuaalisesti omasta sukupuolestaan. Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa alle 30-vuotiaista naisista jopa 35 prosenttia kertoi kiinnostuneensa miesten lisäksi naisista. Naisten väliset seksikokemukset ovat jopa kaksinkertaistuneet sitten 1990-luvun. Naiset ovat siis paitsi entistä kiinnostuneempia naisista, myös kokeilleet naisten välistä suhdetta käytännössä. Mistä muutos johtuu?

– Yleinen keskustelu seksistä on vapautuneempaa kuin ennen. Tiedon lisääntyminen ja myönteiset esimerkit antavat ihmisille enemmän tilaa pohtia ja toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Nykyisessä myönteisessä asenneilmapiirissä on helpompi antaa itselleen lupa kokeilla erilaisia asioita, erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo.

Katrinilla oli takanaan yksi ihmissuhde miehen kanssa, kun hän lähti töihin kesäleirille Yhdysvaltoihin. Leirillä ei ollut ainuttakaan miestä, ja pian alkoi tapahtua. Ei ihan tyynysotaa, mutta sinne päin.

– Eräs nuori nainen alkoi flirttailla minulle samalla tavalla kuin mieskin flirttailisi. Hän sanoi kauniita asioita, ja pian ihastus kehittyi. Kiinnostus naiseen oli itsellenikin yllätys.

Katrin uskoo, että ihastukseen vaikuttivat monet tekijät. Nainen oli kiinnostava, mutta Katrin oli myös uudessa tilanteessa kaukana kotoa. Ja jos miehiä ei ole mailla halmeilla, ei heitä muista edes ajatella.

On itsestään selvää, että ihmiset kiinnostuvat eri asioista omassa – tai toisessa – sukupuolessa. Yhteys voi olla henkinen, fyysinen tai sekoitus molempia. Joka tapauksessa kaikki uusi on aina jännittävää ja kiihottavaa, oli kumppani mitä sukupuolta tahansa.

– Ajattelen, ettei sukupuolella ole hirveästi väliä. Ihastun ihmiseen ja hänen luonteeseensa, Katrin sanoo.

Hyvästi, määritelmät!

Kumppanin sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen merkityksen vähenemisestä kertovat myös esimerkit julkisuudesta. Näyttelijä Shay Mitchell kieltäytyy lokeroimasta seksuaalisuuttaan. Määritelmiin eivät usko myöskään näyttelijä Kristen Stewart ja räppäri Angel Haze. Määritelmät saattavat auttaa muita ymmärtämään toista ihmistä paremmin, mutta jokainen tekee itse päätöksensä omaan seksuaalisuuteensa liittyen.

FINSEX-tutkimukseen vastanneet saivat itse valita seksuaalisen suuntautumisensa painotukset. Erityisen kiinnostavaa on, että tutkimuksen mukaan pääasiassa naisista kiinnostuvien naisten lukumäärä ei ole juuri lisääntynyt. Suurimmat muutokset koskevat nimenomaan naisia, jotka ovat voittopuolisesti kiinnostuneita miehistä.

– Uskon, että kaikki ihmiset, varsinkin naiset, ovat pohjimmiltaan jonkin tason biseksuaaleja. Olen aina ollut kiinnostunut seksistä naisen kanssa, vaikka en ajattele olevani bi, sanoo Emilia, 27.

Tutkimuksen mukaan voittopuolisesti miehistä kiinnostuvat naiset, jotka ovat kiinnostuneita myös naisista, ovat seksuaalisesti vapaamielisempiä. He katselevat enemmän pornoa ja masturboivat aktiivisemmin. Vaihtelu ja uusien asioiden kokeileminen seksielämässä on heille muita tärkeämpää.

Emiliallakin on tapana heittäytyä humalassa tyttöporukassa pussailemaan, eikä siinä ole mitään erikoista.

– Yksi kavereistani on mielestäni erityisen seksikäs, ja olen pari kertaa lukittautunut hänen kanssaan baarin vessaan suutelemaan. Hän seurustelee, mutta ei koe pussailussamme olevan mitään pahaa. Olemme kerran jatkoilla suudelleet kiihkeästi keittiön pöydän päällä samalla, kun hänen poikaystävänsä nukkui makuuhuoneessa.

Fantasioista totta

Jos seurustelee miehen kanssa ja touhuaa humalassa tyttökavereidensa kanssa, eikö sitä lasketa pettämiseksi? Tanskanen uskoo, että aikuisilla ihmisillä on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla – kunhan parisuhdesopimusta kunnioitetaan.

– Suhdemuotoja on monenlaisia. Toisten kanssa seksin harrastaminen on kuitenkin harvoin hyväksi suhteelle, jollei siitä ole sovittu etukäteen, Tanskanen selittää.

Juuri tällainen kokemus Emiliallakin on.

– Pari vuotta sitten harrastin seksiä naispuolisen kämppäkaverini kanssa. Seurustelin silloin, mutta olin maininnut poikaystävälleni halustani olla toisen naisen kanssa, ja minulla oli siihen lupa. Katsoimme telkkaria, joimme viiniä ja juttelimme siitä, että haluaisimme kumpikin kokeilla seksiä naisen kanssa. Yhtäkkiä suutelimme ja pian olimme sängyssäni repimässä vaatteita toistemme päältä.

On vaikea uskoa, että tahoillaan seurustelevat heteromiehet tekisivät samoin. On myös hankala uskoa, että heidän tyttöystävänsä olisivat sujut asian kanssa. Miksi naisen monimuotoisen seksuaalisuuden toteuttaminen on hyväksyttävämpää?

– Naisen seksuaalisuus on tutkitusti miehen seksuaalisuutta fluidimpi, Tanskanen selittää.

Fluidilla kuvataan seksuaalisuutta, joka voi muuttaa muotoaan vapaasti ja joustavasti. Se, että naisen seksuaalisuus on fluidimpi kuin miehen, saattaa osaltaan selittää muun muassa sitä, miksi naisten välinen seksi on kova sana pornossa. Ja koska naisten väliset suhteet ovat yleisesti enemmän esillä myönteisessä valossa, kenen tahansa on helpompi kuvitella itsensä sellaiseen.

– Seksuaaliset fantasiat omaa sukupuolta olevan kanssa ovat hyvin yleisiä, Tanskanen kertoo.

Odotukset johtavat harhaan

Myös fantasioista puhutaan nykyisin aiempaa avoimemmin. Keskustelun lisääntyminen saattaa johtaa siihen, että moni alkaa miettiä seksuaalista kiinnostustaan. Olenko tyytyväinen siihen, mitä olen tähän mennessä kokenut? Haluanko jotakin uutta? Saattaisinko tykätä enemmän naisista?

– Jos kutkuttaa, anna palaa. Seksuaalisissa kokeiluissa tulee kuitenkin kunnioittaa omia ja toisen rajoja ja edetä hitaasti. Ketään, edes itseään, ei sovi painostaa, Tanskanen muistuttaa.

Sitä paitsi, kiihottavasta ajatuksesta huolimatta uusi seksikokeilu voi koitua pettymykseksi ja liian suuret odotukset johtaa harhaan. Yleinen käsitys nimittäin on, että nainen tietää paremmin, mitä nainen haluaa.

– Seksi naisen kanssa on ihanaa, mutta se vaatii paljon enemmän ajattelemista ja keskittymistä. Tiedän, mistä pidän, mutta pitääkö toinen samoista asioista? Miehen kanssa seksi on yksinkertaisempaa, Katrin kertoo.

– Annoimme toisillemme suuseksiä. Se oli hieman kiusallista: olettaisi, että nainen tietää, mitä tehdä, mutta olin ihan pihalla. Kumpikaan ei lauennut, emmekä oikein tienneet, milloin pitäisi lopettaa, Emilia komppaa.

Kumpikin naisista on silti tyytyväinen kokemukseensa, eikä vaihtaisi sitä muuhun.

– Olen onnellinen, että se tapahtui. Tuntuu, että sain haluni tyydytettyä, enkä ole sen jälkeen haaveillut seksistä muiden naisten kanssa. Paitsi katsoessani Orange is the New Blackia, Emilia sanoo.

Oli miten oli, kehitys on myönteistä, ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta puhuminen on tervetullutta keskustelua yhteiskunnassa. Ja niin on myös seksin harrastaminen, sanoo Tanskanen.

– Se, että on iso osa naisia, jotka ovat seksuaalisesti aktiivisia ja työstävät sitä osaa itsetuntemuksestaan, lisää todennäköisesti suoraan tai välillisesti kaikkien sukupuolten elämänlaatua. Se myös parantaa ihmissuhteita. 

Kuva: iStock

Vierailija

Tutkimukset osoittavat, että naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti – mistä se johtuu?

Huolestuttavaa, että naiset kiihottuvat toisistaan! Tai miehet toisistaan! Koska tarkoitus on, että mies ja nainen jatkavat sukua, eli tunteevat toisiinsa seksuaalista vetoa, mikä näin ajateltuna tuntuu normaalita. Miksi? Olisiko taas kerran vastaus siinä mitä laitamme suustamme alas, eli mitä lisäaineita ja myrkkyjä syömme monipuolisen ruuan lisäksi, niin että hormoonituotantomme jotenkin muuttuu. Yksi syy on myös tämä meidän aikamme, kun kaikki on ns. luvallista. Ei ujostella, ei kaihdeta...
Lue kommentti
Arto

Tutkimukset osoittavat, että naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti – mistä se johtuu?

Vastaus on selkeä ja suora. Globaali taustasätelymme on 10- kertaistunut ydinvoimaloiden päästöjen takia. Säteilytys tuhoaa suoraan ihmisten ylempien aivokuorien toimintaa tuhoisasti! Ydinteollisuudessa vuosikymmenet työskentelleenä. Oli suoranainen SHOKKI katsoa, miten jyrkästi ennen niin mukavat työkaverit alkoivat muuttua pelkiksi ZOMBEIKSI! Sama kehitys degneroi kokonaisia KANSOJA myös geneettisesti JA pysyvästi! Edes Marsiin ei NASA uskallakaan lähettää astronautteja. Koska sama SÄTEILY...
Lue kommentti

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock