Meistä on tullut kyynisiä ja tulevaisuuspessimistejä. Siksi televisio tarjoaa tällä hetkellä vain kieltämättä loistavia mutta varsin ankeita draamasarjoja.

Perusilta. Selaan Netflixiä ja Viaplayta etsien uutta tv-sarjaa, johon voisin koukuttua. Tunnistan sarjat, joista olen lukenut pelkkää ylistystä ja sarjat, joita ystäväni hehkuttavat. Narcos, Bloodline, Mad Men, The Walking Dead, Gotham, House of Cards, Breaking Bad, Sons of Anarchy. Kaikki ”törkeän hyviä” ja ”mielettömän laadukkaita.” Varmasti, mutta entä jos en kaipaakaan keskiviikkoiltaani rikoksia, ruumiita, huumeita, miesten valtapelejä, palkkamurhaajia ja jengisotia? Vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Joko niitä tai sitten 21-minuuttisia sitcom-jaksoja.

Televisiosarjoja paljon tutkineen tutkijatohtori Heidi Keinosen mukaan tv-sarjat kulkevat aalloissa. Nyt meneillään on Nordic Noirin eli rikosdraamojen ja synkempien sarjojen kausi.

– Draamasarjat heijastelevat aina ympäröivää yhteiskuntaa. Arvojen koventuminen ja epätoivoiset tulevaisuudennäkymät näkyvät nyt selkeästi tv-sarjoissa, Keinonen kertoo.

Selvä. On terrorismia, pakolaiskriisi ja talouskriisi. Miksi populaarikulttuuri ei tarjoa pakopaikkaa tästä kaikesta? Menestyssarjoja, jotka pursuavat ystävyyttä, perhesuhteita, romansseja, toiveikkuutta, huumoria, onnellisia loppuja. Toki poikkeuksiakin on. Niitä sarjoja, jotka ovat valoisampia ja viihdyttävämpiä. Esimerkiksi Lena Dunhamin Girls sekä Downton Abbey, draamasarja, jossa on vahva komediallinen pohjavire.

– Varmasti tietyllä tavalla myös tosi-tv-sarjat, kuten Kardashianit ja Real Housewivesit ovat tulleet korvaamaan Sinkkuelämää-tyyppistä sarjaa.

Huolellista ja hyvin tehtyä

Television katsominen ja tarjonta ovat muuttuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana suunnattomasti. On suoratoistopalveluja ja teemakanavia naisille. Laatudraamat ovat suosituimpia kuin koskaan, ja tv-rooleista on tullut Hollywoodissa haluttua tavaraa. Myös suurten elokuvatähtien joukossa, jotka aiemmin systemaattisesti kieltäytyivät tv-töistä. Keinonen on huomannut, että ennen laatudraamana pidettiin esimerkiksi BBC:n sarjoja, sitten HBO:n, mutta nyt myös Netflixin omaa tuotantoa olevat sarjat ovat liittyneet siihen joukkoon.

– Voidaan puhua jopa tv-sarjojen uudesta kultakaudesta. Menestysdraamoille yhteistä ovat korkeat tuotantoarvot, jotka näkyvät siinä, että ne ovat laadukkaita, hyvin tehtyjä ja huolellisesti käsikirjoitettuja.

Rakastan vakavia draamasarjoja, mutta tunnustan silti katsoneeni monta kertaa läpi vanhat kunnon O.C:n, Gossip Girlin, Dawson’s Creekin ja Gilmoren tytöt. Osittain nostalgiasyistä, mutta pääasiassa siksi, että ne ovat ihailtavan optimistisia ja hyväntuulisia. Tuotantokaudet kuluvat kohta puhki, sillä kyseisille sarjoille on lähes mahdotonta löytää tuoretta vastinetta. Ehkä seuraavaksi on vuorossa komediallisten draamasarjojen uusi aalto? Alkoihan Yhdysvalloissakin 1950-luvulla komedian kultakausi vastapainoksi maailmansotien ankeudelle. Keinonen kuitenkin romuttaa toiveeni.

– Se, että sodan jälkeen tehtiin paljon komediaa, liittyi 50-luvun yleiseen kehitysoptimismiin. Samanlaista positiivista asennetta ei ole nyt havaittavissa. Maailma on sen jälkeen kyynistynyt, ja se näkyy myös tv-tarjonnassa. 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney