1. Miten usein jaat töitäsi kollegoillesi?

a. En koskaan. MIksi jakaisin, kun hoidan ne parhaiten itse?

b. Toisinaan, kun hommia on kasaantunut liikaa.

c. Aina kun mahdollista. Miksi tekisin yllitöitä, jos ei ole pakko?

2. Milloin viimeksi olet perunut harrastuksesi työn vuoksi?

a. Ei tulisi mieleenkään! Ensin huvit, sitten työt.

b. Lopetin harrastukseni, koska en ehtinyt sinne koskaan.

c. Silloin tällöin, kun töissä on liian kiire.

3. Mikä kuvaa aamujasi parhaiten?

a. Pikasuihku, pöksyihin ja bussiin.

b. Aina on aikaa kunnon aamiaiselle.

c. Ahdistus. Miten selviän tästäkin päivästä?

4. Mitä mietit ennen nukahtamista?

a. Kuinka ihana uusi miehesi onkaan...

b. Huomista kalenteria, työlistaa, viikkopalaveria...

c. Mitä nukahtamista? Hyvä, jos saan unta aamuyöstä.

5. Onko sinun vaikea sanoa "ei"?

a. Joskus huomaan suostuvani pelkästä velvollisuudesta. 

b. Ei todellakaan! Kieltäydyn ennemmin kuin kadun.

c. Kyllä, en halua pahoittaa kenenkään mieltä.

6. Mitä seuraavista asioista olet tehnyt viime aikoina?

a. Olen pudotellut ja unohdellut tavaroita. 

b. Olen käynyt hieronnassa jumiutuneen niskan takia.

c. Olen suunnitellut tulevia lomia.

7. Huomaatko ärsyyntyväsi usein?

a. Jonottaminen, remonttiäänet, hidas puhetapa... Todellakin!

b. Lähinnä tiettyyn aikaan kuusta.

c. En, mutta hitauteni voi ärsyttää muita.

8. Ovatko kaverisuhteesi muuttuneet viime aikoina?

a. Eivät erikoidemmin, näemme yhtä usein kuin ennen.

b. Kyllä, parempaan suuntaan.

c. No, olen kieltämättä perunut aika monta tapaamista...

9. Mitä teet tavallisena viikonloppuna?

a. Jos en tee töitä kotona, mietin niitä lenkkipolulla.

b. Shoppailen, biletän tai reissaan.

c. Täydellinen rentoutuminen: treeniä, hyvää ruokaa ja seuraa.

10. Mitä teet, kun tulet töistä kotiin?

a. Vajoan sohvalle ja siirryn siitä sänkyyn.

b. Tapaan ystäviäni ja pidän hauskaa.

c. Lähden lenkille tai muuten tuulettumaan.

Pisteet:

1. a. 2   b. 1   c. 0
2. a. 0   b. 2   c. 1
3. a. 1   b. 0   c. 2
4. a. 0   b. 1   c. 2
5. a. 1   b. 0   c. 2
6. a. 2   b. 1   c. 0
7. a. 2   b. 1   c. 0
8. a. 1   b. 0   c. 2
9. a. 2   b. 1   c. 0
10. a. 2 b. 0   c. 1

Tulokset:

14 - 20 pistettä: Kohta napsahtaa...

Elämästäsi on tullut liian paineistettua, mikä alkaa näkyä arjessasi. Nyt ei ole aika leikkiä supernaista vaan asettaa oma hyvinvointi etusijalle. Tehokkuus ei synny jatkuvasta puurtamisesta ja omien rajojen venyttämisestä, vaan siitä, että muistaa myös levätä. Milloin viimeksi olet pitänyt lomaa tai hemmotellut itseäsi esimerkiksi hieronnalla? Varoituskellojen täytyisi soida, jos huomaat kuvittelevasi olevasi korvaamaton. Mieti tärkeysjärjestyksesi uusiksi: tee enemmän asioita, joista pidät. Neuvottele toimenkuvasi uudelleen ja kieltäydy tekemästä ylitöitä. Jos rajojen vetäminen tuntuu vaikealta, muista, että uupunut työntekijä tulee kalliiksi myös työnantajalle. Jos paineet työpaikalla kasvavat ylivoimaisiksi, aloita ongelmien purku esimiehesi tai työterveyshoitajasi kanssa. Loma, sairausloma tai työpaikan vaihto on usein paras ja nopein ratkaisu.

7 -13 pistettä: Vielä on toivoa!

Stressi ei ole sinulle täysin tuntematon asia, mutta se ei hallitse elämääsi. Satunnaisista päänsäryistä huolimatta osaat ottaa aikaa myös itsellesi ja pitää puolesi. Varo kuitenkin suorittamista myös vapaa-ajalla. Rauhallinen liikunta, kuten jooga tai uinti, lievittävät stressiä paremmin kuin hektiset aerobictunnit tai sykemittaria vilkuillen puurretut lenkit. Huolehdi, että sinulla on riittävästi vapaa-aikaa ja että ehdit tavata ystäviäsi. Muista jakaa arkipäivän tunnit tasan työlle, vapaa-ajalle ja levolle. Myös säännöllinen ruokarytmi on tärkeä, kun vauhti kiihtyy. Kun huomaat huolehtivasi liikaa, yritä nähdä asia laajemmasta perspektiivistä. Tähtitaivaan alla tai lentokoneessa on helpompi nähdä huolenaiheet oikeissa mittasuhteissa. Mikään ei ole niin tärkeää, etteikö vauhtia voisi hiljentää. Suihkuhetki ennen nukkumaanmenoa voi auttaa kirjaimellisesti huuhtomaan päivän paineet viemäriin.

0-6 pistettä: Hieman kuin Balilla

Onnittelut! Sinä osaat elää liikoja stressaamatta ja vetää selkeän rajan työn ja vapaa-ajan välille. Kesän juhlarumba saattaa kuitenkin tuoda pienen piikin stressitasoosi! Sellaisella hetkellä on hyvä keskittyä kuuntelemaan ja syventämään hengitystä muutamaksi minuutiksi. Se on nopein keino rauhoittaa mieli ja rentouttaa keho. Voit halutessasi opetella hengitystekniikkaa esimerkiksi joogatunnilla tai meditaatioharjoituksissa. Myös tulevaisuuden ja ajankäytön suunnittelu vähentävät epävarmoja ja stressaavia hetkiä. Kun tunnet, että olet itse oman elämäsi ohjaksissa, pienet töyssyt matkalla eivät horjuta tasapainoasi.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto ja Tohtori.fi.
Kuva: Imaxtree

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney