Kun rakkaus menee rikki, eivät mieli ja kroppakaan selviä kolhuitta. Jos monen vuoden yhteiselo ja lupaukset jaetusta tulevat yllättäen päätökseensä, menetys ja suru voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Mieli on päivisin harmaa ja öisin musta, kun kieriskelet sängyssäsi miettien mikä meni vikaan. Et ole tunteidesi kanssa yksin. Kun Michiganin yliopiston tutkijat pyysivät vastajätettyjä katsomaan eksiensä kuvia, näkyi aivokuvissa reaktioita samoissa kohdissa missä fyysinen kipu tuntuu. Toisin sanoen särkynyt sydän voi tuntua yhtä kivuliaalta kuin rikkoutunut luu. Sydämen korjaus voi olla näistä kahdesta jopa hankalampaa. Paluuta elämään helpottaa suunnitelma, jonka avulla saat suunnattua ajatukset kohti loistavaa tulevaisuutta.

Puhu asiasta, paljon

Älä turhaan säästele sanojasi. Vatkaa asia läpi yksityiskohtineen niin monta kertaa kuin tarvitsee joko puhumalla tai kirjoittamalla. Negatiivisteln kokemusten pukeminen sanoiksi on todestetusti toimiva selviytymistaktiikka.

Siinä vaiheessa kun erosta on kulunut jo aikaa, eikä puhuminen enää helpotakaan, olet tullut rajakohtaan. Voit esimerkiksi harkita, että kävisit juttelemassa terapeutille. Hänellä on sellaisia tietoja ja taitoja, joita ystävilläsi tai päiväkirjallasi ei ole. Hyvä terapeutti osaa auttaa sinua ylipääsemisen tiellä, jossa määränpäänä on uusi alku.

Ota laastari

- Laastarisuhde on tehokas tapa hoitaa särkynyttä sydäntä, sanoo neuropsykiatri Lounann Brizendine Kalifornian yliopistosta.

Brizendune perustelee laastarisuhteen toimivuutta sillä, että toisen ihmisen fyysinen läsnäolo saa hyvänolonhormonit dopamiinin ja oksitosiin hyrräämään. Eron jälkeen kyseisille hormoneille on kysynytää. Mutta vällujen väliin ei tarvitse heti hypätä, jos se ei tunnu luontevalta. Myös halaaminen ystävän kanssa, hieronta tai kampaajakäynti herättävät opiaatin kaltaisten neurokemikaalien tuotannon. Nauraminenkin auttaa.

Afterworkeille

Älä suunraa töistä joka päivä suoraan kotiin tai jumppaan. Lisää huulipunaa ja mene baariin. Aseta kuitenkin raja kahteen drinkkiin.

- Kaksi tuntia drinkin nauttimisen jälkeen aivot erittävät runsaasti dopamiinia, joa helpottaa ahdistuksen tunnetta, Brizendine selittää. Mutta ole tarkkana: suuri määrä alkoholia aiheuttaa romahduksen dopamiinin määrässä seuraavan yön ja päivän aikana. Jyskyttävä krapula autta harvoin sydänsuruihin.

Älä pyöri sängyssä

Eron jälkeen keho erittää valtavia määriä suorituskykyä tehostavaa adrenaliinia.

-Kiihtyneessä tilassa kroppa erittää myös stressihormoni kortisolia, joten vuorokausirytmi on auttamatta sekaisin, Brizendine  sanoo. 

Jos tunnit kuluvat, muttta nukkumattia ei näy, nouse ylös ja etsi käsiisi muistiinpano välineet.

-Kirjoita paperille peloistasi, suruistasi ja ahdistuksestasi parikymmentä minuuttia, neuvoo psykologian professori Arthur Markman Teksasin yliopistosta. 

Kirjoittaminen rauhoittaa ajatuksiasi ja samalla toivottavasti myöskehoa. Lohduttaudu sillä, että uni tulee kyllä jossain vaiheessa.

Hanki lounasseuraa

Koska kroppasi on stressitilassa, ruokahalusi on todennäköisesti nollassa tai kehosi kantaa jättilasteja hiilareita ja sokeria. Koska kumpikaan ei ole jäkevää, aterioi kavereiden kanssa, Markman neuvoo. 

Ja syöminen seurassa on aina hauskempaa kuin yksikseen mussuttaminen.

Hikoile murheet pois

Kun olet surullinen, suhtaudu liikuntaan lääkkeenä. Opiaatit ovat tehokkaita kivunlievittäjiä, ja liikunta tehostaa niiden eritystä aivoissa. Sännölliset salikäynnit myös tuovat järjestystä elämään. Rutiinin lisäksi liikunta paikkailee kolhittua itsetuntoa. Muutaman menetetyn lisäksi kuntosalille jäävät itseinhon ja kelpaamattomuuden tunteet. 

Katso myös:

Ensirakkaus, hullu rakkaus, Se Oikea - tunnistatko kaavan?

Näin eroat kuin aito boss lady

Tästä tiedät, että kundi kunnioittaa sinua

Kuva: Imaxtree

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney