Jos vain vähän vilkaisen... Ja tuntia myöhemmin vilkuilen yhä. Miksi en voi olla erossa somesta?

Hissi lähtee ensimmäisestä kerroksesta kuudenteen. Kaivan kännykän laukustani ja avaan Instagramin. Iltapäivällä kaupassa on pitkä jono. Facebookiin. Illalla sängyssä. Ei väsytä. Minne klikkaisin? Tuttuun muotiblogiin. 

En useinkaan pidä siitä, että näprään puhelintani. Liiallinen somettaminen on ärsyttävää ja turhauttavaa. Jopa epäkohteliasta. Aloin ajatella näin, kun poikaystäväni sanoi, että vietän liikaa aikaa somessa. Tämän hän tiesi, kun olin vakoillut Instagramissa henkilöä, jota en tunne. Vakoilin henkilöä, koska tiesin, että hän on eronnut. Halusin tarkistaa, kuinka hän voi. Useita kertoja päivässä. 

Psykoterapeutti Teemu Heino lohduttaa. Olemme luonnostamme uteliaita. Aikojen alussa piirre oli selviytymisemme kannalta oleellinen. Uteliaat keksivät uudenlaisia yöpymispaikkoja ja metsästyskeinoja. 

-Uteliaisuus on myös mahdollisuus, Heino sanoo. 

Mutta silti. Liika on liikaa. Minun ei tarvitsisi somettaa, kun vien koiraani puistoon. On selvää, että sosiaaliset suhteet ovat siirtyneet vahvasti someen. Ennen kumppaneita etsittiin kotibileistä, nyt Tinderistä. Ennen kuulumisia kysyttiin kahvilla tai puhelimessa, nyt WhatsAppissa. Heinon mielestä tähän on selkeä syy. Somessa pystymme muutamalla lauseella ja napin painalluksella saamaan paljon aikaan. Kun olemme kahvilla ystävämme kanssa, olemme läsnä vain yhdelle henkilölle. Somessa voimme pamauttaa kahvihetkemme satojen tietoisuuteen. Sitten odotamme likejä. Nautimme ajatuksesta, että olemme tärkeitä ja haluttavia. Some voi olla myös pakopaikka. Tila, jonne upota, jos ajatukset ovat liian hankalia tai haastavia miettiä.

Heino vertaa tilannetta kanavasurffailuun. Kun televisio tuli osaksi suomalaista arkea, sitä syytettiin alkuun samasta kuin some nyt. Heino ei kuitenkaan pidä somea huonona. Päinvastoin. Henkilöt, joiden on vaikea solmia sosiaalisia kontakteja kasvokakin, pystyvät aloittamaan keskustelut somessa helpommin. 

Jos some alkaa kuitenkin turruttaa, kannattaa ottaa aikalisä. Somettaminen menee liiallisuuksiin, jos emme hissimatkan päätteeksi muista, mitä juuri luimme Facebookista tai kenen kuvasta tykkäsimme Instagramissa. Tietoisesta läsnäolosta on viime aikoina puhuttu paljon. Heino kannustaa miettimään, ovatko kaikki some-kerrat todella tarpeellisia vai ainoastaan totuttua tapaa. 

-Mitä jos seuraavan kerran bussipysäkillä keskittyisit siihen, miltä ympärilläsi näyttää ja tuoksuu. 

Ja kyllähän minä tämän tiedän. Kun asuin vuosi sitten Berliinissä, en hankkinut kännykkääni nettiä. Maailma pyöri kevyesti, vaikka en tiennyt, mitä eronneille tuntemattomille kuuluu.

Teksti: Sanna Kekki

Mitä aivoissamme tapahtuu? 

Kaikki toistuva tekeminen muokkaa aivojamme, sanoo Terveystalon neurologi Matti Ilmavirta. Kun harjoittelemme kirjoittamaan tai lukemaan, aivomme omaksuvat uuden taidon. Samalla tavalla aivomme saavat uusia toimintamalleja ja ärsykkeitä, kun sometamme. Ilmavirta kertoo, että somettamisen ei ole todettu aiheuttavan muita ongelmia kuin infoähkyä ja hentoa riippuvuutta. Sitä ei voi verrata muihin riippuvuutta aiheuttaviin tekijöihin, kuten alkoholiin. Some voi jopa stimuloida aivojen hyvinvointikeskusta, joka välittää mielihyvähormonia eli dopamiinia. Ilmavirta kuitenkin muistuttaa, että riippuvuutta ja addiktiota on vaikea rajata. Yhdelle nettipelaaminen on ongelma, toiselle ei. Samoin on somen kanssa. Jos somettaminen vie päivästä tunteja tai alkaa häiritä sosiaalisia suhteita, on syytä huolestua.          

- Jos kahvihetkeä määrittää, että ennen ja jälkeen kahvin on käytävä somessa, kannattaa tilannetta pohtia.                                                                                                                                                                                                                   

Katso myös

Näin pääset eroon puhelinriippuvuudestasi

Tinderin stailausopas - kymmenen vinkkiä

Näin selviät sukulaisistasi Facebookissa

Kuva: Imaxtree

Journal of Food Science -julkaisussa äskettäin esitelty tutkimus vahvistaa sen, minkä me olemme oppineet vuosien kokemuksen myötä: lähes mikä tahansa juusto saa viinin maistumaan paremmalta.

Tutkijat pyysivät 31 ranskalaista viiniasiantuntijaa maistamaan neljää eri juustoa erilaisten viinien kanssa ja kuvailemaan sitten kokemaansa nautintoa. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa: ensin osallistujat maistoivat kolme siemausta neljää erilaista viiniä. Sitten osallistujat joivat saman määrän samoja viinejä, mutta söivät jokaisen siemauksen välissä palan juustoa.

Telegraph uutisoi, että asiantuntijoiden mukaan jokainen viini maistui paremmalta juuston jälkeen. Ennen kaikkea juustot vähensivät tanniinien suuta kuivaavaa vaikutusta.

 - Tutkimus osoittaa, että juuston avulla voi vähentää viinin suussa aiheuttaman kuivan tunteen kestoa. Kaikki neljä arvioitua juustoa vaikuttivat samalaa tavalla, kertoo tutkimusta vetänyt Mara Galmarini

- Toisin sanoen, kun tarjolla on juustolajitelma, viini maistuu todennäköisesesti paremmalta huolimatta siitä, mikä juusto valitaan.

Lähde: Telegraph
Kuvat: Instagram, Giphy

 

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos