Katriina Bahri haaveili suurista prinsessahäistä jo pikkutyttönä. Hän tuskin osasi vielä silloin kuvitella, kuinka satumaisin menoin astelisi avioon Intiassa.

Delhin aurinko paistaa värikkäästi somistetulle juhlapaikalle, kun hennataiteilijat maalaavat tarkkoja vetoja morsiamen vaalealle iholle. Katriina Bahri, 28, istuu tuhatkaunoin koristellussa keinussa kolme tuntia, kunnes kädet kyynärpäistä sormiin ja jalat sääristä varpaisiin ovat taidokkaiden kuvioiden peitossa. Mehndi-hennaseremonia on osa vuosisatoja vanhaa hindulaista hääperinnettä ja yksi viikon mittaisten häiden tärkeimmistä tilaisuuksista. Uskomusten mukaan avioliitto on sitä onnellisempi ja vauraampi, mitä tummempi tatuointi morsiamen iholle jää.

Espoossa syntynyt Katriina halusi häistään niin perinteisen intialaiset kuin mahdollista. Hän vaikuttui intialaisista häistä jo neljä vuotta sitten vieraillessaan miehensä Uditin kotimaassa ensimmäistä kertaa.

– En ollut sitä ennen tiennyt, että tällaisia häitä on olemassakaan. Kaikki se pukuloisto, satumaiset koristelut, ylenpalttiset tarjoilut, eksoottinen musiikki, sadat vieraat ja monta päivää kestävät juhlat eri seremonioineen tuntuivat suomalaisen silmin käsittämättömiltä, Katriina muistelee nyt, kun on itse juhlien keskipisteenä.

Kulta, muutatko kanssani Intiaan?

Katriina ja intialainen Udit, 29, tapasivat yhteisen tuttavan kautta opiskellessaan Englannissa. Udit kertoi jo seurustelun alkumetreillä aikeistaan palata kotikaupunkiinsa Delhiin opintojensa päätyttyä. Katriinan ystävät ja läheiset kauhistelivat muuttosuunnitelmaa 25 miljoonan asukkaan jättikaupunkiin, josta heillä oli päällimmäisinä mielikuvina saasteet, köyhyys, kaoottinen liikenne ja jatkuvat ruuhkat. Mutta Katriinalle lähtöpäätös oli helppo.

­– Vaikken ollut käynyt Intiassa, en ollut huolissani mistään, sillä luotin siihen että Udit pitää minusta huolta.

Delhissä Katriina tapasi Uditin vanhemmat ensimmäistä kertaa. Vaikka tapaaminen oli Katriinasta todella luonteva ja mukava tilanne, siihen liittyi pelkkää tutustumista suurempi merkitys: intialaisten tapojen mukaan poika esittelee perheelleen vain tytön, jonka kanssa aikoo avioitua.

12 000 valkoista orkideaa

Intialaiset häät poikkeavat monin tavoin suomalaisista vihkimenoista. Häiden viettotapa vaihtelee myös Intian eri osissa ja uskontokunnan mukaan. Punjabin alueella jossa Katriina ja Udit asuvat, häät ovat valtakunnan hulppeimpia. Katriina sekä Udit perheineen ovat hinduja.

– Aloitimme käytännön valmistelut puoli vuotta aikaisemmin palkkaamalla hääsuunnittelijan. Valitsimme hänen häädesign-kirjastaan teemat, joita sovellettiin toiveidemme mukaan, Katriina kertoo.

Hääsuunnittelija vastasi juhlapaikkojen pystytyksestä ja somistuksesta apunaan 80 hengen tiimi, joista 35 henkeä oli floristeja, loput rakennusmiehiä, hitsaajia ja maalareita. Floristien määrä ei hämmästytä, kun kuulee yhteen tilaisuuteen käytettyjen leikkokukkien määrän: 12 000 valkoista orkideaa, 5000 valkoista ruusua, 2000 neilikkaa, 1500 tuhatkaunoa, 900 liljaa sekä tuhansia päivänkakkaroita. Kaikissa tilaisuuksissa oli eri teema ja koristeet.

Punjabilaisissa häissä vielä puitteitakin tärkeämpää on hyvä ruoka ja juoma.

– Meillä oli kaksi eri pitopalveluyritystä, jotka valitsimme suositusten ja koemaistamisen perusteella. Tilaisuuksissamme työskenteli noin kahdeksan kokkia, kymmenkunta tarjoilijaa ja kolme baarimestaria.

Kuin Bollywood-elokuvassa

Katriinan ja Uditin häitä vietettiin kolmessa eri paikassa. Tilavassa kotitalossa oli lauantaista torstaihin avoimet ovet illallisjuhlien merkeissä. Mehndi-hennaseremonian jälkeisenä päivänä vuorossa oli Sangeet-cocktailtilaisuus, jonka vauhdikkaat tanssiesitykset sekä vieraiden upeasti kirjaillut ja kirkkaat asut olivat kuin Bollywood-elokuvasta.

– Intialaiset häät ovat kokonaisuudessaan kuin valtavat, hyvät bileet. Suomalaiset häät ovat luonteeltaan paljon romanttisemmat, Katriina kuvailee.

Kaikki tilaisuudet saavat vieraat mykistymään ihastuksesta, mutta viimeistään häiden päätöspäivänä tuntee astuneensa toiseen todellisuuteen. Neljä metriä korkea valkoisista kukista tehty, ikuista rakkautta symbolisoiva riikinkukko vihkipaviljongin äärellä, tuhannet kynttilät, kukkaköynnökset ja -asetelmat luovat tähtitaivaan alle taianomaisen tunnelman. Punaiseen ja kultaan pukeutunut hääpari saa virallisesti toisensa käveltyään neljästi pyhän tulen ympäri papin seremoniassa. Lopuksi Udit painaa Katriinan otsaan punaisen bindi-täplän naimisissa olevan naisen merkiksi.

Häillä ei hintakattoa

Bahrien häävieraiden määrä vaihteli tilaisuuksissa 100 ja 500 välillä.

- Jos minä olisin intialainen, vieraita olisi ollut puolet enemmän, Katriina toteaa.

Intiassa vanhemmat kutsuvat vieraat. He myös maksavat juhlat. Katriina arvioi, että perinteiset punjabilaiset häät voisi järjestää minimissään 70 000 eurolla. Hintakattoa ei intialaisissa häissä tunneta – Katriina on itsekin ollut vieraana miljoonan euron häissä.

– Nyky-Intiassa morsiamen ja sulhasen vanhemmat maksavat häät puoliksi. Ennen häiden kustannukset olivat lähinnä morsiamen perheen vastuulla.

Koti anoppilassa

Katriina asuu Delhissä yhdessä Uditin ja tämän perheen kanssa.

– Intiassa on tapana, että pojat vaimoineen muuttavat vanhempiensa kanssa saman katon alle. Tarvittaessa taloa laajennetaan ja maata ostetaan lisää, Katriina kertoo.

Perhe-elämä on Katriinan mukaan sujunut saumattomasti. Kotitöistäkään ei Bahreilla tule sanomista, sillä taloudessa asuu kaksi kodinhoitajaa, kokki ja autonkuljettaja.

– Koko suku on ottanut minut avosylin vastaan. Perheen kanssa asuminen on helpottanut sopeutumistani Intiaan valtavasti, Katriina kiittelee.

Tuore aviopari aikoo asettua Intiaan pysyvästi. Tällä hetkellä Katriina tekee osa-aikaisesti markkinointi- ja myyntitöitä suomalaisyritykselle, mutta aikanaan hän ja Udit siirtyvät jatkamaan Bahrien perheyritystä. Suomeen pariskunta suunnittelee tulevansa käymään kesällä.

– Haluan näyttää Uditille Suomen upean luonnon, viedä mökille ja kävelylle metsään ja rannalle. Nähtyään juureni hän varmasti oppii ymmärtämään minuakin paremmin tietyissä asioissa, Katriina miettii.

Mutta ennen Suomen vierailua tehdään toinen tärkeä matka: häämatka Balille.

Hennakuvioiden joukkoon piilotetaan sulhasen nimi, joka sulhasen tulee löytää hääpäivänä.

Katriina saapui Sangeet-juhlaan riksalla tanssivien ystävien saattueessa.

Katriina käytti häissään viittä eri juhlapukua. Vihkipäivän puku painoi noin kahdeksan kiloa. Perintökorut ovat anopin suvulta. 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney