Ilmaisia drinkkejä, salaseuroja ja puhelinsoittoja Hugh Hefneriltä. Playboyn toimituksessa työskennelleet naiset muistelevat, millaista työ oli lehden kulta-aikoina.

”Töissä oli aina kivaa”

Playboy-ilmiöön on aina liittynyt kritiikkiä, joka on kohdistunut etenkin sen perustajaan Hugh Hefneriin ja koko puputyttökulttuuriin. Arvostelu ei kuitenkaan koskaan näkynyt niille, jotka työskentelivät yrityksessä.

- Muistan, että töissä oli aina kivaa. Se pilasi minut! Työ oli älyllisesti haastavaa ja ihmiset upeita. Olin järkyttynyt, miten tylsää kaikissa myöhemmissä työpaikoissa oli, kertoo Patty Lamberti, joka oli Playboy-lehden toimittajana vuosina 2000–2005.

Nykyään Patty työskentelee professorina korkeakoulussa.

- Opetan journalismia, ja hauskuus on siitä kaukana. Opiskelijatkin tietävät, että hyvät ajat ovat takanapäin.

”Pestiä saattoi vaihtaa lennosta"

Monet Playboylla töissä olleista naisista vaihtoivat työtehtäviään monta kertaa vuosien varrella. Pitkien rekrytointiprosessien sijaan yritys palkkasi kiinnostavia tyyppejä testatakseen, miten he selviävät erilaisissa tehtävissä. Barbara Nellis pääsi töihin taloon vuonna 1970.

- Olin 25-vuotias, eikä minulla ollut koskaan ollut kokopäivätyötä.

Hän aloitti markkinoinnissa, mutta sai puolen vuoden jälkeen potkut. Sen sijaan, että Barbara olisi pakannut tavaransa, hän meni kolme kerrosta alaspäin ja sai heti paikan tiedonhankkijana toimituksesta. Barbara viihtyi lopulta talossa 30 vuotta, ja hän oli yksi lehden ensimmäisistä naistoimittajista.

”Hugh Hefner soitti, kun lopetin työssäni”

Hugh Hefner on ollut kautta Playboyn historian arvostettu johtaja, joka halusi työntekijöiden mukaan olla vaikuttamassa kaikilla lehden osa-alueilla. Playboyssa hierarkiaa ei tunnettu.

- Jos sinulla oli hyvä idea, johto halusi kuulla siitä. Ei ollut väliä, vaikka olisit työskennellyt vastaanottovirkailijana, Barbara sanoo.

Kun Hugh Hefner kuuli, että Patty on jättämässä työnsä, hän soitti ja kiitti naista hyvästä työstä.

- Se on ollut urani huippuhetki. Muissa työpaikoissani pomot eivät ole vaivautuneet sanomaan hyvästejä.

”Rahaa oli loputtomasti”

Playboyssa rahaa tuntui riittävän mihin tahansa, kuten Mad Men -tyylisiin ilmaisiin drinkkeihin ja ruokiin.

- Sain rajattoman käyttötilin kuluja varten, Patty kertoo.

Playboy myös maksoi työntekijöidensä yliopistotutkintoja.

- Chicagossa jotkut sihteerit olivat matalasti koulutettuja. Playboy kustansi heidän opintonsa, yrityksessä työskennellyt Jennifer sanoo.

”Olimme kuin siskoja”

Parhaiten moni Playboyssa työskennellyt muistaa mahtavan työyhteisön. Yllättävää kyllä, kaikilla osastoilla työskenteli naisia. Hugh Hefnerin tytär Christie jopa toimi 1980-luvulla Playboy Enterprises -yrityksen johtajana.

- Olimme kuin siskoja, joilla on oma salaseura. Aina kun minulla oli ongelma, tiesin, että voin mennä juttelemaan heille, koska kaikki tukivat toisiaan, Heather Haeber sanoo. Hän työskenteli toimitusosastolla vuosina 2000–2008.

Naisista myös pidettiin huolta: kun Barbara sai esikoisensa vuonna 1977, Playboy järjesti hänelle kolmen kuukauden äitiysloman, vaikka yrityksellä ei ollut siihen velvollisuutta. Barbara sai myös työhuoneeseensa kehdon, jotta vauvan pystyi tarvittaessa tuomaan mukaan töihin.

”Playboy oli paljon muutakin kuin nakukuvia”

Tämän vuoden maaliskuussa Playboy luopui alastonkuvista lehdessään. Silti Playboy-nimi tuo harvalle mieleen syvälliset henkilöhaastattelut tai poliittiset reportaasit. Ennakkoluulot vaivasivat myös heitä, jotka hakivat yritykseen töihin.

Glynnis Macnicol ehdotti Playboylle poliittisen blogin kirjoittamista vuonna 2008, kun presidentinvaalit olivat käynnissä Yhdysvalloissa. Playboy tarttui ideaan ja Glynnis kävi kirjoittamassa rahakkaan sopimuksen lehden kanssa. Lähtiessä päätoimittaja ojensi hänelle pinon uusimpia numeroita.

- Selasin lehtiä täydessä metrossa ja kuvat saivat minut tuntemaan itseni sairaaksi. Mietin, mihin olinkaan ryhtynyt, Glynnis muistelee.

Glynnin epäilykset kuitenkin kestivät vain metromatkan ajan, eivätkä ne koskaan palanneet. Seuraavat viikot hän tapasi puoluekokouksessa media-alan vaikutusvaltaisimpia ihmisiä ja huomasi, miten helppoa ihmisten huomio on kiinnittää, kun sanoo työskentelevänsä Playboyssa.

- Se on ollut paras ammatillinen kokemus, joka minulla on koskaan ollut.

Myös muut talossa työskennelleet naiset muuttivat käsityksiään sen jälkeen, kun näkivät, miten lehti syntyy. Lehden valtavan suosion vuoksi esimerkiksi monet eturivin feministit antoivat siihen ilomielin haastatteluja 1970-luvulla.

Toimittajat oppivat myös nopeasti, että kuviin palkattua alastonmalleja ei tarvitse sääliä. He olivat usein fiksuja naisia, jotka tiesivät täysin, mitä tekivät.

- Minusta feminismi tarkoittaa, että voit tehdä omat valintasi. Jos haluat riisua vaatteesi, jotta voit maksaa lukukausimaksut hammashoitajan tutkintoa varten, voi sekin olla feminismiä, Barbara sanoo.

Teksti: Glynnis Macnicol
Toimittanut: Ida Valpas

Alkuperäinen juttu: Elle.com

Ovatko nämä sarjat sinulle jo tuttuja?

Muoti- ja kauneustoimittaja Emma Vuorinen: The Crown (Netflix)

Olen kiinnostunut poliittisesta valtapelistä ja ihailen menneiden vuosikymmenten muotia – erityisesti kuningatar Elisabetin metsästystyyli Hermèsin huiveineen ja Barbour-öljykangastakkeineen teki vaikutuksen. 

Muotiharjoittelija Mona Kuoppamaa: Crazy Ex-Girlfriend (Netflix)

Sarja on superhauska ja täynnä mielettömiä musikaalikohtauksia. Sen luoja ja päänäyttelijä Rachel Bloom on voittanut roolisuorituksestaan ansaitusti myös Golden Globe -palkinnon.

Päätoimittaja Stina Mäntyniemi Star Trek: Enterprise (Netflix)

Olen vannoutunut scifi-fani. Sarjan suosikkihahmoni on maailman söpöin Porthos-beagle.

AD Tonja Gjolaj: Bitten (Netflix)

Kanadalaissarja Bitten on älyttömän koukuttava ja pitää minut iltaisin hereillä ihan liian myöhään. Rakastan vampyyreitä ja ihmissusia. 

Community Manager Maria Lieto: Transparent (Viaplay)

Emmy- ja Golden Globe -palkittu Transparent kertoo miehestä, joka uskaltaa kertoa transsukupuolisuudestaan aikuisille lapsilleen vasta seitsemänkymppisenä. Koskettava sarja esittelee myös kolmen keskenään erilaisen sisaruksen välistä dynamiikkaa kiinnostavalla tavalla. 

Graafinen suunnittelija Isma Valkama: Peaky Blinders (Netflix)

Peaky Blinders on erittäin hyvillä näyttelijöillä varustettu gangsterisarja. Aloin katsomaan sitä vasta joulun tienoilla, mutta nyt ahmin sitä aina, kun mahdollista. Myös soundtrack on loistava.

Avokadohamppareita, -toasteja ja -smoothieita? Kyllä, kiitos!

Hyviä uutisia avokadofaneille! Amsterdamiin avataan helmikuussa avokadoihin keskittyvä ravintola. De Pijp -alueelle avautuvan The Avocado Show'n jokaisen annoksen pääraaka-aineena on käytetty avokadoa, ja tarjolla on niin smoothieita, hampurilaisia kuin toastejakin.

Jos et itse suunnittele matkustavasi Hollantiin lähiaikoina, kannattaa silti seurata @theavocadoshow-tiliä Instagramissa ja inspiroitua mielettömistä avokadoluomuksista.

Euroopan ulkopuolella pelkästään avokadoihin keskittyvät ravintolat ovat olleet suosittuja jo pitkään, tosin viime aikoina huonot sadot ja valtava kysyntä ovat aiheuttaneet jopa "avokadopulaa". Esimerkiksi Australiassa avokadojen hinta kohosi joulun tienoilla seitsemään dollariin kappaleelta.

Kuvat: Instagram / @theavocadoshow

Ruotsalaisbloggaaja Angelica Blick reissaa työkseen maailman kauneimmissa kohteissa. Hän ei silti halua, että kukaan erehtyy luulemaan hänen elämäänsä täydelliseksi.

Hengailua biitsillä Bahamalla, pusukuvia poikaystävän kanssa Malediiveilta… Ruotsin suosituimpiin bloggaajiin kuuluvan Angelica Blickin, 22, elämä näyttää sosiaalisen median välityksellä täydellistä unelmaelämältä. Kuusi vuotta blogannut ja nykyisin myös Bik Bokille suunnittelemistaan mallistoista tunnettu Angelica on kuitenkin tehnyt kovasti töitä päästäkseen tähän pisteeseen.

