Joka kolmannella meistä on jokin fobia. Vaikka pelkojen aiheuttajat tuntuvat fobioista kärsiville todellisilta uhilta, ulkopuolisille ne saattavat kuulostaa lähinnä huvittavilta.

”Ystäväni käyttää aina pitkähihaista minut tavatessaan”

Emma, 22, verisuonifobia

”Nuorempana jotkut kavereistani kiusasivat minua pumppaamalla kättään niin, että verisuonet tulivat kunnolla pintaan. Aikuisena olen kertonut fobiastani vain muutamille ystävilleni ja he ovat suhtautuneet asiaan hyvin. Eräs ystäväni, jolla on näkyviä verisuonia käsissään, käyttää aina pitkähihaista minut tavatessaan. Omien verisuonteni kanssa tilanne on toki haastava, mutta yritän vältellä niiden tuijottelua ja koskettelua.

Sain alakoulussa haavaan ranteeseeni valtimon kohdalle ja päähäni tuli inhottava mielikuva katkenneesta verisuonesta. Ajatus jäi takaraivoon, ja vuosien myötä pelkoni kasvoi niin, että kerran luulin oikeasti kuolevani, kun jouduin sairaalaan tiputukseen. Eniten pelkään joutuvani uudestaan samankaltaisen lörppösuuhoitajan piinattavaksi, joka laittaessaan kiristyssidettä tuumasi: ’Oi, sieltä löytyi pullea suoni!’ Tunsin, kuinka väri katosi kasvoiltani ja kylmä hiki nousi pintaan. Koko kehoni tärisi, kun vihdoin pääsin odotusaulan puolelle hengittelemään.”

”Tunnen kutinaa ja vahvaa puistatusta, kun näen reikiä”

Salla, 28, reikäfobia

”Fobiani huvittaa läheisiäni, ja äitini pitää sitä mielikuvitukseni tuotteena, höpö höpönä. Olen kuitenkin lukenut kohtalotovereideni kertomuksia reikäkammosta ja tiedän, etten ole pelkoni kanssa yksin. Luulen fobiani alkaneen siitä, kun katsoin lapsena luontodokumentin kennosammakosta, joka synnyttää poikasensa selässä olevien reikien läpi. Muistan vieläkin, miten kuvottavalta näytti, kun poikaset venyttivät reikiä pulpahdellakseen ulos. Kammoni vain pahentui, kun Thaimaan matkalla kävelin rannalla ja huomasin hiekassa pieniä reikiä, joista pilkahteli jatkuvasti esiin pieniä rapuja. Menin paniikkiin ja aloin kiljua. Lopulta ranta ahdisti niin paljon, että minut jouduttiin taluttamaan pois.

Nykyään tunnen kutinaa ja vahvaa puistatusta, kun näen reikiä. Minulle riittävät laastarin huokoinen pinta, kuplarykelmä kahvikupin pinnalla ja pienen pientä reikää oleva pitsi. Kerran poltin makaronit pohjaan ja näky oli mitä hirvittävin, kun palaneet makaronit muodostivat kattilan pohjaan reikäisen ryppään. Minua puistatti, oksetti ja ihoa kutitti, mutta kattila oli pakko pestä. Raaputin makaronit pois, ja se tuntui onneksi jopa vähän puhdistavalta.”

”Pystyin syömään vain ja ainoastaan vehnäleipää, koska pelkäsin oksentavani muusta”

Satu, 22, oksennusfobia

”Nakit ällöttävät minua yli kaiken. Se johtuu siitä, että söin niitä 4-vuotiaana mummulassa ja heti perään oksensin mahataudin vuoksi. Sen jälkeen olen pelännyt oksentamista. Fobia kasvoi ajan myötä niin suureksi, että päätin hakea apua ammattilaiselta. Onneksi, sillä kerran jouduin jopa jättämään Australian matkan väliin, koska pelkäsin huonon olon yllättävän kesken lentomatkan. Kun ensimmäisen kerran uskaltauduin ulkomaille, matkustin luokkakavereideni kanssa Turkkiin. Olin niin paniikissa turistibakteerista, että loppujen lopuksi ainoa asia, jota pystyin syömään, oli vehnäleipä. Lomakuvissa näkyy kalpeakasvoinen tyttö käsidesipurkin kanssa, mutta enpähän joutunut oksentamaan.”

”Ajatus, että hylje koskettaisi minua limaisella käpälällään, on aivan järkyttävä”

Wilma, 24, hyljefobia

”Minua kuumottaa uida luonnonvesissä. Syynä eivät ole pelkästään siellä lilluvat kalat ja vesikasvit vaan erityisesti hylkeet. Ajatus siitä, että hyljemöhkäle uisi vastaan tai koskettaisi limaisella käpälällä jalkaani, on aivan järkyttävä. Kaikki ystäväni tietävät fobiastani, sillä kerron asiasta mieluummin heti, etteivät he ihmettele, kun joudun paniikkiin, jos keskustelu siirtyy hylkeisiin. Välillä kaverini kiusaavat minua lähettelemällä kännykkääni muka söpöjä norppakuvia. Silloin meinaan pudota tuolilta järkytyksestä. Välttelen myös eläintarhojen hyljeosastoja ja erityisesti museoita, sillä kammoni sai alkunsa, kun olimme alakoulussa luokkaretkellä luonnontieteellisessä museossa. Kävelin rauhassa museota ympäri, kun yhtäkkiä hylje tuijotti minua silmästä silmään. Säikähdin ja lähdin paniikissa juoksemaan pois näyttelytilasta. Luokkani poikien mielestä tilanne oli tietysti hauska, joten he veivät minut väkisin uudestaan katsomaan hirviötä. Kuin ihmeen kaupalla pääsin hengissä pois museosta.”

Kuva: MVPhotos

 

 

Netflix jatkaa tuotantonsa karsimista rankalla otteella. Nyt hyvästit heitetään Girlboss-sarjalle.

Pari kuukautta sitten intoilimme Netflixin Girlboss-sarjasta, joka perustuu löyhästi parhaiten Nasty Gal -nettikaupastaan sekä #Girlboss-kirjastaan tunnetun Sophia Amoruson, 32, elämään. Ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä huhtikuussa. Alun perin tarkoituksena oli jatkaa sarjaa toisellakin kaudella, mutta viimeismpien uutisten mukaan Netflix on päättänyt lopettaa sarjan.

– Vaikka olen sarjasta ylpeä, olen innoissani, että voin taas olla kontrollissa siitä, miten tarinani kerrotaan, Sophia kirjoitti asiasta Insta Storyssaan.

– Pidin sarjasta, mutta toisaalta oli rankkaa elää karikatyyrina, vaikka sitä kestikin vain kaksi kuukautta. 

Sophian kirjoituksista käy ilmi, ettei hän ole ollut täysin tyytyväinen siihen, millaisena hänet tai hänen tarinansa on sarjassa esitetty. Hän huomautti myös muun muassa, ettei Shane-niminen mies ole ikinä pettänyt häntä toisin, kuin sarjassa annetaan ymmärtää. Sophia kertoi lisäki toivovansa, että voisi lähitulevaisuudessa kertoa omasta menneisyydestään haluamallaan tavalla. 

Jäämme kiinnostuneina odottamaan, sillä Sophian tarina on vähintäänkin kiinnostava. Räväkän naisen nuoruuteen mahtui masennusta ja perheongelmia. Nuorena aikuisena Sophialla ei ollut vakituista osoitetta – hän liftasi ympäri USA:n länsirannikkoa ja elätti itsensä lähinnä roskikisa dyykkaamalla, kunnes rahapulassa ollut Sophia keksi alkaa myydä vintagevaatteita ja -asusteita eBayssä. Hän luki Starting an eBay for Dummies -kirjan ja alkoi etsiä erikoisia asuja esimerkiksi kuolinpesistä myyden ne sitten netissä moninkertaisilla hinnoilla. Oman nettiputiikkinsa hän nimesi Nasty Gal Vintageksi, ja nykyään naisen omaisuus on huikeat 280 miljoonaa dollaria.

Girlboss-sarjan käsikirjoittajana ja tuottajana oli Pitch Perfectinkin takaa löytyvä Kay Cannon. Sarjan pääosassa nähtiin Britt Robertson. Toisin kuin monet muut Netflixin komediasarjat, Girboss sai kovista odotuksista huolimatta melko nihkeän vastaanoton. Vain 32 % kriitikoista Rotten Tomatoes -sivustolla kertoi pitäneensä sarjasta.

Kyseinen sarja ei ole kuitenkaan ainoa ikävä yllätyspäätös, josta Netflix on viime aikoina uutisoinut. Yhtiö on viime aikoina lopettanut monia muitakin valtavalla budjetilla tehtyjä tuotantojaan. Viime viikkoina se on uutisoinnut muun muassa, että lähtöpassit saavat scifi-saja Sense8 sekä musiikkidraama The Get Down. Sitä ennen on ehditty hyvästellä myös huippukalliit Marco Polo ja Bloodline.

Katso myös:

Netflixin Girlboss-sarja on inspiroitunut Nasty Gal -nettivaatekaupallaan multimiljonääriksi nousseen Sophia Amoruson elämästä

Amy Poehler, Demi Lovato ja muut julkkisnaiset kertovat, miksi naisten pitäisi lopettaa toistensa kadehtiminen

Toimitus kertoo: nämä ovat tämän kesän luottoaurinkolasimme

Kuva: MVPhotos
Lähde: variety.com

Tasan 20 vuotta sitten meille esiteltiin velhopoika nimeltä Harry Potter, kun kirjasarjan ensimmäinen osa Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter ja viisasten kivi) julkaistiin Englannissa 26. kesäkuuta 1997. Tiesitkö nämä faktat Harry Potterista?

 

1. Odotum Suojelius on loitsuista se,  joka esiintyy kirjoissa eniten, yhteensä 140 kertaa. Hyvänä kakkosena tulee Komennu, 49 kertaa. Pelottava Avada kedavra -loitsu esiintyy sekin kirjoissa jopa 24 kertaa.

2. Ginny Weasleyn nimi mainitaan kirjassa ennen Ronia.

3. Ron Weasleyn hahmon piti alun perin kiroilla paljon, mutta J.K. Rowlingin kustantaja ei halunnut kirjaan niin rajua kieltä.

4. J.K. Rowling pohjasi 11-vuotiaan Hermionen hahmon löyhästi samanikäiseen itseensä. Hän jopa antoi Hermionen suojelius-loitsulle lempieläimensä muodon, saukon.

5. Taikaolennoista ankeuttajat, maahiset, kotitontut, lohikäärmeet ja pöllöt ovat ne, jotka hallitsevat kirjasarjaa eniten.

6. Taikaesineistä näkymättömyysviitta mainitaan useimmin. Seuraavina tulevat hirnyrkki ja sieppi.

7. Vastoin yleistä luuloa, Lordi Voldemortin nimen lopussa olevaa t-kirjainta ei kuulu lausua. Rowling on kertonut, että nimi tulee ranskan kielestä ja tarkoittaa flight of deathia eli kuolemanlentoa.

8. Sirius Mustaa näyttelevä Gary Oldman lahjoitti Daniel Radcliffelle basson ensimmäisellä tapaamiskerralla, koska tiesi tämän pitävän musiikista.

9. Vertaillessa kirjasarjan positiivisia ja negatiivisia sanoja, negatiiviset hallitsevat kirjoja 59,20 % kun taas positiivisten sanojen prosentuaalinen osuus on 40,80. Onneksi hyvyys voittaa lopulta.

10. Rakkaus voittaa vihan ainakin kirjan sivuilla, sillä sana rakkaus on mainittu kirjoissa 182 kertaa, sana viha taas 117 kertaa.

11. Ankeuttajat kuvaavat masennusta ja perustuvat kirjailija J.K. Rowlingin omiin kamppailuihin masennuksen kanssa.

12. Ronia näyttelevä Rupert Grint potee oikeasti araknofobiaa eli hämähäkkikammoa.

13. Kun Dumbledoren alkuperäinen näyttelijä Richard Harris kuoli, roolia tarjottiin Taru Sormusten Herrasta -leffojen Gandalfina tunnetulle Ian McKellenille. Veteraaninäyttelijä kuitenkin torjui tarjouksen toteamalla: ”I had enough trouble living up to one legend. Two would be too much to hope for."

14. Salaisuuksien kammiota kuvatessa lapsinäyttelijöiden joukossa puhkesi hankala täiepidemia.

 15. Tom Felton haki alunperin Harryn ja Ronin rooliin, mutta hänelle tupsahti sittenkin pahiksen rooli Draco Malfoyna.

16. Ei tule varmaankaan yllätyksenä, että kirjan hahmoista Harry (1908 kertaa), Ron (6495) ja Hermione (5457) mainitaan kirjasarjassa useimmin. Lordi Voldemortin eri nimet mainitaan kirjoissa seuraavasti: Lordi Voldemort jopa 1253 kertaa, Tiedät-kai-kuka 124 kertaa ja Hän-joka-jääköön-nimeämättä 58 kertaa. Hän esiintyy myös nimellä Pimeyden Lordi (172 mainintaa) sekä Tom Valedro (254 kertaa).

17. J.K. Rowling on maailman eniten koskaan tienannut kirjailija.

18. Näyttelijöistä vain Alan Rickman (Professori Kalkaros) tiesi hahmonsa kohtalon ennen viimeisien filmien kuvaamista, koska J.K. Rowling kertoi sen hänelle.

19. Salazar Luihuisen kuuluisasta medaljongista piti tehdä 40 eri versiota Harryn ja Ronin epäonnistuneiden rikkomisyritysten filmaamisen takia.

20. Rupert Grint pukeutui koekuvauksiin naispuoliseksi draamaopettajakseen ja räppäsi kuvauksissa hahmostaan aloittamalla: "Hello, my name is Rupert Grint, I hope you don't think I stink."

Lähde: Shopalike.fi (osittain myös List 25)
Kuvat: MVPhotos

Katso myös:

Nämä kirjat kannattaa lukea nyt - yhdeksän ideaa

Emma Watson piti MTV:n gaalassa tärkeän kiitospuheen - hehkuttaa historiallista päätöstä

Nämä sinunkin kannattaa lukea - 11 kirjaa, jotka kuuluvat myös Emma Watsonin suosikkeihin

 

 

Auringon kuumentamalla asfaltilla hipsutellaan espadrilloksissa.

 

Juuttiköydestä valmistettujen espadrillosten historia ulottuu 1200-luvun Espanjaan ja Ranskaan. Kenkien päällysosa on usein valmistettu joko puuvillasta tai nahkasta, ja ne sopivat niin miehille kuin naisille.

Espadrilloksista tuli suuren yleisön hitti niiden ensimmäisen valkokangasmomentin jälkeen vuonna 1947, kun näyttelijä Rita Hayworth esitteli valkoisia puuvillaisia kenkiä elokuvassa Nainen Shanghaista. Espadrilloksia nähtiin myös vaikutusvaltaisten miesten jaloissa, kuten Salvador Dalilla ja John F. Kennedyllä. Naisellisempi versio syntyi 1970-luvun alussa, kun Yves Saint Laurent mullisti kengän muodon lisäämällä siihen kiilakoron.

Nykyään espadrillokset ovat kesäjalkineiden kuninkaallisia, ja niin Kourtney Kardashian kuin Selena Gomezkin ovat sujauttaneet ne jalkaansa hellemekkojen pariksi. Paul Smithin kevätmallistoissa nähtiin sporttiversiot raidallisilla remmeillä, kun taas Bottega Veneta toi takaisin juuttimaisen kiilakoron. 

Raidallisissa sandaaleissa on hauska hapsuyksityisyiskohta, 39,95 e, Tamaris.


Nyöritettävät espadrillokset 29,95 e, Zara.


Tuuletusaukot pelastavat helteellä. Tekonahkaiset espadrillokset, 89,95 e, Zalando.

Espadrilloksista tuli hitti Lauren Bacallin ansiosta. Look Myrskyvaroitus-elokuvasta vuodelta 1984. 

Kuvat: Gettyimages, MVPhotos ja valmistajat

Katso myös:

Nämä ovat suosituimmat trendit juuri nyt, kertoo Pinterest – katso, mitä kaikkea haetaan eniten

10 tyylivaikuttajaa, joita sinunkin kannattaa seurata Instagramissa juuri nyt

Kesän alennusmyynnit käynnistyvät – metsästä näitä trendejä!

Juhannus ja yöttömät yöt ovat täällä, vihdoinkin! Aika kokoontua parhaiden ystävien kanssa, tehdä taikoja ja syödä hyvää ruokaa.
 
Maaginen kesäilta vaatii taustalle tietysti myös soundtrackin, jonka tahdissa voi rentoutua, bailata ja valvoa aamuun asti.
 
Kokosimme listalle kuumimpia kesähittejä vuodelta 2017 sekä nostalgisia klassikkoita vuosien takaa.
 

tilaa lista tästä

Kuva: IStock

Katso myös:

Hyvää juhannusta! Hemmottele itseäsi juhannussaunassa näiden helppojen vinkkien avulla

Hiusguru paljastaa: 4 kuuminta hiusväritrendiä kesällä

Julkkisten luottomeikkaaja kertoo: tällä simppelillä vinkillä saat kasvojesi ihosi hehkumaan hetkessä