Noelle Hancock vaihtoi New Yorkin pieneen saareen Karibianmerellä ja luopui samalla entisestä elämästään. Hän kirjoitti kokemuksistaan viraali-ilmiöksi nousseen tekstin, joka inspiroi monia.

Vuonna 2001 Noelle Hancock eli elämää, jota kuka tahansa kadehtisi. Hän oli 31-vuotias ja asui Manhattanilla New Yorkissa hyvällä alueella. Työssään toimittajana hän tienasi lähes 90 000 euroa vuodessa ja haastatteli Tom Hanksin kaltaisia megajulkkiksia punaisella matolla. Silti Noellen mielessä pyöri vain yksi asia: loma. Hän eli jatkuvasti sitä hetkeä varten, kun rahaa ja lomapäiviä olisi tarpeeksi säästössä reissua varten.

- New York on kilpailuhenkinen kaupunki. Ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan töissä, jotta pystyisivät kattamaan kalliit elinkulut. Kaikki ystäväni olivat niin kiireisiä, että tapaamiset piti sopia kuukausien päähän.

Silti Noelle epäröi. Elämä ei ehkä ollut tyydyttävää, mutta se oli mukavaa. Eräänä päivänä hän jäi ajatuksissaan tuijottamaan läppärin näyttöä, ja näytönsäästäjäksi valittu paratiisirannan kuva ilmestyi ruudulle.

- Ajatus rannasta sai minut pitkästä aikaa innostumaan. Tuntui, että elän jatkuvasti ruutua tuijottaen, kun halusin oikeasti kokea asioita ruudun toiselta puolen.

Koska Noellella ei ollut poikaystävää ja hän oli juuri viimeistellyt uusimman kirjansa, mikään ei pidätellyt häntä. Hän kirjoitti aikeistaan Facebookin ja kysyi, mille Karibian saarelle hänen kannattaisi muuttaa. Eräs tuttu ehdotti St. Johnia, joka on Neitsytsaarien pienin saari. Noelle katsoi ulos lumisateeseen, jossa kiireiset newyorkilaiset tuuppivat toisiaan kadulla. Päätös oli syntynyt.

Unelmatyö jäätelönmyyjänä

Oli yllättävän helppoa paketoida elämä, jota oli rakentanut vuosikymmenen. Noelle purki vuokrasopimuksensa, myös omaisuutensa ja osti menolennon.

- Vaikeinta oli vakuuttaa itselleni, että oli täysin ok tehdä jotain vain siksi, että haluaa elämälleen uuden suunnan.

Kuusi viikkoa myöhemmin Noelle astui lautasta St. Johnin saarelle. Hänellä ei ollut ystäviä, suunnitelmaa eikä säästöjä, joten hän jakoi aluksi parisängyn tuntemattoman kanssa. Vanhempiensa kauhistukseksi Noelle alkoi myös myydä työkseen jäätelöä.

- Tajusin, että on paljon tyydyttävämpää pyöritellä jäätelöpalloja kympin tuntipalkalla kuin tienata kuusinumeroisia summia isossa yrityksessä. Sain tehdä töitä käsilläni, tapasin jatkuvasti uusia ihmisiä kasvokkain ja kun suljin illalla kioskin luukut, vapaa-aikani alkoi.

Neljäntuhannen asukkaan saari osoittautui New Yorkin täydelliseksi vastakohdaksi. Siellä ei ollut liikennevaloja, ketjuliikkeitä, kunnollista wifiä tai katuosoitteita. Kenkiä ei tarvinnut käyttää, suihku tuli puhdistetusta sadevedestä ja liftaamalla sai aina kyydin, sillä lähes kaikki tunsivat toisensa.

- Ihmiset kokoontuvat iltaisin rannalle katsomaan auringonlaskua yhdessä. Näen ystäviäni joka päivä, ja vapaapäivinä käymme vaeltamassa, sukeltamassa tai menemme veneellä lähisaarille.

Noellen tarinasta tuli hitti

Neljä vuotta muuton jälkeen Noelle työskenteli baarimikkona, koska hän oli aina halunnut kokeilla, millaista juomien sekoittaminen on. Yhdestä asiasta Noelle oli kuitenkin varma – hän ei kirjoittaisi enää ikinä. Kymmenen vuoden kirjoittajanuran jälkeen hänestä tuntui, että järkevän tekstin muodostaminen oli mahdotonta.

Sitten tuttu toimittaja Cosmopolitanista otti Noelleen yhteyttä kesällä 2015 ja kysyi, kirjoittaisiko tämä artikkelin irtiotostaan. Hetken pohdittuaan Noelle suostui – saisihan tekstistä mukavan lisätienestin.

Artikkelista tuli viraalihitti, jota jaettiin sosiaalisessa mediassa lähes 600 000 kertaa. Today-televisio-ohjelma otti Noelleen yhteyttä ja halusi haastatella tätä lähetyksessä. Sadat ihmiset lähettivät Facebook-viestejä, joissa he pyysivät neuvoja ison elämänmuutoksen tekemiseen. Jotkut jopa kysyivät, voisivatko he muuttaa Noellen luokse. 

Läheskään kaikki palaute ei  ollut hyvää. Etenkin kommenttiosiossa Noellen ulkonäköä ja elämäntyyliä ruodittiin surutta. Häntä haukuttiin hemmotelluksi kakaraksi ja vanhempiensa yksityisiä tietoja vuodettiin julkisuuteen. Kommenttien lukeminen tuntui pahalta, mutta Noelle tiesi, että niihin ei kannata puuttua.

- Haukkujat olivat päättäneet luoda minusta tietynlaisen kuvan. Olisi turha alkaa väitellä sellaisten ihmisten kanssa.

Myös saaren asukkaat suuttuivat Noellelle ja sanoivat, että hän on pelkkä turisti, jolla ei ollut oikeutta käyttää kokemuksiaan hyödyksi saadakseen huomiota itselleen.

- En todellakaan toivonut huomiota. Artikkelin pointtina oli saada edes yksi ihminen muuttamaan elämäänsä parempaan suuntaan. Millään muulla ei ollut väliä.

Elämää ei voi suunnitella

Artikkelin julkaisusta on nyt reilu vuosi. Noelle saa edelleen ihmisiltä viestejä, joissa hänen sanotaan muuttaneen heidän elämänsä. Moni on jättänyt esimerkiksi vakituisen työnsä tai ihmissuhteensa artikkelin luettuaan.

- En voi ottaa siitä kunniaa. Jos artikkeli sai heidät tekemään muutoksen, se oli heissä jo valmiina. Annoin vain pienen kimmokkeen.

Välillä entisten opiskelu- ja työkavereiden toisenlaisia tarinoita kuunnellessa Noellelle iskee epäilys – tekikö hän varmasti oikean valinnan? Hän on kuitenkin oivaltanut, että elämää ei tarvitse suunnitella liikaa eteenpäin.

- Ehkä joidenkin meistä on tarkoitus liikkus paikasta toiseen, tehdä erilaisia töitä ja kokeilla erilaisia elämäntyylejä. Viime aikoina olen pohtinut matkustavani ehkä Eurooppaan. En tiedä, mihin päädyn, ja juuri se tietämättömyys tekee kaikesta niin upeaa.

Teksti: Noelle Hancock
Toimittanut: Ida Valpas
Kuva: iStock

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney