Time kertoi 10 asiaa, joita kannattaa tehdä tullakseen onnelliseksi. 

1. Urheile. 

Urheilu torjuu masennusta tehokkaasti. Liikunta vapauttaa mielihyvähormoneja (endorfiinejä) vereen ja saa aikaan pitkäkestoisia hyvänolon tunteita. 

2. Nuku enemmän.

Nukkumisella on erittäin suuri vaikutus onnellisuuteemme. Riittävä uni vähentää herkkyyttämme negatiivisille tunteille ja parantaa keskittymiskykyä ja tuottavuutta. Eräässä tutkimuksessa unenpuutteesta kärsivät opiskelijat laitettiin opettelemaan ulkoa sanalistoja. Väsyneet opiskelijat muistivat 81 % negatiivisista sanoista (kuten syöpä), mutta vain 31 % neutraaleista tai positiivista sanoista (kuten kori tai aurinko).

3. Vietä enemmän aikaa läheistesi kanssa.

Kun ihmisiltä kysytään, mikä heitä kaduttaa vanhana, on vastaus usein liian vähäinen ajanvietto ystävien ja perheen kanssa. Sosiaaliset suhteet kasvattavat onnellisuutta. Harvardin yliopiston onnellisuustutkia Daniel Gilbert tiivistääkin asian seuraavasti: "We are happy when we have family, we are happy when we have friends and almost all the other things we think make us happy are actually just ways of getting more family and friends."

4. Vietä aikaa ulkona.

Tutkimukset osoittavat, että jo 20 minuutin happihyppely riittää fiiliksen parantamiseksi. Ihanteellisin lämpötila onnellisuuden kannalta on 13.9 astetta, kertoo Shawn Achor kirjassaan The Happiness Advantage. Sussexin yliopiston tutkimuksen mukaan luonnonympäristö tekee ihmisestä kaupunkiympäristöä onnellisemman. 

5. Auta muita.

Shawn Achorin mukaan kannattaa auttaa muita, jos haluaa itse tulla onnelliseksi. Ihanteellinen määrä apua on sata tuntia vuodessa eli kaksi tuntia viikossa. 

6. Hymyile enemmän.

Michiganin osavaltionyliopiston tutkimus asiakaspalvelutehtävissä työskentelevistä ihmisistä osoitti, että pelkkä teeskennelty hymy ei aina riitä. Jos asiakaspalvelijat sen sijaan keskittyivät ajattelemaan positiivisesti ja esimerkiksi haaveilivat aurinkolomasta, heidän olonsa parani välittömästi.

7. Muuta lähemmäs työpaikkaa.

Työmatkalla on yllättävän suuri vaikutus onnellisuuteen. Shawn Ancorin mukaan ihminen ei yleensä totu liian pitkään tai ruuhkaiseen työmatkaan, ja tämä laskee päivittäin onnellisuuden tunnetta.

8. Suunnittele matkaa, mutta älä lähde heti.

Tutkimusten mukaan loma tuo suurinta tyydytystä suunnitteluvaiheessa. Lomanodotus tekee onnellisemmaksi keskimäärin kahdeksan viikon ajan. Loman jälkeen useimpien onnellisuustaso laskee nopeasti normaalitasolle.

9. Meditoi.

Meditoinnin tiedetään parantavan keksittymiskykyä ja rauhoittavan mieltä. Säännöllisen meditoinnin on tutkittu jopa muuttamalla aivojen rakennetta tuomalla neuronien välille uusia, onnelismmaksi tekeviä yhteysksiä.

10. Ole kiitollinen.

Mitä jos alkaisit pitää onnellisuuspäiväkirjaa? Kiitollisuus lisää tyytyväisyyden tunnetta. Tutkimuksessa 219 ihmistä kirjoitti kolmen viikon aikana kolme kiitoskirjettä. Kirjeiden kirjoittaminen lisäsi heidän onnellisuuttaan ja vähensi masennusoireita.

Lisäksi:

Vanhenemisen on tutkittu tekevän onnellisemmaksi, ja useimpien ihmisten onnellisuustaso kasvaa keski-iän jälkeen. Tutkijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, miksi näin tapahuu. On kuitenkin päätelty, että vanhemmat ihmiset hakeutuvat aktiivisemmin mielialaansa parantaviin tilanteisiin. Lisäksi he osaavat välttää epämiellyttävää seuraa ja uskaltavat luopua nuoria helpommin sellaisista tavoitteista, joiden toteutuminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Lähde: Time
Kuva: Imaxtree

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney