Haastattelimme 55 vuotta naimisissa ollutta paria siitä, mikä on heidän reseptinsä pitkään ja onnelliseen liittoon.

1. Jakakaa kotityöt.

Jotta arjen tylsät askareet eivät kaadu vain toisen niskaan, kannattaa tehdä selvä työnjako.

– Siitä lähtien, kun jäimme eläkkeelle, molemmilla on ollut omat kotityönsä. Toinen imuroi, toinen pyyhkii pölyt ja pesee lattiat. Toinen myös täyttää tiskikoneen, toinen taas tyhjää, pari kertoo.

2. Riidellessä ei saa koskaan uhkailla erolla.

Riidat kuuluvat elämään, joten kantapäitä ei saa asettaa vastakkain niiden takia. Erolla uhkaileminen on typerää ja lapsellista, ja toisaalta, varo, mitä toivot. Vaikka heittäisitkin sormuksen pois nimettömästäsi vain korostaaksesi sitä, miten tosissasi olet, se saattaakin olla peruuttamatonta.

3. Puhukaa aivan kaikesta.

Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Sano suoraan, jos jokin toisessa ärsyttää tai olet pahoittanut mielesi. Silloin ärsytys ei pääse kasvamaan liian suureksi.

– Aina silloin tällöin käymme myös pitkiä, henkevämpiä keskusteluja. Nekin ovat tärkeitä.

4. Älkää unohtako koskettaa.

– Kosketamme toisiamme ohimennen ja törmäämme toisimme tahallemme. Parisuhteessa ei väistetä vaan kohdataan.

5. Vaalikaa omia juttujanne.

Mahduta arkeen myös omaa aikaa, jolloin voit tehdä omia, pieniä juttujasi. Olkoon se vaikka puutarhassa kiertelyä.

6. Menkää nukkumaan samaan aikaan.

– Juttelemme sängyssä vielä päivän tapahtumista. Saatan myös kutittaa toista peiton alta, kun hän on nukahtamaisillaan. Puolisoni tietää aina etukäteen aikeeni, joten hän kutiaa jo ennen kuin olen ehtinyt koskettaa häntä sormellani.

7. Karatkaa arjesta.

Mökkeilyä, ulkomaanmatkoja tai ex tempore -kyläilyä kavereiden luokse. Ne kaikki virkistävät ja antavat pienen lepohetken tavallisesta arjesta.

8. Perustakaa yhteinen käyttötili.

Välttäkää turhat rahariidat perustamalla yhteistilin, jolle kumpikin lisää joka kuukausi saman summan. Maksakaa tililtä kaikki juoksevat kulut ja laskut. Säilyttäkää omat tilinne omia ostoksianne varten. Silloin toinen ei voi nalkuttaa esimerkiksi vaatehankinnoista.

9. Hassutelkaa yhdessä.

– Huumori on yksi suhteemme kulmakivistä. Nauramme paljon arjessa ja leikittelemme sanoilla, pari kertoo.

Ja kyllä, 55 vuodenkin jälkeen puolison jutut ja vitsit jaksavat naurattaa, vaikka ne olisikin kuullut jo tuhat kertaa.

10. Muista halata.

Toisen syli on aina se lämpimin ja turvallisin paikka. Kehitelkää vaikka aamuhali tai halatkaa pitkään juuri ennen nukkumaanmenoa.

– Jos osumme kapeaan oviaukkoon samaan aikaan, selviämme siitä vain halaamalla.

11. Säilytä vessarauha.

– Emme ole koskaan käyneet vessassa ovi auki.

12. Muista kiittää.

Aivan sama, onko kyseessä kaukosäätimen ojentaminen tai oven avaaminen, muista aina kiittää puolisoasi.

– Meillä ei koskaan unohdeta kiittää kahdesta asiasta: ruuasta ja kahvista.

13. Kehu vähintään kerran päivässä.

Kehut hivelevät mieltä aina, ja on ok, jos ne lipsahtavat välillä liioittelunkin puolelle.

– Minä kehun miestäni muun muassa komeaksi, hän minua nätiksi.

14. Älä mollaa toista julkisesti.

Erimielisyydet ja ärsytyksen aiheet eivät kuulu ulkopuolisille. Älä siis hauku puolisoasi hänen selkänsä takana – edes ystävillesi.

– Jotkut naiset noituvat miehensä ja samalla avioliittonsa. Me emme puhu toisesta pahaa selän takana tai edes päin näköä. Joskus kyllä saatan kertoa ystävilleni tai sukulaisilleni vitsejä puolisostani. Niitä nimittäin riittää.

15. Sanoja ei aina tarvita.

Kun on ollut pitkään yhdessä, toisen ajatuksia osaa jo lukea.

– Tiedän, milloin kannattaa puhua ja milloin ei ja milloin toista sopii koskettaa, milloin taas on parasta pysyä kaukana. Tunnemme toisemme niin hyvin, että saatamme joskus alkaa puhua samasta asiasta samaan aikaan.

16. Kannusta häntä kaikessa.

Mitä toinen ikinä päättääkään, muista olla hänen tukenaan. Välillä puolison rooli on myös haastaa toisen ideat ja kyseenalaistaa hänen päätöksensä.

17. Puolison pitää puhua ja pussata.

– Puoliso ei saa olla mikään nynny, vaan hänen pitää pystyä molempiin: puhumaan tunteistaan ja näyttämään ne.

18. Käykää kaupassa yhdessä.

Tehkää kaupassa käymisestä pakkopullan sijaan kiva, yhteinen rutiini. Vahvempi on kauppakassien pakkaaja ja kantaja, tietenkin.

– Se kumpi tekee ruuan, tekee myös ostoslistan. Me teemme arjessa ruuat aina puoliksi.

19. Älä yritä muuttaa toista.

Tai no, aina voi yrittää, mutta jos se ei onnistu, lopeta ajoissa.

– Parikymppistä miestä voi vielä yrittää vähän kouluttaa, mutta ei vanhempaa.

20. Kutsukaa toisianne hellittelynimillä.

– Olen puolisolleni milloin mitäkin: Aamu, Nuppu tai Mussu.

Kuva: Istockphoto

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos