Näyttelijä Lizzy Caplan on tottunut työskentelemään miesporukassa ja taistelemaan sen eteen, että hänet otetaan vakavasti. Siviilissä Masters of Sex -sarjan tähti kannustaa naisia ottamaan oman seksuaalisuuden haltuun ja kunnioittamaan itseään. 

Lizzy Caplanin, 33, nimi tai edes kasvot eivät ole välttämättä niin tutut kuin näyttelijän 16 elokuvan ja 24 televisioroolin perusteella voisi ajatella. Masters of Sex -sarjan neljännelle kaudelle valmistautuva Lizzy osaa kääntää vaikeudet voitoksi.

– Olen ollut monissa elokuvissa, joita kukaan ei ole nähnyt. Niiden ansiosta olen saanut totutella julkisuuteen hitaasti, joten olen ollut todella onnekas.

Lizzy lausuu kommentin hieman itseironiseen sävyyn Four Seasons -hotellissa Beverly Hillsissa. Hän ei ota itseään turhan vakavasti, tulihan hän tunnetuksi komedianäyttelijänä. Lizzyn ura alkoi Emmy-palkitusta sarjasta Freaks and Geeks, jonka jälkeen hän sai ensimmäisen elokuvaroolinsa. Sekin oli komedia, lukion tyttöklikeistä kertova Mean Girls, jota tähdittivät Lindsay Lohan, Amanda Seyfried ja Rachel McAdams. Lizzy näytteli vähemmän coolia mutta lojaalia Janis Iania. Monet pitävät Janisia kulttisuosioon nousseen elokuvan parhaana hahmona.

– Olen kolmilapsisen perheen kuopus ja poikatyttö, joten yritin saada kotona huomiota huumorin avulla. Isäni on hyvin hauska, ja hän kannusti minua pelleilemään. Huumoritajuni on edelleen kuin 9-vuotiaalla pojalla.

Lizzyssa on todellakin jotain veijarimaista siron naisellisuuden vastapainoksi. Hänet valittiin ainoana naisnäyttelijänä esittämään taikuria Suuri Puhallus 2 -elokuvaan Jesse Eisenbergin, Woody Harrelsonin ja Dave Francon rinnalle. Silmänkääntötemppuja tekevän ryhmän tavoitteena on paljastaa epäeettisesti toimiva teknologiavaltias, jota näyttelee Daniel Radcliffe.

– Pidän naisten välisten ihmissuhteiden tarkastelemista elokuvissa paljon mielenkiintoisempana kuin miesten kanssa hengailua, mutta tulin hyvin toimeen poikaporukassa. Nämä herrat pitivät minusta hyvää huolta.

Häpeilemätön ja vakavasti otettava

Lizzyn ensimmäinen kokemus taikuudesta tapahtui kotona.

– Olin hyvin vaikuttunut, kun isäni ”taikoi” peukalonsa näkymättömiin.

Los Angelesissa kasvanut Lizzy on isän tyttö jo senkin takia, että äiti kuoli sairauden murtamana, kun Lizzy oli 13-vuotias. Surun vastapainoksi jalkapalloa harrastanut ja pianistin urasta haaveillut tyttö alkoi suuntautua näyttelemisen pariin. True Blood- ja New Girl -sarjojen jälkeen rooli tositapahtumiin pohjautuvassa Masters of Sex -sarjassa toi hänelle Emmy-ehdokkuuden.

– Olen pystynyt todistamaan itselleni sarjan kautta, että olen myös draamanäytteljä. Se on ollut minulle tärkeää.

Lizzy näyttelee sarjassa uraa-uurtavaa seksologi Virginia Johnsonia, joka yhdessä William Mastersin (Michael Sheen) kanssa oikoi vääristyneitä uskomuksia naisten masturboinnista, tutki seksiä tieteenä ja kehitti seksiterapiasta hoitomuodon.

– Sarja on täynnä seksiä, eikä siinä kaunistella akteja tai olla häveliäitä. Olen hämmästynyt, miten luontevaa minulle on nykyään olla alasti kuvausryhmän edessä.

Kun Masters ja Johnson aloittivat tutkimustaan vuonna 1957, valloilla oli Freudin oppi, jonka mukaan mies kontrolloi naisen seksuaalisuutta. Tutkijapari romutti myytit etenkin naisten orgasmiin liittyen. Lizzy pitääkin Johnsonia merkittävänä feministisankarina.

– Hän ja Masters antoivat naisille seksuaali-identiteetin ja oikeuden orgasmeihin.

Vahvuutena itsekunnioitus

Huolimatta naisten seksuaalisesta vapautumisesta moni asia on pysynyt samana.

– Miestä, jolla on ollut monia seksikumppaneita, arvioidaan eri tavalla kuin kokenutta naista, Lizzy kritisoi.

Hänen neuvonsa naisille on yksinkertainen.

– Seksin perustana pitää olla itsekunnioitus. Kun se on kunnossa, voi hullutella mielensä mukaan. Valta omaan seksuaalisuuteen on naisten suurin vahvuus. Olemme sillä saralla ylivertaisia miehiin verrattuna. Jos ymmärrämme omaa kehoamme ja olemme sinut sen kanssa, meidän ei tarvitse turvautua miehiin tunteaksemme olomme hyväksi.

Lizzy elää oppiensa mukaan. Hän oli kolmisen vuotta sinkkuna erottuaan Frendien Matthew Perrysta vuonna 2012. Pari ehti seurustella kuusi vuotta. Nyt Lizzyn rinnalla on brittinäyttelijä Tom Riley.

– Vietän nykyään osan ajastani Lontoossa, sillä poikaystäväni asuu siellä. Löydän joka päivä uusia paikkoja, joihin ihastun. Tykkäämme käydä pienissä ravintoloissa Pohjois-Lontoon sivukaduilla.

Lizzy haaveilee voivansa Johnsonin tavoin tulla jonain päivänä äidiksi ja luoda uraa omilla ehdoillaan, vaikka hän ei ole varma, miten temppu tehdään. Tällä hetkellä työ on pääasia, sillä Lizzylle tarjotaan nykyään huippurooleja. Tulevassa, osittain Lontoossa kuvatussa Allied-trillerissä hän näyttelee Brad Pittin siskoa.

– Brad on todella mukava tyyppi ja hyvä veli, Lizzy nauraa. 

Suuri Puhallus 2 on ensi-illassa 8.6. Katso traileri alta!

Kuva: MVPhotos

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney