Unelmia, mahdollisuuksia ja loputonta auringonpaistetta. Niistä on tehty näiden suomalaisnaisten Los Angeles.

Unelmia, mahdollisuuksia ja loputonta auringonpaistetta. Niistä on tehty näiden suomalaisnaisten Los Angeles. Jennine opiskelee huippuyliopistossa, Lotta stailaa tähtiä ja Melisa lavastaa Hollywood-elokuvia.

 


 

Jennine Nwoko, 25.
Kotoisin Helsingistä.
Asunut Los Angelesissa runsaat kolme vuotta.
Opiskelee UCLA:ssa lakia ja toimii personal trainerina.

Lakia University of Californiassa opiskelevan Jenninen piti alun perin muuttaa Ranskan Montpellieriin, mutta suunnitelmat muuttuivat, kun nuori nainen ihastui enkelten kaupunkiin.

– Ihmiset ympäri maailman tulevat Los Angelesiin jahtaamaan unelmiaan. Täällä on hyvä energia. Kaikilla on joku tavoite, hän kertoo.

Päädyttyään Los Angelesiin Jennine opiskeli ensin kaksi vuotta Santa Monica Collegessa, josta jatkoi University of Californiaan. Yliopisto on maailman arvostetuimpia ja sen opetus huipputasoa.

Lakimiehen ammatin lisäksi Jennine haaveilee perustavansa jonakin päivänä oman fitness-studion. Hän toimii opintojensa ohella personal trainerina ja tietää, että Hollywoodissa hyvinvointiin keskittyvät palvelut myyvät sesongista toiseen. Treenaaminen, viimeisten trendien mukaiset vaatteet ja huoliteltu ulkonäkö kuuluvat paikalliseen arkeen.

Klubeista Jennine suosittelee Hooray Henrys Nightclubia Beverly Hillsissä sekä julkkisten kansoittamaa Greystone Manoria.

– Nuoremmille järjestetään edullisempiakin juhlia. Lisäksi tyylikkäitä, kohtuuhintaisia ravintoloita on paljon.

Jos Los Angelesiin aikoo muuttaa, asuinaluetta kannattaa miettiä tarkkaan. Välimatkat ovat pitkiä ja hinnat kalliita. Jennine kehottaa ottamaan yhteyttä Los Angelesissa asuviin suomalaisiin ja pakkaamaan mukaan aimo annoksen rohkeutta.

– Täällä pitää olla liikkeellä oikealla asenteella ja olla valmis tekemään kovasti töitä. Kaupunki on ihana muttei sovi kaikille.


 

Lotta Luolamo, 28.
Kotoisin Espoosta.
Asunut Los Angelesissa kolme vuotta.
Työskentelee stylistina.

Lotalla on takanaan on kiireinen viikko: ensin hän tiimeineen stailasi Sean Kingstonin kahteen talk show’hun, sen jälkeen työlistalla odottivat Topshopin omistajan tyttären Chloe Greenin kenkämalliston promokuvaukset. Lotan on välillä itsekin vaikea ymmärtää, miten pitkälle hän on päässyt kahden viime vuoden aikana.

– Kai tämä on sellainen unelmien kaupunki. Losissa on paljon mahdollisuuksia ja ihmisiä ympäri maailmaa. Ja on tämä aurinkokin ihan jees.

Suomessa Lotta opiskeli merkonomiksi ja sisustussuunnittelijaksi. Samalla hän haaveili muutosta ulkomaille. Lotta löysi Los Angelesissa sijaitsevan Fashion Institute of Designin, jossa oli mahdollista opiskella muun muassa stailausta ja lavastusta.

Lotta kuului siihen 11 prosentin joukkoon, joka valittiin sisään. Hän laittoi myyntiin ylimääräiset tavaransa, pakkasi kaksi isoa matkalaukkua ja lähti.

Koulutöidensä parissa Lotta pakersi nelisenkymmentä tuntia viikossa. Lisäksi hän paiski töitä harjoitteluissa. Vaivan­näkö kannatti, sillä yksi harjoitteluista toi työpaikan stylistitiimissä.

 Suurin osa asiakkaista on julkkiksia. Ennen kuvauksia tiimi pohtii, millaisia artisti ja hänen tyylinsä ovat. Sitten vuokrataan tai ostetaan vaatteet, joista valitaan sopivimmat yhdessä artistin kanssa. Freelancerina Lotta stailaa myös yksityisasiakkaita, kuten losangelesilaista räppäriä J. Randya, Sauli Koskista ja Mikael Gabrielia. Keikkoja on tullut, kun Lotta on tutustunut alan ihmisiin ja tehnyt kovasti töitä. Hyvät nettisivut, käyntikortit ja portfolio ovat ehdottomia edellytyksiä.

Los Angeles alkoi Lotasta tuntua kodilta kahden vuoden asumisen jälkeen. Jos Lotta työllistyy hyvin seuraavan kolmen vuoden aikana, hän voi hakea green cardia, eli pysyvää oleskelulupaa.


 

 

Melisa Jusufi, 33.
Kotoisin Kosovosta, muutti Suomeen vuonna 1992.
Työskentelee freelance-lavastajana Los Angelesissa, missä on asunut kahdeksan vuotta.

Julkkisten moikkailu kadulla on tuttua lavastajana työskentelevälle Melisa Jusufille. Parhaillaan hän on kuvaamassa asunnottomasta miehestä kertovaa Cardboard Boxer –elokuvaa.

 – Työni on hauskaa, luovaa ja hektistä. Kaikkeen pitää osata varautua, sillä muutoksia voi tulla aivan viime hetkellä.

Alun perin Melisa opiskeli Haaga-Heliassa it-alaa ja kansainvälistä liiketoimintaa. Se ei kuitenkaan tuntunut omalta, ja Melisa lähti Los Angelesiin miettimään, mitä haluaisi elämässään tehdä.

Kaliforniassa hän opiskeli graafista suunnittelua ja valokuvausta, kun elokuva-alalla työskentelevä ystävä pyysi Melisaa The Selling -elokuvan lavastustiimiin.

Melisasta pidettiin, ja työt poikivat lisää töitä. Aikaisemmasta työkokemuksesta graafisena suunnittelijana oli hyötyä. Viimeisen viiden vuoden aikana Melisa on tehnyt niin elokuvia, mainoksia kuin lehtikuvauksiakin.

Jos käsikirjoitus ei tunnu merkitykselliseltä, hän ei ota työtä vastaan.

– Elämä on rajallinen, joten haluan tehdä sitä, missä on hohtoa ja mikä tuntuu tärkeältä.

Freelancerina työskentelevän Melisan mukaan elokuva-alalla asenne ja suosittelijat merkitsevät cv:tä enemmän. Kuvauspäivät ovat raskaita, ja siksi alalla arvostetaan ihmistä, jonka kanssa on helppo tulla toimeen

– Vaikka Los Angeles on kaupunkina suuri, alalla kaikki tuntevat toisensa. Isolla egolla ei pärjää, sillä ihmiset puhuvat keskenään.

Vaikka aina ei työkiireiden takia ole aikaa edes pestä pyykkejä, Melisa vakuuttaa olevansa onnellinen saadessaan tehdä sitä, mitä rakastaa.

Juttu julkaistu alunperin tammikuun Cosmossa.

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney