Moni nuori nainen kamppailee yksin velkakierteessä. Ympärillä pyörii luottoyhteyskunta, jossa lainarahaa on päivä päivältä helpompi saada.

"Minulla oli 70 paria korkokenkiä, vaikka en edes käytä korkkareita"

Nainen, 24, korkeakouluopiskelija, osa-aikainen myyjä. Velkaa enimmillään noin 4000 euroa.

Aloin tilata verkkokaupoista vaatteita heti, kun täytin kahdeksantoista. Se oli kivaa ajanvietettä ja sain siitä mielihyvää. En edes ymmärtänyt velkaantuvani. Tuntui, että vaatteet olivat tavallaan ilmaisia - eihän niitä tarvinnut maksaa heti. Pian minulla oli asiakastili viidessä verkkokaupassa, ja tilasin vaatteita useilla sadoilla euroilla kuukaudessa. Osamaksut kannustivat tilaamaan lisää. Kun nettishoppailukierre alkoi, asuin vielä vanhempieni luona. Salasin velkasummani ja piilottelin vaatepaketteja: hain ne postista koulupäivän aikana ja vein kotiin ilman, että äitini huomasi. Hän epäili, että olin ostoriippuvainen. Kun muutin omilleni ja menin töihin, nettishoppailu vain jatkui. Tilasin niin paljon, että joskus unohdin, mitä olin ostanut. Ostelin juhlamekkoja ja kertakäyttötavaraa. Ihan turhia juttuja. Minulla oli yhdessä vaiheessa yli sadat kengät, joista 70 paria oli korkokenkiä, vaikka en oikeastaan edes käytä korkkareita. Palkkani kului muuhun elämiseen, joten jouduin lainaamaan usein rahaa vanhemmiltani. Se aiheutti välillemme kiistoja.

Pystyin maksamaan verkkokauppalaskuja aina vain minimilyhennyksinä. Osamaksukorot kasvattivat velkaani, sillä pahimmillaan ne olivat jopa 20 prosenttia vaatteen hinnasta. Lopulta asiakastilini jäädytettiin useissa kaupoissa, koska ostin vaatteita aina maksimisummalla. Velkasummani oli pahimmillaan yli 4000 euroa. 

Meni vuosia ennen kuin ymmärsin, että minulla on ongelma rahankäytön kanssa. Havahduin tilanteeseen keväällä 2013, kun olin velkaa verkkokaupoille noin 2500 euroa. Tajusin maksavani edelleen kauan sitten tilaamiani vaatteita, joissa roikkui vielä hintalaputkin. En voinut uskoa, että olin heittänyt niin paljon rahaa hukkaan. Jouduin myöntämään perheelleni, että kaikki rahani menivät verkkokauppatilien lyhennyksiin. Sen jälkeen aloin lyhentää velkaani järjestelmällisesti maksamalla 400-700 euron summia kerrallaan. Puolessa vuodessa olin maksanut kaikki velkani pois. 

Sittemmin olen oppinut hallitsemaan rahankäyttöäni ja säästämään. Olen ymmärtänyt, että shoppailin osaksi siirtääkseni ajatuksiani pois piilotetuista, kipeistä tunteista, joita olen analysoinut myöhemmin terapiassa. Vaikka shoppailen edelleen verkkokaupoissa, en enää maksa laskujani osissa. Olen kiitollinen, ettei ongelmani ehtinyt päästä koskaan peruuttamattoman pitkälle. Silti ajatus luottokortin hankkimisesta tulevaisuudessa pelottaa. Tuleeko minulle kiusaus elää yli varojeni?"

Asiantuntijan vinkki: "Mieti tarkkaan luottokortin hankkimista. Onko se välttämätön? Jos oikeasti tarvitset luottoa, pohdi, onko kortissa oltava jatkuva luotto vai ottaisitko sen vain yhteen asiaan, kuten autolainaan. Valitse mahdollisimman pieni luotto ja pyri välillä nollaamaan velkasi. Luottokorttia ei myöskään ole pakko pitää lompakossa. Säilytä sitä kotona pahan päivän varalle."

"Joskus mietin, onko minun pakko olla parisuhteessa, jotta pärjään taloudellisesti"

Nainen, 27, parturi-kampaaja. Velkaa enimmillään: 16 000 euroa.

Olen aina ollut spontaani ja tuhlaileva rahankäyttäjä. Luottokorttini on ollut tapissa siitä asti, kun sain sen vuonna 2007. Käytin luoton silloin muun muassa merkkivaatteisiin ja sisustukseen. Nykyään lyhennän luottovelkaa minimisumman kuussa - ja käytän luoton aina uudelleen loppuun. Ostelen vaatteita ja syön ravintoloissa kolme ruokalajia, vaikka tiedän, ettei minulla olisi siihen varaa. Kun näen jotain, mitä haluan, minun on saatava se heti, vaikka sitten velaksi.

Otin muutaman tonnin opintolainan kuusi vuotta sitten, kun muutin pääkaupunkiseudulle opiskelemaan. Kulutin sen nopeasti äkkipikaisiin ostoksiin. Lisäksi minulle alkoi kertyä velkaa nettikaupoissa shoppailemisesta. Asuin tuolloin poikaystäväni kanssa hänen asunnossaam, joten kuukausittaiset menoni olivat pienet. Poikaytsäväni maksoi usein kauppalaskumme, ja minä kulutin rahojani kaikeen muuhun. Kun erosimme, poikaystäväni vaati minua maksamaan hänelle takaisin satoja euroja. Luotto- ja nettishoppailuveloistani päästäkseni otin pankista 8000 euron suuruisen käyttöluoton. Tunne oli vapauttava: raha-asiani tuntuivat järjestyvän, kun hajanaisten laskujen sijaan lyhensinkin pankin belkaa. Pian sorruin kuitenkin käyttämään luottokorttia ja velkaannuin lisää. Tajusin, kuinka helppoa on saada velkarahaa käyttöön. Otin pankista myös 2000 euron suuruisen joustuluyoton, jolla maksoin itselleni lomamatkan Kööpenhaminaan. Pahimmillaan olin velkaa eri tahoille yhteensä noin 16 000 euroa. 

Tällä hetkellä käyn töissä ja asun uuden poikaystäväni kanssa. Pyrin pitämään kirjaa menoistani ja maksamaan kaikki laskut ajallaan. Olen onnistunut lyhentämään käyttöluottoani muutamia tonneja sekä säästämään matkoja varten. Samaan aikaan olen kuitenkin lainannut avomieheltäni rahaa. Kulutan palkkani usein ennen kuin ehdin saada seuraavan, joten loppukuussa poikaystäväni joutuu maksamaan ruokaostoksemme. Riitelemme jatkuvasti raha-asioista. Joskus mietin, onko minun pakko olla parisuhteessa, jotta pärjään taloudellisesti. En usko, että minulla olisi varaa asua yksin pääkaupunkiseudulla.

Velkaantumiseeni on monia syitä. Tiedän, että minulla on ongelmallinen suhde rahaan enkä osaa käyttää sitä järkevästi. Minulla on myös tarve näyttää, että olen vauras: hieno laukku, kukkaro ja kengät. Kukaan ei tiedä, vaikka ne olisivat velkarahalla hankittuja. Ennen soimasin itseäni huolimattomuudestani, mutta nykyään olen hyväksynyt tilanteeni. Ehkä minulle tulee vielä joskus sellainen olo, että minulla on kaikki, mitä tarvitsen."

Asiantuntijan vinkki: "Mitä jos vauraalta näyttämisen sijaan muuttaisit tyyliäsi ja tarkkailisit, kuinka paljon pystyt säästämään muutoksella? Tee itsellesi kuukausibudjetti ja ota tavoitteeksi, ettet pyydä poikaystävältäsi enää rahaa. Puhukaa ongelmastasi. Osoita, että haluat tehdä asialle jotain. Se tekee varmasti hyvää sekä omalletunnolle että parisuhteelle."

Näin selviät veloistasi

1. Kirjaa menosi

Jos koet, että rahankäyttösi on ajoittain hallitsematonta, ala kirjata menosi ylös paperille. Näin realisoit kulutuksesi itsellesi.

2. Mieti syitä

Pohdi, millaisiin tilanteisiin hetken mielijohteesta tehdyt ostoksesi liittyvät. Yritätlö piristää tai lohduttaa itseäsi uudella hankinnalla? Onko ostos todella tarpeellinen?

3. Punnitse tarkkaan

Ole kriittinen niin kulutustuotteiden kuin erilaisten lyhytluottojen markkinointia kohtaan. Velkarahaa mainostetaan nykyään yhä helpompi saada.

4. Tiedä velkasi 

Laadi rehellinen taulukko veloistasi. Kirjaa ylös, paljonko otat uutta velkaa ja paljonko lyhennät velkaa kuukausittain.

5. Pyydä helpotusta

Pidempiaikaisiin luottoihin, kuten pankin käyttöluottoon, voi pyytää velkojalta lyhennysvapaita kuukausia. Maksa silloin pienemmät hajanaiset velat pois.

6. Tee taloussuunnitelma

Selvitä tulot ja välttämättömät menot paperille ja tee itsellesi päiväbudjetti, jota noudatat. Tulojen ja menojen erotus on yhtä kuin summa, jolla voit lyhentää velkojasi kuukausittain.

7. Päästä perintään

Joskus voi olla paras vaihtoehto päästää velkoja perintään ja ulosottoon asti. Ne ovat parempi vaihtoehto kuin jatkuva lisävelkaantumine. Älä siis pelkää liikaa luottohäiriömerkintää: luottotiedottomillekin voidaan tehdä velkajärjestelyitä.

8. Maksa tärkein

Älä jätä vuokraa, vakuutusmaksuja tai sähkölaskuja maksamatta velkojen lyhentämiseksi.

9. Laske korot

Laske, kuinka paljon velkojesi lyhennyksistä kuluu lainakorkoihin ja luottokuluihin. Luottojen korot ovat usein hämmästyttävän korkeita.

10. Hae apua

Jos sinusta tuntuu, etteivt raha-asiasi ole kohdillaan etkä selviä veloistasi omin neuvoin, hae ulkopuolisya apua. Takuu-Säätiön velkalinja sekä kunnallinen velkaneuvonta auttavat järjestämään velanmaksua.

11. Älä jää yksin

Älä jää yksin velkahuoliesi kanssa. Yritä olla tuntematta häpeää taloudellisesta tilanteestasi. Itsesyytökset estävät monia hakemasta apua rahahuoliin. Läheiset saattavat tuomita, mutta ammattilaiset suhtautuvat velkaongelmiin asiallisesti ja tuntevat ratkaisut niiden voittamiseen. 

Vinkit ja ohjeet antoi Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila.

Journal of Food Science -julkaisussa äskettäin esitelty tutkimus vahvistaa sen, minkä me olemme oppineet vuosien kokemuksen myötä: lähes mikä tahansa juusto saa viinin maistumaan paremmalta.

Tutkijat pyysivät 31 ranskalaista viiniasiantuntijaa maistamaan neljää eri juustoa erilaisten viinien kanssa ja kuvailemaan sitten kokemaansa nautintoa. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa: ensin osallistujat maistoivat kolme siemausta neljää erilaista viiniä. Sitten osallistujat joivat saman määrän samoja viinejä, mutta söivät jokaisen siemauksen välissä palan juustoa.

Telegraph uutisoi, että asiantuntijoiden mukaan jokainen viini maistui paremmalta juuston jälkeen. Ennen kaikkea juustot vähensivät tanniinien suuta kuivaavaa vaikutusta.

 - Tutkimus osoittaa, että juuston avulla voi vähentää viinin suussa aiheuttaman kuivan tunteen kestoa. Kaikki neljä arvioitua juustoa vaikuttivat samalaa tavalla, kertoo tutkimusta vetänyt Mara Galmarini

- Toisin sanoen, kun tarjolla on juustolajitelma, viini maistuu todennäköisesesti paremmalta huolimatta siitä, mikä juusto valitaan.

Lähde: Telegraph
Kuvat: Instagram, Giphy

 

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos