Laulaja-lauluntekijä Elias Kaskinen itkee usein elokuvissa ja kadottaa järkensä aina, kun rakastuu. Ja jos hän mokaa julkisesti, hän tekee siitä itse hittimeemin. 

Kirjoitan biisejä illalla tai yöllä. Silloin olen luovimmillani ja tunteet ovat pinnassa. Kirjoitin ensimmäisen biisini yhdeksännellä luokalla englanniksi. Se oli hirveä, tunteellinen rakkausbiisi, jota on vaivaannuttavaa muistella.

Tavaramerkkejäni ovat matala ääni ja pystyssä olevat etuhiukset. Suunnittelin kerran leikkaavani ne, mutta kaikki kielsivät. Ihmiset eivät kuulemma tunnistaisi minua ilman niitä. Olen myös aika pitkä. Pääni kelluu aina ihmisjoukossa muiden yläpuolella.

Itken usein elokuvissa, etenkin riipaiseville ja inhimillisille tarinoille. Pahin oli Inside Out -animaatioelokuva ihmisten mielestä ja tunteista. Kyyneleet vain valuivat 3D-lasieni alta.

En voi sietää pikkumaisuutta ja turhaa ylpeyttä. En myöskään ymmärrä, miksi ihmiset ajattelevat, että toisen menestys on itseltä pois. Kannattaa kokeilla eri reittiä: tsempata muita ja jakaa hyvää. Antaminen on loppujen lopuksi mukavampaa kuin saaminen.

Ystäväpiirini on laaja, ja livemusiikki kuuluu aina olennaisena osana illanviettoomme. Vietämme heinäkuussa perinteiset kesäjuhlat kitaristimme mökillä. Roudaamme äänentoiston ja rumpusetin pieneen saareen. Alkuillasta musiikki on laadukasta, mutta loppuillasta valtaan lavan ja vedän yksin kaikkein siirappisimmat balladit.

Kotini heijastaa aina senhetkistä elämäntilannettani: jos on aivan sikana kaikkea, kämppä on räjähtänyt. Jos hommat ovat reilassa, kotona on todella siistiä. Koti on paikka, jossa voin rauhoittua. En vie töitä sinne koskaan.

Rakastuneena olen järjetön. Olen muuten rationaalinen ihminen, mutta kun rakastun, järkeni katoaa täysin. Naisen läsnäolo saa minussa esiin piirteitä, joista pidän itsessäni. Minusta kuoriutuu silloin herrasmies.

Harva tietää, että olen ollut 16-vuotiaana ilman paitaa Helsingin Forumin seinällä. Olin mukana mainosvideolla, joka esitettiin parikymmentä metrisellä screenillä. En kertonut siitä kenellekään, joten sain järkyttyneitä puheluita kavereiltani.

Somessa olen aktiivinen työni puolesta. Käytän paljon Instagramia ja Facebookia, mutta Snapchat vähän kuumottaa. En halua paljastaa, missä olen milloinkin. Olen somen kautta yhteydessä faneihini ja yritän tehdä päivityksistäni mielenkiintoisia ja hauskoja. Olen myös kova meemiharrastelija.

Ärsytän ihmisiä puhumalla liioitellun vanhanaikaista kirjakieltä. Sellaisia Elias Lönnrotin ajan juttuja. Läheisilläni menee siihen aina hermot, varsinkin kun puhun sitä virne kasvoillani. Diggaan vanhasta suomalaisesta runoudesta ja minua kiehtovat sanat, jotka ovat jo melkein unohtuneet.

Tässä ammatissa tarvitaan päättäväisyyttä, kärsivällisyyttä ja itseironiaa. Itseään ei saa ottaa liian vakavasti. Jos minulle nauretaan, olen se, joka nauraa eniten. Lauloin marraskuussa Maamme-laulun sanat väärin miljoonayleisön edessä. Olen siitä todella pahoillani, mutta silloinkin huumori oli paras tapa käsitellä mokaani. Julkaisin heti itsetekemäni meemin, jossa luki: ”Elias on hyvä laulamaan kuha muistaa sanat.” Siitä tuli hitti.

Treenaan keikkareissuilla kuntosalin sijaan metsässä. Vedän treenihanskat käteen, lenkkarit jalkaan ja menen metsään tekemään esimerkiksi punnerruksia.

Tein nuorempana aivan liikaa hommia. Kävin koulua Helsingissä ja musaopistoa Lohjalla, oli bändikuvioita ja teatterijuttuja. Poltin itseni loppuun lukiossa. Se oli hälyttävää. Nyt neuvoisin itseäni keskittymään vain yhteen juttuun: musiikin tekemiseen.

Pelkään, etten ehdi toteuttaa kaikkia unelmiani tai että unohdan kaiken hypen keskellä ystäväni ja perheeni. Yritän estää sitä tapahtumasta viettämällä heidän kanssaan mahdollisimman paljon aikaa ja pitämällä heihin jatkuvasti yhteyttä.

Olen onnellisimmillani kesämökkimme saunan terassilla, kun olen juuri tullut uimasta jääkylmästä vedestä. Fiilis on kastautumisen jälkeen aina aivan mahtava. Mökillä olen kaukana töistä ja tietokoneesta. Siellä saan luvan kanssa vain olla rauhassa ja puhaltaa.

Täydellisillä treffeillä olemme molemmat rentoutuneita emmekä yritä pitää kulisseja yllä. Vaikka treffien vakiokaava eli syömään ja leffaan onkin hyvä, yritän aina vähän rikkoa sitä. Täydellisillä deiteillä tapahtuu jotain yllättävää.

Jos en tekisi musiikkia, olisin mukana politiikassa. Meillä on bändimme basistin Artti Pursiaisen kanssa läppä, että jos musiikkihommat eivät lähde lentoon, alan poliitikoksi. Oikeasti olisin vain puhuva pää, ja Artti tekisi taustalla kaikki päätökset. En ole koskaan tehnyt ”oikeita” töitä. Nuorempana näyttelin kaikki kesät musikaaleissa.

Toivottavasti vielä joskus onnistun löytämään hyvän tasapainon työn ja yksityiselämän välillä. Tällä hetkellä elämässäni on paljon melskettä. Vaikka nautinkin siitä, kaipaan myös harmoniaa. En ole kuitenkaan ihan vielä valmis rauhoittumaan.

Olen ylpeä bändistämme, siitä että saimme julkaistua esikoislevymme ja siitä, että olemme kestäneet toisiamme näinkin pitkään. Pistimme bändimme pystyyn lukion viimeisellä luokalla vuonna 2010. Olemme vetäneet tyhjille saleille ja pohtineet, onko tässä mitään järkeä. Onneksi jaksoimme jatkaa. Tavoitteemme ovat korkealla: haluamme vielä joskus istua Suomen ykkösbändin paikalla.

Kuka?

Elias Kaskinen, 23, on laulaja-lauluntekijä. Hän varttui Lohjalla, mutta asuu nykään Helsingissä. Elias Kaskinen & Päivän Sankarit julkaisi esikoisalbuminsa viime elokuussa. Suomen lupaavimmaksi lauluntekijäksi hehkutettu Elias on tehnyt biisejä muun muassa Anna Abreulle ja Suvi Teräsniskalle

Katso myös:

Testaa itsesi: Oletko tylsä ystävä?

Apua, en kestä poikaystäväni kavereita!

Menossa työhaastatteluun? Älä mokaa näitä

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney