Iskikö taas kateuden pistos? Ei se haittaa, niin meille muillekin joskus. Lue, mitä vahvat Cosmo-naiset ajattelevat aiheesta. 

"Kaikki ovat joskus kateellisia, aivan sama kuinka menestynyt on. Tärkeintä on myöntää itselleen, että on kateellinen. Sen jälkeen kannattaa tehdä lista asioista, joista on kiitollinen. Kiitollisuus raivaa tieltään myrkylliset ajatukset." -näyttelijä Amy Poehler Youtube-kanavallaan

 

"We Can't Stop -musiikkivideolla Miley Cyrus vain bilettää eikä välitä muiden mielipiteistä. Olin aluksi superkateellinen, etten voinut olla sellainen. Mutta sitten pohdin elämääni ja tajusin, etten pysty koskaan samaan. Turha siis olla katkera." -laulaja Demi Lovato Cosmossa

"Kateus on luonnollinen tunne, eikä sitä voi estää. Pitää vain ymmärtää, että se mitä sinulla on, on ihan eri asia kuin mitä ystävälläsi on. Itse en koskaan puhaltaisi jonkun toisen kynttilää sammuksiin vaan sen takia, että omani palaisi kirkkaammin." -koomikko Chelsea Handler Elle.comissa

"Itsevarmuus ei jätä tilaa kateudelle. Kun tiedät, että olet mahtava, sinulla ei ole tarvetta vihata ketään." -rap-artisti Nicki Minaj Twitterissä

"Olen kateellinen ihmisille, jotka osaavat koodata ja naisille, joilla ei ole selluliittia." -malli Tyra Banks Twitterissä

"Vasta aikuisena tajusin, että naisten välinen kilpailu on kolmanneksi kamalin asia, mitä nainen voi tehdä. Heti sen jälkeen, että hokee niinku-sanaa tai hylkää vauvansa roskikseen." -koomikko-käsikirjoittaja Tina Fey Bossypants-kirjassaan

Lue toukokuun Cosmosta, miten opit kääntämään kateuden tunteen voitoksi.

Katso myös:

Uusi lehti on täällä – tässä kuusi viisautta inspiroivilta naisilta

Yli puolet ihmisistä uskoo olevansa keskivertoa parempia tulkitsemaan muiden tunteita – kokeile, miten pärjäät testissä

Asiantuntija neuvoo: Näin opit selvittämään parisuhteen riitoja paremmin

Kuvat: MVPhotos

Söpö tyyppi, sopivasti silmäpeliä, mutta miksi kumpikaan ei uskalla tehdä aloitetta? Rohkeasti vain, kiinnostavan tyypin lähestyminen on oikeasti yllättävän helppoa. Näillä vinkeillä onnistut.

▶ Kysy neuvoa

Ihmiset auttavat mielellään toisiaan, joten kysy toisen henkilön mielipidettä. Kysy asiaa, joka voi johtaa keskusteluun: jos kysyt tietä kirjastoon, keskustelu loppuu, kun olet saanut tietää reitin.

▶ Tartu tilaisuuteen

Jos jotain outoa, hauskaa tai yllättävää tapahtuu ympärillänne, kommentoi asiaa toiselle. Hän varmasti miettii juuri samaa.

▶ Ole kiinnostunut

”Jos et ole kiinnostuneen oloinen, et ole kiinnostavan oloinen”. Näin osuvasti on todennut 95-vuotias amerikkalainen bisnesnainen ja tyyli-ikoni Iris Apfel. Kysy jatkokysymyksiä ja ole aidosti kiinnostunut siitä, mitä toinen sanoo.

▶ Muista kehon kieli

Sanattoman viestinnän tutkijan Ray Birthwistellin mukaan sanattoman viestinnän osuus kommunikoinnistamme on 93 prosenttia ja puheen vain 7 prosenttia. Muista siis katsekontakti, hymyileminen, nyökkäily ja avoin olemus.

▶ Älä lannistu

Aina ei vain natsaa. Tee itsellesi positiivisia kokemuksia tuntemattomille puhumisesta ja aloita harjoittelu ilman taka-ajatuksia: mene vain juttelemaan niitä näitä vaikkapa kaupan myyjän kanssa. Ennen kuin huomaatkaan, uskallat mennä juttelemaan sille maailman upeimmalle tyypille, joka istahtaa sattumalta ruuhkabussissa viereesi tai jonka näet istuvan yksin kahvilassa. 

Lue toukokuun lehden sivuilta 36-37 lisää ohjeita, joiden avulla opit aloittamaan keskustelun niin lähikaupassa kuin ruuhkabussissakin. 

Kuva: MVPhotos

Katso myös:

Astrid S kertoo, mistä viidestä asiasta hän on eniten innoissaan juuri nyt

Nämä sinunkin kannattaa lukea – 11 kirjaa, jotka kuuluvat myös Emma Watsonin suosikkeihin

Vapaaehtoisesti lapseton kertoo: "On erikoista, kuinka vahvasti raskaaksi tuleminen nähdään naisen velvollisuutena"

Vapaaehtoisesti lapseton Soile Rajamäki, 36, kokee lapsettomuuden vapauksia tarjoavana voimavarana.

”Olen hyväksynyt, että päätökseni on saattanut sulkea pois parisuhteen mahdollisuuden”

”20-vuotiaana ajattelin, että ehkä se kuuluisa vauvakuume tulee vielä minullekin. Viisi vuotta myöhemmin olin parisuhteessa, ja mieheni toivoi kovasti lasta. Puhuimme silloin asiasta perinpohjaisesti ja tulin siihen tulokseen, etten halunnut lapsia. Suhteemme päättyi minun päätökseeni. Myös seuraavissa parisuhteissani jouduin väittelemään aiheesta, ja suhteet katkesivat samasta syystä.

Kävin sterilisaatiossa vuonna 2012. Olin silloin 32-vuotias. Kun sain leikkausajan, pohdin pitkään, pyytäisinkö saattajaksi rakkaimman ystäväni. Salasin kuitenkin sterilisaation läheisiltäni viimeiseen asti – ehkä siksi, että olin joutunut perustelemaan asiaa niin paljon entisille puolisoilleni, työkavereilleni, ystävilleni sekä tietenkin lääkäreille. Olin niin väsynyt puhumaan aiheesta. Kyse oli kuitenkin minun päätöksestäni, minun kehostani. Päätin pudottaa pommin vasta kolmen kuukauden päästä käytyäni jälkitarkastuksessa.

Jälkitarkastuksen jälkeen pidin lapsettomuusjuhlat. Halusin juhlia valintaani ja merkata sen siirtymäriitiksi omaan elämääni. Aluksi suunnittelin leikkimielisiä ohjelmanumeroita juhliin, kuten tikanheittoa lapsiaiheiseen tauluun. Ne saivat kuitenkin jäädä, sillä joillain ystävilläni on lapsia tai toive lapsesta. En halunnut tehdä valinnastani karnevaalia. Juhlien pukukoodiksi valitsin valkoisen, sillä se symboloi puhtautta ja rauhaa, uuden elämän alkua.

Olin otettu siitä, että vieraani kunnioittivat pukukoodia ja muistivat minua kivoilla pienillä yllätyksillä. Eräs ystäväni ihmetteli, miksi en ollut tehnyt omaa lahjalistaa esimerkiksi Stockmannille, olihan tämä minun henkilökohtaisen elämäni suurimpia juhlia. Ehkä teen vielä niin, jos järjestän sterilisaationi viisivuotisjuhlat.

Pelottava ja erikoinen päätös

Olin ajatellut, että sterilisaatio helpottaisi deittailuelämääni. En halunnut joutua vääntämään asiasta tapailemieni miesten kanssa, steriloituna saatoin lyödä heti faktat pöytään. Miesten reaktio kuitenkin yllätti minut. Toimenpiteen jälkeen olen huomannut, että miehet pelästyvät usein tekemääni päätöstä. Sterilisaatio vie heiltä lapsioption kokonaan pois, eikä monikaan tunnu sulattavan sitä. Valintaani on sanottu pelottavaksi ja erikoiseksi.

Tähän mennessä olen kohdannut kahdenlaisia miehiä deittimarkkinoilla. Ensimmäiset haluavat perinteisen perheen ja omakotitalon, ja toiset ajattelevat, että koska olen vapaaehtoisesti lapseton, en voi haluta vakavaa suhdetta. Olen hyväksynyt, että päätökseni on saattanut sulkea pois parisuhteen mahdollisuuden.

Vaikka äidilläni on jo lapsenlapsia, minua jännitti kertoa hänelle toimenpiteestä. Äidin silmät täyttyivät kyynelistä, ja hän otti minua kädestä kiinni. Ehdin jo säikähtää, että hän ajattelee, ettemme voisi jakaa jonkinlaista ihmeellistä äiti-tytär-suhdetta lapsenlapsien kautta. Äiti kuitenkin sanoi, että näytän todella onnelliselta ja ehjältä naiselta. Minusta kuulemma huokui rauha. Reaktio yllätti minut täysin. Äitini muisteli ääneen lapsuuttani ja sitä, että olin kuulemma jo nuorena sanonut, etten halua lapsia.

Voimavara, joka tarjoaa vapauksia

Koen, että lapsettomuus on ollut joissain työpaikoissani rasite ja jopa hyväksikäytön syy. Ihmiset ovat esimerkiksi perustelleet minun kuormittamistani ylitöillä vain sillä, ettei minulla ole lapsia. En tuo työelämässä vapaaehtoisesti lapsettomuuttani esille. Olen huomannut, että joidenkin mielestä vela-nainen on jotenkin epäkypsä ja vastuuntunnoton.

Lapsettomuus on voimavara, joka tarjoaa vapauksia. Lapsettomana olen voinut keskittyä täysillä ammatilliseen kehittymiseeni ja pystyin ottamaan vastaan nykyisen, paljon reissaamista sisältävän työni. Jos haluan lähteä spontaanisti perjantaina viikonloppureissuun, voin tehdä niin. Lapsettomuus antaa myös aikaa yhdistys- ja vapaaehtoistyöhön. Nautin siitä, että voin tehdä oman osuuteni paremman huomisen eteen.

Ei täydellisen perhe-elämän kulissia

En halua enää kertaakaan löytää itseäni tilanteesta, jossa valintaani vähätellään tai päätäni yritetään kääntää. Onneksi jälkimmäinen vaihtoehto ei ole edes mahdollinen, kiitos sterilisaation. En voisi myöskään tapailla miestä, joka ei ole miettinyt lapsiasiaa. Pidän ihmisistä, jotka ovat tehneet omat valintansa elämänsä suhteen ja seisovat suoraselkäisinä sen takana. Olen itse oppinut kantapään kautta, miten tärkeää tämän aiheen selvittäminen on. Jos olisin taipunut ex-mieheni vaatimuksiin ja hankkinut lapsen hänen kanssaan, olisin varmasti nyt burn outin partaalla. Olisin katkera ylisuorittaja, joka yrittäisi ylläpitää täydellisen perhe-elämän kulissia. Lapsiperhearki ei toisi elämääni mitään hyvää, sillä se ei olisi ollut oma valintani. Tilanne olisi järkyttävä myös kumppanilleni ja ei-toivotulle lapselle.

Olen toiminut Vapaaehtoisesti lapsettomat ry:n puheenjohtajana viime elokuusta saakka. Toivoisin, että suhtautuminen vela-naisiin muuttuisi suvaitsevaisemmaksi. Valitettavasti keskustelu lisääntymisestä tuntuu antavan oikeuden kysyä tai vaatia naisilta mitä tahansa. Saman ilmiön näkee esimerkiksi raskaana olevien naisten kohdalla, joiden vauvamahaa ihmiset ajattelevat voivansa vapaasti kosketella.”

Lue toukokuun lehdestä lisää kokemuksia vapaaehtoisesta lapsettomuudesta.

Kuva: Satu Kemppainen

Katso myös:

Asiantuntija:"Parisuhdetta ei pidetä enää luotettavana statuksena"

Amy Poehler, Demi Lovato ja muut julkkisnaiset kertovat, miksi naisten pitäisi lopettaa toistensa kadehtiminen

Asiantuntija neuvoo: Näin opit selvittämään parisuhteen riitoja paremmin

Sinkut ovat onnellisempia kuin avioliitossa elävät, ja he arvostavat enemmän itseään, työtään ja ystävyyssuhteitaan. Kaksi sinkkunaista ja yksi naimisissa oleva keskustelivat aiheesta, joka jakaa ihmisiä aivan turhaan.

Sinkulla on monin tavoin rikkaampi elämä kuin naimisissa olevalla. Näin väitti viime syksynä yhdysvaltalainen psykologi ja tutkija Bella DePaulo Kalifornian yliopistosta Amerikan psykologialiiton kokouksessa. Hänen sinkkuutta puoltava listansa oli pitkä. Sinkut ovat esimerkiksi sosiaalisempia, määrätietoisempia ja vähemmän negatiivisia kuin naimisissa olevat. Auts.

Kerrottakoon heti alkuun, että DePaulo on omien sanojensa mukaan ”ikisinkku”, ja tämän kaltaiset yleistykset ovat aina toivottomia. Mutta silti. Menin naimisiin puolitoista vuotta sitten kymmenen vuoden seurustelun jälkeen, sinkku en ole ollut koskaan. Ei siis ole yllätys, etten ollut samaa mieltä läheskään kaikista DePaulon tutkimuksen tuloksista. Siksi tätä iänikuista sinkut ja avioliitossa elävät -vastakkainasettelua pitää purkaa perin pohjin kahden sinkun kanssa.

1. Sinkut ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin avioliitossa elävät.

DePaulo tutki väitteensä pohjaksi yli kahdeksansadan tutkimuksen tuloksia. Niistä selvisi muun muassa se, että sinkut ovat onnellisempia kuin pariutuneet. DePaulon mukaan eläminen yksin mahdollistaa parhaan, aidon ja merkityksellisen elämän.

Auroralla, 32, on ollut aikuisiällä pari pidempää suhdetta, mutta hän ei ole koskaan elänyt avoliitossa. Viimeiseen puoleen vuoteen hän ei ole tapaillut ketään.

– Olen ollut epäonninen rakkaudessa, mutta elämäni on silti onnellista, tasapainoista ja turvallista. Toki olen miettinyt, mitä jos en pariudu koskaan? Se ei kuitenkaan olisi maailmanloppu. Nautin elämästäni näinkin.

Aurora tekee päivätyönsä ohella omia projektejaan ja opiskelee avoimessa yliopistossa. Hänellä on paljon ystäviä ja harrastuksia.

– Välillä kauhistuttaa, miten hyvää elämäni on juuri näin. Romanttinen rakkaus ja intiimi läheisyys ovat ainoita asioita, joita kaipaan.

Cecilia, 28, on ollut suurimman osan elämästään parisuhteessa. Takana on kaksi avoliittoa: toinen puolentoista, toinen neljän vuoden.

– Vaikka haluaisinkin olla parisuhteessa, ilman suhdetta on parempi vaihtoehto kuin huonossa suhteessa jonkun urpon kanssa. Toivon, että löydän kumppanin, jonka kanssa olisi kivempi olla kuin itsekseni, sillä yksinkin on niin kivaa.

Cecilia etsii menevää ja itsenäistä kumppania, sillä hänellä on monta rautaa tulessa: vaativa työ, gradu ja harrastuksia. Vuoden sisällä hänellä on ollut lyhyt tapailusuhde ja toinen suhde, joka ei virallisesti ollut koskaan parisuhde. Se oli silti hyvin intensiivinen, raskas ja kuluttava.

– Suhde vei kaiken aikani ja energiani, vaikka tiesin, ettei sillä ollut tulevaisuutta. Heitin puoli vuotta elämästäni hukkaan roikkumalla yhdessä ihmisessä. Kun suhde loppui, toipuminen vei aikaa. Nyt haluan vain keskittyä omiin juttuihini.

Cecilia pitää elämäänsä pääosin mukavana ja tasaisena, aivan kuten Aurorakin. Minäkin ajattelen, että avioliittoelämäni on leppoisaa, onnellista, ihanan tavallista ja juuri minun näköistäni. En kestäisi, jos elämässäni olisi turhaa dramaa. Tasapainoinen parisuhde tuntuu vapauttavan energiaa kaikkeen muuhun: työhön, ystävyyssuhteisiin ja itsensä toteuttamiseen.

Toki avioliitto asettaa omat paineensa, mutta ne tulevat usein ulkopuolelta ja niistä käsityksistä, millaista elämän pitäisi olla. Esimerkiksi jälkikasvun perään kysellään jatkuvasti. Ja toki paineita voisi ottaa siitäkin, saako avioliittonsa toimimaan, kun puolet avioliiton solmineista ei saa.

Myös Cecilialle ja Auroralle paineet tulevat ulkopuolelta. He ovat törmänneet usein sinkkuuden väheksymiseen.

– Minua kehotetaan käymään treffeillä useammin. Se, ettei minulla ole parisuhdetta, on joidenkin mielestä jumalaton puute elämässäni, Cecilia aloittaa.

– Sinkkuus on myös stressaavaa. Jatkuvasti kysellään kumppanin perään, Tinderissä pitäisi roikkua, ja silmät pitäisi pitää auki koko ajan. Parisuhde tuntuu olevan normaalitila, johon pitäisi pyrkiä, ja sinkkuus se surkea tila, josta pitäisi päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Osalle sinkkuus on kuitenkin oma valinta, Aurora muistuttaa.

2. Sinkuilla on parempi kyky päättää omista asioistaan.

Okei, tämä nyt on selvä juttu. Totta kai parisuhteessa on otettava toinen huomioon ja tehtävä kompromisseja. Mutta kun alan pohtia, on vaikea keksiä asioita, joista en voisi päättää itse. Isot ja pienet hankinnat, mitä teen viikonloppuna, minne matkaan talvilomallani... Jos päättäisin jatkaa opiskelua, sekin olisi ok tai jos haluaisin muuttaa ulkomaille, hän tulisi perässä.

Cecilia allekirjoittaa DePaulon väitteen, mutta ajattelee kuitenkin, ettei ole olemassa asioita, joita hän ei voisi tehdä myös parisuhteessa.

– Kaikkea muuta voi tehdä paitsi olla uskoton, ja jos lähtee viikoksi Tallinnaan, olisi hyvä ilmoittaa asiasta. Ääripäänä tiedän parisuhteessa olevia ihmisiä, jotka kutsuvat puolisoaan hallitukseksi. Jännä juttu, että puolet avioliitoista päätyvät eroon.

Cecilia ja Aurora haluavat pitää parisuhteessakin kiinni itselleen tärkeistä asioista. Hyvässä liitossa kumpikaan ei rajoita toistensa tekemisiä.

– Haluan, että suhteessa ollaan kaksi erillistä yksilöä, vaikka ollaankin ”me”. Yhdessä vietetään mahdollisimman paljon aikaa, mutta molemmilla täytyy olla myös omia juttuja. En olisi esimerkiksi valmis luopumaan ulkomaanreissuista tyttökavereideni kanssa, Aurora pohtii.

3. Sinkut arvostavat työntekoa enemmän kuin avioliitossa olevat.

DePaulon mukaan sinkut kokevat kehittyvänsä yksilöinä ja kasvavansa henkisesti enemmän kuin pariutuneet. He ovat myös määrätietoisempia.

Totta, Auroraa ja Ceciliaa määrätietoisempia ihmisiä saa etsiä. He ovat saavuttaneet urallaan korkeita tavoitteita nuoresta iästään huolimatta ja opiskelevat jatkuvasti uutta.

– Olen aikuisiälläni keskittynyt luomaan uraa. Löysin unelmaduunini ja olen tienannut niin, että olen pystynyt ostamaan itselleni asunnon, Aurora kertoo.

On kuitenkin aika, jolloin Aurora asetti työn kaiken muun edelle, eikä siitä seurannut mitään hyvää.

– Pitkään työ täytti parisuhteen jättämän aukon elämässäni, nykyään kaikkein tärkeintä on, että minä ja läheiseni olemme terveitä. Se on määrittänyt uudelleen suhdettani työhön. Olen esimerkiksi vähentänyt ylitöitä merkittävästi.

Cecilialla on työnsä puolesta iltatilaisuuksia ja hän lukee meilejä vapaa-ajallakin. Kolmevuotissuunnitelma pitää sisällään isoja tavoitteita, joista hän on innoissaan.

– Uratavoitteeni olisivat toki samat, vaikka seurustelisin tai olisin naimisissa.

Cecilia kuitenkin myöntää, että parisuhteen luoma onnellisuuden illuusio on joskus sumentanut hänen henkilökohtaisia tavoitteitaan.

– Parisuhde tekee minusta laiskemman. Jos en saa havittelemaani työpaikkaa tai pääse tenttiä läpi, ajattelen, ettei sillä ole väliä, koska muutenhan asiani ovat niin hyvin. En enää ikinä halua olla se tyyppi, joka ei jaksa hakea ylennystä, koska siitä on liikaa vaivaa, tai joka ei jaksa tehdä cv:tä, koska sohvalla kumppanin kanssa on niin paljon mukavampi pötköttää.

Vaikka olen avioliitossa, olen ehdottomasti määrätietoinen ja tavoitteellinen, olen ollut aina. Minulle on tärkeää tehdä työtä, josta nautin ja jossa pääsen toteuttamaan itseäni. Avioliittoon kannan sen myötä mukanani ylityöt ja työstressin, jotka ovat pois yhteisestä ajasta. Tunnistan itsessäni silti myös mukautuvan haahuilijan ja taivaanrannanmaalarin vikaa. Luotan siihen, että elämä kantaa ja vie minut juuri oikeisiin paikkoihin. Ja kyllä, joskus sohvalla on niin mukava olla.

4. Sinkuille vanhemmat, sisarukset, ystävät ja työtoverit ovat tärkeämpiä.

Jos DePauloa on uskominen, sinkut ovat sosiaalisempia kuin avioituneet. Naimisiin mentyään ihmiset eristäytyvät muista: ystävistään, sisaruksistaan, vanhemmistaan.

Mitä vielä! Näen vanhempiani viikoittain, sisaruksiani kerran kuussa. Parhaat ystäväni ovat säilyneet elämässäni lapsesta saakka, osa kouluajoilta. Työelämä on tuonut mukanaan kymmenen uutta rakasta ystävää, eikä avioliitto ole vienyt mennessään yhtäkään. Päälle tulevat vielä muut sukulaiseni, appivanhempani, puolisoni sisarukset sekä puolisoni sukulaiset. Naapureitakin moikkaan joka päivä.

Aurora sen sijaan haluaa erottaa työn ja vapaa-ajan, joten vain muutamasta työkaverista on tullut ystävä. Perhettään hän näkee pari kertaa kuussa, mutta juttelee heidän kanssaan Whatsappissa monta kertaa viikossa. Cecilia puolestaan tapaa isäänsä kerran pari kuussa, sisaruksiaan harvemmin.

Kaikilla meillä kolmella on sekä sinkkuystäviä että naimissa olevia ystäviä, ja voimme laskea sydän- ystävämme yhden käden sormin. Ja jokainen meistä tarvitsee myös omaa aikaa, iltoja, jolloin emme tee yhtään mitään.

– Näen kavereitani neljä kertaa viikossa, muuten tykkään olla paljon yksin. Työni on niin sosiaalista, että minun on pakko raivata kalenterista aikaa itselleni, Aurora kertoo.

Cecilialle yksi ilta viikossa on jo riittävästi omaa aikaa. Muina iltoina hän näkee kavereitaan: joko illallisella, drinkeillä, salilla tai lenkillä.

– En ymmärrä, miksi ystävyyssuhdetta pidetään alempiarvoisena kuin parisuhdetta. Ystävyys voi olla parhaimmillaan täysin samanarvoinen ja jopa syvempikin suhde. Se myös kestää todennäköisesti pidempään.

Vaikka DePaulon tutkimuksen mukaan sinkut elävät kaikin tavoin täydellisempää elämää, sekä Aurora että Cecilia haaveilevat avioliitosta.

– Naimisiin meneminen on aina ollut haaveeni. Toivon, että löydän vielä täydellisen ihmisen, jonka kanssa arkikin on ihanaa, Aurora kertoo.

Cecilia tasapainoilee vanhan avioliittokäsityksen ja modernimman ajatustavan välillä. Onko avioliiton solmiminen kertajuttu, vai onko nykyään realistisempaa ajatella, että ihmisellä on useita suhteita elämänsä aikana?

– Olen kuitenkin niin vanhanaikainen, että haluan ajatella meneväni naimisiin vain kerran. En silti halua fakkiutua yhteen haaveeseen, sillä mitä vaan voi tapahtua. Uskon siihen, että olen niin vahva ja itsenäinen ihminen, että pystyn rakentamaan omannäköisen, täyden ja tyydyttävän elämän niistä eväistä, mitä elämä minulle antaa. 

Kuva: Imaxtree

Sanokaa moi uudelle kolumnistillemme Janni Hussille!

"Hei kaikki ihanat Cosmo-naiset! Täällä kolkuttelee uusi kolumnistinne Janni! Olen 25-vuotias, hyvinkin itsenäinen yrittäjänainen Helsingin Kampista. Tai no, nykyisin Kampista, alun perin Kuusankoskelta. Arkeni ja hyvin pitkälti myös viikonloppuni kuluvat töissä, ja nautin siitä suunnattomasti. Vaikka pakko myöntää, että joskus olisi hauskaa viettää enemmänkin vapaa-aikaa.

Jotkut muistavat minut kiekkovaimona tai NHL-miljonäärin avovaimona. Molemmat termit nostavat karvani pystyyn. En ole koskaan halunnut tulla määritellyksi toisen ihmisen kautta tai jonkun puolisona. Tykkään olla mieluummin vaan Janni Hussi. Se, jolla on omat mielipiteet ja ajatukset ja joka on itsenäinen, oma persoonansa. Kyseinen suhde on kuitenkin kuopattu ja eteenpäin on menty jo hyvä tovi. Ihan vaan Jannina.

Olen nyt sinkku ensimmäistä kertaa aikuisiälläni. Se kuulostaa pelottavalta ja olikin, ennen kuin tajusin kaikki yksin olemisen tuomat mahdollisuudet ja vapauden. Ja tästä tunteesta en ihan hevillä luovu.

Olen nauttinut siitä, ettei minun tarvitse pyytää keneltäkään anteeksi, jos työpäiväni venyvät myöhään tai jos kirjoitan blogiani puoleen yöhön. Voin ottaa töitä vastaan tai treffata kavereita ilman, että minun tarvitsee miettiä puolison aikatauluja. On ollut ihanaa syödä ruokaa säilytysrasioista (koska kaikki ruoka on kerrankin vain minulle!), eikä kukaan ole ahminut suklaitani, kun palaan kotiin pitkän duunipäivän jälkeen.

Ihanien ja vapauttavien asioiden lisäksi olen törmännyt sinkkuuden tuomiin haasteisiin. Suuriin ja pieniin, kuten mekkojen vetoketjuihin. Olen vääntelehtinyt kotona selkä mutkalla ja taistellut oman olkaniveleni liikkuvutta vastaan ärräpäitä päästellen. Kiitos siis vain avuliaat ystävät ja tuntemattomat taksikuskit auttavasta kädestänne tällaisissa kinkkisissä sinkkuelämän pulmatilanteissa.

Sinkkuna kaipaan välillä sitä, että voisin jakaa asioita jonkun kanssa ja että kotona odottaisi joku. Kerran ajelin töistä kotiin ja näin poliisien ottavan kiinni kahta karannutta sikaa. Olisi ollut hauskaa kertoa tilanne jollekin kotona, koska en viitsinyt alkaa soitella erikseen kavereilleni: ”Hei, näin äsken kaksi sikaa tienlaidassa.”

Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin nauttinut sinkkukuukausistani suunnattomasti. En olisi ikinä uskonut, että yksin oleminen voisi tuntua näin hyvältä. Huono juttuhan tässä on se, että koska minulla on niin kivaa itsekseni, elämääni on varmasti vaikea tulla. Miehellä on oltava niin paljon vetovoimaa, että jalkani lähtevät alta. Sellaisia ihmisiä ei (onneksi) ihan joka päivä kävele vastaan, eikä yksikään mies kuulu varsinaisesti tämän hetken suunnitelmiini. Haluan nyt vain mennä ja nauttia, matkustella, tutkia maailmaa, tutustua ihmisiin ja kohdata uutta ennakkoluulottomasti.

Tulen kirjoittamaan kolumneissani rehellisesti elämästäni yksin sekä jakamaan ajatuksia naiseudesta, töistä, treffeistä, ulkonäköpaineista. Aivan kaikesta. Toivon, että tulet viihtymään kanssani."

Jannin seuraavan kolumnin voit lukea toukokuun Cosmosta.

Kuva: Juha Salminen