Bloggaaja kertoo tekevänsä töitä usein kellon ympäri vapaa-ajan kustannuksella, ja vaikka jo nyt kuvien ja videoiden laatu on huipputasoa, Angelican mielestä aina on parantamisen varaa. Kaiken takana on kuitenkin rakkaus siihen, mitä tekee.

– Tätä pitää haluta oikeasti ja töitä pitää tehdä täydellä sydämellä. Jotta blogille saa lukijoita, pitää olla myös silmää kokonaisuudelle. Tunnen tyyppejä, joilla on todella kiva tyyli, mutta heidän bloginsa eivät ole silti ottaneet tulta alleen.

Vaikka Angelica matkustelee työnsä puolesta ympäri maailmaa ja pääsee paikkoihin, joista useimmat vain haaveilevat, naisen jalat pysyvät tiukasti maanpinnalla. Lapsuudenkodissa ei todellakaan osteltu merkkivaatteita, vaan perheen rahat menivät perustarpeista huolehtimiseen. Ensimmäisten blogivuosiensa ajan Angelica kokosi asunsa yhdistelemällä vintage-vaatteita ketjuliikkeiden tarjontaan. Ihan tavallisen taustansa ansiosta Angelica uskookin, että lukijat voivat edelleen samaistua häneen.

– En halua, että kukaan ajattelee, että elämäni on täydellistä. Eihän kenenkään ole. Bloggaajaan on vaikea samaistua, jos tuntuu, että hän elää aivan eri maailmassa.

Ja jos pää alkaa leijua pilvissä, bloggaajan äiti pitää huolen siitä, että korkeuksista tullaan alas ja nopeasti.

– Olen kiitollinen kaikesta, mitä olen saavuttanut urallani, mutta en koe muuttuneeni ihmisenä. Äitini onneksi pitää huolen todellisuudentajustani.

Ei enää biletystä

Bloggaajan hommissa tulee harvoin vastaan kahta samanlaista työpäivää. Jos blogia ei olisi olemassa, Angelican kauhistus olisi työ, jossa toistuisivat samat rutiinit päivästä toiseen. Tulevaisuuden haaveissa vilahtelevat silti toisinaan psykiatrin tai kirurgin ammatit.

Opiskelusuunnitelmat kuuluvat kuitenkin vielä tulevaisuuteen, sillä tällä hetkellä Angelican prioriteettina on panostaa enemmän työnsä visuaaliseen puoleen sekä oman vaatebrändin suunnittelemiseen.

– En enää ajattele itseäni bloggaajana vaan enemmänkin sosiaalisen median vaikuttajana. Katsotaan, mihin päädyn seuraavaksi.

Silloin kun Angelicalla on vapaapäivä, hän rakastaa kokeilla ystäviensä kanssa uusia reseptejä ja valmistaa illallisen pitkän kaavan mukaan. Ulkona käyminen ja bilettäminen ovat vaihtuneet koti-iltoihin.

– Mieluummin pötkötän sohvalla kollareissa. 

Kuva: Bik Bok

Uusi Cosmo on tänään kaupoissa! Helmikuun kansitähtemme on näyttelijä Jenna Dewan Tatum. Kokosimme yhteen uuden lehden mielenkiintoisimmat sitaatit!

"Aamuyöllä Channing tuli kännissä sombrero päässä koputtamaan huoneeni oveen ja sanoi: "En voi lakata ajattelemasta sinua. Olen valmis, ollaan yhdessä." Siitä se lähti." -Jenna Dewan Tatum, näyttelijä

"Jännitin Kohta sataa -videon kuvauksissa vain yhtä asiaa. Sitä, että kahdeksan ihmistä tuijotti minua, kun olin alasti." -Pete Parkkonen, laulaja

"Luksustuotteet ovat harvinaisuuksia. Mielestäni Louis Vuitton ei ole luksusmerkki. Laatu on toki luksusta, mutta jos voi vain kävellä kauppaan ja ostaa ihan mitä tahansa, se ei ole luksusta." -Guram Gvasalia, muotisuunnittelija

"Oma sänkyni on lempipaikkani koko universumissa. Katson siellä YouTube-videoita, sillä ne vievät ajatukseni muualle." -Nelli Matula, laulaja

"Syyllisyyden tunteeseen on monia syitä, ja yksi yleisimmistä on se, että ihminen pettää itselleen tekemänsä lupauksen. Yksinkertaisestakin asiasta, kuten suklaan syömisestä, saattaa siksi tulla hurjan huono olo." -Anne Karila, LCF life coach

"Raitapaita on helppo yhdistellä. Keväällä aion pukea sen ainakin hiihtareiden kanssa." -Julia Toivola, Cosmopolitanin bloggaaja

"Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti vaikka miljardin ihmisen elämään." -Maria Ritola, yrittäjä