Osaatko esiintyä vakuuttavasti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa?

Suomalaisista nuorista aikuisista noin 70 % jännittää yleisölle puhumista. Jos epävarmuuden tunne kuitenkin häiritsee uskottavuuttasi, on hyvä kerrata muutama perusasia itseilmaisuun liittyen. Olipa kysymys sitten kouluesitelmästä, työpaikan suunnittelupalaverista tai vaikkapa ekoista deiteistä, nämä vinkit auttavat sinua vaikuttamaan uskottavalta ja itsevarmalta.

1. Puhetapa. "Öö, siis niinku, mä puhun sillee näin..." Yritä päästä eroon turhista täytesanoista.Niistä syntyy helposti mielikuva, että olet hermostunut ja yrität ostaa lisäaikaa sanojesi miettimiseen. Omien sanojen pohtimisessa kaikessa rauhassa ei ole mitään pahaa (päinvastoin!). Pidä puheessasi kuitenkin mielummin pieniä taukoja täytesanojen käyttämisen sijaan.

2. Intonaatio. Jos äänesi huomaamatta nousee jokaisen lauseen lopussa, kuulostat huomaamattasi kysyvältä tai epäröivältä. Tasainen (mutta kuitenkin luonnollinen) äänenpaino antaa kuuntelijalle kuvan siitä, että uskot itsekin omiin sanoihisi.

3. Pukeutuminen. Pukeudu tilanteeseen aina sopivalla tavalla. Kun esimerkiksi pidät esitelmää, halut yleisön huomion kiinnittyvän osaamiseesi ja puheesi sisältöön, et paitasi yksityiskohtiin. Joissain tilanteissa vähemmän on enemmän. Muista kuitenkin aina pukeutua niihin vaatteisiin, joissa tunnet olosi mukavaksi ja itsevarmaksi.

4. Pysy ryhdissä. Ryhti vaikuttaa todella paljon siihen, minkälaista sanomaa itsestäsi levität. Hyvä ryhti luo mielikuvaa siitä, että uskot itseesi. Kyyryssä piileskelevä henkilö antaa itsestään epävarman mielikuvan. Myös omaa fiilistä on helppo parantaa syvällä hengenvedolla, leuan nostamisella ja ryhdin suoristamisella.

5. Usko itseesi. Todellinen menestyjä tunnistaa myös omat heikkoutensa, ja pyrkii parhaansa mukaan kehitttämään niitä. Usko itseesi ja luota siihen, että pärjäät kyllä. Älä pelkää mokaamista liikaa. Kaikki tekevät virheitä - yritä nähdä ne mahdollisuutena kehittää itseäsi paremmaksi.

Kuva: MVPhotos

 

Ehditkö jo kuunnella Serialin? Kokeile seuraavaksi näitä podcasteja.

Women Of The Hour (Lena Dunham)

Girls-sarjan luojan Lena Dunhamin Women Of The Hour -podcastissa puhutaan muun muassa urasta, ystävyydestä, terveydestä, seksistä, feminismistä ja ikääntymisestä. Jaksoissa vierailee kiinnostavia tyyppejä eri aloilta – heistä monet ovat Lenan läheisiä ystäviä. Siksi podcastia kuunnellessa tuleekin välillä olo, että salakuuntelisi kaverusten mielenkiintoista ja henkilökohtaista keskustelua. Mukana ovat muun muassa menestyskirjailija Zadie Smith ja näyttelijä Emma Stone

Millenial

Millenial kertoo sen, minkä me kaikki haluamme tietää: kuinka selvitä kunnialla elämästä parikymppisenä. Podcastin luoja Megan Tan avaa jaksoissa omia kokemuksiaan siitä, miten vaikeaa oman paikan löytäminen valmistumisen jälkeen saattaa olla. Lisäksi Megan käsittelee oman elämänsä kautta muun muassa rahaa, ystävyyttä ja itsetuntoa. 

Beautiful Stories From Anonymous People

Koomikko Chris Gethardin podcast Beautiful Stories From Anonymous People on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella koukuttava. Ideana on, että kuka tahansa voi soittaa Chrisille henkilöllisyyttään paljastamatta ja puhua 60 minuuttia itsestään. Alkuvaiheen small talkin jälkeen soittajat rohkaistuvat yleensä kertomaan avoimesti haaveistaan, peloistaan, ongelmistaan ja epävarmuuksistaan tavalla, jonka anonymiteetti mahdollistaa. Chris ohjailee keskustelua taitavasti ja haastaa soittajat näkemään itsensä uudesta näkökulmasta. 

#GirlBoss

Olimme pettyneitä saadessamme tietää, ettei Netflix enää jatkakaan Sophia Amoruson tarinasta inspiroitunutta Girlboss-sarjaansa. Sophian podcast toimii kuitenkin erinomaisena korvikkeena. Podcast-jaksoissa vierailee menestyneitä naisia (kuten Lululemonin ex-toimari Christine Day, Vice Median luova johtaja Amel Monsur ja näyttelijä Charlize Theron), jotka kertovat, miten ovat onnistuneet omien tavoitteidensa saavuttamisessa.

Stuff You Should Know

Jos olet utelias luonne ja haluat oppia jatkuvasti lisää, kuuntele tätä. Stuff You Should Know -podcastissa puhutaan aina tunti tietystä aiheesta. Käsittelyssä on asioita laidasta laitaan: aihepiirit vaihtelevat taloudesta historiaan ja ruuasta kulttuuriin. Sopii täydellisesti nippelitietoa rakastavalle.

Magic Lessons with Elizabeth Gilbert

Eat, Pray, Love -hittikirjan (2006) kirjoittaneen Elizabeth Gilbertin podcast-sarjassa Magic Lessonsissa pohditaan sitä, kuinka omat haaveensa voi muuttaa todeksi ja intohimonsa työksi. Podcast toimii jatkeena Elizabethin uusimalle, Big Magic: Creative Living Beyond Fear -kirjalleen (2015). Sekä kirja että podcastit sopivat erityisesti kirjoittajan työstä haaveilevalle, sillä Elizabeth käsittelee aiheita nimenomaan kirjailijan näkökulmasta. 

Kuva: iStock

Katso myös:

Eat, Pray, Love -hittikirjan kirjoittanut Elizabeth Gilbert: "Olen rakastunut toiseen naiseen"

Carpool Karaoken James Corden: "Mikään idea ei ole liian älytön"

Taylor Swift voitti oikeustaistelunsa seksuaalisesta ahdistelusta – sai korvaukseksi yhden dollarin

 

Mikäli haluat sivistää itseäsi mielekkäästi tai fanitat Cate Blanchettia, kannattaa katsoa ​​​​​​Manifesto.

Manifesto (2015) on kaksi Oscar-palkintoa saaneen näyttelijä Cate Blanchettin ja saksalaisen ohjaajan Julia Rosefeldtin ja yhteistyöstä syntynyt kaksituntinen videoinstallaatio, joka sisältää yhteensä 13 lyhyttä elokuvaa. Australialainen Cate esittää niiden kaikkien pääroolia. Huikean muuntautumiskykyinen näyttelijä nähdään muun muassa opettajan, kodittoman miehen, pörssimeklarin ja uutisankkurin roolissa. Aiemmin muun muassa New Yorkissa ja Berliinissä esillä ollut teos saapuu nyt Suomeen, kun se esitetään Helsingin Taidehallissa 19.8-15.10.

Cate on tunnettu roolisuorituksistaan muun muassa Taru sormusten herrasta -trilogiassa (2001–2003), Blue Jasminessa (2013) ja Benjamin Buttonin uskomaton elämä -leffassa (2008).

Teos sopii myös Berliini-diggareille, sillä kaikki sen 13 osaa on kuvattu Berliinissä ja sen lähialueilla.

Julian Rosefeldtin Manifesto Helsingin Taidehallissa 19.8-15.10. Nervanderinkatu 3. Liput 12 e. ​​​​​​

Kuva: MVPhotos

Katso myös:

Kyllästyttääkö ihana Instagram-elämä? Esittelyssä neljä sometähteä, jotka eivät suostu siloteltaviksi

Skam-näyttelijä on aloittanut kehopositiivisuuskampanjan, johon on helppo osallistua

28-vuotias näyttelijä oli liian vanha The Wolf of Wall Street -leffan rooliin

Carpool Karaoke on tehnyt brittinäyttelijä James Cordenista netti-ilmiön. Ehkä siksi, ettei hän nolostu mistään. 

Yhdessä jaksossa Madonna tunnusti vaihtaneensa kielisuudelmia Michael Jacksonin kanssa, toisessa laulaja Katy Perry paljasti syyn hänen ja Taylor Swiftin riitaan ja kolmannessa Demi Lovato selvensi parhaan ystävänsä, Nick Jonasin mutkikkaita naiskiemuroita. Näyttelijä, käsikirjoittaja ja tuottaja James Cordenin, 38, Carpool Karaoke -spesiaali on netissä huippusuosittu: hulvattomia videoita on katsottu Youtubessa jo yli miljardi kertaa. 

Jamesin kahdella Emmyllä palkittu The Late Late Show -ohjelma on sekoitus laulua, tanssia, sketsejä, komediaa ja pelejä. Ajatus ohjelman Carpool Karaoke -osuudesta sai alkunsa Jamesin käsikirjoittamasta ja palkintoja kahmineesta Gavin & Stacey -sarjasta, jossa hän myös näytteli. 

- Sarjassa oli sketsi, jossa olin autossa George Michaelin kanssa. Kun muutin Los Angelesiin, huomasin, että autossa vietetään todella paljon aikaa. Liikenne on lähes pakkomielle, ja ruuhkissa kuunnellaan musiikkia ja lauletaan mukana, James kertoo.

- En ole koskaan ollut niin varma mistään muusta ideasta kuin Carpool Karaokesta. Starat tulevat esille aivan uudessa valossa laulaessaan kanssani autossa, mutta pidän silti eniten haastateluista. Unohdamme kameran ja juttelemme turhia stressaamatta.

Sano kyllä kaikille ideoille!

Katsojien viihdyttäminen on Jamesille tärkeintä, eikä hän nolostu mistään. Laulu ja tanssi sujuvat mieheltä luontevasti, ja James onkin voittanut Tony-palkinnon roolistaan näytelmässä One Man, Two Guvnors. Monilahjakkuus on omassa show'ssaan tassinut legginseissä Jennifer Lopezin rinnalla ja laulanut autossa Lady Gagan kanssa lihasta tehty puku yllään.

- Kun aloitimme The Late Late Shown tekemisen keväällä 2015, meidän oli räjäytettävä itsemme katsojien tietoisuuteen. Istuminen pöydän takana ja sketsien laukominen ei olisi riittänyt. Mikään idea ei ole meille liian älytön, James kertoo. 

Youtuben katsotuin video oli vuonan 2016 Adelen kanssa tehty Carpool Karaoke.

- Ylpistyin Adele-jakson jälkeen ja kuvittelin olevani huippulaulaja, James nauraa.

Lontoossa syntynyt näyttelijä on asunut Yhdysvalloissa vain hieman yli kaksi vuotta. Hän ei ota menestystään itsestäänselvyytenä.

- Suurin haasteeni on pysyä nälkäisenä ja pitää yllä energiatasoa ja intoa. Teatteritaustan ansiosta olen oppinut nauttimaan joka hetkestä.

Kuva: MVPhotos

Katso myös:

Kyllästyttääkö ihana Instagram-elämä? Esittelyssä neljä sometähteä, jotka eivät suostu siloteltaviksi

Selena Gomez Woody Allenin elokuvaan – mukana myös huippunimet Elle Fanning ja Timothée Chalamet

Ystävyyssuhteet työpaikalla saattavat lisätä onnellisuuttasi huomattavasti, kertovat useat tutkimukset

 

Taylorin tavoitteena oli auttaa naisia, joiden hankalaa saada äänensä kuuluviin. 

Taylor Swift, 27, on pitkän taistelun jälkeen voittanut oikeuskanteen KYGO-radiokanavan ex-juontaja David Muelleria vastaan. Jos et ole seurannut tapahtumia, tässä tiivistelmä tapahtumaketjusta:

Vuonna 2013 sekä Taylor Swift että David Mueller osallistuivat fanitapaamiseen Taylorin konsertin jälkeen Denverissä. Tilaisuudessa kaksikosta otettiin yhteiskuvia, minkä jälkeen Taylor kuitenkin kertoi kiertuepäällikölleen ja tilaisuuden turvallisuusosastolle Davidin sujauttaneen kätensä mekkonsa alle ja kouraisseen tätä takapuolesta.

Kaksi päivää myöhemmin David sai potkut työstään radiojuontajana. Vuonna 2015 David yllättäen haastoi Taylorin, tämän äidin ja promoottori Frank Bellin oikeuteen vaatien kolmen miljoonan korvauksia siitä, että oli työpaikkansa ja 150 000 dollarin vuosituolojensa lisäksi menettänyt maineensa ja mahdollisuutensa työskentelemään juontajana tulevaisuudessa. Davidin mukaan Taylorin väitteet olivat keksittyjä.

Taylor puolestaan nosti vastakanteen ja pyysi Davidilta korvauksia symbolisesti yhden dollarin verran. Rahan sijaan Tayloria kiinnostaa kysymys on siis periaatteesta. Oikeudessa Taylor kertoikin, että haluaa teollaan auttaa muita seksuaalisen ahdistelun uhreja saamaan äänensä kuuluviin. 

- Ei tarkoittaa ei. Jokaisen naisen pitäisi saada päättää itse, mitä heidän kehonsa joutuu sietämään, Taylor Swiftin asianajaja Douglas Baldridge perusteli. 

Kahdeksan hengen valamiehistö – kuusi naista ja kaksi miestä – pohtivat päätöstään oikeudenkäynnin viimeisenä päivänä neljän tunnin ajan. Kun oikeuden päätös luettiin eilen, oli Taylor ilmeisesti puhjennut itkuun ja halannut äitään

- Tiedostan, että olen etuoikeutettu, kun pystyn huolehtimaan valtavista kustannuksista, joita itsensä puolustaminen tällaisessä oikeudenkäynnissä vaatii, Taylorin virallisessa tiedotteessa luki. 

- Haluan auttaa naisia, joilla ei ole mahdollisuutta saada ääntänsä kuuluviin.

Taylor Swiftin fanit odottelivat innokkaina oikeudenkäynnin päättymistä.

Kuvat: MVPhotos
Lähteet: The Huffington Post, Glamour

Katso myös:

"En enää mieti, voimmeko tehdä jotain, koska ystäväni on kehitysvammainen" – kuusi naista kertoo vapaaehtoistyöstä syntyneestä ystävyydestä

Asiantuntija:"Parisuhdetta ei pidetä enää luotettavana statuksena"

Ota mallia Angelinalta, Taylorilta ja Victorilta – nämä asiat olemme oppineet julkkisten seurustelusuhteista