Ilmaisia drinkkejä, salaseuroja ja puhelinsoittoja Hugh Hefneriltä. Playboyn toimituksessa työskennelleet naiset muistelevat, millaista työ oli lehden kulta-aikoina.

”Töissä oli aina kivaa”

Playboy-ilmiöön on aina liittynyt kritiikkiä, joka on kohdistunut etenkin sen perustajaan Hugh Hefneriin ja koko puputyttökulttuuriin. Arvostelu ei kuitenkaan koskaan näkynyt niille, jotka työskentelivät yrityksessä.

- Muistan, että töissä oli aina kivaa. Se pilasi minut! Työ oli älyllisesti haastavaa ja ihmiset upeita. Olin järkyttynyt, miten tylsää kaikissa myöhemmissä työpaikoissa oli, kertoo Patty Lamberti, joka oli Playboy-lehden toimittajana vuosina 2000–2005.

Nykyään Patty työskentelee professorina korkeakoulussa.

- Opetan journalismia, ja hauskuus on siitä kaukana. Opiskelijatkin tietävät, että hyvät ajat ovat takanapäin.

”Pestiä saattoi vaihtaa lennosta"

Monet Playboylla töissä olleista naisista vaihtoivat työtehtäviään monta kertaa vuosien varrella. Pitkien rekrytointiprosessien sijaan yritys palkkasi kiinnostavia tyyppejä testatakseen, miten he selviävät erilaisissa tehtävissä. Barbara Nellis pääsi töihin taloon vuonna 1970.

- Olin 25-vuotias, eikä minulla ollut koskaan ollut kokopäivätyötä.

Hän aloitti markkinoinnissa, mutta sai puolen vuoden jälkeen potkut. Sen sijaan, että Barbara olisi pakannut tavaransa, hän meni kolme kerrosta alaspäin ja sai heti paikan tiedonhankkijana toimituksesta. Barbara viihtyi lopulta talossa 30 vuotta, ja hän oli yksi lehden ensimmäisistä naistoimittajista.

”Hugh Hefner soitti, kun lopetin työssäni”

Hugh Hefner on ollut kautta Playboyn historian arvostettu johtaja, joka halusi työntekijöiden mukaan olla vaikuttamassa kaikilla lehden osa-alueilla. Playboyssa hierarkiaa ei tunnettu.

- Jos sinulla oli hyvä idea, johto halusi kuulla siitä. Ei ollut väliä, vaikka olisit työskennellyt vastaanottovirkailijana, Barbara sanoo.

Kun Hugh Hefner kuuli, että Patty on jättämässä työnsä, hän soitti ja kiitti naista hyvästä työstä.

- Se on ollut urani huippuhetki. Muissa työpaikoissani pomot eivät ole vaivautuneet sanomaan hyvästejä.

”Rahaa oli loputtomasti”

Playboyssa rahaa tuntui riittävän mihin tahansa, kuten Mad Men -tyylisiin ilmaisiin drinkkeihin ja ruokiin.

- Sain rajattoman käyttötilin kuluja varten, Patty kertoo.

Playboy myös maksoi työntekijöidensä yliopistotutkintoja.

- Chicagossa jotkut sihteerit olivat matalasti koulutettuja. Playboy kustansi heidän opintonsa, yrityksessä työskennellyt Jennifer sanoo.

”Olimme kuin siskoja”

Parhaiten moni Playboyssa työskennellyt muistaa mahtavan työyhteisön. Yllättävää kyllä, kaikilla osastoilla työskenteli naisia. Hugh Hefnerin tytär Christie jopa toimi 1980-luvulla Playboy Enterprises -yrityksen johtajana.

- Olimme kuin siskoja, joilla on oma salaseura. Aina kun minulla oli ongelma, tiesin, että voin mennä juttelemaan heille, koska kaikki tukivat toisiaan, Heather Haeber sanoo. Hän työskenteli toimitusosastolla vuosina 2000–2008.

Naisista myös pidettiin huolta: kun Barbara sai esikoisensa vuonna 1977, Playboy järjesti hänelle kolmen kuukauden äitiysloman, vaikka yrityksellä ei ollut siihen velvollisuutta. Barbara sai myös työhuoneeseensa kehdon, jotta vauvan pystyi tarvittaessa tuomaan mukaan töihin.

”Playboy oli paljon muutakin kuin nakukuvia”

Tämän vuoden maaliskuussa Playboy luopui alastonkuvista lehdessään. Silti Playboy-nimi tuo harvalle mieleen syvälliset henkilöhaastattelut tai poliittiset reportaasit. Ennakkoluulot vaivasivat myös heitä, jotka hakivat yritykseen töihin.

Glynnis Macnicol ehdotti Playboylle poliittisen blogin kirjoittamista vuonna 2008, kun presidentinvaalit olivat käynnissä Yhdysvalloissa. Playboy tarttui ideaan ja Glynnis kävi kirjoittamassa rahakkaan sopimuksen lehden kanssa. Lähtiessä päätoimittaja ojensi hänelle pinon uusimpia numeroita.

- Selasin lehtiä täydessä metrossa ja kuvat saivat minut tuntemaan itseni sairaaksi. Mietin, mihin olinkaan ryhtynyt, Glynnis muistelee.

Glynnin epäilykset kuitenkin kestivät vain metromatkan ajan, eivätkä ne koskaan palanneet. Seuraavat viikot hän tapasi puoluekokouksessa media-alan vaikutusvaltaisimpia ihmisiä ja huomasi, miten helppoa ihmisten huomio on kiinnittää, kun sanoo työskentelevänsä Playboyssa.

- Se on ollut paras ammatillinen kokemus, joka minulla on koskaan ollut.

Myös muut talossa työskennelleet naiset muuttivat käsityksiään sen jälkeen, kun näkivät, miten lehti syntyy. Lehden valtavan suosion vuoksi esimerkiksi monet eturivin feministit antoivat siihen ilomielin haastatteluja 1970-luvulla.

Toimittajat oppivat myös nopeasti, että kuviin palkattua alastonmalleja ei tarvitse sääliä. He olivat usein fiksuja naisia, jotka tiesivät täysin, mitä tekivät.

- Minusta feminismi tarkoittaa, että voit tehdä omat valintasi. Jos haluat riisua vaatteesi, jotta voit maksaa lukukausimaksut hammashoitajan tutkintoa varten, voi sekin olla feminismiä, Barbara sanoo.

Teksti: Glynnis Macnicol
Toimittanut: Ida Valpas

Alkuperäinen juttu: Elle.com

Laulaja Zara Larssonilla on lauluääni, kunnianhimo ja asenne kohdallaan. Hän on feministi, joka ei pelkää pitää meteliä tärkeiden asioiden puolesta.

Ruotsalaispoppari Zara Larsson, 19, tekee huimaa uraa, mutta hän ehti silti vaihtaa kuulumisia Cosmon kanssa puhelimitse. Laulaja hihkuu innosta julkaistuaan juuri uuden albuminsa So Good, joka vilisee hittejä kuten Lush Life ja Never Forget You.

– Never Forget You on lempilapseni, koska se on ensimmäinen kirjoittamani kappale. Se on EDM-biisi, jossa on kauniit, voimaannuttavat sanat. Toinen suosikkini levyltä on Only You, Zara kertoo.

Zara nousi julkisuuteen 10-vuotiaana voitettuaan Talang Sverige -kilpailun, ruotsalaisen version Talent-ohjelmasta. Moni muistaa Zaran myös viime vuoden Jalkapallon EM-kilpailuista, sillä hän esitti This One’s For You -kisabiisin yhdessä David Guettan kanssa.

– Tällä hetkellä parasta elämässäni on se, että saan matkustaa paljon ja viettää aikaa ihmisten kanssa, joista välitän. Tunnen silti olevani aivan sama ihminen kuin ennen menestystä. Myös ystäväni ovat iloisia puolestani, enkä ole kohdannut kateutta.

Zaran tekee onnelliseksi perhe, ystävät ja musiikki.

– Elämäni on muuten aivan normaalia, mutta valitettavasti minulla ei ole juuri nyt kovin paljoa aikaa olla perheeni tai ystävieni kanssa.

Mutta kun vapaata on, Zara osaa kyllä rentoutua.

– Silloin makoilen sängyssäni ja katson sarjoja. Nautin myös musiikista niin paljon, etten osaa kuvitella päivääkään ilman sitä. Minulla on melkein aina kuulokkeet päässäni.

Tukekaa toisianne!

Zara tunnustautuu feministiksi ja puhuu paljon tasa-arvon puolesta. Mielipiteitä sataa niin haastatteluissa kuin somessakin. Yksi tunnetuimpia tempauksia oli, kun Zara veti kondomin jalkaansa ja otti siitä kuvan Instagramiin. Viestinä oli se, ettei yksikään mies voi kieltäytyä käyttämästä kondomia liian ison peniksen takia.

– Minulla on paljon sanottavaa, enkä pelkää sanoa ajatuksiani ääneen. Juuri nyt haluan viestittää, että meidän naisten pitää tukea toisiamme sen sijaan, että kilpailemme toisiamme vastaan, Zara sanoo napakasti.

Lauluäänen, kunnianhimon ja asenteen lisäksi Zarassa inspiroi persoonallinen tyyli. Juuri siksi muotijätti H&M halusi tehdä laulajan kanssa yhteistyömalliston. Se ilmestyi kauppoihin toukokuussa.

– Tyylini avain on mukavuus. Haluan, että minun on helppo liikkua ja tanssia. Rakastan korkokenkiä, mutta niilläkin on pystyttävä kävelemään.

Tällä hetkellä Zara viilettää keikkailemassa Amerikassa, mutta ensi kesänä hänet nähdään Ruisrockin lavalla. Zara riemastuu kuullessaan, että Ruisrockia on järjestetty jo vuodesta 1970, eli se on maailman vanhimpia festareita.

– Oh, vau! Mieletöntä päästä esiintymään niin vanhoille festareille. En malta odottaa! 

Zara Larsson esiintyy Ruisrockissa 9. heinäkuuta.

Kuva: Sony Music Finland

Unohda smoothiet ja avokadoleivät, sillä Yhdysvalloissa avataan pian Nutella-ravintola.

Kerroimme vähän aikaa sitten Amsterdamiin helmikuussa avastusta, pelkästään avokadoihin keskittyvä ravintolasta, jonka listalta löytyy muun muassa avokadohamppareita, -smoothieita ja -toasteja. 

Mutta tämä saattaa olla jopa avokadoravintolaakin parempi: Chicagoon avataan nimittäin pian maailman ensimmäinen virallinen Nutella-kahvila. 

Monet muutkin kahvilat ovat toki olleet tietoisia Nutellan parantavasta voimasta ja lisänneet sen tarjontaa listoillensa, mutta Nutella Café tulee olemaan ensimmäinen ravintola, jonka omistaa myös Nutella-tuotemerkin omistava italialainen Ferrer-ketju. Listalta tulee löytymään muun muassa Nutella-täytteisiä croissanteja, Nutella-keksejä, Nutella-jätskiä... you name it. Aikaisemmin Eataly-niminen ravintolakatju on avannut Nutella Bar -nimisiä kahviloita Chicagoon ja New Yorkiin.

Chicago Tribune kertoi, että tämän kuun lopussa avattavan ravintolan ulkoasu ollaan suunniteltu sellaiseksi, että "tunnet käveleväsi Nutella-purkin sisään." Kuulostaa hyvältä!

Nutella – jonka pääraaka-aineet ovat sokeri, palmuöljy, hasselpähkinät ja kaakao – on italialaisen Petro Ferreron 1940-luvulla kehittämä tuote. Hän keksi Nutellan aikana, jona kaakaosta ja suklaasta oli toisen maailmansodan säännöstelyn vuoksi huutava pula. Nerokas Ferrero keksi, että kun suklaatahnaa jatkaa hasselpähkinöillä, riittää se isommalle ihmisjoukolle.  

Viime vuonna McDonald's lanseerasi Italiassa myös Nutella-hampurilaisen, Sweety con Nutellan. Se on kaikessa hienoudessaan hampurilaissämpylä, jonka väliin on pursotettu runsas kerros Nutellaa. Odottelemme edelleen toiveikkaina tuotteen rantautumista Suomeen!

Sweety Con Nutella

Katso myös:

McDonald's lanseerasi Nutella-hampurilaisen – tämän haluamme myös Suomeen

Tänne on pakko päästä! Amsterdamiin avataan pelkästään avokadoihin keskittyvä ravintola

Tämä korealainen barista on vienyt kahvitaiteen uudelle tasolle – koristelee cappucinoja Disney-hahmoilla

Lähde: Chicago Tribune

Tutkimuksen mukaan Instagram-kuvia napataan edelleen eniten kuuluisista rakennuksista ja huikeista luonnonmaisemista.

15. Waikiki, Havaiji

Waikiki sijaitsee Honolulussa, ja siellä on useita rantoja. Jo 1800-luvun Havaijin kuninkaalliset pitivät ranta-aluetta loma-ja juhlapaikkanaan.

kuva: @ameam

14. Grand Canyon, Arizona

Grand Canyon on kirjaimellisesti suuri. Se ulottuu yli 446 kilometrin pituuteen ja 29 kilometirn leveyteen. Kanjonia käy ihastelemassa miljoonia turisteja vuodessa.

kuva: @nicinovah

13. Machu Picchu, Peru

1500-luculla rakennettu Machu Picchu on yksi Perun kuuluisimmista nähtävyyksistä. Muinaisessa inkakaupungissa Andien harjanteella on huikeat näkymät ja myyttinen tunnelma.

@januzzithiago

12. Niagaran putoukset

Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla sijaitsevan putousryhmän läpi virtaa enemmän vettä kuin missään muussa yksittäisessä paikassa maailmassa.

kuva: @phryzdc

11. Mardi Gras, Louisiana

Suomessa on laskiainen, Amerikassa on "rasvatiistai" eli Mardi Gras. Kaksi viikkoa kestävä katolisen karnevaaliajan huipennus on täynnä paraateja ja bileitä.

kuva: @lindseylyle

10. Oktoberfest, Saksa

Saksan Oktoberfestissä on kyse oluen juomisesta ja hauskanpidosta, joten ei ihme, että tapahtumaan saapuu vuosittain miljoonia juhlijoita.

kuva: @everydayfood_fotd

9. Notre Dame, Pariisi

Pariisissa sijaitseva, 1345 valmiiksi rakennettu katedraali on yksi maailman tunnetuimmista. Varhaisgoottilaista rakennusta saapuvat ihastelemaan kaikenikäiset ihmiset uskontokunnasta riippumatta.

kuva: @heleneinbetween

8. Times Square, New York

New Yorkin tunnetuimman aukion huumaavien mainosvalojen loisteessa ja ihmisvilinässä on vaikea olla ottamatta kameraa esille.

kuva: @aitorgalisss

7. Big Ben

Thames-joen varrella sijaitseva kellotorni on Lontoon ikonisin rakennus. Harva tietää, että Big Ben-nimi ei alunperin viitannut koko rakennukseen, vaan ainoastaan sen sisällä olevaan kelloon.

kuva: @seojmi

6. Las Vegas Strip

Las Vegas Strip on noin 6,4 kilometriä pitkä osa Las Vegas Boulevardia. Katu on täynnä hotelleja, kasinoita ja kopioita kaikista maailman turistinähtävyyksistä. Kitsch-takuu!

kuva: @jrokas

5. Berliinin muuri

Vuonna 1989 kaatuneen Berliinin muurin rauniot ovat täynnä katutaidetta. Länsi-ja Itä-Euroopan aikanaan toisistaan erottanut muuri on tärkeä muistomerkki.

kuva: @cels.shine

4. South Beach, Florida

Miamin South Beach on valtava hiekkaranta on täynnä tekemistä kaikenikäisille. Sen hiekka on hienoa ja valkeaa. Mistään rauhallisesta paratiisibiitsistä ei kuitenkaan ole kyse, sillä South Beach on tunnettu bileistään, jotka jatkuvat aamuun asti.

kuva: @soleillovee

3. Disney World, Florida

Floridan Disney World on yli 27 000 hehtaarin kokoinen. Alueella on kuusi huvipuistoa, golf-kenttiä ja valtava leirintäalue.

kuva: @heartofplastic

2. Eiffel-torni, Pariisi

Vuonna 1889 valmistettu torni on Pariisin symboli, jota toiset paikalliset rakastavat ja toiset pitävät ärsyttävänä kliseenä. 324 metrin korkuinen torni houkuttelee instagrammaamaan etenkin iltavalaistuksessa.

kuva: @sabosabe

1. Disneyland, California

Kalifornian Disneyland on itsensä Walt Disneyn visioima paikka. Teemapuisto on tägätty instagramiin yli 14 miljoonaa kertaa.

kuva: @_chistinaluna

Katso myös:

Tässä ovat Suomen kymmenen instagrammatuinta nähtävyyttä – arvaatko, mikä on ykkösenä?

Tämä halpistuote on Gigi Hadidin suosikki – hinta alle kahdeksan euroa

Hoida kroppasi kesäkuntoon – 10 nopeaa kauneusvinkkiä

20-vuotias Jerry Koivisto on tuore Suomen Huippumalli haussa -ohjelman voittaja. Hän on koukussa dokkareihin, Guccin kelloihin ja äidin ruokiin.

1. Kesä

Haluan matkustaa kesällä ja ottaa elämästä kaiken irti. Matkakohteen aion valita spontaanisti.

2. Leviksen farkkutakki

Rakkain vaatteeni on äidin vanha Leviksen farkkutakki vuodelta 1996. Se on melkein aina päälläni. Takki on cool ja sopivan grunge.

3. Vice-dokumentit

Olen dokkariaddikti, ja Vice-dokumentit ovat uskomattoman hyviä. Ne käsittelevät kaikkea laidasta laitaan. Dokkareiden lisäksi päädyn usein katsomaan Netflixistä psykologisia trillereitä.

Kuva HBO Nordic.

4. Äidin kanakeitto

En kyllästy äitini kanakeittoon koskaan. Se on niin koukuttavaa! Kermapohjaiseen keittoon tulee muun muassa kanaa, ananasta ja porkkanaa.

5. Guccin kello

Odottelen vielä täydellisen väristä Guccin perhoskelloa. Sellaista, jossa olisi ruskea ranneke ja musta kellotaulu. Guccin kellot ovat kuitenkin niin kalliita, että sellaisen hommaaminen on varmasti mahdottomin unelmani.

Kuva Gucci.

Katso myös:

Maryam Razavi on ylpeä Huippis-finalisteista: "Molemmat ovat mielettömiä"

Astrid S kertoo, mistä viidestä asiasta hän on eniten innoissaan juuri nyt

Janni Hussi: "Somessa elämäni vaikutti täydelliseltä, vaikka en todellisuudessa voinut hyvin"