Unohda ennakkoluulot.
Yksin matkustaminen on yksi parhaista
keinoista tutustua itseensä. JENNA VEHVILÄINEN

Reissustani tulee tylsä ja yksinäinen.

Soolomatkustaminen on tilastojen mukaan yleistynyt viime vuosina. Nykyään itsekseen reissaavia tulee vastaan joka kohteessa. Älä siis stressaa: samanmielisiä matkakavereita löytyy yllättävän helposti. Jos haluat ystävystyä, skippaa luksushotellit. Yhteisöllisissä majoituspaikoissa, kuten hostelleissa, ihmisiin tutustuu automaattisesti. Ystävän kanssa matkustaessa seuraa on jo valmiiksi, mutta kun liikut yksin, kynnys tutustumiseen on paljon matalampi. Muihin matkailijoihin voi tutustua missä vain: junassa, rantalenkillä, kaupassa tai vuoristoretkellä. Suuntaa turistibaarien sijaan arkisemman näköisiin paikkoihin ja kaupunginosiin. Jos olet ruoan ystävä, tsekkaa verkosta withlocals.com ja syö illallista paikallisen kanssa. Majoitusvaihtoehtona toimii esimerkiksi sohvasurffaus (couchsurfing.com), jonka ideana on majoittuminen paikallisten ihmisten koteihin.

Yksin matkustaminen on vaikeaa ja turvatonta.

Parhaat vinkit turvallisuuteen ovat terve järki ja huolellinen valmistautuminen. Ota etukäteen selvää kohteestasi: missä on turvallista, mitä paikkoja kannattaa välttää? Millainen maan tapakulttuuri on, entä miten on sopivaa pukeutua? Unohda tyylikysymykset ja piilota passi suurkaupungin ruuhkassa repun sijaan rahavyön sisään. Jos joku ahdistelee, pujota sormus nimettömääsi ja toistele mielikuvitusaviomiehesi nimeä.

Siellä missä on turisteja, on myös huijareita. Alkoholi huonontaa arviointikykyä, käytä sitä harkiten. Yksinäinen matkaaja on helppo kohde kokeneelle huijarille, mutta onneksi on olemassa matkavakuutus. Netistä löytyvä tieto on avuksi, mutta muista järki: kokemukset ovat keskustelupalstoilla kovin subjektiivisia ja vaarat joskus liioiteltuja. Kaikista parasta tietoa saa muilta reissaajilta. On totta, että yksin matkustaessa kukaan ei herätä aamulla, kun olet myöhästymässä junasta tai katso tavaroidesi perään, kun käyt vessassa. Jos se mietityttää, valitse järjestetty matka. Retriittejä ja patikointireissuja järjestetään yhtä lailla yksin matkustaville.

Aktiivilomalle on hankala lähteä yksin.

Jos et halua lähteä kohti tuntematonta itsenäisesti, kymmenet matkanjärjestäjät tarjoavat yksin reissaaville aktiivimatkoja kohteisiin ympäri maailman. Yksin voi lähteä vaikka kiipeämään Kilimanjarolle, kaupunkikiertomatkalle Keski-Eurooppaan tai pyöräilemään Kroatiaan. Pidemmillä reppureissuilla loma-aktiviteetit voi ostaa paikan päältä hostelleista tai matkanjärjestäjiltä.

Kun matkustan yksin, matkakulut ovat suuremmat.

Joissain hotelleissa yhden hengen huoneen saa vain lisämaksusta. Nykyään monilla matkanjärjestäjillä on kuitenkin valikoimissaan hotelleja, jotka eivät veloita yhden hengen huoneesta ekstraa. Budjettimajoitusvaihtoehtojakin piisaa. Majoitu veloituksetta paikallisten koteihin couchsurfingin kautta. Kotimajoituksessa joustavuus on kaiken a ja o. Silloin on otettava huomioon asunnon omistajan aikataulut. Ikävät hostit voi välttää lukemalla arvosteluja aiemmilta yöpyjiltä. Majoittajat osaavat kertoa, mitä heidän kotipaikkakunnallaan kannattaa tehdä. Palvelun kautta on kuulemma syntynyt uusia pariskuntiakin.

Myös hostellin ryhmähuoneessa maksat per peti, eli hinta ei muutu, vaikka matkustat soolona. Yksin matkustaessa luksusta on se, että saat päättää itse, mihin matkabudjettisi upotat, milloin lähdet ja kuinka kauan viivyt. Ylityölomaviikko muiden ollessa töissä on täydellinen ajankohta yhden hengen hemmottelumatkalle. Lennot ovat silloin edullisempia kuin vilkkaina loma-aikoina.

Kukaan ei pidä minusta

huolta, jos sairastun.

Sairaana primitiiviset tunteet ovat pinnassa ja poikaystävän huolenpitoa tulee helposti ikävä. Flunssasta tai lievästä ruokamyrkytyksestä selviää kuitenkin hyvin yksinkin, aivan kuin kotonakin. Jos sairastut, apua voi saada muilta matkailijoilta, hostellin emännältä tai jopa taksikuskilta. Harva yksin matkaaja on jäänyt ongelmatilanteissa ilman apua.

En voi jakaa kokemuksiani, jos matkustan yksin.

Pidemmillä reissuilla blogin tai Instagram-reissuprofiilin pitäminen ovat hauskoja tapoja jakaa matkakuvia ja kuulumisia kotiväen kanssa. Älä kuitenkaan roiku liikaa sosiaalisessa mediassa, sillä se pitää sinut kiinni arjessa. Reissuystävistä muodostuu nopeasti verkosto, jota ylläpidetään myös kotiinpaluun jälkeen. Matkoilta jääviä muistoja voi olla helpompi vaalia reissukavereiden kanssa, sillä vain he pystyvät jakamaan kokemuksesi. Yksin matkustaessa voit kokea sen voimaannuttavan itsenäisyyden ja vapauden tunteen, jota monet yksin reissanneet hehkuttavat. Kun irtaantuu arkiympäristöstä, itsestään voi oppia paljon lyhyessä ajassa. Voi olla, ettet lopulta kaipaa seuraksesi ketään muuta kuin itsesi.

”On ihanaa kokea ja nauttia asioista yksin”

Ilona Malinen, 25, on reissannut yksin 2,5 kuukautta Vietnamissa,
Kambodžassa ja Thaimaassa.

”Olin haaveillut Aasian reissusta jo pitkään, kunnes viime keväänä ostin lentoliput Vietnamiin. Vaikka olen itsenäinen, minua pelotti yksinäisyys ja se, nauttisinko yksin olemisesta ollenkaan. Mielessäni vilisivät kauhukuvat siitä, että istun auringonlaskussa yksin eikä minulla ole ketään, kenen kanssa jakaisin kokemuksen.

Heti perille päästyäni huomasin, ettei reissulla tarvitse olla yksin. Jokainen hostelli oli uusi mahdollisuus: tapasin paljon mahtavia ihmisiä, joilla oli kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan. Auringonlaskut jaoin lopulta uusien ystävieni kanssa. Kun kaipasin omaa rauhaa, jouduin tietoisesti ottamaan sitä. Vaikka lähdin matkalle yksin, ihmiset tekivät reissustani puolet. Ystävyytemme perustuu vahvasti yhteiselle kokemukselle, enkä odota, että tapaisin heitä välttämättä uudelleen.

Vietin reissussa lopulta 2,5 kuukautta. Se oli ihanaa: söin ja yövyin, missä halusin ja ajelin mopolla paikasta toiseen. Joogasin, patikoin viidakossa, kiipesin vuorelle. Yksi parhaista reissumuistoistani on se, kun olin keskellä yötä ukkosmyrskyssä yksin rannalla lenkillä. Oli pilkkopimeää, salamat välähtelivät ja tähdet loistivat ylläni.

Moni asia kirkastuu mielessä, kun viettää pidempiä aikoja itsekseen. On aivan erityisen ihanaa kokea ja nauttia asioista yksin. Se antaa itsevarmuutta. Suosittelen yksin matkustamista erityisesti niille, joita se pelottaa. Itse kartoitan mahdollisuuksia lähteä seuraavaksi yksin Etelä-Amerikkaan.”

”Tuttavaverkostoni kattaa melkein koko maailman”

Tiina Kokki, 30, on tehnyt yksin reppureissuja Aasiassa ja kaksi interrailia Euroopassa.

”Yksin matkustamisesta on tullut minulle itsestäänselvyys. Se sopii luonteelleni, sillä olen sosiaalinen mutta nautin yksinolosta enkä ole valmis tekemään kompromisseja. Matkailuun jää koukkuun: mitä enemmän näen maailmaa, sitä paremmin ymmärrän, kuinka paljon minulla on vielä näkemättä.

Menen aina juttelemaan paikallisille, pyydän heitä kertomaan kiinnostavia tarinoita ja kyselen vinkkejä kohteeseen. Mnulle onkin muodostunut tuttavaverkosto, joka kattaa melkein koko maailman. Uhkaavia tilanteita ei ole tullut eteen, vaikka olen kulkenut epämääräisissäkin paikoissa. Oma käytös vaikuttaa turvallisuuteen: epäilyttävän tilanteen pystyy kyllä aistimaan.

Matkustaessani tykkään hengailla pitkään yhdessä paikassa ja tutustua siihen kunnolla. Thaimaassa asuin samalla saarella viisi viikkoa. Siellä ymmärsin, kuinka vähän yksin matkustaessa lopulta saa olla yksin. Majataloissa ympärillä on saman tien kymmenen muuta reissaajaa, joihin tutustuu helposti. Lisäksi useissa kulttuureissa kohtelias ja paikallisten elämästä kiinnostunut matkaaja otetaan avosylin vastaan. Riittää, kun hymyilee. Reileillä majoituin Couchsurfing-palvelun kautta paikallisten koteihin. Se oli mahtavaa, sillä tutustuin ihmisiin ja sain uutta tietoa kaupungeista.

Yksin reissaamisen myötä itsevarmuuteni on kehittynyt, ja minusta on tullut sosiaalisempi ja positiivisempi. Pahin painajaiseni olisi lähteä järjestetylle ryhmämatkalle.”

Katso myös:

Testaa itsesi: Onko aika vaihtaa maisemaa?

Golden Globe -gaalan parhaat lookit

Emma Watson perusti lukupiirin - sinäkin olet kutsuttu

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney