Solariumia, kalliita autoja ja aerobicia. Millaista oli olla parikymppinen 80-luvulla?

Suomen talous kääntyi 80-luvulla kasvuun. Pankista sai helposti lainaa ja eikä työpaikoista ollut pulaa.

- 80-luvun nuorien oli helppo löytää paikkansa, koska silloin ei tunnettu työttömyyttä tai asunnottomuutta. En tuntenut ketään, jolla ei olisi ollut työpaikkaa, 80-luvun kaksikymppinen Ursula Juvonen kertoo.

- Kaikilla oli kaikkea. Kukaan ei ainakaan sanonut, että rahaa puuttuisi. Raha ei ollut sen ajan puheenaihe, kertoo toinen 80-luvun kaksikymppinen Hannu Kallio.

80-luvulla syntyi käsite Young Urban Professional eli jupit.

- Osa työelämässä olevista eli niin sanotussa juppikulttuurissa, ja rahaa tuli ovista ja ikkunoista. He käyttivät paljon rahaa, kävivät usein ravintoloissa ja ajoivat kalliilla autoilla, Ursula sanoo.

Muodikkaimpia työpaikkoja olivat esimerkiksi mainostoimistot.

- Esimerkiksi mainostoimiston AD oli superammatti. Mainosalalla tuntui olevan paljon rahaa, Hannu kertoo.

Juppikulttuuri ja nuoriso- ja undergroundkulttuuri eivät kuitenkaan kohdanneet. Nuoret halusivat mieluummin erottua massasta kuin ajella kalliilla autoilla ja kerskua rahoillaan. 

Mieleenpainuvinta oli kuitenkin 80-luvun tunnelma.

- 80-luvulla letkeys ja huumori oli in, tärkeily oli out. Nauraminen ja hauskanpito oli tärkeää kaikessa, myös työnteossa ja nykyään niin kovin vakavassa ja tärkeilevässä muotimaailmassa. Sovinnaisuus oli out ja erikoisuuden tavoitteluhuipussaan. Jokainen halusi olla erilainen, kampaajana työskentelevä Hannu sanoo.                                                               

Solariumin kautta baanalle

80-luvulla rullalautailu, surffaus, laskettelu ja tennis olivat suosittuja etenkin juppien keskuudessa. Ohjattua harrastustoimintaa oli vähemmän kuin nykyisin.

- Kävin salilla, uimassa ja ratsastamassa. Suurimmalle osalle nuorista liikunta oli arki- tai koululiikuntaa. Vapaalla kävimme kotibileissä, Kotkan Meripäivillä, Hangon Regatassa ja Yyterin hiekkasärkillä. Joskus liftasimme Lohjan Tanhuhoviin, Ursula kertoo.

Bodykulttuuri oli kovassa nosteessa, ja myös Suomessa innostuttiin aerobicista ja solariumista. Myös rannalla maattiin ahkerasti.

- Rannalla mukana oli vesipullon lisäksi aurinkovoidetta suojakertoimella neljä ja foliopaperia, jonka avulla heijastettiin iholle lisää valoa. Oli se kyllä paahtamista, Ursula muistelee.

- Harrastaminen ei ollut 80-luvulla pääasia, mutta bailaaminen oli tosi in! Juhliminen ja makeelta näyttäminen oli elämän toinen tarkoitus työn lisäksi.

Hannu Kallio avasi oman Face-kampaamonsa 21-vuotiaana vuonna 1985 Helsingin ydinkeskustaan.

- Siitä tuli todella suosittu liike, ja teimme 12-15–tuntisia työpäiviä. Se tarkoitti, että oli rahaa matkailla. Muotipiireissä paikat olivat Pariisi, Lontoo, Ibiza ja New York, Hannu kertoo.

- Kaikki, jotka halusivat näyttäytyä Helsingissä, kävivät futuristibileissä. Sinne pukeuduttiin niin kreisin näköiseksi kuin kehtasi – näyttämättä kuitenkaan pelleltä. Tyylikkyys oli ajan henki, kertoo Hannu.

Bileet vain kovenivat, kun homoseksuaalisuus poistettiin tautiluokituksesta vuonna 1981.

- Se oli todella iso asia. Vapautuminen näkyi Helsingissä joka puolella, missä oli ajankohtaisia ihmisiä. Sen kunniaksi perustettiin sairausluokituksen mukaan nimetty klubi, jota pidettiin Lönnrotinkadulla, nykyisen GLO Hotel Artin tilalla. Siellä juhlivat kaikki coolit tyypit, Hannu kertoo.

Kolikot taskuun

80-luvulla vain harvalla oli matkapuhelin, joten tuolloin sosiaalinen kanssakäyminen oli lähinnä tapaamisia kasvokkain.

- Kun ei ollut kännyköitä, kotona kytättiin lankapuhelimen soimista. Kaupungilla kuljettiin taskut täynnä 20 pennin kolikoita, jotta pystyi soittamaan puhelinkioskista. Koska Tinderiä ei ollut, treffi-ilmoituksia saattoi lukea mielenkiinnolla esimerkiksi City-lehdestä. Treffeille mentiin Carrolsiin, leffaan, Linnanmäelle, Hietsuun ja toisten koteihin, Ursula muistelee.

Kasarikodin arkea

Suomessa ei ollut halpoja sisustusketjuja kuten Ikeaa, joten ensiasunnon huonekaluja otettiin vanhempien kotoa tai ostettiin pikkuhiljaa. Trendikkäässä kasarikodissa oli vesisänky.

- Muodikkaassa sisustuksessa oli puuta, mustaa, valkoista ja jokin rankka tehosteväri kuten violetti. Italialainen design oli in. Sisustusliikkeet olivat pieniä putiikkeja, ja tilausta sai odotella viikkoja, Hannu kertoo.

80-luvulla kauppojen ja ravintoloiden määrä kasvoi, ja kauppojen valikoimat laajenivat. Myyntiin tuli esimerkiksi eksoottisia hedelmiä, joita ei ennen tuotu Suomeen.

Let´s get glam!

80-luvulla hiusten muhkeus ja näyttävyys oli kaikki kaikessa.

- Kampauksissa hiukset nostettiin aina ylös päästä ja kammattiin pystyyn. Jopa hienostorouvien kampaukset suuntautuivat ylöspäin, Hannu Kallio kertoo.

Myös meikeissä enemmän oli enemmän. Luomille levitettiin reilusti vaikkapa pinkkiä, violettia, sinistä, pastellin sävyjä tai miksi ei vaikkapa vihreää. Samaan aikaan myös huulet ja posket ehostettiin kirkkailla väreillä.

Punkia ja uusromantiikkaa

80-luvun muotiin mahtui vaikka mitä.

- Vaatteissa näkyi jäänteitä punkin jälkimainingeista, uusromantiikkaa eli pitsiä ja röyhelöitä ja niin sanottua world´s end -muotia, jota Boy George ja Vivienne Westwood toivat tapetille, Hannu kertoo.

Vaatteet olivat laatikkomaisia ja olkatoppaukset isoja.

- Hihat käännettiin ja pastellin värisiä collegepaitoja tungettiin farkkujen sisään. Myös urheilulliset merkit kuten Lacoste, Fila ja Busnel olivat in. Farkut olivat porkkanamalliset, korkeavyötäröiset Levikset, Beaversit, Wranglerit tai Mic Macit, Ursula sanoo.

Merkkitietoiset nuoret suosivat myös Calvin Kleinia.

- Tutut lentoemännät toivat Jenkeistä Calvin Kleinin alusvaatteita ja farkkuja, koska niitä ei silloin saanut Suomesta, Hannu kertoo.

Beibi älä ole onneton, meillä melkein kaikki laitteet on!

 80-luvulla myös leffojen katselu oli vaivalloisempaa. Moderneinta videotekniikkaa olivat VHS ja Betamax, joista VHS vakiintui. Videolaitteita sai vuokrata myös videovuokraamoista.

Televisiosta katsottiin esimerkiksi Miami Vicea, Dynastiaa, Dallasia, Uuno Turhapuroa, Spede Show´ta ja Napakymppiä.

Tekniikka kehittyi kovaa vauhtia ja koteihin hankittiin uutta kodintekniikkaa kuten mikroaaltouuni, vohvelirauta, jäätelökone ja leipäkone. Kotitietokoneet, kuten Commodore-64, IBM PC ja Applen Machintos, yleistyivät. Koneet olivat kuitenkin isoja ja hyvin kalliita.

80-luvulla alkoi myös videopelien buumi. Suosittuja pelejä olivat esimerkiksi Nintendon Donkey Kong ja Super Mario Bros.

Ensimmäiset CD-levyt tulivat markkinoille 80-luvulla, mutta suurin osa kuunteli musiikkia kasetteina ja vinyyleinä. Uusinta uutta oli korvalappustereot, millä musiikkia saattoi kuunnella missä vain.

- Kuuntelin Nina Hagenia, David Bowieta, Culture Clubia, Boy Georgea ja Diana Rossia, kertoo Hannu.

Suomalaisista artisteista suosituimpia olivat muiden muassa Hanoi Rocks ja Dingo. Dingon muistavat 80-luvun lapsetkin, sillä Dingon hitti Autiotalo löytyi jopa monesta lastenkasetista.

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney