Jumittaako ystäväsi huonossa suhteessa tai työssä, joka ei vastaa hänen kykyjään? Joskus on parempi puuttua asioihin, jotka eivät itselle kuulu ja kertoa totuus silloin, kun muut eivät siihen kykene. 

Ystäväsi on varatun miehen kanssa eikä pääse tyypistä eroon, sillä on korviaan myöten rakastunut. Koko kaveripiiri tietää, että suhde on tuhoon tuomiottu. Sinä olet huolissasi ystävästäsi ja tuntuu, että sinun pitäisi sanoa aiheesta jotain. Mutta miten muotoilisit asian niin, ettei ystäväsi suutu tai loukkaannu?

-Ystävät ovat itsenäisiä ihmisiä ja vapaita tekemään valintoja ilman toisen hyväksyntää. Toisen ihmisen tekemiin ratkaisuihin kannattaa puuttua vain, jos pitää sitä todella tarpeellisena ja välttämättömänä ystävän hyvinvoinnin kannalta, neuvoo dosentti, kasvatustieteiden tohtori Satu Uusiautti. Hän on tutkinut kasvatus-, rakkaus- ja ystävyyspsykologiaa Lapin yliopistossa.

Jossain tapauksissa on siis enemmän kuin ok puuttua ystävän asioihin. Se voi olla tarpeen juuri silloin, kun huomaat ystäväsi roikkuvan tuhoisassa parisuhteessa tai näköalattomassa työpaikassa, tai silloin, kun hän on kykenemätön luoumaan itselleen vahingollisesta elämäntavasta, kuten rankasta alkoholinkäytöstä. 

Uusiauttin mukaan arkaluontoisia asioita voi olla vaikea ottaa esiin erityisesti silloin, kun on aihetta olettaa, ettei ystävä itse ymmärrä tilanteen haitallisuutta. Silloin tarvitaan ystävän omia voimia suurempia ponnisteluja. Aivan niinkuin bilettämisestään tunnettu Lindsay Lohankin tarvitsi suoran palautteen Oprahilta ennen kuin tajusi ottaa itseään niskasta kiinni ja muuttaa elämänsä suuntaa. Kun lähestyy vaikeassa tilanteessa elävää ystävää, on tärkeää osoittaa, että ajattelee tämän parasta. Mieti siis etukäteen perusteluja ja ratkaisuvaihtoehtoja. Ole kärsivällinen ja puhu rakentavasti. Ystäväsi itsetuntu on pohjalukemissa jo valmiiksi, eikä tarkoituksesi ole tuomita hänen tekemiään valintoja, jotka ovat sinusta vääriä.

-On tärkeää tuoda asioita esiin sillä tavalla, ettei ryhdy holhoamaan, syyttelemään tai neuvomaan. Hyvä tapa lähestyä on osoittaa konkreettisin esimerkein, kuinka hän tai hänen elämänsä on muuttunut esimerkiksi tuhoisan suhteen, Uusinautti kertoo.

Keskustelu voi loukata ystävääsi, mutta puhumisesta saattaa lopulta olla ratkaisevaa apua. Parhaimmassa tapauksessa ystäväsi päättää huonon suhteensa ja kiittää sinua siitä, että olet takonut hänelle järkeä päähän.

"Kaverini lopetti ammattilaisuransa urheilussa. Sen sijaan, että hän olisi lähtenyt opiskelemaan tai hakenut työpaikkaa, hän keskittyi bilettämiseen. Katselin touhua aikani, mutta lopulta käskin hänen ryhdistäytyä ja keksiä jonkin suunnan elämälleen. Kaverini otti etäisyyttä minuun, ja lopulta emme olleet enää missään tekemisissä. Törmäsin häneen vuotta myöhemmin kaupungilla, ja hän kertoi löytäneensä uuden puolison ja työpaikan. Tajusin, että jokaisen on löydettävä motivaatio muutokseen sisältään. Sanani saattoivat silti saada hänet havahtumaan." -Essi, 25.

"Huomasin, että ystäväni oli alkanut pelleillä syömisen kanssa. Hän esimerkiksi söi pakonomaisesti samaa ruokaa joka päivä. Otin asian puheeksi, sillä tiesin, että luja ystävyytemme kestäisi sen. Ja niin kävi. Ehkä siksi, että tarjouduin keskustelukaveriksi sen sijaan, että olisin paasannut terveellisestä ruokavaliosta, rahkoista ja superfoodeista." -Emilia, 27.

"Ystäväni liittyi Tinderiin ja lisäsi itsestään kuvan, joka oli otettu viisi vuotta - ja viisitoista kiloa - sitten. Kun hänen ensimmäiset Tinder-treffinsä menivät mönkään, tuumasin, ettei vanha kuva varmaankaan auttanut asiaa. Pian keskustelumme jälkeen hän lisäsi profiiliinsa muutaman tuoreen kuvan." -Tiina, 31.

"Ystäväni ajautui irtosuhderumbaan. Tuntemattomien miesten kanssa sekoilu ei näyttänyt enää hauskalta sinkkupuuhalta vaan pakonomaiselta seuranhaulta. Kun ystäväni kertoi erään viikonlopun jälkeen vieneensä baarista mukaansa kaksi miestä, tunsin pakottavaa tarvetta sanoa hänelle, miten oudolta hänen käytöksensä tuntui. Kerroin suoraan, että vaikuttaa siltä, ettei hän kunnioita itseään lainkaan, ja sen katsominen vierestä tuntui pahalta. Ystäväni järkytyyi, mutta myönsi olleensa masentunut ja hukassa itsensä kanssa. Hän tajusi, että oli yrittänyt ratkaista ongelmiaan irtosuhteilla, joista lopulta tulikin vain pahempi olo. Asiasta sanominen oli hyvästä, koska sen jälkeen ystäväni rauhoittui. Ystävyytemme ei myöskään kärsinyt, vaikka aihe olikin vaikea ottaa esiin." -Laura, 31.

Näin kerrot totuuden

Kuinka olla rehellinen ystävälle loukkaamatta hänen tunteitaan?

1. Ole kiltti

Älä läksytä tai syyllistä ystävääsi. Aloita positiivisesti ja kehu häntä. "Olet fiksu ja ymmärrät varmasti, että sinun olisi parempi vaihtaa työpaikkaasi, koska..."

2. Vältä rohkaisuryyppyä

Vaikka ongelman esiin ottaminen jännittäisi, vakavista asioista on parempi puhua selvin päin. Jos möläytät asiasi kesken skumppahuuruisen hauskanpidon, vaikutat enemmän draamanhakuiselta juoruämmältä kuin huolestuneelta ystävältä.

3. Tarjoa ratkaisuja

Tarjoa apua ongelman ratkaisemiseen sen sijaan, että vain pudottaisit mielipiteesi ja pakenisit paikalta. Ehdota ystävällsei esimerkiksi palaveria pomon kanssa tai suorasukaista keskusteluhetkeä poikaystävän kanssa, tilanteesta riippuen.

4. Ajoitus on tärkein.

Jos ystävälläsi on valmiiksi huono päivä, ei ole ehkä hyvä idea ottaa hänen ongelmiaan esille. Muista, että tarkoitus ei ole loukata vaan auttaa häntä. 

Katso myös:

8 totuutta on & off -suhteista

9 keinoa selvitä erosta

Mieluummin pikavippi kuin rahattomuuden myöntäminen?

Kuva: MVPhotos

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney