Välillä laulaja-lauluntekijä Sanni Kurkisuon, 22, pitää piirtää mielessään aikajana hahmottaakseen, mitä kaikkea kolmessa vuodessa on tapahtunut. Hän on tehnyt kaksi albumia, kaksi kiertuetta, ollut mukana Vain Elämää -ohjelmassa ja voittanut vuoden naisartistin Emman. Hän on singahtanut huipulle nopeaa ja sellaisella volyymilla, ettei sinihiuksinen nuori nainen ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Silti on päiviä, jolloin Sanni seisoo lähikaupan maitohyllyllä ja ihmettelee, miksi joku tuntematon ihminen juttelee hänelle aivan kuin tuntisi hänet.

– Tulen itse jäljessä tähän kaikkeen, sillä olen keskittynyt uuden tekemiseen. On ollut erikoista, että aikuistuminen on tapahtunut valokeilassa, ihmisten katseiden alla. Se on silti vahvistanut sitä, kuka olen. Olen nyt vahvempi kuin koskaan ennen, Sanni kertoo.

Sanni nousi julkisuuteen vuonna 2012 Miss Farkku-Suomi -elokuvasta, jossa hän näytteli naispääosaa. Jo silloin hän mainitsi haastatteluissa haluavansa tehdä musiikkia. Oli selvää, että jos kukaan ei julkaisisi hänen biisejään, hän julkaisisi ne itse. Aluksi Sanniin suhtauduttiin musiikkimaailmassa ennakkoluuloisesti.

– Monet ajattelivat, että jos minulla on aikaa maalata ripseni, minulla tuskin on aikaa opetella tuottamista tai kitaran skaaloja.

Nyt Sanni työstää kolmatta levyään ja hänet tunnetaan kappaleista, jotka avaavat hänen elämäänsä ujostelematta: sydänsuruista, itsensä hyväksymisestä, aikuistumisesta ja unelmista. Ja siitä, että Sanni tekee juuri niin kuin haluaa.

– Kun minuun tutustuu, huomaa nopeasti, että minulla on homma hallussa ja ettei minua voi tuupata mihinkään muottiin. Sanon hyvin selkeästi mielipiteeni.

Siksi meillä on Sannilta vain ja ainoastaan opittavaa.

1. Kulje eri reittiä kuin muut

Work in silence, let the success make the noise. Niin Sanni ajatteli jo teini-ikäisenä, kun hän kirjoitteli biisejä öisin pikkutunneille asti ja äänitti koulumatkoilla melodioita kännykän nauhuriin hiljaa kuiskien. Kun Sannin Captor-bändi sijoittui toiseksi valtakunnallisessa Ääni ja Vimma -kilpailussa, paikallislehti ylisti kokoonpanoa ja Sanni sai kuulla siitä koulussa.

– Sain lokaa niskaani ja jotkut ajattelivat, että kuka oikein luulen olevani? En silti katkeroitunut. Tiesin, että jos haluan tehdä musiikkia tosissani, minun pitää tehdä sitä jossain muualla.

Sanni muutti Helsinkiin 16-vuotiaana opiskelemaan Sibelius-lukioon. Suurkaupungissa sai aloittaa aivan alusta, kukaan ei tuntenut Sannia. Se tuntui ihanalta.

– Minulla on aina ollut kova tarve todistella itselleni, että I can make it myself. Jos valtavirta epäröi jotain asiaa, haluan tehdä sen heti. Näyttää, ettei siinä ole mitään huonoa tai väärää.

Samanlainen Sanni oli jo 8-vuotiaana, kun hän päätti osallistua Napero Finlandia -kirjoituskilpailuun. Sanni kirjoitti ja kuvitti Lintu, joka halusi laulaa -tarinaansa koko kesäloman ajan sulkeutuneena omaan huoneeseensa. Välillä hän kysyi vanhemmiltaan apua juonenkäänteisiin.

– Esitin aina kaksi skenaariota ja hylkäsin sen, mitä vanhempani suosittelivat. Menin juuri toiseen suuntaan. Aivan kuten nykyäänkin.

Sannin tarina voitti yli 3 000 sadusta. Koko perhe sai palkinnoksi mökkiloman, ja Sanni pääsi Presidentinlinnaan tapaamaan Tarja Halosta ja syömään Muumi-kakkua.

2. Anna palaa, älä häpeile

Äiti on ollut aina Sannin suurin idoli. Oli siistiä, että tämä kävi keikoilla ja lauloi Anoukia. Äiti myös kannusti Sannia vaihtamaan viulun sähkökitaraan ja tekemään asioita, jotka inspiroivat.

– Mutsin sanoin: anna palaa, älä häpeile. Hän on aina puskenut minua eteenpäin ja nähnyt, että musiikki on minun juttuni. Olen siitä helkkarin kiitollinen.

Perheen ja fanien tuki on Sannille kaikki kaikessa, eikä hän pahoita enää mieltään vihakommenteista.

– Ilman haterseja olisin tuskin kenenkään huulilla. En pelkää sitä, että jaan mielipiteitä. Olen kuullut kaikenlaista ulkonäöstäni ja musiikistani, mutta olen tullut vihakommenteille immuuniksi. Jos itse kuulisin maailman paskimman biisin, minulla ei silti olisi tarvetta kertoa sitä tekijälle. En ymmärrä, mistä se tarve tulee. Mieluummin teen jotain rakentavaa.

Koko uransa ajan Sanni on ollut tarkka siitä, että saa olla oma itsensä. Nenäkoru ei lähde, kukkamekoissa hän ei poseeraa ja tukka saa olla vaikka sateenkaarenvärinen, jos hän itse niin haluaa.

– Olen joskus yrittänyt olla kuin muut ja tuntenut oloni epämukavaksi minihameessa. Olen vasta vuoden sisällä löytänyt oman tyylini, joka on riippumaton siitä, miten muut pukeutuvat. Löysin sen, kun opin kuuntelemaan itseäni.

3. Et voi olla paras, ole siis oma itsesi

Lohjalla Sanni koki olevansa outolintu, mutta Sibelius-lukio oli täynnä hänen kaltaisiaan lahjakkaita nuoria muusikoita, joilla oli kaikilla sama haave. Siellä Sanni tajusi olevansa vain yksi muista. Ei paras, ei erilaisin.

– Ei ollut mitään järkeä lähteä kilpailemaan muiden kanssa. Koska en ollut kouluni paras, tiesin, etten tule koskaan olemaan Suomenkaan paras. Aina löytyy parempia. Se ajatus iski minuun kovaa.

Samalla Sanni tajusi sen kaikkein tärkeimmän.

– Ei kannata tavoitella sitä, että on paras, vaan pitää löytää oma juttunsa. Minulla oli outo ääni ja provosoiva soundi. Mietin, että ehkä se on urani kannalta vain hyvä asia.

Vuonna 2012 Sanni näytti tuottajaystävälleen Henri Saloselle kirjoittamansa Me ei olla enää me -kappaleen. Sanni olisi paljon mieluummin antanut sen jonkun muun artistin laulettavaksi, mutta Henrin ehdotuksesta kaksikko tuotti levy-yhtiölle valmiin paketin. Kun ensimmäinen single, Prinsessoja ja Astronautteja, päätyi radioon, tutut kommentoivat musiikkia oudoksi ja tuntemattomat pohtivat, oliko Sanni vain feikki tyttö, jonka levy-yhtiö oli repinyt ojan pohjalta laulamaan. Hän olisi vain yhden hitin ihme.

4. Tavoittele korkeammalle kuin uskot pääseväsi

Sanni on aina unelmoinut suuria tai tarkemmin, ”hulluja.” Sekaan ei ole mahtunut edes sitä plan b:tä.

– Aina pitää tavoitella korkeammalle kuin itsekään uskoo pääsevänsä. Jos sitä ei tee, ei voi yltää edes puoliväliin.

Vaikka Sanni on nyt suositumpi kuin koskaan, hän ei aio tuudittautua saavutuksiinsa.

– Jos alkaa taputella itseään selkään, menestys voi nousta hattuun. Haluan kehittyä jatkuvasti ja oppia elämältä. Ei minulla ole edes aikaa ylpistyä tai fiilistellä saavutuksiani. Ei se ole se juttu, minkä takia tätä työtä teen.

Motivaatiota on turha etsiä rahastakaan.

– En ole koskaan ollut rahanpalvoja tai törsännyt hulluna. Hypin laskupinonkin yli silmät kiinni muutaman päivän. Elintasoni on tietenkin noussut: voin käydä ulkona syömässä eikä minun tarvitse piffata äidiltä vuokrarahoja. Tärkeintä on silti, että pystyn tekemään sitä, mitä rakastan.

Sanni ei ota uraansa – ja varsinkaan fanejaan – itsestäänselvyytenä. Hän on kokenut saman kuin monet muutkin artistit: sen, ettei keikalla ole ketään. Siksi Sanni tuntee riittämättömyyttä lisätessään keikan jälkeen someen kiitoskuvan ja -tekstin. Hän haluaisi tehdä paljon enemmän.

– Haluaisin aina kiittää jokaista keikalle tullutta fania erikseen tai huutaa lavalta, että tajuatteko te, että teidän ansiostanne en ole enää pikaruokaravintolassa töissä. Olen viime syksystä asti ollut niin kovissa kiitollisuushuuruissa, että voisin vain itkeä koko ajan.

5. Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Yläkouluaikana Sanni pelasi jalkapalloa parhaimmillaan kolmessa joukkueessa, soitti viulua ja kitaraa, lauloi bändissä ja suoritti koulua 9,3 keskiarvolla. Yhtälö uuvutti hänet.

– En tiedä, oliko se burn out. Lopahtaminen ja totaalinen väsymys kuitenkin. En voinut tehdä muuta kuin itkeä.

Sen jälkeen Sanni oppi tekemään valintoja ja sanomaan ei. Jos kova keikkatahti uuvuttaa, hän pitää pienen loman ja lepää kunnolla. Ei aina tarvitse tehdä miljoonaa asiaa samaan aikaan.

– Vasta nyt pystyn keskittymään yhteen asiaan kerralla. Se pitää minut kasassa. On ihan okei, että joskus sunnuntai onkin vapaapäivä.

Silloin Sanni soittaa kavereilleen ja pyytää luokseen parantamaan maailmaa. Vaikka laulaja on sosiaalinen ja hänellä on paljon kavereita, hän on tullut varovaisemmaksi ystävyyssuhteissaan.

– En päästä ihmisiä helposti lähelleni, mutta ei se silti tarkoita, ettenkö luottaisi ihmisiin. Ei tarvitse olla Sherlock Holmes huomatakseen, että joku haluaa vain pyöriä kanssani bäkkärillä. Voin käydä sellaisten tyyppien kanssa bissellä, mutta en paljasta heille koko minääni.

6. Anna surulle aikaa

Biiseissään Sanni sen sijaan avaa koko elämänsä. Ei ole asiaa, josta hän ei voisi tai kehtaisi kirjoittaa. Kaikki filtterit ovat kadonneet kokemuksen ja itseluottamuksen myötä.

– Olen aito, auki ja suorempi kuin ennen. Jos korviani punoittaa, tiedän, että olen kirjoittanut jotain tärkeää.

Toinen albumi LELU oli Sanni mukaan dokumentti hänen silloisesta elämäntilanteestaan, siitä miten hän suhtautuu vastoinkäymisiin ja turpaan tulemiseen parisuhteessa. Siksi häneltä, jos keneltä, kannattaa kysyä: miten sydänsuruista selviää?

– Pakeneminen ei auta, yli pääsee vain ajan kanssa. Olen heittäytynyt uhkarohkeasti suhteisiin, vaikka olen tiennyt, etteivät ne tule päättymään hyvin. Kannattaa myös keskittää ajatuksensa johonkin omaan, kuten uuden harrastuksen aloittamiseen. Se vahvistaa tunnetta, että toimii hyvin yksikkönäkin.

Enää Sanni ei väistele sydänsurujaan buukkaamalla kalenteriaan täyteen.

– Surulle täytyy antaa aikaa. Jollain tapaa myös nautin siitä, että elämässäni tapahtuu isoja asoita ja minuun sattuu hitosti. Silloin syntyy biisejä.

Ja niin, on myös se toinen tapa.

– Jumitun katsomaan jotain nössöä Netflix-sarjaa niin pitkäksi aikaa, että luulen olevani sarjassa olevien hahmojen frendi ja itken loppukohtauksen kantriballadille. Silloin tunnen eläväni.

7. Ole armollinen itsellesi

Sanni ei ole ihminen, joka elää pelko edellä. Välillä mieleen hiipii silti ajatus, että mitä jos artistin luovuusvoima loppuu tai yhtäkkiä mikään ei tunnu enää miltään.

– Pitää olla armollinen ja antaa anteeksi itselleen, jos asiat eivät onnistukaan. Toisaalta pitää myös haastaa itseään. Epämukavuusalueella tehdyistä jutuista oppii kaikkein eniten. Tärkeintä on kuunnella intuitiotaan ja luottaa vaistoonsa. En pakota itseäni tekemään asioita, jotka eivät tunnu hyvältä.

Tulevaisuuden suunnittelemisenkin Sanni jättää muille.

– Kuulostaa haahuilulta, mutta elän hetkessä. En ole suunnittelijatyyppiä. Välillä istumme äitini ja siskoni kanssa lattialla ja teemme unelmakarttoja. Visualisointi auttaa itsensä ja unelmien hahmottamisessa paremmin.

Kuulostaa kaikelta muulta kuin haahuilulta. 

Kuva: Jussi Särkilahti

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoitta mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney