Flirttailua, rakkautta, mustasukkaisuutta ja yhteisiä sääntöjä. Sellaista on Annan ja hänen miehensä elämä avoimessa suhteessa.

Kun Anna oli pieni, hän piti koulupäiviensä jälkeen päiväkirjaa. Alakoulun viidennellä luokalla hän kirjoitti olevansa ihastunut viiteen poikaan. Kaikki olivat Annan mielestä söpöjä ja kivoja, joten hän tykkäsi jokaisesta. Siinä, että ihastuksen kohteita oli viisi, ei ollut hänen mielestään mitään ihmeellistä. Eikä ole vieläkään.

– Minulle ei ole ollut koskaan tyypillistä, että olen ihastunut tai rakastunut vain yhteen mieheen kerralla, muotoilijana työskentelevä Anna kertoo.

Sen takia Anna, 30, ja hänen avomiehensä Joonas, 32, elävät avoimessa suhteessa. He ovat seurustelleet viisi vuotta ja asuneet lähes koko sen ajan yhdessä. Oikeastaan Anna on seurustellut aina. Ensimmäinen vakava suhde hänellä oli 14-vuotiaana, ja se kesti neljä vuotta. Sen jälkeen pisin sinkkuaika oli muutamia kuukausia. Suhteet päättyivät kuitenkin lähes aina samaan ongelmaan. Anna koki, että ei saanut olla täysin oma itsensä. Aivan kuin hän olisi joutunut peittelemään joitain puoliaan.

Ensimmäisen kerran Anna kuuli avoimesta suhteesta, kun hänen opiskelukaverinsa kertoi elävänsä sellaisessa. Ajatus tuntui mielenkiintoiselta, joten Anna alkoi etsiä tietoa kirjoista ja netistä. Erityisen vaikutuksen häneen teki kahden naiskirjailijan teos Ethical Slut. Kirjaa lukiessaan Anna oivalsi, että minkä tahansa suhteen voi hoitaa hyvin tai huonosti. Tärkeintä oli löytää itselleen paras tapa olla parisuhteessa.

– Se oli kuin astuminen uuteen maailmaan. Siihen asti minulle oli opetettu, että vain kahden ihmisen välinen suljettu suhde oli hyvä. Aloin tosissani miettiä, onko näin.

Anna ajatteli pitkään, että hänessä on jotain vikaa, koska perinteiseen parisuhteeseen asettuminen tuntui ahdistavalta.

– Oli vapauttavaa tajuta, etten ollut ajatusteni kanssa yksin. Parisuhdemalleja oli erilaisia.

Rehellisyys on tärkeintä

Anna ja Joonas tapasivat aikanaan yhteisten ystäviensä kautta. He olivat ensin kavereita, mutta kummankin erottua silloisista suhteistaan, heistä tuli nopeasti pari. Joonas kuunteli ja tuki Annaa tavalla, johon hän ei ollut tottunut. Siksi Anna oli puolisolleen alusta asti rehellinen. Hän kertoi ajatuksistaan ja siitä, ettei uskonut, että haluaa enää elää parisuhteessa vain yhden ihmisen kanssa. Anna ei myöskään halunnut satuttaa Joonasta esimerkiksi pettämällä. Joonas suhtautui Annan pohdintoihin hyvin. Heidän kaveriporukkansa on ollut aina avoin ja täynnä erilaisia parisuhdemalleja.

Anna ja Joonas sopivat suhteensa säännöistä. Parisuhteen ulkopuolisiin henkilöihin voi ihastua, ja heidän kanssaan saa viettää aikaa, pussailla ja harrastaa seksiä. Jos jonkun kanssa on sutinaa tai ilmassa ihastumista, toiselle kerrotaan, mitä on meneillään.

– Ensimmäistä kertaa tunsin, että olen suhteessa, jossa saatoin hengittää.

Yhteisten vuosien aikana Annalla ja Joonaksella on ollut kummallakin suhteen ulkopuolisia kumppaneita, mutta Anna on ollut aktiivisempi. Hän on pussaillut ja harrastanut seksiä useamman kanssa. Hän kokee löytäneensä sitä kautta uusia juttuja, joista nauttii.

– Maailma on täynnä hauskoja ja kiehtovia tyyppejä. Avoimessa suhteessa ei tarvitse miettiä, meneekö juttu jossain vaiheessa liian pitkälle. Se on vapauttavaa.

Rakkautta monelle

Viime kesänä Anna ja Joonas istuivat miettimään suhteensa tilaa ja sitä, mihin olivat menossa. Joonasta oli alkanut mietityttää, halusiko hän enää olla avoimessa suhteessa. Hän sanoi sen aiheuttavan stressiä. Pussailu ja ihastumiset eivät haitanneet Joonasta, mutta jostain syystä ajatus Annasta sängyssä toisen kanssa oli alkanut ahdistaa. Siksi pari teki päätöksen, ettei toistaiseksi harrasta seksiä muiden kanssa. Pussailu on yhä sallittua. Tilanne ei ole Annan mielestä ideaali, mutta hän on päättänyt hyväksyä sen.

– Olen joutunut tulemaan aika paljon vastaan. Rakastan kuitenkin Joonasta, siksi suostun tähän.

Mutta miksi Anna haluaa avoimen suhteen? Hän sanoo olevansa tunteikas ja fyysinen. Kun hän on juhlimassa ja tapaa kiinnostavan miehen, hän ei näe siinä mitään väärää, että flirttailisi, pussailisi tai harrastaisi seksiä tämän kanssa. Se ei ole pois Joonakselta. Annan mielestä ei ole kummallista olla kiintynyt, jopa rakastunut, samaan aikaan useampaan ihmiseen. Mustasukkaisuus on kuitenkin tunne, joka seuraa usein mukana. Annakin on välillä mustasukkainen, mutta hän on opetellut hallitsemaan sitä. Hän uskoo, että kyse on lopulta vain erilaisten tunteiden, kuten menettämisen pelon ja riittämättömyyden, yhdistelmästä.

– Pistän niille fiiliksille vastaan, koska ihastuminen ja rakastuminen ovat hienoja tunteita. En halua, että ne menevät hukkaan keneltäkään.

Ei mikään salaisuus

Tulevaisuudesta Joonaksen kanssa Anna ei osaa sanoa, mutta hän toivoo, että he löytäisivät keinon jatkaa. Sen on kuitenkin tapahduttava niin, ettei kumpikaan koe toimivansa itseään vastaan. Anna haluaisi yhä elää avoimessa suhteessa. Hän haaveilee myös lapsista, mutta toteaa, että siinä vaiheessa pohdinta parisuhdemallista asettuisi uuteen valoon.

– Avoin suhde herättää paljon tunteita, eivätkä ne ole aina myönteisiä. Jos minulla olisi lapsia, kertoisin parisuhteestani varovaisemmin. En haluaisi, että joku soittaisi lastensuojeluvirastoon.

Nykyisin Anna ei toitota parisuhdemalliaan, mutta ei myöskään salaile sitä. Uudet ystävät ovat avoimesta suhteesta usein kiinnostuneita, ja Anna uskoo, että hänen vanhempansakin aavistavat, ettei tytär elä perinteisimmän kaavan mukaan. He eivät kuitenkaan ole sanoneet mitään ikävää tai tuomitsevaa.

– Äitini totesi kerran, että taidat olla tuollainen vapaa sielu. Ehkä hän oli oikeassa.

Anna haluaa puhua avoimesta suhteesta, koska toivoo, että pohtisimme edes joskus sitä, elämmekö niin kuin haluamme. Vai niin, kuten vanhempamme, ystävämme tai kumppanimme toivovat. Pohdinta voi tuntua pelottavalta, mutta sitä ei kannatta jättää tekemättä. Lopulta kyse on vain yhdestä kysymyksestä. Siitä, oletko sellainen henkilö sellaisessa suhteessa, jossa haluat olla. Jos vastaus on kyllä, kaikki on hyvin. Jos vastaus on jotain muuta, kannattaa toimia.

– Vain niin voi elää rehellisesti. Tärkeintä on olla oma itsensä ja ylpeä siitä. 

Annan ja Joonaksen nimet on muutettu.

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos