Yhdysvaltalainen laulunkirjoittaja Ester Dean, 34, on tehnyt maailmankuuluja kappaleita muun muassa Rihannalle, Selena Gomezille, Katy Perrylle ja Nicki Minajille. Ester ei itsekään ole tuntematon kasvo, sillä hän on näytellyt esimerkiksi Pitch Perfect -elokuvissa.

Ester kertoi Cosmopolitanille urastaan ja paljasti 7 asiaa laulunkirjoittajan työstä, joita emme ole tienneet.

1. Lyriikoiden kirjoittaminen ei vaadi musiikillista koulutusta.

"Usein ajatellaan, että kirjoittajien täytyy osata lukea nuotteja tai soittaa jotakin instrumenttia, mutta se ei pidä paikkaansa. Minun instrumenttini on ääneni, ja teen sillä kaiken työn. Saan musiikin tuottajilta, kuuntelen kappaleen, kirjoitan sanat ja laulan ne biisin päälle. Tarvitsen tietysti muiden musiikintekijöiden tukea työssäni, mutta minun ei tarvitse osata tehdä tai soittaa biisejä." 

2. Saat palkan vasta vuoden päästä.

"Käsissäsi saattaa olla tuleva hittibiisi, mutta menestys ja palkka näkyvät vasta vuodenkin kuluttua kirjoittamistyöstä. Laulunkirjoittaja saa oman palasensa kappaleen radiosoitoista, latauksista ja vaikkapa elokuvalisenssistä, mutta rahaa tulee vasta biisin ilmestyttyä. Kappaleen levyttämiseen ja julkaisemiseen saattaa kulua kuukausia.

Joskus kirjoittaja voi saada palkkaa ennakkoon, mutta hyvin pitkään elämiseen vaaditaan sivutyö. Itse tein muita töitä kirjoittamisen rinnalla seitsemän vuotta, ennen kuin pystyin elättämään itseni kirjoittamalla."

3. Älä kirjoita biisejä, jotka jo soivat radiossa.

"Tällä alalla on hyvä seurata trendejä, mutta periaatteessa kirjoittajan täytyy olla niitä aina hieman edellä ja luoda uusia tyylejä. Megatähdet, kuten Rihanna, saavat satoja biisiehdotuksia, joista valitaan vain muutama. Rihannalle kirjoittamistani Rude Boy ja S&M -kappaleista tuli niin isoja hittejä siksi, ettei mitään niiden kaltaista ollut vielä kuultu."

4. Pettymyksiin pitää varautua.

"Pakkeja saa koko ajan. Jokaista hittibiisiä kohden on tuhat kappaletta, jotka eivät näe päivänvaloa koskaan. Työn voi torjua artisti, tuottaja, levy-yhtiö, vaikka kuka, ja se kirpaisee joka kerta."

5. Joskus tunnet itsesi tähdeksi, toisinaan aivan tavikseksi.

"Työ on välillä todella outoa. Tuntuu hassulta, että kaikki huippusuositut artistit, joiden kanssa teet töitä, tuntevat sinut ja moikkaavat iloisesti, kun taas kaupungilla kukaan ei tunnista ja saan kävellä yksikseni aivan rauhassa."

6. Musiikkibisnes on hohdokasta mutta vaatii myös kovaa työtä.

"Kirjoittajan työ muistuttaa opiskeluaikoja: hyviä bileitä on paljon, mutta koko ajan on myös opiskeltava lisää, jotta tulet paremmaksi ja paremmaksi. Raskasta työskentelyä ei voi välttää, joten jos ala kiinnostaa vain glamourin takia, kannattaa harkita jotain muuta."

7. Mikään ei voita tunnetta, kun kuulet ihmisten laulavan omia sanoituksia.

"Olin mukana Nicki Minajin Pinkprint-kiertueella ja sain toimia lämmittelijänä. Kun lauloin S&M:n, yleisö sekosi. Heille se on Rihannan biisi, eivätkä he tienneet, että olin kirjoittanut sen sanat. Kaikki lauloivat mukana. Kun kuulen, että joku osaa kaikki kirjoittamani sanat tai tanssii sanoittamaani biisiä klubilla, mikään ei voita sitä tunnetta."

Lue myös:

Ocean's Eleven -leffan huikea näyttelijäkaarti paljastui – mukana Rihanna ja Anne Hathaway

Näitä 7 asiaa et tiennyt julkkishenkivartijoiden työstä

Beyoncén Sorry-biisin sanoitukset saivat selityksen – kuka on Becky hyvillä hiuksilla?

Kuvat MVPhotos
Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney