Varoitus! Sisältää juonipaljastuksia. 

Making A Murderer on Netflixin joulukuussa julkaisema kymmenosainen dokumenttisarja, joka kertoo Steven Avery -nimisen miehen tarinan. Hänet tuomittiin vankilaan raiskauksesta vuonna 1985. 18 vuotta myöhemmin kehittyneiden DNA-tutkimusten perusteella Steven pystyttiin kuitenkin todistamaan syyttömäksi. Hän vapautui vankilasta valtavan mediahuomion saattelemana vuonna 2003.

Juuri kun Steven oli saamassa tapahtuneesta huomattavan summan rahaa vahingonkorvauksena, alettiin häntä syyttää uudesta rikoksesta. Tällä kertaa Steven oli pääepäiltynä 25-vuotiaan valokuvaajan Teresa Halbacin murhasta. Dokumenttisarjan keskeisempänä kysymyksenä onkin, lavastivatko viranomaiset Steven Averyn syylliseksi. 

1. Miten Stevenin perheestä oli saatu dokumentoitua niin paljon materiaalia?

Koko kymmenenenosaisen dokumentin ajan Averyn perhe, erityisesti Steven vanhemmat Delores ja Allan ovat mielettömän avoimia. Suuri osa materiaalista on kuvattu heidän kotonaan. He näyttävät vastaavan kameran edessä suorasanaisesti kaikkiin esitettyihiin kysymyksiin. Dokumentin tekijät Laura Ricciard ja Moira Demos ovat kertoneet avoimuuden syyksi sen, että Steven haluaa saada äänensä kuuluviin perheensä kautta. 

- Uskon, että osasyy Stevenin perheen suorapuheisuudelle oli se, että emme olleet paikalla tuomitaksemme heitä. Meillä ei ollut kiire mihinkään, annoimme kaikelle tarpeeksi aikaa. Olimme paikalla kuuntelemassa ja olimme kunnioittavia heitä kohtaan. Sovimme tapaamisista aina etukäteen – emme vain pamahtaneet paikalle kameroiden kanssa, Demos on kertonut. 

Steveniin Ricciard ja Demos ottivat yhteyttä alun perin kirjeellä. He ovat kertoneet Stevenin olevan heti myönteinen dokumenttiprojektia kohtaan. 

2. Jätettiinkö Stevenin aikaisemmat rikokset dokumentissa tahallaan taka-alalle?

Making A Murderer on saanut kritiikkiä siitä, että Stevenin aikaisempia rikoksia olisi painettu villasella  sympaattisemman hahmon luomiseksi. Varsinkin somessa on kohistu dokumentin yksipuolisuudesta. Dokkarissa ei mainita Stevenin soittaneen Teresalle surmapäivänä useita kertoja tuntemattomasta numerosita eikä sitä, että Teresa oli kertonut perheelleen pelkäävänsä Steveniä. Dokumentissa mainitaan vain ohimennen eläinrääkkäyksestä, johon Steven oli syyllistynyt 20-vuotiaana. ”Pilailimme kissalla ja tilanne päättyi siihen, että se heitettiin nuotioon palamaan. Oli nuori ja tyhmä”, Steven mainitsee dokumentissa. Toisaalta dokumentintekijät kuitenkin vakuuttavat yrittäneensä antaa Stevenistä mahdollisimman realistisen – he eivät ole pyrkineet peittelemään vaikkapa Stevenin äkkipikaista luonnetta tai keskivertoa alhaisempaa älykkyysosamäärää.

- Tapahtumat kissan kanssa tai oman serkun uhkailu aseella eivät olleet fiksuja tekoja. Siksi meille oli todella tärkeää kertoa dokumentissamme myös niistä, Demos on sanonnut. 

3. Miten on mahdollista, että niin paljon puheluita oli nauhoitettu?

Dokumentin tekeminen meinasi kaatua heti alussa, sillä Ricciardia ja  Demosta kiellettiin toistuvasti vierailemasta vankilassa. Onneksi he saivat käsiinsä puhelinhaastattelut, joita Stevenistä oli tehty oikeudenkäyntiä varten. Kaikki vankilasta soitetut puhelut nauhoitetaan, joten heillä oli käytettävissään puhelinmateriaalia tuhansien tuntien edestä. Lisäksi he pääsivät itse tekemään haastatteluita – dokumentissa haastattelijoiden äänet on vain leikattu pois.

4. Kuka tappoi Teresa Halbachin?

Käytettyään kymmenen vuotta tapauksen tutkimiseen, Demos and Ricciardi ovat kiistämättä eksperttejä Teresan tapauuksessa. Kenen he itse uskovat tappaneen Teresan? Ainakin naiset ovat yksimielisiä siitä, ettei syyttäjän väitteet missään nimessä olleet vakuuttavia.

-        Mikäli Steven ja Brendan ovat syyttömiä, on syyllinen todennäköisesti vielä jossain. Siksi jokaisen kannattaisi välittää Stevenin, Brendanin ja Teresan tapauksista  – edes itsensä takia, he ovat sanoneet. 

5. Aikovatko Ricciardi ja Demos jatkaa dokumentin tekemistä?

Steven ja Brendan ovat tällä hetkellä molemmat vankilassa. Sarja on synnyttänyt Yhdysvalloissa niin suuren kohun, että jopa Valkoinen Talo on joutunut kommentoimaan aihetta. Ricciardi ja Demos ovat vakuuttaneet, ettei juttu jää tähän. 

 - Katsotaan, mitä tapahtuu, mutta tarkoituksenamme on jatkaa tarinan seuraamista ja etenemistä - olipa kyse sitten heidän tuomioidensa muuttumisesta tai muutoksista oikeusjärjestelmässämme. Pohjimmiltaan dokumentissamme on kysymys nimenomaan (Yhdysvaltain) oikeusjärjestelmästä, käytämme näitä tapauksia vain esimerkkeinä, Demos on kommentoinut.

Katso myös:

Tee nämä 20 asiaa ennen kuin täytät 35

Tiesitkö, että näillä Hollywood-tähdillä on suomalaistausta?

Tiesitkö, että heidän piti näytellä Harry Potter -leffoissa?

Lähde: Buzzfeed

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney