Mari seurusteli vuoden mustasukkaisen ja manipuloivan miehen kanssa. Hänelle jäi suhteesta 10 000 euron velat.

Mari, 37, istuu kotisohvallaan viinilasi kädessään ja kuuntelee Jaakon, 32, tarinoita lumoutuneena. Mies muistelee sukellusreissujaan, joita on tehnyt useamman kerran Thaimaahan ja Indonesiaan. Jaakko myös kertoo rakastavansa laskettelemista ja pyrkivänsä viettämään vuosittain vähintään kaksi kuukautta Alpeilla. Kun Jaakko kehuu Maria kauniiksi, Mari ajattelee, ettei kukaan voi olla yhtä ihana. Puolitoista vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Takana on ero ja 10 000 euron velat, joita Mari maksaa yhä. Mitä oikein tapahtui?

Herrasmies ei tarjoa

Kun Mari oli ollut puoli vuotta sinkkuna, hän latasi hetken päähänpistosta Tinderin. Vastaan tuli Jaakko, ja kaksikko alkoi lähetellä viestejä. Viestittely oli kevyttä ja huoletonta, useimmiten viestit käsittelivät Jaakon elämää ja reissuja. Mari ei suhtautunut viestittelyyn tosissaan, koska taksikuskina työskennellyt Jaakko oli viisi vuotta nuorempi ja asui satojen kilometrien päässä. Kun mies muutaman kuukauden kuluttua ehdotti tapaamista, Mari kuitenkin suostui. Voisihan heillä olla hauskaa.

– Se ilta, kun näin Jaakon, muutti kaiken. Minä ihastuin, Mari muistelee.

Jaakko vakuutti samaa. Viestejä vaihdettiin tauotta myös silloin, kun Jaakko pari päivää tapaamisen jälkeen lähti kahdeksi kuukaudeksi Alpeille. Jaakko valitti ikäväänsä ja pyysi Maria käymään.

– Varasin liput, koska ajattelin, että muuten erostamme tulee liian pitkä. Halusin elää rohkeasti, jossittelematta.

Loma oli ihana, ja Jaakko täydellinen herrasmies. Hän avasi ovet ja kehui Maria. Mukana oli myös Jaakon kaksi ystävää, joiden kanssa Mari tuli hyvin juttuun. Vaikutti siltä, että Jaakko oli kaikkien mielestä mahtava tyyppi.

Yksi asia kuitenkin vaivasi Maria. Hän maksoi aina kaiken. Vastuuntuntoisena Mari kaivoi aina ensimmäisenä lompakkonsa esille, ja Jaakko jättäytyi taka-alalle maksutilanteissa. Aluksi se oli ok, koska Mari ajatteli kuittaavansa niin velkansa siitä, että oli majoittunut miesten mökkiin. Loppuviikosta tilanne alkoi ärsyttää. Miksi hänen piti maksaa Jaakon after ski ja ravintolaillalliset eikä koskaan toisin päin?

– En kuitenkaan sanonut mitään, koska olin ihastunut ja ajattelin, että tilanne muuttuu.

Välillä Mari myös mietti, värittikö mies juttujaan, mutta vaiensi ajatuksensa. Ei aina kannattanut epäillä ja pelätä pahinta. Hiljalleen Jaakosta alkoi paljastua lisää erikoisia piirteitä.

Vakuuttava ja uskottava

– Hullu alkoholisti, Jaakko huusi puhelimeen.

Mari oli hiljaa ja toivoi, että Jaakko rauhoittuisi. Hän oli juuri kertonut käyneensä ystävänsä kanssa lasillisella työpäivänsä jälkeen.

– Oliko siellä miehiä? Jaakko jatkoi.

Kysymys yllätti Marin, koska suhteen alussa Jaakko oli vakuuttanut, ettei ole yhtään mustasukkainen. Yhä useammin Mari joutui kuitenkin selittelemään menojaan ja sitä, kenen kanssa liikkui.

– Siinä vaiheessa aavistin, ettei Jaakko ehkä olekaan niin ihana kuin olin kuvitellut.

Mari oli kuitenkin yhä rakastunut ja ajatteli, että jos hän on tarpeeksi ihana, kaikki muuttuu. Jaakko myös avautui Marille kotitalostaan, joka oli läpimätä eikä voisi mennä enää kaupaksi. Lisäksi miehellä oli kymmenien tuhansien eurojen velat matkoista, lasketteluvälineistä ja vaatteista. Hän häpesi, ettei ollut kertonut veloistaan Marille aikaisemmin. Jaakko lupasi jälleen kerran muuttua ja laittaa asiansa kuntoon.

– Jaakko oli taitava. Hän osasi itkeä vakuuttavasti ja kertoa tarinoita uskottavasti.

Tuletko vaimokseni?

Kesäkuussa Mari ja Jaakko lähtivät automatkalle Eurooppaan. Vaikka riitoja oli arkena jatkuvasti, Mari uskoi, että lomalla tilanne voisi kääntyä paremmaksi. Prahassa sama kuvio toistui. Mari maksoi hotellin, bensat ja illalliset. Hän siirsi Jaakon tilille sata euroa, sitten kolmesataa euroa. Jaakko halusi nimittäin maksaa, eikä sillä ollut väliä, että hän teki sen Marin rahoilla.

Marin on vaikea selittää jälkeenpäin, miksi toimi näin. Kai hän uskoi Jaakon puheita, kun tämä vakuutti, että maksaa ensi kuussa takaisin.

– Tai ehkä kyse oli enemmän siitä, että halusin uskoa. Luotin yhteiseen hyvään.

Eräänä iltana Jaakko kosi. Vaikka Maria arvelutti, hän vastasi kyllä. Ehkä kosinta muuttaisi suuntaa, kun he saisivat häistä yhteistä suunniteltavaa. Sormukset ostettiin Marin rahoilla Riikasta.

Puolentoista viikon lomailun jälkeen Marin rahat loppuivat. Yrittäjänä työskentelevä Mari siirsi firmansa tililtä rahaa käyttötililleen, koska Jaakko ei edelleenkään maksanut mitään. Kun Mari kysyi Jaakolta rahoista ja palkoista, vastaukset olivat epämääräisiä.

– Kai Jaakko ajatteli, että yritykseni on kultakaivos. Hän pettyi, kun näin ei ollutkaan.

Suomeen palattuaan Mari teki ahkerasti töitä, sillä hän oli ottanut kaksi pikavippiä. Koko kuvio tuntui kuristavalta. Kun Mari jälleen kysyi Jaakolta, koska tämä aikoo osallistua taloudenpitoon, Jaakko räjähti. Hän huusi Marille, että tämä on samanlainen kuin kaikki muutkin.

– Jaakko oli aina uhri. Kaikki olivat häntä vastaan. Myös minä.

Jaakko lähti Marin luota ovet paukkuen ja ajoi kotiinsa satojen kilometrien päähän.

Puhelu, joka pelasti

Syksyllä Mari ja Jaakko yrittivät vielä muutaman kerran keskustella suhteestaan. Siitä ei tullut mitään. Jaakko oli ilmeetön ja tunteeton, ja Marista tuntui, ettei hän ollut koskaan edes tuntenut miestä. Joulukuussa he näkivät viimeisen kerran. Yö meni valvoessa ja puhuessa, seuraavana aamuna Jaakko lähti ja lähetti perään pitkän haukkumisviestin. Sen jälkeen miehestä ei kuulunut enää mitään. Mari ja Jaakko ehtivät seurustella noin vuoden ja asua yhdessä kuukauden.

Eron jälkeen Marin itsesyytökset olivat valtavia ja olo kamala. Hän ei nukkunut öisin, vaan soimasi itseään ja oli varma, että lopulta kaikki oli hänen syytään. Sanoihan Jaakkokin niin.

Kun erosta oli kulunut muutamia kuukausia, Marin paras ystävä ehdotti, että Mari soittaisi Jaakon entiselle vaimolle ja kysyisi tämän mielipidettä. Voisiko siitä olla apua?

– Se puhelu pelasti minut. Kävi ilmi, etten ollut suinkaan ensimmäinen, jonka kanssa Jaakko toimi näin.

Naiset puhuivat monta tuntia. Selvisi, että Jaakko oli huijannut rahaa myös entiseltä vaimoltaan. Kun puhelu päättyi, Marista tuntui, että hänen harteiltaan oli kadonnut koko menneen vuoden paino. Puhelun lopussa ex-vaimo painotti Maria lupaamaan, ettei saa syyttää itseään. Sen ajatuksen voimalla Mari alkoi toipua. 

Marin ja Jaakon nimet on muutettu.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset naiset ovat toisistaan kiinnostuneita enemmän kuin koskaan.

– Nainen on miestä pehmeämpi. Kaikin tavoin, sanoo Katrin, 33.

Katrin meni viime kesänä naimisiin pitkäaikaisen miesystävänsä kanssa, ja pariskunnalla on yhteinen lapsi. Ennen miehen tapaamista Katrin seurusteli hetken naisen kanssa.

– Nuorena olin kiinnostunut vain pojista, enkä ikinä ajatellut olevani naisen kanssa. Jos minun olisi pakko määritellä seksuaalisuuteni, sanoisin, että olen hetero, Katrin sanoo.

Katrin ei ole ainoa. Väestöliiton FINSEX-tutkimushanke on tutkinut suomalaisten seksuaalisuutta 1970-luvulta lähtien. Tuoreimman tutkimuksen mukaan naisten välinen seksuaalinen halu on kasvanut viime vuosina rajusti. Viime vuosituhannella vain noin viisi prosenttia naisista kertoi kiinnostuneensa seksuaalisesti omasta sukupuolestaan. Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa alle 30-vuotiaista naisista jopa 35 prosenttia kertoi kiinnostuneensa miesten lisäksi naisista. Naisten väliset seksikokemukset ovat jopa kaksinkertaistuneet sitten 1990-luvun. Naiset ovat siis paitsi entistä kiinnostuneempia naisista, myös kokeilleet naisten välistä suhdetta käytännössä. Mistä muutos johtuu?

– Yleinen keskustelu seksistä on vapautuneempaa kuin ennen. Tiedon lisääntyminen ja myönteiset esimerkit antavat ihmisille enemmän tilaa pohtia ja toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Nykyisessä myönteisessä asenneilmapiirissä on helpompi antaa itselleen lupa kokeilla erilaisia asioita, erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo.

Katrinilla oli takanaan yksi ihmissuhde miehen kanssa, kun hän lähti töihin kesäleirille Yhdysvaltoihin. Leirillä ei ollut ainuttakaan miestä, ja pian alkoi tapahtua. Ei ihan tyynysotaa, mutta sinne päin.

– Eräs nuori nainen alkoi flirttailla minulle samalla tavalla kuin mieskin flirttailisi. Hän sanoi kauniita asioita, ja pian ihastus kehittyi. Kiinnostus naiseen oli itsellenikin yllätys.

Katrin uskoo, että ihastukseen vaikuttivat monet tekijät. Nainen oli kiinnostava, mutta Katrin oli myös uudessa tilanteessa kaukana kotoa. Ja jos miehiä ei ole mailla halmeilla, ei heitä muista edes ajatella.

On itsestään selvää, että ihmiset kiinnostuvat eri asioista omassa – tai toisessa – sukupuolessa. Yhteys voi olla henkinen, fyysinen tai sekoitus molempia. Joka tapauksessa kaikki uusi on aina jännittävää ja kiihottavaa, oli kumppani mitä sukupuolta tahansa.

– Ajattelen, ettei sukupuolella ole hirveästi väliä. Ihastun ihmiseen ja hänen luonteeseensa, Katrin sanoo.

Hyvästi, määritelmät!

Kumppanin sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen merkityksen vähenemisestä kertovat myös esimerkit julkisuudesta. Näyttelijä Shay Mitchell kieltäytyy lokeroimasta seksuaalisuuttaan. Määritelmiin eivät usko myöskään näyttelijä Kristen Stewart ja räppäri Angel Haze. Määritelmät saattavat auttaa muita ymmärtämään toista ihmistä paremmin, mutta jokainen tekee itse päätöksensä omaan seksuaalisuuteensa liittyen.

FINSEX-tutkimukseen vastanneet saivat itse valita seksuaalisen suuntautumisensa painotukset. Erityisen kiinnostavaa on, että tutkimuksen mukaan pääasiassa naisista kiinnostuvien naisten lukumäärä ei ole juuri lisääntynyt. Suurimmat muutokset koskevat nimenomaan naisia, jotka ovat voittopuolisesti kiinnostuneita miehistä.

– Uskon, että kaikki ihmiset, varsinkin naiset, ovat pohjimmiltaan jonkin tason biseksuaaleja. Olen aina ollut kiinnostunut seksistä naisen kanssa, vaikka en ajattele olevani bi, sanoo Emilia, 27.

Tutkimuksen mukaan voittopuolisesti miehistä kiinnostuvat naiset, jotka ovat kiinnostuneita myös naisista, ovat seksuaalisesti vapaamielisempiä. He katselevat enemmän pornoa ja masturboivat aktiivisemmin. Vaihtelu ja uusien asioiden kokeileminen seksielämässä on heille muita tärkeämpää.

Emiliallakin on tapana heittäytyä humalassa tyttöporukassa pussailemaan, eikä siinä ole mitään erikoista.

– Yksi kavereistani on mielestäni erityisen seksikäs, ja olen pari kertaa lukittautunut hänen kanssaan baarin vessaan suutelemaan. Hän seurustelee, mutta ei koe pussailussamme olevan mitään pahaa. Olemme kerran jatkoilla suudelleet kiihkeästi keittiön pöydän päällä samalla, kun hänen poikaystävänsä nukkui makuuhuoneessa.

Fantasioista totta

Jos seurustelee miehen kanssa ja touhuaa humalassa tyttökavereidensa kanssa, eikö sitä lasketa pettämiseksi? Tanskanen uskoo, että aikuisilla ihmisillä on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla – kunhan parisuhdesopimusta kunnioitetaan.

– Suhdemuotoja on monenlaisia. Toisten kanssa seksin harrastaminen on kuitenkin harvoin hyväksi suhteelle, jollei siitä ole sovittu etukäteen, Tanskanen selittää.

Juuri tällainen kokemus Emiliallakin on.

– Pari vuotta sitten harrastin seksiä naispuolisen kämppäkaverini kanssa. Seurustelin silloin, mutta olin maininnut poikaystävälleni halustani olla toisen naisen kanssa, ja minulla oli siihen lupa. Katsoimme telkkaria, joimme viiniä ja juttelimme siitä, että haluaisimme kumpikin kokeilla seksiä naisen kanssa. Yhtäkkiä suutelimme ja pian olimme sängyssäni repimässä vaatteita toistemme päältä.

On vaikea uskoa, että tahoillaan seurustelevat heteromiehet tekisivät samoin. On myös hankala uskoa, että heidän tyttöystävänsä olisivat sujut asian kanssa. Miksi naisen monimuotoisen seksuaalisuuden toteuttaminen on hyväksyttävämpää?

– Naisen seksuaalisuus on tutkitusti miehen seksuaalisuutta fluidimpi, Tanskanen selittää.

Fluidilla kuvataan seksuaalisuutta, joka voi muuttaa muotoaan vapaasti ja joustavasti. Se, että naisen seksuaalisuus on fluidimpi kuin miehen, saattaa osaltaan selittää muun muassa sitä, miksi naisten välinen seksi on kova sana pornossa. Ja koska naisten väliset suhteet ovat yleisesti enemmän esillä myönteisessä valossa, kenen tahansa on helpompi kuvitella itsensä sellaiseen.

– Seksuaaliset fantasiat omaa sukupuolta olevan kanssa ovat hyvin yleisiä, Tanskanen kertoo.

Odotukset johtavat harhaan

Myös fantasioista puhutaan nykyisin aiempaa avoimemmin. Keskustelun lisääntyminen saattaa johtaa siihen, että moni alkaa miettiä seksuaalista kiinnostustaan. Olenko tyytyväinen siihen, mitä olen tähän mennessä kokenut? Haluanko jotakin uutta? Saattaisinko tykätä enemmän naisista?

– Jos kutkuttaa, anna palaa. Seksuaalisissa kokeiluissa tulee kuitenkin kunnioittaa omia ja toisen rajoja ja edetä hitaasti. Ketään, edes itseään, ei sovi painostaa, Tanskanen muistuttaa.

Sitä paitsi, kiihottavasta ajatuksesta huolimatta uusi seksikokeilu voi koitua pettymykseksi ja liian suuret odotukset johtaa harhaan. Yleinen käsitys nimittäin on, että nainen tietää paremmin, mitä nainen haluaa.

– Seksi naisen kanssa on ihanaa, mutta se vaatii paljon enemmän ajattelemista ja keskittymistä. Tiedän, mistä pidän, mutta pitääkö toinen samoista asioista? Miehen kanssa seksi on yksinkertaisempaa, Katrin kertoo.

– Annoimme toisillemme suuseksiä. Se oli hieman kiusallista: olettaisi, että nainen tietää, mitä tehdä, mutta olin ihan pihalla. Kumpikaan ei lauennut, emmekä oikein tienneet, milloin pitäisi lopettaa, Emilia komppaa.

Kumpikin naisista on silti tyytyväinen kokemukseensa, eikä vaihtaisi sitä muuhun.

– Olen onnellinen, että se tapahtui. Tuntuu, että sain haluni tyydytettyä, enkä ole sen jälkeen haaveillut seksistä muiden naisten kanssa. Paitsi katsoessani Orange is the New Blackia, Emilia sanoo.

Oli miten oli, kehitys on myönteistä, ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta puhuminen on tervetullutta keskustelua yhteiskunnassa. Ja niin on myös seksin harrastaminen, sanoo Tanskanen.

– Se, että on iso osa naisia, jotka ovat seksuaalisesti aktiivisia ja työstävät sitä osaa itsetuntemuksestaan, lisää todennäköisesti suoraan tai välillisesti kaikkien sukupuolten elämänlaatua. Se myös parantaa ihmissuhteita. 

Kuva: iStock

Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman, 20, haluaa, että tyttöystävä on myös hänen paras kaverinsa. 

”Heittäydyn suhteeseen aina rohkeasti, ehkä vähän liiankin. Kun olen suhteessa tosissani, sen kyllä tietää. Esimerkiksi siitä, jos teen toiselle ruuaksi bravuuriani: paistettua kuhaa ja valkosipuli-kirsikkatomaattirisottoa.

Rakastuneena olen aika reppana. Pasmat menevät sekaisin ja sukat vääriin jalkoihin. Olen kuitenkin realisti. Ei elämä ole silloin pelkästään hunajaa korvista ja juustoa nenästä -tyyppistä.

Kaikki mimmit, joihin olen ollut syvästi ihastunut, ovat tykänneet katsoa jääkiekkoa. Se on iso bonus, sillä olen friikki lätkäfani. Myös yhteinen huumorintaju on tärkeää. Väännän kaikesta vitsiä ja liioittelen fiiliksiäni. Se saattaa helposti ärsyttää.

Olen miettinyt paljonkin sitä, millainen olen puolisona. Jos suhde ei ole toiminut, olen pohtinut, miten voisin olla parempi poikaystävä, mitä olisin voinut tehdä toisin. Haluan, että nainen näkee minut Arttuna Lahdesta, ei Arttu Lindemanina. Alter egoni ei liity parisuhteeseeni mitenkään. Oikea Arttu on se, joka tekee himassa ruokaa ja lukee kirjoja.

Uskon, että kanssani on helppo olla, mutta vihaan kaikkea tylsää. En ole jäbä, jonka kanssa voi katsoa tiistai-iltaisin telkkaria sohvalla. En virittele superyllätyksiä, vaan huomioin toista arjessa pienillä teoilla. Silittelen, hipsuttelen ja kehun.

Olen valmis antamaan aikaa kumppanilleni ja tekemään töitä suhteen eteen. Itsekkyys pilaa parisuhteen helposti. Se, että unohtaa toisen arkisissa asioissa, päätöksenteossa ja suunnitelmissa. Vanhempani ovat olleet naimisissa noin 20 vuotta. Siinä on tavoitteita. Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa.”

Lue marraskuun Cosmosta myös Mikko Harjun ja Leo Stillmanin ajatuksia rakkaudesta. 

Kuva: Nick Tulinen

 

 

Kun parisuhde päättyy yllätyseroon, jäljelle jäävät epäusko, katkeruus ja pelko luottaa ihmisiin. 

"En ymmärrä, miten joku rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin"

Minut jätettiin tylysti tekstiviestillä. Olin pyöräilemässä kotiin, kuuntelin ironisesti rakkauslauluja ja mietin, kuinka onnellinen olinkaan. Kotipihaan päästyäni otin kuulokkeet pois korviltani ja katsoin puhelintani. Näytölle oli ilmestynyt kolmen pienen sanan lause: "Suhteemme on ohi". Tuossa hetkessä elämäni romuttui täysin. Olimme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa kolme vuotta. Aloin itkeä hysteerisesti, juoksin sisälle ja vajosin lattialle. Yritin soittaa eksälleni, mutta hän ei selvästikään halunnut ratkaista asiaa puhumalla. Sen sijaan puhelimeeni kilahti lähes samantien epätoivoisen soittoyritykseni jälkeen viesti: "Olen nyt täysi-ikäinen, joten haluan nähdä elämää toiselta kantilta. Ja armeijakin on edessä." Eksäni oli hyvin tunteellinen ihminen. Haaveilimme yhteenmuutosta ja perheestä. Ero oli itsetunnolleni hirvittävä kolaus. Ajattelin pitkään, että minussa oli jotain vikkaa, koska en kelpaa juuri tällaisenä kuin olen. Koko seurustelumme aikana emme juuri riidelleet, sillä pystyimme keskustelemalla selvittämään kaikki solmukohtamme. Eroviestin saatuani mietin, olinko sanonut tai nähnyt jotain sellaista, jonka vuoksi emme eksäni mielestä voineet enää puhua asioista kuten enne. Onneksi ystäväni olivat tukenani ja veivät minua sosiaalisiin tilanteisiin, jotta sain itseluottamustani kerättyä vähitellen takaisin. He saivat minut ymmärtämään, että vika ei ollut minussa, vaan minä olin pelkurin uhri. Koska putosin niin korkealta, kesti melko kauan tajuta, mitä oli tapahtunut. Miten joku niin rakas ihminen pystyi tekemään minulle niin. Kului vuosi ja olin juuri päässyt yli erostamme, kun sain kuulla, että eksäni oli alkanut seurustella silloisen kaverini parhaan ystävän kanssa. Onneksi minun ei tarvitse tavata kumpaankaan heistä, paitsi jos törmään heihin sattumalta kaupungilla. Eksäni on taatusti samaa mieltä." -Hanna, 24

"Näin poikaystäväni suutelemassa toista naista"

"Tapasimme baarissa, jonne suhteemme myös päättyi puoli vuotta myöhemmin. Eksäni oli koko illan etäinen ja pyöri mieluummin kavereidensa kanssa, vaikka olimme lähteneet yhdessä pitämään hauskaa. Yhtäkkiä huomasin hänen muhinoivan baaritiskillä jonkun toisen naisen kanssa. Seisoin parin metrin päässä ja tuijotin heitä lamaantuneena. Näky oli kuvottava. Rauhoituttuani halusin selvittää tilanteen ja keskustella asian halki. Eksäni taas oli välinpitämätön, hänen mielestään ei ollut mitään puhuttavaa." -Anna-Sofia, 27

Lue lisää erilaisia erotarinoita marraskuun lehden sivuilta 43-45.
Kuva: MVPhotos

Selvitimme, mitä miehet oikeasti ajattelevat isyydestä.

Miten reagoit tietoon puolison raskaudesta?

Tuukka: Olin aluksi aika epäuskoinen, mutta hyvin nopeasti innostuin asiasta. Tunsin itseni miehiseksi ja voimakkaaksi, ja suojeluviettini puolisoani kohtaan starttasi heti.

Perttu: Luulin aluksi, että tyttöystäväni vain pilailee. Heti kun näin raskaustestin, jalat meinasivat pettää alta. Onhan se maailman ihanin ja jännittävin tunne.

Arttu: Ehkä sekunnin ajan olin shokissa ja mietin, miten elämäni tulee muuttumaan. Pelko vaihtui kuitenkin pian riemuksi ja suunnattomaksi ylpeydeksi.

Kaipaatko jotain ajasta ennen lasta?

Tuukka: En. Villit poikamiesvuodet ovat takana ja saan omistaa elämäni jollekin paljon suuremmalle. 

Pertti: En koe menettäneeni mitään, päinvastoin. Olen saanut elämääni paljon lisää iloa.

Arttu: Kaipaan ehkä hitaita aamuja ja omiin asioihin uppoutumista. Toisaalta nyt niitä hetkiä arvostaa enemmän kuin ennen.

Miten parisuhteen saa kestämään lapsiperheen arjessa?

Tuukka: Ottamalla omaa aikaa sekä yksilönä että pariskuntana. Isovanhempien apu on korvaamatonta, jotta toista voi välillä hemmotella illallisilla tai pienillä reissuilla. Rakastava parisuhde tekee toimivan perheen.

Pertti: Ei pidä olla liian vaativa tai kriittinen. Armollisuus toista ja itseään kohtaan on tärkeää. Koskaan ei saa olla liian kiire kysyä toiselta kuulumisia ja hieroa hartioita.

Arttu: Yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää, vaikka kävisikin vain elokuvissa tai ulkona syömässä. Pitäisi myös muistaa tuoda kukkia useammin.

Lue koko juttu marraskuun lehden sivuilta 46-47.

He vastasivat: 

Tuukka, 31, tapahtumatuottaja, kahden lapsen isä
Pertti, 30, kokki, yhden lapsen isä
Arttu, 26, opiskelija, kahden lapsen isä

Kuva: iStock