Anne ja Saara ovat kolmekymppisiä naisia. Viehättäviä, fiksuja ja sosiaalisia. Kumpikaan heistä ei ole koskaan seurustellut vakavasti. Miksi?

Anne, 32, haaveilee poikaystävästä tiistai-iltana ja lomalla.

”Minulla on muutamia ajatuksia, miksi en ole koskaan seurustellut vakavasti. Jostain syystä seurustelu ei ole koskaan tuntunut tärkeältä tai tarpeelliselta. Olen ajatellut näin teinistä saakka. Lyhyitä, muutaman kuukauden hengailuja minulla on ollut aina, mutta ei mitään pidempää. En ole koskaan sanonut rakastan sinua.

Jo nuorempana minusta tuntui hassulta, jos jouduin selittelemään menojani tai sitä, kenen kanssa olin jutellut bileissä. Seurustelevia ystäviäni tällainen ei koskaan näyttänyt häiritsevän. Minua ahdisti. Nautin vapaudestani. Omasta ajastani ja spontaaneista päätöksistäni. Äitini on kertonut, että olen lapsesta saakka viihtynyt erinomaisesti myös yksin.

Kun olin 25, minulla oli kriisi, että en ole koskaan seurustellut. Jouduin selvittämään ajatuksiani siitä, miksi minulla ei ole poikaystävää tai miksi en niin kovasti halunnut sellaista. Paniikkini johtui siitä, että kaikki ympärilläni seurustelivat. Ensimmäiset menivät naimisiin ja saivat lapsia. Mietin, pitäisikö minunkin aloittaa suhde vain, koska olin siinä iässä.

En tehnyt niin. Onneksi. Ei kenenkään pitäisi seurustella siksi, että olisi joku. Se ei olisi oikein itseä eikä toista kohtaan. Enhän minäkään haluaisi, että joku olisi kanssani paremman puutteessa. Odotan suurta tunnetta. Sitä, että ihastun niin, että jalkani lähtevät alta. Jos tuntuu, että homma ei kehity tähän suuntaan, en jatka juttua muutamia treffejä pidemmälle.

Tilanteeni ei johdu siitä, että en tapaisi miehiä. Päinvastoin. Olen sosiaalinen, minulla on laaja ystäväpiiri ja käyn ulkona. Tapaan uusia ihmisiä lähes viikoittain. Suurin haasteeni kumppanin löytämisessä on, että en kiinnostu tarpeeksi. Joku ihastuu viikoittain, toinen kerran vuodessa. Minä harvoin. Viimeksi, kun kiinnostuin todella, mies oli varattu. Periaatteeni on, että varattuihin miehiin ei kosketa.

En koe, että valitsisin tietoisesti miehiä, joiden tiedän olevan hankalia tai mahdottomia saada. Niin vain käy. Rakastumista ei voi pakottaa. En voi päättää, että nyt rakastun. On eri asia todeta, että haluaa panostaa uraansa. Rakkaus tulee, jos on tullakseen. Siksi en ole Tinderissä tai nettideittaile. Joku voisi sanoa, että en yritä tarpeeksi. En näe asiaa noin. En halua deittailla netissä, vaan tavata ihmisiä kasvokkain ja oikeassa elämässä. Haluan nähdä, miltä toinen näyttää. Miltä hän vaikuttaa? Minkälaisia eleitä hänellä on?

Joskus ystäväni kysyvät, olenko liian pelokas rakastumaan tai onko minulla jokin trauma. En voi tietenkään olla sataprosenttisen varma, mutta uskon, että ei. Ihmiset ovat erilaisia. Näkeehän sen siitäkin, minkälaisia suhteita on. Se, mikä sopii yhdelle, on toiselle kauhistus. Minä en vain ole vielä kohdannut sitä oikeaa.

Toki seurustelua olisi jossain vaiheessa hauska kokeilla. Jos näin ei käy, elän eteenpäin. En juuri haaveile perheestä tai lapsista. Ehkä tämäkin vaikuttaa siihen, miksi viihdyn yksin. Toki voi olla, että kolmen vuoden päästä olen eri mieltä. Mutta olen aina ollut hyvä elämään hetkessä.

Totta kai kaipaan välillä poikaystävää. Olisi ihanaa, jos voisi tavallisena tiistai-iltana katsoa televisiota vierekkäin tai lähteä elokuviin. Leffaan voi mennä ystävänkin kanssa, mutta se on eri asia. Kun haaveilen seurustelusta, haaveilen siitä, että vierelläni olisi se merkityksellinen ihminen. Joku, jolle kertoa päivän kuulumiset. Myös matkustellessa kumppanin kaipuu iskee. Rakastan reissaamista. Jos minulla olisi poikaystävä, haluaisin suunnitella hänen kanssaan parin kuukauden matkaa maailman ympäri. Tai monen viikon road trippiä, jonne lähtisimme ilman suunnitelmia. Tällaisia matkoja on hankalampi toteuttaa ystävän kanssa.

Joskus joku sanoo, että olet varmaan yksinäinen, koska asut yksin etkä seurustele. Vaikka olen yksin, en ole yksinäinen. Epätoivoakaan en itsessäni tunnista. Tuntuu hassulta sanoa, mutta uskon, että ottajia olisi. En vain ole tarpeeksi kiinnostunut, jotta olisin valmis luopumaan nykytilanteestani.

Olen elänyt omannäköistä, täyttä elämää. Olen opiskellut korkeakoulututkinnon ja luonut uraa toivomallani alalla. Olen tutustunut itseeni. Olen toteuttanut haaveitani ja pärjännyt. Se on ollut tärkeää. Minulla on omistusasunto pääkaupungissa alueella, jossa tapahtuu aina. Minulla on ystäväni ja vanhempani. Heille ja itselleni riitän näinkin. Pilke silmäkulmassani sanon, että vanhempani ovat jo luovuttaneet. He eivät enää kysy, olenko löytänyt jonkun. Se on hienoa, sillä oletan, että he toivoisivat lapsenlapsia.

Ehkä seurustelemattomuudessa on kyse myös murroksesta. Perinteinen avioliitto ja parisuhde eivät ole enää kaikille maaleja, joita kohti pyrkiä. On yhä enemmän erilaisia suhteita ja tapoja elää. Jos seurustelisin, voisin hyvin asua kumppanini kanssa erillään. Miksi mennä tietyn kaavan mukaan? Luulen, että tulen aina olemaan nainen, joka tarvitsee vapauttaan ja tilaansa, vaikka rinnalla olisi unelmien mies.”

Saara, 31, ei halua tyytyä ihan kivaan. Perheen perustaminen kuitenkin kiinnostaisi.

”Kun olin 17, deittailin vuoden verran parikymppistä poikaa. Kai tätä voisi kutsua seurusteluksi, vaikka emme koskaan sopineetkaan, että olemme yhdessä. Viihdyin pojan kanssa. Hän oli kiva ja komea. En kuitenkaan ollut rakastunut. Hän oli enemmän kaveri. Tapailimme, koska ajattelin, että seurustelua kuuluu kokeilla. Monella ystävällänikin oli joku.

Vuoden päästä poika sanoi, että homma ei toimi. Että hänestä ei tunnu siltä, miltä pitäisi. En ollut surullinen, koska ajattelin samoin. Olin jopa helpottunut. Ajattelin, että hyvä. Nyt olen seurustellut, enää ei tarvitse. Tämän jälkeen minulla oli muutamia yhden yön juttuja ja lyhyitä tapailuja.

Parikymppisenä rakastuin niin, että järkeni meinasi lähteä. Mies oli 20 vuotta vanhempi ja naimisissa. Suhteemme oli tietenkin salainen. Siksi en ajattele, että olisimme seurustelleet. Emme koskaan tehneet asioita, joiden koen liittyvän seurusteluun. Emme menneet esimerkiksi käsi kädessä juhliin. Kaikesta huolimatta tapailimme yli kaksi vuotta. Siksi tiedän, miltä rakastuminen ja rakastaminen tuntuvat. Kun päätimme, että emme voi enää jatkaa, tunsin kuolevani. Koin menettäväni sielunkumppanini ja parhaan ystäväni. Erosta toipuminen vei vuosia. Tarvitsin uusia ystäviä ja ajanjakson ulkomailla, jotta sain itseni kootuksi. Vasta nyt, kahdeksan vuoden jälkeen, voin sanoa, että olen selvinnyt. Enää miehen ajatteleminen ja satunnainen näkeminen eivät satu. Kaikesta huolimatta olen kokemastani kiitollinen. Ilman tätä en olisi minä.

Tämän jälkeen tuli taas viritelmiä, mutta mistään ei kehittynyt vakavampaa. En tuntenut samalla tavalla kuin rakastamani miehen kanssa, joten en nähnyt tarpeelliseksi aloittaa suhdetta. Vuosi sitten minulla oli taas noin vuoden kestävä tapailu erään miehen kanssa. Hän oli paperilla täydellinen. Korkeakoulutettu, komea, mukava, kiinnostunut ruoanlaitosta, urheilullinen ja mikä tärkeintä: hyvä minulle. En silti tuntenut niin, kuin olisi pitänyt. Lopetin juttumme. En halua ihan kivaa elämää, kun tiedän, että olemassa on enemmän. Olen mieluummin yksin kuin puolivillaisessa suhteessa.

Tämä on ehkä ristiriitaista, mutta silti suurin haaveeni on saada joku päivä lapsia ja mennä naimisiin. Haluaisin perheen. Jaksan olla myönteinen ja uskoa, että haaveeni toteutuu. Uskon kohtaloon. Sydämessäni on toivo, että iso rakkaus osuu minunkin kohdalleni. Se ei vain ole tapahtunut vielä. Jos ystäväni ihmettelevät, kuinka olen niin rauhallinen, naurahdan. Ei ole kiire. Olen 31. Ainoa, jota välillä murehdin on lasten saaminen. Se on fakta, että naiset eivät voi lykätä tätä päätöstä loputtomiin. Lohduttaudun, että siltikin minulla lienee noin kymmenen vuotta aikaa. Yksin en halua perustaa perhettä. Olen miettinyt tätä, koska muutama vanhempi ystäväni on hankkinut lapsen yksin, kun sopivaa miestä ei ole osunut kohdalle.

En harrasta nettideittailua. Se tuntuu hurjalta. En halua valita ihmisiä kuin kaupan hyllyltä. Tuntuu absurdilta ruksia kohtia, joissa kysytään tulotasosta tai pituudesta. Jos rakastun, sillä ei ole väliä, vaikka mies olisi kymmenen senttiä lyhyempi veneenrakentaja. Silti kuulen, että olen nirso. Jos nirsoksi tekee se, että en halua seurustella väkisin, olkoon niin. Nirso en ole kuitenkaan siinä mielessä, että suostuisin katsomaan vain miehiin, jotka ovat esimerkiksi maistereita.

Niin kauan, kun elän sinkkuna, aion nauttia. En tule koskaan olemaan se, joka istuu kotona odottamassa. Matkustelen, tapaan ystäviäni, harrastan, teen töitä. Olen kiitollinen, että olen saanut elää näin pitkään yksin. Minulla on ollut aikaa toteuttaa itseäni. Minun ei ole tarvinnut luopua mistään. Joskus mietin, miten eri tavalla elämäni olisi voinut mennä, jos olisin jäänyt nuorempana jonkun pojan matkaan. Olisinko äiti? Eläisinkö omakotitalossa?

En ole surullinen tai pahoillani. Ainoastaan välillä haikea. Esimerkiksi, kun ystäväni menevät naimisiin, minulla olisi ihanaa mennä juhliin kultani kanssa. Kun saan kutsun, ajattelen muutaman sekunnin, että olen vaivaksi hääparille. Että mihin se Saara nyt sijoitetaan istumaan. Onneksi tunne menee pois. Tiedän myös, että läheiseni eivät oikeasti ajattele näin.

Muutama viikko sitten olin juhlissa, jossa tapasin kaverini, jota en ollut nähnyt vuoteen. Kun hän näki minut hän huudahti hetken juteltuamme, että eikö sinulla vieläkään ole miestä. Hämmennyimme kumpikin. Hän siksi, että sanoi noin ja minä siksi, että aloin miettiä, että totta. Minulla ei vieläkään ole miestä. Onneksi pystyin tällöinkin palauttamaan mieleeni uskon. Ajatuksen siitä, että kyllä se oikea osuu kohdalleni vielä joku päivä.”

Teksti: Sanna Kekki

Katso myös:

Tee nämä 10 asiaa ennen kuin sitoudut

8 kiusallista hetkeä, jotka vain sinkut voivat ymmärtää

Sinkku, tee itsellesi säännöt

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney