Pahinta on pyytää toista valitsemaan parisuhteen ja ystävien väliltä. Mutta mitä tehdä, jos kaverit ovat sietämättömiä?

Ongelma 1: Seura tekee kaltaisekseen.

Emmin poikaystävän Roopen kaksi lapsuudenkaveria ovat sietämättömiä Emmin kanssa Roope on rauhallinen ja järkevä, mutta kavereidensa seurassa hän muuttuu välinpitämättömäksi ja röyhkeäksi. Kaverit houkuttelevat Roopen mukaansa idioottimaisuuksiin, kuten kolmen päivän ryyppyputkiin. Emmi on ottanut tilanteen pari kertaa puheeksi. Se on johtanut vain riitelyyn. Emmi haluaisi kieltää Roopea näkemästä kavereitaan, mutta miettii, voiko vaatia sellaista.

Tee näin: Pohdi vielä kerran, kuinka vakava ongelma on. Houkuttelevatko kaverit poikaystäväsi tekemään oikeasti pahoja asioita, käyttävätkö he tämän ystävyyttä hyväkseen? Mustamaalaavatko he sinua tai sabotoivat suhdettanne? Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, ota asia heti uudestaan puheeksi ja vaadi muutosta. Jos tilanne ei ole näin paha, Muistuta itseäsi, etteivät he onneksi ole sinun ystäviäsi. Sinun ei tarvitse olla heidän kanssaan missään tekemisissä.

Parisuhteessa on tärkeää, että molemmilla on myös omat kaverinsa. Pahinta on pyytää toista valitsemaan parisuhteen ja ystävyyden välillä. Emme voi määrätä, ketä toinen saa tavata. Toiveita voimme kuitenkin esittää. Voit myös esittää eriävät mielipiteesi kysymyksillä: Onko tuo mielestäsi järkevää? Ovatko ystäväsi parasta mahdollista seuraa? Onko sinulla heidän kanssaan hauskaa? Luultavasti puolisosi havahtuu tilanteeseen itse, jolloin huonot ystävyyssuhteet hiipuvat omalla painollaan. Jos näin ei tapahdu, mieti, kuinka kauan haluat seurata heidän sekoilujaan. Uskalla vaatia hyvää.

Ongelma 2: Ryhmä kasaan

Lotta, Hanna ja Sandra ovat olleet tiivis kolmikko yläkoulusta saakka. Heille on muodostunut perinteitä, kuten yhteisen uuden vuoden ja vapun juhlat. He haluaisivat nykyiset puolisonsakin mukaan, mutta pelkäävät, että miehillä ei ole mitään yhteistä. Miten miehet kannattaisi tutustuttaa?

Tee näin: Aloittakaa maltilla. Kyseessä voi olla vuosien työ, mutta ah, kuinka palkitsevaa se on, jos miehet lopulta ystävystyvät ja päätyvät tekemään juttuja myös ilman teitä. Olkaa kärsivällisiä, mutta ymmärtäkää sekin, ettei miesten ystävyys välttämättä tule olemaan niin tiivis kuin teidän.

Puolisolla voi kertoa etukäteen ystävien kumppaneista, kuten heidän harrastuksistaan ja töistään. Joskus tutustuminen voi antaa edetä ilman valmisteluja. Tällöin keskustelu on alusta saakka aitoa, eikä kenellekään ole kehittynyt ennakkoluuloja. Ystäväpariskunnat syntyvät parhaiten silloin, kun ystävyyden muodostumisesta ei stressata. Ystävyys ei ala suurennuslasin alla, Antakaa miehillenne tilaa jutella ja touhuta juttujaan. Kyllä he tietävät, kuinka tärkeää teille on, että he tulevat toimeen. Luottakaa, että takianne he yrittävät parhaansa.

Ongelma 2: Vaikeasti lähestyttävä

Iina ei tulele juttuun kihlattunsa parhaan kaverin tyttöystävän Millan kanssa. Iinasta olisi mahtavaa, jos kaikki neljä pystyisivät viettämään aikaa yhdessä, mutta Iinan on vaikea keksiä Millan kanssa puhuttavaa. Yhdessäolo on vaivaannuttavaa. Välillä jopa tuntuu, ettei Milla ole lainkaan kiinnostunut tutustumaan Iinaan. Miehet suunnitelevat jatkuvasti tekemistä koko porukalle, mutta Iina vetäytyy teeskentelemällä kiireistä tai  kipeää.

Tee näin: Jos tuntuu, ettei teillä ole mitään juteltavaa, viettäkää ilta menemällä paikkaan, jossa ei lähtökohtaisesti tarvitse jutella, kuten teatteriin tai leffaan.Yhteiset kokemukset yhdistävät ja parhaiten ne toimivat, kun ei olla kummankaan maaperällä. Kesällä voitte menä festareille. Kulkekaa yhdessä ja erikseen, fiilistelkää bändejä ja tunnelmaa. Rento ilmapiiri luo puitteet tutustumiselle. Mikä tärkeintä, voitte muistella reissua myös jälkikäteen. Järjestäkää talvikpakkasella ilta, jossa kuuntelette kesän bändejä ja katsotte kuvia. Jos ystävuuden muodostaminen tuntuu kuitenkin hankalalta, on hyväksyttävää luovuttaa. Kaikkien kanssa ei voi eikä tarvitse tulle ystäviksi. Tärkeintä on, että välinne säilyvät asiallisina. Turha kyräily ja mustamaalaaminen voivat pahimmassa tapauksessa vaikuttaa puolisoiden ystävyyteen. Se olisi epäreilua.

Ongelma 4: Valmis kattaus

Lilian uudella poikaystävällä Anssilla onn iso kaveriporukka, joka on pitänyt yhtä vuosia. Porukkaan kuuluu miehiä ja naisia, sinkkuja ja pariskuntia. Anssi haluaisi esitellä Lilian ystäväilleen, mutta Lilia pelkää tuntevansa itsensä ulkopuoliseksi ja vetäytyvänsä kuoreensa tiivissä porukassa. Hän on varma, että muut arvioivat ja arvostelevat häntä. Mitä, os hän ei ole muiden mielestä tarpeeksi hyvää tyttöystävämateriaalia? Entä, jos hän antaa väärän ensivaikutelman?

Tee näin: Ensivaikutelma on tärkeä mutta kumottavissa, joten älä ota porukkaan sujahtamisesta stressiä. Tärkeintä on olla oma itsensä, ehkä vielä hitusen ystävällisempi kuin muutoin. Tarkkaile aluksi, millaisia muut ovat ja minkälaista juttua he heittävät. Ole kohtelias, kehu ja kysele. Suurin osa ihmisistä rakastaa puhua itsestään, joten ole kiinnostunut. Älä kehuskele saavutuksillasi, vaan keskity muihin. Älä silti mielistele.

Suuri rooli on myös sillä, miten poikaystäväsi esittelee sinut. Jos hän määrittelee suhteenne epämääräisesti, voi olla, etteivät hänen ystävänsä jaksa tutustua läheisemmin "taas yhteen uuteen". Jos hän tas kertoo avoimesti välittävänsä sinusta, muut tietävät että olette tosissanne. 

Ongelma 5: Toinen nainen

Yksi Elisan poikaystävän Villen parhaista kavereista on Anna. Ville ja Anna tutustuivat aikoinaan samassa kesätyöpaikassa. Tämä tapahtui vuosia ennen kuin Elisa tuli kuvioihin. Annan ja Villen vällillä ei ole heidän mukaansa ollut koskaan mitään romanttista, mutt Elisa on epäluuloinen. Hän ei pidä, että Ville ja Anna käyvät kahvilla ja uppoutuvat myös Elisan läsnäollessa kahdenkeskisiinb muistoihinsa. Epäluuloja ei hälvennä edes se, että myös Anna seurustelee.

Tee näin: Aina kun mustasukkaisuus valta mielesi ja tunnet asemasi uhatuksi, pysähdy ja pohdi. Onko sinulla miespuolisia kavereita? Onko välillänne kipinöitä vai puhdasta ystävyyttä? Aivan. Mitä laajempi ystäväpiirisi on, sitä rikkaampi olet. Sama päete poikaystävääsi. Eikö olisi köyhää, jos nainen saisi olla ystävä vain naisten kanssa ja mies miesten? Luota puolisoosi ja kunnioita sitä, että hänellä on ystävä vuosien takaa. Sukupuolesta viis. 

Katso myös:

Menossa työhaastatteluun? Älä mokaa näitä!

Ratkaisut yleisimpiin deittailupulmiin

Onko tämä inhottava deittailuilmiö sinullekin tuttu?

Kuva: MVPhotos

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos