Ilmaisia drinkkejä, salaseuroja ja puhelinsoittoja Hugh Hefneriltä. Playboyn toimituksessa työskennelleet naiset muistelevat, millaista työ oli lehden kulta-aikoina.

”Töissä oli aina kivaa”

Playboy-ilmiöön on aina liittynyt kritiikkiä, joka on kohdistunut etenkin sen perustajaan Hugh Hefneriin ja koko puputyttökulttuuriin. Arvostelu ei kuitenkaan koskaan näkynyt niille, jotka työskentelivät yrityksessä.

- Muistan, että töissä oli aina kivaa. Se pilasi minut! Työ oli älyllisesti haastavaa ja ihmiset upeita. Olin järkyttynyt, miten tylsää kaikissa myöhemmissä työpaikoissa oli, kertoo Patty Lamberti, joka oli Playboy-lehden toimittajana vuosina 2000–2005.

Nykyään Patty työskentelee professorina korkeakoulussa.

- Opetan journalismia, ja hauskuus on siitä kaukana. Opiskelijatkin tietävät, että hyvät ajat ovat takanapäin.

”Pestiä saattoi vaihtaa lennosta"

Monet Playboylla töissä olleista naisista vaihtoivat työtehtäviään monta kertaa vuosien varrella. Pitkien rekrytointiprosessien sijaan yritys palkkasi kiinnostavia tyyppejä testatakseen, miten he selviävät erilaisissa tehtävissä. Barbara Nellis pääsi töihin taloon vuonna 1970.

- Olin 25-vuotias, eikä minulla ollut koskaan ollut kokopäivätyötä.

Hän aloitti markkinoinnissa, mutta sai puolen vuoden jälkeen potkut. Sen sijaan, että Barbara olisi pakannut tavaransa, hän meni kolme kerrosta alaspäin ja sai heti paikan tiedonhankkijana toimituksesta. Barbara viihtyi lopulta talossa 30 vuotta, ja hän oli yksi lehden ensimmäisistä naistoimittajista.

”Hugh Hefner soitti, kun lopetin työssäni”

Hugh Hefner on ollut kautta Playboyn historian arvostettu johtaja, joka halusi työntekijöiden mukaan olla vaikuttamassa kaikilla lehden osa-alueilla. Playboyssa hierarkiaa ei tunnettu.

- Jos sinulla oli hyvä idea, johto halusi kuulla siitä. Ei ollut väliä, vaikka olisit työskennellyt vastaanottovirkailijana, Barbara sanoo.

Kun Hugh Hefner kuuli, että Patty on jättämässä työnsä, hän soitti ja kiitti naista hyvästä työstä.

- Se on ollut urani huippuhetki. Muissa työpaikoissani pomot eivät ole vaivautuneet sanomaan hyvästejä.

”Rahaa oli loputtomasti”

Playboyssa rahaa tuntui riittävän mihin tahansa, kuten Mad Men -tyylisiin ilmaisiin drinkkeihin ja ruokiin.

- Sain rajattoman käyttötilin kuluja varten, Patty kertoo.

Playboy myös maksoi työntekijöidensä yliopistotutkintoja.

- Chicagossa jotkut sihteerit olivat matalasti koulutettuja. Playboy kustansi heidän opintonsa, yrityksessä työskennellyt Jennifer sanoo.

”Olimme kuin siskoja”

Parhaiten moni Playboyssa työskennellyt muistaa mahtavan työyhteisön. Yllättävää kyllä, kaikilla osastoilla työskenteli naisia. Hugh Hefnerin tytär Christie jopa toimi 1980-luvulla Playboy Enterprises -yrityksen johtajana.

- Olimme kuin siskoja, joilla on oma salaseura. Aina kun minulla oli ongelma, tiesin, että voin mennä juttelemaan heille, koska kaikki tukivat toisiaan, Heather Haeber sanoo. Hän työskenteli toimitusosastolla vuosina 2000–2008.

Naisista myös pidettiin huolta: kun Barbara sai esikoisensa vuonna 1977, Playboy järjesti hänelle kolmen kuukauden äitiysloman, vaikka yrityksellä ei ollut siihen velvollisuutta. Barbara sai myös työhuoneeseensa kehdon, jotta vauvan pystyi tarvittaessa tuomaan mukaan töihin.

”Playboy oli paljon muutakin kuin nakukuvia”

Tämän vuoden maaliskuussa Playboy luopui alastonkuvista lehdessään. Silti Playboy-nimi tuo harvalle mieleen syvälliset henkilöhaastattelut tai poliittiset reportaasit. Ennakkoluulot vaivasivat myös heitä, jotka hakivat yritykseen töihin.

Glynnis Macnicol ehdotti Playboylle poliittisen blogin kirjoittamista vuonna 2008, kun presidentinvaalit olivat käynnissä Yhdysvalloissa. Playboy tarttui ideaan ja Glynnis kävi kirjoittamassa rahakkaan sopimuksen lehden kanssa. Lähtiessä päätoimittaja ojensi hänelle pinon uusimpia numeroita.

- Selasin lehtiä täydessä metrossa ja kuvat saivat minut tuntemaan itseni sairaaksi. Mietin, mihin olinkaan ryhtynyt, Glynnis muistelee.

Glynnin epäilykset kuitenkin kestivät vain metromatkan ajan, eivätkä ne koskaan palanneet. Seuraavat viikot hän tapasi puoluekokouksessa media-alan vaikutusvaltaisimpia ihmisiä ja huomasi, miten helppoa ihmisten huomio on kiinnittää, kun sanoo työskentelevänsä Playboyssa.

- Se on ollut paras ammatillinen kokemus, joka minulla on koskaan ollut.

Myös muut talossa työskennelleet naiset muuttivat käsityksiään sen jälkeen, kun näkivät, miten lehti syntyy. Lehden valtavan suosion vuoksi esimerkiksi monet eturivin feministit antoivat siihen ilomielin haastatteluja 1970-luvulla.

Toimittajat oppivat myös nopeasti, että kuviin palkattua alastonmalleja ei tarvitse sääliä. He olivat usein fiksuja naisia, jotka tiesivät täysin, mitä tekivät.

- Minusta feminismi tarkoittaa, että voit tehdä omat valintasi. Jos haluat riisua vaatteesi, jotta voit maksaa lukukausimaksut hammashoitajan tutkintoa varten, voi sekin olla feminismiä, Barbara sanoo.

Teksti: Glynnis Macnicol
Toimittanut: Ida Valpas

Alkuperäinen juttu: Elle.com

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney