Oletko sinäkin yksi meistä, jotka huitelemme menemään kuuden tunnin yöunilla? Selvitimme, mitä univaje oikeasti tekee meille. Ja siksi päätimme nukkua enemmän.

Ensin tuli kiire, minkä vuoksi et ehtinyt nukkumaan pariin viikkoon kuin kuuden tunnin yöunia. Sitten huomasit pärjääväsi lyhyemmilläkin unilla – kunhan lisäsit kahvin juontia parilla mukilla päivässä ja aloit nukkua viikonloppuisin muutaman tunnin päikkäreitä. Aamulla iho näyttää samealta ja olo on tukkoinen, mutta kaikkeen tottuu. Ja ajattelet, että pian tulee taas aika, jolloin ehdit nukkua enemmän.

Liian vähäiseen uneen ei kannata totuttautua, sillä aamuväsymys on sen lievimpiä oireita. Univaje alkaa vaikuttaa melko nopeasti myös esimerkiksi mielialaan, painoon, muistiin, keskittymiskykyyn, lihasten palautumiseen ja ihoon.

Kuinka paljon on tarpeeksi?

Unentarve on yksilöllistä, mutta suurin osa aikuisista tarvitsee unta seitsemästä kahdeksaan tuntia yössä. Omaan unen tarpeeseesi vaikuttaa geenien lisäksi aktiivisuutesi ja aivojen käyttö: jos treenaat täysillä tai pinnistelet kiperien työ- tai koulutehtävien parissa säännöllisesti, tarvitset todennäköisesti myös enemmän unta. Jos elät parhaillaan kautta, jolloin työ stressaa ja tärkeä ihmissuhde on solmussa, takkuilevat ajatukset ja keskittymiskyvyn puute eivät todennäköisesti ole seurausta hankalista ajoista, vaan siitä, että sinulla on univaje.

- Tiedät saaneesi liian vähän unta yksinkertaisesti siitä, jos olet aamulla väsynyt. Periaatteessa jo se, että joutuu laittamaan kellon soimaan saadakseen itsensä hereille, kertoo siitä, ettei nuku tarpeeksi, neuvoo unitutkija Tarja Stenberg.

Mistä sitten tietää, mikä on itselle sopiva määrä unta? Tarja Stenberg neuvoo etsimään omaa luonnollista unirytmiä esimerkiksi lomalla, jolloin valveillaoloon ei ole velvoitteita.

-Vieroittaudu ensin kahvista ja alkoholista. Mene nukkumaan iltakymmenen maissa, äläkä laita herätyskelloa soimaan. Nuku aamulla niin pitkään kuin unta riittää, ja toista sama seuraavana iltana. Muutamassa yössä unirytmisi on vakiintunut, ja tarvitsemasi unen määrä selviää laskemalla, kuinka monta tuntia yöllä tuli nukuttua.

Päikkärit kuittaavat univelat?

Sillä, mihin aikaan unensa ottaa, ei teoriassa ole väliä. Sisäinen kellomme on kuitenkin ohjelmoitu niin, että keho kaipaa unta eniten yöaikaan, pimeällä. Liian lyhyitä yöunia voi täydentää jonkin aikaa päivätorkuilla, mutta pääasiassa uni tulisi saada yhtäjaksoisena silloin, kun elimistö sitä eniten kaipaa. Vain yhtäjaksoinen ja tarpeeksi pitkä uni antaa elimistölle ja lihaksille aikaa levätä ja soluille uusiutua.

Jo yhdet kehnot yöunet vaikuttavat seuraavan päivän oloosi. Väsyneenä aivojen suorituskyky laskee, ja luovuutta ja keskittymistä sekä ongelmanratkaisua vaativat tehtävät sujuvat entistä hitaammin. Ajatusten takkuaminen johtuu siitä, että aivan kuten lihakset, myös aivojen hermosolut tarvitsevat lepoa ja aikaa palautumiseen toimiakseen. Vaikka kuinka yrittäisimme antaa aivoille lepoa valveilla ollessamme, ei se onnistu.

-Aivoja ei voi sammuttaa. Valveilla ollessamme ne ottavat jatkuvasti vastaan aistien välittämää tietoa.

Kauneusunissa on perää

Keho ja mieli ovat sellaisia tehopakkauksia, että ne palautuvat normaalitilaan jo yksillä hyvillä yöunilla – jos univajetta ei ole takana kuin parilta yöltä. Jos liian lyhyistä yöunista alkaa tulla tapa, kroppakin joutuu koville.

Unenpuute vaikuttaa monien vakavien sairauksien, kuten kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen. Myös lihomisen riski kohoaa. Univajeessa ruokahalu usein kasvaa ja rasvaiset sekä makeat ruuat maistuvat entistä paremmin.

Kurja ja väsynyt olo näkyy myös ulospäin. Jatkuvasta univajeesta kielii samea, huonokuntoisen näköinen iho. Ihosolut uusiutuvat yöllä kehon ollessa levossa, joten jättämällä yöunet paitsioon viet iholtasi tilaisuuden korjata itseään.'

- Siitä, voiko unenpuute aiheuttaa pysyviä haittoja keskittymiskykyyn, luovuuteen ja ulkonäköön, ei ole tutkittua tietoa. Sen yhteys kohonneisiin sairausriskeihin ja lihomiseen on sen sijaan tieteellisesti todettu. Sairauksien kehittymisvaihe on usein melko pitkä, mutta jos sairaus ei pääse puhkeamaan, ei sitä enää nukkumalla paranneta.

Väsyttää, mutta uni ei tule

On vaikea malttaa mennä nukkumaan ajoissa, kun kalenteri pursuaa tekemistä ja netti viekoittelee surffailemaan yömyöhään. Liian vähäinen uni aiheuttaa kuitenkin pidemmän päälle stressiä, joka taas puolestaan lisää nukahtamisvaikeuksia. Näin on valmiina satunnaisen unettomuuden kierre, josta kärsii jopa kolmasosa suomalaisista.

Jos univaikeudet iskevät yllättäen, on hyvä miettiä, mitä omassa elämässä on vialla. Usein unettomuutta aiheuttaa stressi. Mieti, painavatko sinua työt, ihmissuhteet vai jokin muu. Ruususen unesta voit saada kiinni karsimalla elämästä ainakin ne stressintekijät, joihin voit itse vaikuttaa.

- Liian monet hakeutuvat lääkärin pakeille hakemaan unilääkkeitä heti, kun nukahtaminen vaikeutuu. Niistä ei kuitenkaan ole pidemmän päälle apua, sillä ne hoitavat vain oiretta, eivät se aiheuttajaa. Jos unettomuudn syy on sellainen, jota et yksin saa selätettyä, kannattaa lääkkeiden sijaan hakea keskusteluapua, Tarja Stenberg kehottaa.

Satunnaisesta unettomuudesta ei kuitenkaan kannata ottaa paineita, sillä pienetkin muutoksen heijastuvat uneen. Unen päästä kiinni saaminen saattaa olla ajoittain hankalaa, vaikkei varsinaisista univaikeuksista kärsisikään. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota nukahtamisolosuhteisiin ja uneen valmistautumiseen: viileä, pimeä huone on tärkeä, kuten myös se, kuinka vietät viimeisen tunnin ennen nukkumaan menoa. Puhelimesta ja tietokoneesta hohtava valo pitää aivot vireystilassa, joten nakkaa ne piiloon hyvissä ajoin.

Katso myös:

Miksi näemme painajaisia?

Vinkit, joiden avulla nukut paremmin

Kuva: Minna Somero

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney