Mitä pienemmistä ja arkisemmista jutuista kinastelette, sen paremmin teillä menee. Pidä asetelmasta kiinni, äläkä haasta riitaa ainakaan näistä. 

Kun alkuhuuma hälvenee ja suhde muuttuu vakavammaksi, puolistosta paljastuu tapoja ja tottumuksia, jotka saavat joskus raivon partaalle. Hän ei siivoa oma-aloitteisesti, ei koskaan syö pöydän ääressä, vierastaa perhekeskeisiä juhlapyhiä ja ostaa kaupasta aina kaikkein kalleimpia tuotteita. Kuulostaako tutulta? Parisuhteessa, ja etenkin avoliitossa, sotivat jatkuvasti pienet asiat, jotka ovat usein peräisin omilta vanhemmilta ja lapsuudenkodeista. Oma äitisihän on aina oikeassaja se tapa, jolla olet koko elämästi tehnyt asioita, on se ainoa ja oikea. Vanhoja tapoja ja jämähtäneitä mieltymyksiä on vaikea lähteä muuttamaan. Siksi niiden kanssa eläminen vaatii parisuhteessa jatkuvasi kompromisseja.

Ongelma 1: 

Siivotaan vain silloin, kun on pakko

Milloin viimeksi poikaystäväsi on ottanut imurin kaapista ilman, että olet patistanut häntä siihen? Oletko koskaan nähnyt häntä vapaaehtoisesti wc-harja kädessä? Aivan. Miehet ovat eteviä siivoamaan yleensä vasta silloin, kun käsky käy. Urbaani legenda kuitenkin kuiskii, että kun miehet aloittavat siivoamisen, he ovat siinä usein tarkempia ja perusteellisempia kuin naiset. Nimittäin let's face it: kuinka usein itse jaksat imuroid ahellan takaa ja tuulettaa petuspatjan? Miehiltä ne hommat sujuvat leikiten. 

Ratkaisu: Unohtakaa toisillenne nalkuttaminen, ja jakakaa hommat puoliksi omiin vahvuuksinne keskittyen. Hyvin todennäköisesti ne vain täydentävät toisiaan.

Ongelma 2:

Teknologia on ykkönen

Televisiolla on harmittavan usein tapana tunkea itsensä avoliitossa paikkoihin ja tilanteisiin, joihin se ei kuulu - läppäristä, iPadista ja älypuhelimesta puhumattakaan. Kotonanne saattaa olla aivan tavallista, että poikaystäväsi painelee lautasen kanssa sohvannurkkaukseen tapittamaan jenkkifutista. Tai että miehesi viettää yönsä mieluummin sohvalla vain sen takia, että saa nukahtaa telkkarin tuttuun ja tuvalliseen surinaan. Juuri nin kuin hänellä oli tapana tehdä pikkupoikana. Olisiko kuitenkin jo aika häätää kolmas pyörä suhteestanne ja rauhoittaa yhteinen aika televisiolta ja tietokoneelta?

Ongelma 3:

Jouluaattona bailataan

Kun parisuhteenne etenee, törmäätte väistämättä juhlapyhistä aiheutuviin erimielisyyksiin. Poikaystäväsi on jo vuosia viettänyt jouluaattonsa kantabaarissa kavereidensa kansa. Kuulostaa kivalta, mutta ei tule TODELLAKAAN onnistumaan nyt, kun sinä olet kuvioissa. Sinulle joulu merkitsee yhdessäoloa ja rauhoittumista.

Ratkaisu:

Jokaisella on omat perinteensä ja niistä luopuminen on hankalaa. Mieti siis, kumpi on sinulle vaikeampaa: Hyväksyminen vai luopuminen? Sopikaa esimerkiksi, että vietätte bilejoulun joka toinen vuosi. Voit myös ehdottaa kompromissia: kutsukaa kaikki kaverit kotiinne ja luokaa yhteinen jouluperinne.

Ongelma 4:

Munat eivät kuulu jääkaappiin

Avokadoja, tomaatteja ja kananmunia ei kuulu säilyttää jääkaapissa. Tölinavaaajn tulee olla varrellinen, rättiä ei säilytetä hanan päällä eikä ruskeaan kastikkeeseen saa laittaa lihaliemikuutiota. Huoh! Jatkuvasti huomautteleva ääni vieressäsi kuuluu poikaystävällesi, joka on tuonut kaikkiäidiltään oppimansa tavat ja tottumukset yhteiseen keittöönne. Silloin kaikki, mitä olet oppinut omassa kodissasi, on auttamattoman väärin. 

Ratkaisu:

Jakakaa kokkausvuorot, jolloin toinen ei saa astua jalallakaan keittiöön. Pyhittäkää se arvosteluvapaaksi vyöhykkeeksi.

Ongelma 5:

Vain Audilla voi ajaa

Vanhemmiltaan perii puolivahingossa kaikkea mukavaa, kuten merkkiuskollisuuden.  Mietipäs hetki. Saatat suosia jotain automerkkiä, koska vanhempasikin suosivat. Kannatat samaa lätkäjoukkuetta ja rakastat samoja klassikkobiisejä. Poikaystävälläsi on yhtä paljon jämähtäneitä suosikkeja  - juuri sellaisia, jotka ovat sinun inhokkejasi.

Ratkaisu: Suhtaudu makuasioihin leikkimielisesti. Kaikista puolison mieltymyksistä ei tarvitse tykätä, mutta niiden kanssa kannattaa tulla toimeen. Onnittele, kun puolisosi kannattama Real Madrid voittaa Mestareiden Liigan, vaikka oletkin itse Atléticon naisia.

Ongelma 6: 

Sanoja ei säästellä

Onko lapsuudenperheessäsi ollut aina tapana lakaista riidat maton alle? Hyssyttely saattaa toimia sinulle, mutta kun kuvioihin astuu poikaystävä, jonka perheessä asiat on sanottu aina suoraan, tilanteet muutuvat nopeasti räjähdusherkiksi. 

Ratkaisu: Puhukaa asiat halki ja löytäkää parisuhteeseenne sopiva kultainen keskitie. Kaikkea ei aina tarvitse möläyttää ääneen, mutta on myös hyvä oppia ilmaisemaan tunteensa ja mielipiteensä hetkessä. Asioiden jauhaminen jälkikäteen syö turhaan enegriaasi.

Ongelma 7:

Hintojen vertailu on turhaa

Olet aina ollut tarkka rahoistasi ja poimit ostoskorin täyteen tarjoustuotteita. Poikaystäväsi on toista maata. Hän tekee jatkuvia heräteostoksia eikä todellakaan tiedä, mitä maitolitra maksaa. Ärsyrttävää? Kyllä, etenkin jos rahanne ovat yhteisiä.

Ratkaisu: Kuljeta miehesi ensi kerralla kaupassa hyllyjen ääreen ja opeta häntä vertailemaan hintoja. Kun hän bongaa euron tai kahden eroja, hänkin tajuaa säästävänsä suuria summia. On helppo luistaa pieneistä asioista ja unohtaa, kuinka suuriksi ne lopulta kasvavat. Suunnitelkaa, mitä kivaa voitte ostaa yhdessä, kun säästätte arjessa.

Katso myös:

8 tilannetta, joissa sinun kannattaa luottaa vaistoosi

Pilaako mustasukkaisuus suhteesi?

Onko tämä uusi it-lakkumerkki?

Kuva: MVPhotos

 

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos