Todennäköisesti sinäkin olet joskus värittänyt juttujasi tai lipsauttanut suustasi niin mehevän liiottelun, ettei omantuntosi ole jättänyt sinua rauhaan.

No niin, sieltä se taas livahdti. Pieni liiottelu. Olet juuri kertonut kavereillesi, että kohtasit komean miehen bussissa ja pelasitte silmäpeliä koko kotimatkan ajan. Oikeasti katseenne kohtasivat vain kerran. Yiedät liiottelevasi jo sillä sekunnilla, kun juttu pakenee suustasi, mutta et mahda sille mitään. Haluat värittää juttua ja tuoda siihen lisää draamaa. Eihän se muuten olisi kertomisen arvoinen! Kaverisi eivät huomaa liiotteluasi, mutta silti omaatuntoasi kolkuttaa. Miksi noinkin pientä juttua pitää taas liiotella?

- Tarinoiden värittäminen on tavallista, sillä todellinen tapahtuma voi erota joskus paljonkin henkilön omasta tunnekokemuksesta. Olet siis voinut nähdä ja kokea tapahtuman aivan eri tavalla kuin se todellisuudessa tapahtui. Liioittelu ja valehteleminen eivät siis ole sama asia, psykologi ja psykoterapeutti Selja-Anneli Mansernus lohduttaa.

Pieni kaunistelu ja asioiden suurentelu eksyvät juttuihimme monesta syystä. Me maustavat tarinoitamme ja tekevät tapahtumista merkityksellisempiä. Saatamme liiotella määriä, aikoja, vastoinkäymisiä, onnistumisia, sanoja tai eleitä. Todellisuudessa asuasi ei kehuttu ihan niin hillittömin superlatiivein, et nolannut itseäsi juhlissa ihan niin pahasti, etkä kirjoittanut työhakemustasi vartissa. Liioittelu on osa tarinankerrontaa, ja kukapa ei haluaisi olla hyvä tarinankertoja.

-Juttujen liioitteleminen mielenkiintoisemmiksi ja hauskemmiksi on merkki luovuudesta. Yleensä lähipiiri ja tuttavat kuuntelevat tarinoita mielellään ja tietävät, että niitä on aina vähän väritetty.

Tilanteen mukaan

Liioittelulla voi peittää ja korostaa asioita. Saatat esimerkiksi jättää kertomatta yksityiskohtia, joista et pidä tai pönkittää egoasi korostamalla tiettyjä kohtia tarinassasi. Joskus juttuihin saattaa kuitenkin lipsahtaa vähän liiankin suuria huiputuksia. Kun pomosi puhuvat työpaikassasi uudesta lempiharrastuksestaan golfista, möläytät väliin, että olet lähes single-tason pelaaja. Todellisuudessa olet vain koskenut minigolfmailaan. Suurta lipsahdusta seuraa usein kiinnijäämisen pelko, eikä omatunto jätä rauhaan. Etenkin, kun sähköpostiin tipahtaa kutsu firman vuotuiseen golfturnaukseen.

-Lipsahduksia sattuu etenkin silloin, jos yksilö tuntee itsensä hirveän epävarmaksi jossain tietyssä seurassa. Silloin tulee tarve korostaa itseään ja näyttää itsestään mahdollisimman hienoa kuvaa. On kuitenkin  vain hyvä merkki, jos omatunto herää ja paine valheen paljastumisesta kasvaa. Jos niin ei tapahdu, valehtelu on tarkoituksenmukaista, jopa patologista. Marsernus kertoo.

Vaikka hyväntahtoinen liioittelu ei olekaan kovin vakavaa, siitä voi koettaa päästä eroon pienellä itsetutkiskelulla.

-Jokainen liioittelee aina tiettyjä asioita. Tarkkaile ja analysoi itseäsi: mitä asioita erityisesti liiottelet? Mitä sinulla on tarve peittää ja korostaa ja miksi? Pienestä liiottelusta ei kannata silti syyllistyä turhaan. Kaikille ei ole pakko olla yltiörehellinen, eikä kaikkea tarvitse paljastaa aina kaikille.

Niinpä. Kun vastaan kävelee eksän uusi tyttöystävä, kukapa ei haluaisi huolettomasti mainita kolmesta maisterintutkinnostaan ja sopimuksestaan Ford Modelsin kanssa?

Teksti: Linda Mäki-Kala
Kuva: iStock

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney