Stereotypian mukaan nainen, joka deittailee itseään reilusti vanhempaa miestä on gold digger, joka on suhteessa vain rahan ja statuksen takia. Itseään nuorempia miehiä deittaileva nainen taas on puuma.

Satu, 35, on välttynyt puumakommenteilta, vaikka hän on suhteessa itseään kymmenen vuotta nuoremman miehen kanssa. Hän tapasi Mathiaksen, 25, ystävänsä kotibileissä vajaa viisi vuotta sitten. Ihan ensimmäisenä Satu haluaa tehdä selväksi, ettei ole Mathiakselle mikään äitihahmo.

– Parisuhteessa voi ilman ikäeroakin ajautua äitihahmoksi. Mathias kantaa vastuunsa, huomioi minua ja ymmärtää minua. Ikää tärkeämpää on se, mitä kaikkea ihminen on ehtinyt käydä elämässään läpi ja kuinka hän on asiat käsitellyt.

Suhteen alkuvaiheessa Satu myöntää kuitenkin jarrutelleensa.

– Halusin tasavertaisen suhteen, johon lähdetään samoista pisteistä. Pelkäsin, että ikäeron takia minun ja Mathiaksen täytyisi tehdä entistä enemmän töitä suhteen eteen.

Sitten Satu päätti, että voi joko pelätä tai katsoa, kuinka käy. Muutamaa kuukautta myöhemmin Mathias muutti saman katon alle Sadun kanssa, eikä kukaan parin tunteva ole ihmetellyt heidän suhdettaan.

– Mathiaksella on muutenkin paljon eri ikäisiä ystäviä. Hän on ”vanha sielu”. Vaikka yleensä välitän siitä, mitä muut minusta ajattelevat, sillä mitä meidän suhteestamme ajatellaan, ei ole ollut minulle mitään merkitystä. Eihän se tietenkään normi ole, että nainen on miestään kymmenen vuotta vanhempi.

Ikäero herättää Satussa ja Mathiaksessa pelkästään lämpimiä ajatuksia.

– Saatan jonkun kappaleen kuullessani sanoa Mathiakselle, että ai niin, olit niin pieni silloin, kun tämä ilmestyi. Se on kuitenkin vain sellaista lempeää vitsailua.

Taitavampia puhumaan tunteistaan

Nelli ja Antti tutustuivat festareilla Jyväskylässä kaksi vuotta sitten. Nelli oli silloin 23, Antti 35. Aluksi ikäerolla ei ollut mitään väliä, sillä heidän oli tarkoitus olla vain festariheiloja. Nelli ei edes uskonut, että Antti soittaisi tai haluaisi tavata hänet uudestaan. Kahdentoista vuoden ikäerosta huolimatta pariskunta asuu nykyään onnellisesti yhdessä, eikä kumpikaan ole kuullut suhteestaan negatiivisia kommentteja. Nellin äitikään ei ollut pariskunnan ikäerosta moksiskaan. Hänen mielestään Nelli on aina ollut ”pikkuvanha”.

– Ehkä yhteiskunnassa on totuttu siihen, että mies voi olla naista vanhempi. Voisin kuvitella, että ihmiset kiinnittäisivät minun ja Antin suhteeseen enemmän huomiota, jos minä olisin Anttia 12 vuotta vanhempi eikä toisin päin.

Psykologi ja pariterapeutti Pirjo Kiiskilä Tampereen Mehiläisestä on samoilla linjoilla. Nuoren naisen ja vanhemman miehen suhdetta katsotaan yleisesti suopeammin kuin vanhemman naisen ja nuoren miehen.

– Useimmissa parisuhteissa mies on naista vanhempi. Seksuaalinen vetovoima ei katso ikää, Kiiskilä korostaa.

Hänen mukaansa tavallista suurempi ikäero ei ole riski parisuhteen kestävyydelle. Merkittävin asia on kumppaneiden yhteensopivuus.

– Suhteen ulkopuolisten ihmisten ei kannata antaa vaikuttaa oman elämän ratkaisuihin.

Kun Satu oli muuttamassa Mathiaksen kanssa yhteen, hän mietti, miten oman talouden pyörittäminen Mathiakselta sujuisi. Tämä kun oli siihen asti asunut vanhemmillaan. Arki lähti kuitenkin rullaamaan hyvin. Mathias nikkaroi ja remontoi yhteistä asuntoa mielellään ja on opettanut Satun arkistoimaan paperinsa. Riitoja heille syntyy samanlaisista asioista kuin kaikille pariskunnille, esimerkiksi siitä, kumpi siivoaa useammin. Vaikka Satu on Mathiasta vanhempi, hän ei koe, että olisi suhteessa kypsempi ja aikuisempi, pikemminkin päinvastoin.

– Yleensä Mathias on se, joka rauhoittelee minua. Hän puhuu myös hyvin avoimesti tunteistaan. Olen huomannut, että nuoret miehet ovat muutenkin taitavampia puhumaan kuin heitä vanhemmat sukupolvet.

Satun ja Mathiaksen arkeen kuuluu sulkapallon pelaamista, leffojen ja tv-sarjojen katsomista, matkustelua ja ystävien tapaamista. Sekä Satu että Mathias käyvät töissä, joskin Mathias on alkanut hiljattain opiskella töiden ohella. Pariskunta on puhunut alusta asti avoimesti siitä, mitä he suhteelta haluavat.

– Haaveenamme on saada joskus yhteinen perhe, mutta ajattelen, että se tapahtuu, jos ja kun se tapahtuu. Olemme Mathiaksen kanssa samalla aaltopituudella siinäkin.

Tulevaisuudenpelkoa ja rahaongelmia

Nelli ja Antti reissaavat paljon, käyvät ulkona syömässä, tapaavat ystäviä baareissa ja vierailevat taidenäyttelyiden avajaisissa.

– Vanhemman miehen kanssa seurustelussa parasta on se, että Antti on saavuttanut sellaisen pisteen elämässään, että voimme esimerkiksi matkustella yhdessä.

Antilla on vakituinen työpaikka luovalla alalla, Nelli taas työskentelee hoitoalalla. Kun he tutustuivat, Nelli oli vielä opiskelija. Hän kiinnitti huomiota siihen, että Antilla oli ”elämä hallussa”. Sittemmin Nelli on huomannut, että Antti suhtautuu rahankäyttöön eri tavalla kuin nuoremmat miehet, joita hän on tapaillut.

– Arvostan laadukkaita ja eettisesti tuotettuja vaatteita. Antti ymmärtää sen, eikä hämmästele, että saatan maksaa ihanasta neuleesta 200 euroa.

Satulla on kokemusta penninvenyttämisestä opiskeluajoiltaan, Mathiaksella ei.

– Välillä kysyn Mathiakselta, onhan hän ottanut yhteisen talouden huomioon rahankäytössään. Hän on minua impulsiivisempi rahojen kanssa, mutta niin oli eksänikin, joka oli saman ikäinen kuin minä.

Satu ei silti halua paapoa tai neuvoa Mathiasta.

– Olisi outoa, jos olisin koko ajan kertomassa hänelle viisauksia elämästä.

Niinpä Satu ei hoe Mathiakselle tietävänsä tunteen, kun mies pohdiskelee, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Sitä Satu pysähtyy välillä itsekin miettimään. Myös Nelli on joutunut kuluneen vuoden aikana pohtimaan, mistä saisi töitä. Nykyinen työsopimus on voimassa vuoden loppuun, eikä jatkosta ole tietoa. Epävarmuus ärsyttää.

Tulevaisuuden töitä täytyy kuitenkin miettiä, sillä Nelli ja Antti ovat suunnitelleet yhteisen asunnon ostamista. Nellistä tuntuu, että Anttia tulevaisuus stressaa vähemmän. Töitä löytyy varmasti aina miehelle, jolle on kertynyt pitkä työkokemus ja paljon kontakteja. Kun pariskunta suunnittelee lomamatkoja, Antilla on 38 lomapäivää vuodessa. Nelli joutuu tekemään töissä ekstravuoroja ja ottamaan osan lomapäivistään palkattomina päästäkseen tasoihin.

Vaihdetaanko minut nuorempaan?

Vaikka Nelli ei katso kauas tulevaisuuteen, hän miettii toisinaan sitä, että Antti pääsee eläkkeelle paljon ennen häntä.

– Voi olla hassua, että hän on yhtäkkiä kotona kaiket päivät ja minun pitää silti herätä töihin. Ajatus herättää vähän kateutta, vaikka olisihan Antti siinä vaiheessa eläkepäivänsä ansainnut.

Satu puolestaan pohti etenkin suhteen alussa ikääntymistään ja sitä, miten se vaikuttaa Mathiakseen.

– Ajattelin, että mitä enemmän rypistyn, sitä todennäköisemmin Mathias vaihtaa minut nuorempaan naiseen.

Satu purkaa ikääntymisen tuomia ajatuksia samassa elämänvaiheessa olevien ystäviensä kanssa.

– Mathias on paras ystäväni, mutta tätä asiaa en voi jakaa hänen kanssaan. Tietysti avaudun joskus hänellekin, mutta sitten hän sanoo, että ethän sinä ole vanha. Se on kuitenkin sama kuin kysyisin häneltä, näytänkö jossain mekossa lihavalta, Satu nauraa.

Satu on onnellinen, että lopetti ikäeron stressaamisen jo suhteen alkuvaiheessa. Mathias on opettanut hänet suhtautumaan elämään optimistisemmin.

– Mathias ei ole sinisilmäinen, vaikka on minua nuorempi. Jos hänellä olisi vaaleanpunaiset lasit, huolestuisin. Romanttinen ajattelu ei kanna vaikeiden aikojen yli. Kaikkea voi pelätä, mutta kaikkea ei voi varmistella. Pitää luottaa siihen, että elämä kantaa. 

Kuva: MVPhotos

Tutkimuksen mukaan suomalaiset naiset ovat toisistaan kiinnostuneita enemmän kuin koskaan.

– Nainen on miestä pehmeämpi. Kaikin tavoin, sanoo Katrin, 33.

Katrin meni viime kesänä naimisiin pitkäaikaisen miesystävänsä kanssa, ja pariskunnalla on yhteinen lapsi. Ennen miehen tapaamista Katrin seurusteli hetken naisen kanssa.

– Nuorena olin kiinnostunut vain pojista, enkä ikinä ajatellut olevani naisen kanssa. Jos minun olisi pakko määritellä seksuaalisuuteni, sanoisin, että olen hetero, Katrin sanoo.

Katrin ei ole ainoa. Väestöliiton FINSEX-tutkimushanke on tutkinut suomalaisten seksuaalisuutta 1970-luvulta lähtien. Tuoreimman tutkimuksen mukaan naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti. Viime vuosituhannella vain noin viisi prosenttia naisista kertoi kiinnostuneensa seksuaalisesti omasta sukupuolestaan. Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa alle 30-vuotiaista naisista jopa 35 prosenttia kertoi kiinnostuneensa miesten lisäksi naisista. Naisten väliset seksikokemukset ovat jopa kaksinkertaistuneet sitten 1990-luvun. Naiset ovat siis paitsi entistä kiinnostuneempia naisista, myös kokeilleet naisten välistä suhdetta käytännössä. Mistä muutos johtuu?

– Yleinen keskustelu seksistä on vapautuneempaa kuin ennen. Tiedon lisääntyminen ja myönteiset esimerkit antavat ihmisille enemmän tilaa pohtia ja toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Nykyisessä myönteisessä asenneilmapiirissä on helpompi antaa itselleen lupa kokeilla erilaisia asioita, erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo.

Katrinilla oli takanaan yksi ihmissuhde miehen kanssa, kun hän lähti töihin kesäleirille Yhdysvaltoihin. Leirillä ei ollut ainuttakaan miestä, ja pian alkoi tapahtua. Ei ihan tyynysotaa, mutta sinne päin.

– Eräs nuori nainen alkoi flirttailla minulle samalla tavalla kuin mieskin flirttailisi. Hän sanoi kauniita asioita, ja pian ihastus kehittyi. Kiinnostus naiseen oli itsellenikin yllätys.

Katrin uskoo, että ihastukseen vaikuttivat monet tekijät. Nainen oli kiinnostava, mutta Katrin oli myös uudessa tilanteessa kaukana kotoa. Ja jos miehiä ei ole mailla halmeilla, ei heitä muista edes ajatella.

On itsestään selvää, että ihmiset kiinnostuvat eri asioista omassa – tai toisessa – sukupuolessa. Yhteys voi olla henkinen, fyysinen tai sekoitus molempia. Joka tapauksessa kaikki uusi on aina jännittävää ja kiihottavaa, oli kumppani mitä sukupuolta tahansa.

– Ajattelen, ettei sukupuolella ole hirveästi väliä. Ihastun ihmiseen ja hänen luonteeseensa, Katrin sanoo.

Hyvästi, määritelmät!

Kumppanin sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen merkityksen vähenemisestä kertovat myös esimerkit julkisuudesta. Näyttelijä Shay Mitchell kieltäytyy lokeroimasta seksuaalisuuttaan. Määritelmiin eivät usko myöskään näyttelijä Kristen Stewart ja räppäri Angel Haze. Määritelmät saattavat auttaa muita ymmärtämään toista ihmistä paremmin, mutta jokainen tekee itse päätöksensä omaan seksuaalisuuteensa liittyen.

FINSEX-tutkimukseen vastanneet saivat itse valita seksuaalisen suuntautumisensa painotukset. Erityisen kiinnostavaa on, että tutkimuksen mukaan pääasiassa naisista kiinnostuvien naisten lukumäärä ei ole juuri lisääntynyt. Suurimmat muutokset koskevat nimenomaan naisia, jotka ovat voittopuolisesti kiinnostuneita miehistä.

– Uskon, että kaikki ihmiset, varsinkin naiset, ovat pohjimmiltaan jonkin tason biseksuaaleja. Olen aina ollut kiinnostunut seksistä naisen kanssa, vaikka en ajattele olevani bi, sanoo Emilia, 27.

Tutkimuksen mukaan voittopuolisesti miehistä kiinnostuvat naiset, jotka ovat kiinnostuneita myös naisista, ovat seksuaalisesti vapaamielisempiä. He katselevat enemmän pornoa ja masturboivat aktiivisemmin. Vaihtelu ja uusien asioiden kokeileminen seksielämässä on heille muita tärkeämpää.

Emiliallakin on tapana heittäytyä humalassa tyttöporukassa pussailemaan, eikä siinä ole mitään erikoista.

– Yksi kavereistani on mielestäni erityisen seksikäs, ja olen pari kertaa lukittautunut hänen kanssaan baarin vessaan suutelemaan. Hän seurustelee, mutta ei koe pussailussamme olevan mitään pahaa. Olemme kerran jatkoilla suudelleet kiihkeästi keittiön pöydän päällä samalla, kun hänen poikaystävänsä nukkui makuuhuoneessa.

Fantasioista totta

Jos seurustelee miehen kanssa ja touhuaa humalassa tyttökavereidensa kanssa, eikö sitä lasketa pettämiseksi? Tanskanen uskoo, että aikuisilla ihmisillä on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla – kunhan parisuhdesopimusta kunnioitetaan.

– Suhdemuotoja on monenlaisia. Toisten kanssa seksin harrastaminen on kuitenkin harvoin hyväksi suhteelle, jollei siitä ole sovittu etukäteen, Tanskanen selittää.

Juuri tällainen kokemus Emiliallakin on.

– Pari vuotta sitten harrastin seksiä naispuolisen kämppäkaverini kanssa. Seurustelin silloin, mutta olin maininnut poikaystävälleni halustani olla toisen naisen kanssa, ja minulla oli siihen lupa. Katsoimme telkkaria, joimme viiniä ja juttelimme siitä, että haluaisimme kumpikin kokeilla seksiä naisen kanssa. Yhtäkkiä suutelimme ja pian olimme sängyssäni repimässä vaatteita toistemme päältä.

On vaikea uskoa, että tahoillaan seurustelevat heteromiehet tekisivät samoin. On myös hankala uskoa, että heidän tyttöystävänsä olisivat sujut asian kanssa. Miksi naisen monimuotoisen seksuaalisuuden toteuttaminen on hyväksyttävämpää?

– Naisen seksuaalisuus on tutkitusti miehen seksuaalisuutta fluidimpi, Tanskanen selittää.

Fluidilla kuvataan seksuaalisuutta, joka voi muuttaa muotoaan vapaasti ja joustavasti. Se, että naisen seksuaalisuus on fluidimpi kuin miehen, saattaa osaltaan selittää muun muassa sitä, miksi naisten välinen seksi on kova sana pornossa. Ja koska naisten väliset suhteet ovat yleisesti enemmän esillä myönteisessä valossa, kenen tahansa on helpompi kuvitella itsensä sellaiseen.

– Seksuaaliset fantasiat omaa sukupuolta olevan kanssa ovat hyvin yleisiä, Tanskanen kertoo.

Odotukset johtavat harhaan

Myös fantasioista puhutaan nykyisin aiempaa avoimemmin. Keskustelun lisääntyminen saattaa johtaa siihen, että moni alkaa miettiä seksuaalista kiinnostustaan. Olenko tyytyväinen siihen, mitä olen tähän mennessä kokenut? Haluanko jotakin uutta? Saattaisinko tykätä enemmän naisista?

– Jos kutkuttaa, anna palaa. Seksuaalisissa kokeiluissa tulee kuitenkin kunnioittaa omia ja toisen rajoja ja edetä hitaasti. Ketään, edes itseään, ei sovi painostaa, Tanskanen muistuttaa.

Sitä paitsi, kiihottavasta ajatuksesta huolimatta uusi seksikokeilu voi koitua pettymykseksi ja liian suuret odotukset johtaa harhaan. Yleinen käsitys nimittäin on, että nainen tietää paremmin, mitä nainen haluaa.

– Seksi naisen kanssa on ihanaa, mutta se vaatii paljon enemmän ajattelemista ja keskittymistä. Tiedän, mistä pidän, mutta pitääkö toinen samoista asioista? Miehen kanssa seksi on yksinkertaisempaa, Katrin kertoo.

– Annoimme toisillemme suuseksiä. Se oli hieman kiusallista: olettaisi, että nainen tietää, mitä tehdä, mutta olin ihan pihalla. Kumpikaan ei lauennut, emmekä oikein tienneet, milloin pitäisi lopettaa, Emilia komppaa.

Kumpikin naisista on silti tyytyväinen kokemukseensa, eikä vaihtaisi sitä muuhun.

– Olen onnellinen, että se tapahtui. Tuntuu, että sain haluni tyydytettyä, enkä ole sen jälkeen haaveillut seksistä muiden naisten kanssa. Paitsi katsoessani Orange is the New Blackia, Emilia sanoo.

Oli miten oli, kehitys on myönteistä, ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta puhuminen on tervetullutta keskustelua yhteiskunnassa. Ja niin on myös seksin harrastaminen, sanoo Tanskanen.

– Se, että on iso osa naisia, jotka ovat seksuaalisesti aktiivisia ja työstävät sitä osaa itsetuntemuksestaan, lisää todennäköisesti suoraan tai välillisesti kaikkien sukupuolten elämänlaatua. Se myös parantaa ihmissuhteita. 

Kuva: iStock

Vierailija

Tutkimukset osoittavat, että naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti – mistä se johtuu?

Huolestuttavaa, että naiset kiihottuvat toisistaan! Tai miehet toisistaan! Koska tarkoitus on, että mies ja nainen jatkavat sukua, eli tunteevat toisiinsa seksuaalista vetoa, mikä näin ajateltuna tuntuu normaalita. Miksi? Olisiko taas kerran vastaus siinä mitä laitamme suustamme alas, eli mitä lisäaineita ja myrkkyjä syömme monipuolisen ruuan lisäksi, niin että hormoonituotantomme jotenkin muuttuu. Yksi syy on myös tämä meidän aikamme, kun kaikki on ns. luvallista. Ei ujostella, ei kaihdeta...
Lue kommentti
Arto

Tutkimukset osoittavat, että naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti – mistä se johtuu?

Vastaus on selkeä ja suora. Globaali taustasätelymme on 10- kertaistunut ydinvoimaloiden päästöjen takia. Säteilytys tuhoaa suoraan ihmisten ylempien aivokuorien toimintaa tuhoisasti! Ydinteollisuudessa vuosikymmenet työskentelleenä. Oli suoranainen SHOKKI katsoa, miten jyrkästi ennen niin mukavat työkaverit alkoivat muuttua pelkiksi ZOMBEIKSI! Sama kehitys degneroi kokonaisia KANSOJA myös geneettisesti JA pysyvästi! Edes Marsiin ei NASA uskallakaan lähettää astronautteja. Koska sama SÄTEILY...
Lue kommentti

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock