Teini-ikäisistä asti yhdessä olleet parit joutuvat usein kohtaamaan muiden epäilyjä, pitkiä erossaoloaikoja ja erilaisia tulevaisuudenhaaveita. Lue, miten 10 vuotta yhdessä olleet Sanni ja Anton ovat saaneet suhteensa kestämään. 

Lukiossa seurustelemaan alkaneet Sanni, 27, ja Anton, 27, eivät ole koskaan kyseenalaistaneet parisuhdettaan. Teinivuosien on-off-vaiheen jälkeen on ollut selvää, että tässä ollaan ja pysytään. Päätöstä ei ole horjuttanut edes se, vaikka monet kaveripariskunnat ovat eronneet ja udelleet, miten Sanni ja Anton voivat olla niin varmoja oman suhteensa kestävyydestä.

– Minulta kysytään välillä vieläkin, miten voin tietää, että haluan olla juuri Antonin kanssa, kun en ole seurustellut koskaan muiden kanssa. En vain osaa selittää sitä. Anton on parasta, mitä tiedän. Voin jopa ylpeillä sillä, että kaikkien näiden vuosien jälkeen olen yhä hulluna häneen, Sanni kertoo.

Erilaiset luonteet täydentävät parin mielestä toisiaan.

– Anton on järjen ääni ja huolehtii aina kaikesta. Meillä on edelleen pilke silmäkulmassa ja nauramme paljon yhdessä. Anton on paras ystäväni ja tuntee minut paremmin kuin kukaan muu. Hänen kanssaan voin olla oma itseni, Sanni kertoo.

– Sannissa parasta on hetkessä eläminen ja empaattisuus. Vaikka tulisi kotiin huonolla tuulella, Sanni saa aina mielen korkealle, Anton kiittää.

Jo suhteen alusta asti oli selvää, että Sannin ja Antonin tulevaisuudenhaaveet olivat melko kaukana toisistaan. Anton halusi ulkomaille, Sannin haaveissa taas on aina ollut perheen perustaminen.

Yläasteella yhteisten kavereiden kautta tutustunut pari seurusteli on-off-tyylillä lukion ensimmäisen vuoden, kunnes Anton lähti Saksaan vaihtoon. Ennen vaihtoa pari sopi olevansa vain kavereita, mutta Antonin palattua kotiin juttu eteni taas seurusteluksi.

Ulkomailla vietetty vuosi ei kuitenkaan ollut sammuttanut Antonin haaveita maailmalle lähtemisestä, päinvastoin. Hän oli yliopistosta vaihdossa viisi kuukautta sekä Singaporessa että Wienissä ja lähti valmistumisen jälkeen työkomennukselle Tukholmaan. Ikävä ei päässyt kertaakaan kasvamaan liian suureksi, sillä parisuhdetta ylläpidettiin Skypen avulla.

Kompromisseissa pari on jo edelläkävijä: Anton haaveilee, että he voisivat muuttaa pidemmäksi aikaa ulkomaille ja Sanni on luvannut miettiä asiaa, jos he perustavat pian perheen. Avioliitostakin on jo päästy yksimielisyyteen.

– Se on järkevää siinä vaiheessa, kun alamme tehdä yhteisiä investointeja. Sannille avioliitto on tärkeä, romanttinen juttu. Molempien pitää voida toteuttaa suhteessa unelmiaan, joten Sanni tulee saamaan oman unelmansa, Anton lupaa.

Koska pari on viettänyt pitkiä aikoja erossa toisistaan, Sanni on ollut välillä mustasukkainen puolisostaan. Se ei ole kuitenkaan johtunut luottamuspulasta, vaan siitä että Antonin uudet kaverit ovat saaneet viettää hänen kanssaan enemmän aikaa kuin Sanni.

– Erillään oleminen on tehnyt hyvää parisuhteellemme. Olemme oppineet arvostamaan yhteiselämää enemmän, ja molemmat ovat saaneet kokeilla välillä myös yksin asumista. Emme ole riippuvaisia toisistamme, vaan itsenäisiä ihmisiä. Olemme kuitenkin huomanneet, että olemme tiimi, vaikka välillämme olisi kuinka monta kilometriä tahansa, Anton pohtii.

Kumpikaan ei ole miettinyt, millaista olisi olla jonkun toisen kanssa. Tuntuu vain helpottavalta, ettei tarvitse etsiä enää sitä oikeaa esimerkiksi Tinderistä.

– Deittailu on nykyään haastavaa ja stressaavaa. Silloin kun me aloimme tapailla, treffeiksi riitti puistossa hengailu ja vaikutuksen pystyi tekemään tarjoamalla kaakaon kahvilassa. Pitkässä parisuhteessa on niin paljon plussaa! Ei ole enää turhaa draamaa, viestien analysoimista tai luurankoja kaapeissa. Tunnemme toisemme niin hyvin kuin vain on mahdollista.

Pitkän parisuhteen onnistumiseen ei ole Sannin ja Antonin mielestä olemassa mitään salaisuutta. Tärkeintä on puhua avoimesti unelmistaan ja rakastaa.

– Vaikka emme haluaisi samoja asioita samalla aikataululla, haluamme niitä silti yhdessä. Kompromissejä pitää tehdä, se takaa parisuhteessa toimivan arjen. Kumpaakin osapuolta on kuunneltava ja kunnioitettava, Anton kertoo.

– Tällä hetkellä tuntuu, että olemme aidosti toistemme elämämme rakkaudet, mutta koskaan ei tiedä mitä elämä tuo tullessaan. Kai se on realismia tiedostaa, etteivät kaikki parit ole ikuisesti yhdessä, Sanni sanoo.

Lue lisää pitkään yhdessä olleiden parien vinkkejä hyvään parisuhteeseen kesäkuun Cosmosta!

Kuva: MVPhotos

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock

Yllätys leivänpaahtimessa

"Pidin teininä salaa kotibileet, kun vanhempani lähtivät viikonlopuksi mökille. Kutsuin vain muutaman ihmisen, mutta paikalle tulikin melkein koko koulu. Seuraavana aamuna yritin siivota ja puunata talon putipuhtaaksi, jotta vanhempani eivät osaisi epäillä mitään. Naapurimme kuitenkin vihjasi vanhemmilleni, että talossamme oli juhlittu edellisyönä, mutta puolustauduin sanomalla naapurin liioittelevan. Koko totuus paljastui lopulta maanantaiaamuna, kun isäni teki itselleen paahtoleipää. Paahtimesta pompahti leivän mukana tupakantumppi." -Sara

Eau de liköörikarkki

"Minä ja kaverini joimme kerran salaa isäni viinoja, kun olimme lähdössä 16-vuotiaina kaupungille. Lirutimme vielä pulloihin vettä täytteeksi, jotta isä ei olisi huomannut mitään. Hengityksemme kuitenkin haisi niin paljon alkoholilta, että vanhempani kiinnittivät siihen huomiota. Päädyin keksimään ”hyviä” selityksiä liköörikarkeista lähtien, mutta ei mennyt läpi. Sain jäätävät huudot." -Henna

Kun ei millään malta odottaa

"Kävin leffateatterissa katsomassa elokuvan, jonka olin luvannut mennä katsomaan puolisoni kanssa. Hän tietenkin löysi leffalipun laukustani." -Tiia-Maria

Hupparivaras

"Lainasin usein salaa siskoni vaatteita ja hän vihasi sitä. Kerran pakkasin hänen uuden suosikkihupparinsa reppuuni ja vaihdoin sen ylleni vasta koulun vessassa. En muistanut kuitenkaan palauttaa hupparia siskolleni ajoissa, joten kun hän alkoi etsiä sitä ja syyttää minua sen nappaamisesta, valehtelin. En muka ollut nähnytkään sitä. Kun siskoni oli aikansa raivonnut ja luullut kadottaneensa hupparinsa itse, piilotin sen hänen vaatekaappinsa perälle. Siskoni arvasi heti minun olleen asialla – viimeistään siinä vaiheessa, kun hän huomasi, että joku oli purrut rikki hupparin kiristysnauhat." -Lotta

Lörppösuu

"Jäin poikaystävälleni kiinni vuoden takaisesta salasuhteestani, kun kerroin siitä hänelle vahingossa – päihtyneenä. Se oli hirvein ilta ikinä." -Tiina

Kuva: MVPhotos