Olette tapailleet muutaman viikon. Kaikki on hyvin, kunnes toinen ilmoittaa, ettei halua jatkaa. Sinuun sattuu, vaikka ette ehtineet edes seurustella.

Kun opiskelin yliopistossa, ihastuin kolme vuotta vanhempaan opiskelukaveriini Jukkaan. Hän oli kohtelias ja hauskannäköinen poika, jolla oli nahkatakki ja kiinnostava työ sanomalehdessä. Ainejärjestömme syntymäpäivillä ajauduimme puolilta öin juttelemaan tupakkakopin kulmalle, ja hän pyysi minut kotiinsa. Puhuimme Jukan yksiössä aamuun saakka. Lopulta jäin sinne koko viikonlopuksi. Kun sunnuntaina avasin kotini oven, tuntui kuin olisin leijunut. Alkoi muutaman kuukauden tapailu. Kävimme kaupungilla, katsoimme elokuvia ja kokkailimme kasvisruokia. Kerroin ystävilleni Jukasta. Siitä, että olin ihastunut.

Marraskuussa työni vei minut muutamaksi viikoksi ympäri Suomea. Äkkiä Jukka alkoi vaikuttamaan etäiseltä. Aikaisemmat pitkät viestit muuttuivat hyvää reissun jatkoa -tyyppisiksi. Harmitti ja tulin levottomaksi. Kun palasin Helsinkiin, Jukka pyysi minua kahville. Kahvihetkemme oli vaivaantunut. Tuijotimme ikkunasta ja olimme hiljaa. Jossakin vaiheessa Jukka alkoi puhua. Hän sanoi, että se, mitä välillämme oli ollut, ei enää jatkuisi. Minussa ei ollut mitää vikaa, oli ollut mahtavaa, mutta ei. Homma oli tässä. Minua alkoi itkettää. Vaikka olin aavistanut, mitä Jukka sanoisi, sanat sattuivat silti. Kotimatkalla niiskutin ystävälleni puhelimessa, ettei minua oltu koskaan kohdeltu yhtä katalasti. Sanoin inhoavani Jukkaa. Oikeasti olisin tietysti vain halunnut olla hänen kanssaan.

Lupa surra

Kun erosta oli muutamia kuukausia, minulla oli yhä paha mieli. En oikeastaan edes tiennyt, miksi minua harmitti. Emmehän olleet kunnolla seurustelleetkaan. Koin, että suruni olisi ollut oikeutetumpaa, jos olisimme heilastelleet puoli vuotta, päivittäneet Facebookin suhdestatuksen tai vielä parempaa: avo- tai avioeronneet. Nyt sureminen tuntui hölmöltä ja lapselliselta. En myöskään tiennyt, kuinka tilanteesta olisi pitänyt puhua. Oliko edes mahdollista puhua erosta, kun emme puhuneet seurustelustakaan? Soitan psykoterapeutti Teemu Heinolle. Ensimmäiseksi hän sanoo, että jätetyksi tuleminen on asia, josta saa tuntea surua. Se on inhimillistä ja ymmärrettävää.

- Suhteita ei pidä myöskään arvottaa sillä, kuinka kauan ne kestävät. Joskus lyhyt kohtaaminen voi olla merkittävämpi kuin vuosien yhteiselo.

Heino puhuu kauniisti. Hän muistuttaa, että ero sattuu myös jättäjään. Lisäksi Heino korostaa, että on tärkeää että emme vähättele tunteitamme. Surumme ei poistu sillä, että leikimme, ettei sitä ole. Suru kannattaa välittämättä siitä, syntyykö kahden viikon tapailusta vai kuuden vuoden avoliitosta.

- Emme voi valita, miltä meistä tuntuu. Siksi on tärkeämpää antaa tunteille tilaa.

Kelpaanko kenellekkään?

Heino sanoo, että usein, kun kohtaamme ihmisen, josta kiinnostumme, alamme haaveilla. Mietimme, olisiko tässä viimein se henkilö, jonka kanssa voisin mennä kvaerin häihin ja yhteiselle lomalle. Kun toinen ei haluakaan olla kanssamme, haaveemme musertuvat.

- Jätetyksi tuleminen aiheuttaa usein ajatuksen, etten kelpaa, koska minussa on jotain vikaa. Hylätyksi tulemisen kokemus on yksi suurimmista haavoistamme.

Heinosesta on tärkeää, että kokemuksistaan voi puhua seurassa, jossa voi olla täysin oma itsensä. Itkuinen, haavoittunut, epävarma. Oikeat ystävät kuuntelevat, eivätkä yritä puhua surua pois sanomalla, että uutta matoa koukkuun. Kurjan fiiliksen kanssa ei tarvitse olla seuraavana aamuna ok.

- Kuitenkin, jos paha mieli vaivaa vielä vuodenkin päästä, on syytä kääntyä ammattiauttajan puoleen.

Usein saatamme myös ryhtyä toistamaan ajatusta, että emme enää koskaan kelpaa kenellekkään. Heinon mukaan sekin on ymmärrettävää, koska surun keskellä alamme yleensä yleistää.

- Se ei kannata. Yksi ja kaksikin eroa on hyvin eri asia kuin se, ettei enää koskaan kelpaa.

Ja niinhän se on. Selvisin lopulta Jukasta ja muistakin sydänsuruista, jotka tulivat hänen jälkeensä. Vaikeilla hetkillä minua auttoi ajatus, jonka ystäväni joskus sanoi: ''Kun surettaa, kävele ensin miniaskeleilla ja itke. Jossain vaiheessa huomaat, että jaksat taas harppoa ja nauraa.''

Treeniä ja somepiilotusta

''Kävin pari kertaa deiteillä tyypin kanssa, josta en ollut alunperin edes kiinnostunut. Hän kuitenkin pyysi minua ulos niin kauan, että suostuin. Deiteillä tyyppi osoittautuikin aivan ihanaksi. Ihastuin. Seuraavatkin deittimme sujuivat hyvin, mutta sen jälkeen kundista ei enää kuulunut. Viesteihin hän vastasi vain parilla sanalla. Ymmärsin, ettei hän halua enää nähdä minua. Tuli todella paha mieli. Kuukauden ajan tunsin oloni surkeaksi, sitten alkoi helpottaa. Eniten minua auttoi ystävieni kanssa puhuminen. On tärkeää, että kehtaa tunnustaa, ettei kaikki ole hyvin, oli syy kuinka pieni tahansa.'' Silja

''Tapailin kundia, josta olin varma, että tässä on elämäni mies. Vietimme kolmisen viikkoa yhdessä todella tiiviisti. Tapasimme toistemme kavereita, ja kuulin salaa, kuinka minua kutsuttiin kundin tyttöystäväksi. Yhtäkkiä kundi alkoi vältellä minua. Hän ei selitellyt tilannetta mitenkään, vastaili vain viesteihin tylysti eikä halunnut enää nähdä. Romahdin täysin. Piilotin tyypin Facebookistani ja lakkasin seuraamasta häntä somessa. Itkin kurjaa oloani yksin kotona ja vielä enemmän parhaalle ystävälleni. Lisäksi juoksin pitkiä lenkkejä, fyysinen hyvä olo auttoi. On klisee, että aika tekee tehtävänsä, mutta onneksi se on totta." Lena

''Minulla on usein pahempi mieli lyhyen deittailun kuin pitkän parisuhteen päättymisestä. Parisuhteissa on yleensä ongelmia, joten ero on silloin helpompi ymmärtää. Kun deitti jättää, tulee tunne, ettei hän edes halunnut tutustua minuun. Eniten auttaa, kun voi jätetyksi tulemisen jälkeen keskittyä täysillä johonkin muuhun, kuten treenaamiseen. Myös shoppailu, leipominen ja muu itsensä hemmottelu auttaa ja on sijoitus omaan hyvään oloon.'' Milla

Kuva: Imaxtree

8 syytä, miksi seurustelu on parasta

5 asiaa, jotka estävät sinua löytämästä Sen Oikean

Näitä flirttailumokia tulisi jokaisen välttää

 

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos