Etkö osaa päättää mikä sinusta tulee isona? Pelottaako valmistuminen ja työelämä? Saatat kärsiä pahaksi päässeestä ura-ahdistuksesta. Listasimme ongelman tuntomerkit ja konstit, joilla siitä pääsee eroon.

1. Opintoni ovat loppusuoralla. Viivyttelen kuitenkin valmistumista, sillä en halua aloittaa työnhakua.

"CV:itä, saatekirjeitä ja työhaastatteluja. Ei kiitos, ei ainakaan vielä. Mieluummin ahmin lisää kursseja ja hion graduani."

Välttely johtuu todennäköisesti tulevaisuuden pelosta. Valmistuminen on suuri elämänmuutos. Sen jälkeen on virallisesti joko työtön tai työssäkäyvä. Oletko epävarma kyvyistäsi? Jännittätkö työnhakua? Kun syy löytyy, voit alkaa pohtia, miten tilanteen voisi ratkaista.

2. Pelkään, etten hallitse työpaikan käytössääntöjä.

"Jos opiskeluaikana jättää läksyt tekemättä, reputtaa kurssin. Jos töissä homma ei skulaa, saattaa saada potkut. Ahdistavaa!"

Töissä oppii olemaan vain olemalla töissä. Jos oma suoriutuminen mietityttää, asiasta kannattaa puhua kokeneempien kollegoiden kanssa. Miten muut suunnittelevat työnsä? Olenko itse tarpeeksi nopea? Hoidanko työni hyvin? Turisemisen jälkeen saattaa huomata olleensa itselleen liian ankara. Tee esimerkiksi suunnitelmalappuja ja pysy niiden ohjeissa.

3. En ole tarpeeksi hyvä missään.

"Etsimämme henkilö on reipas, terveellisiä elämäntapoja suosiva someaktiivi, joka pystyy kommunikoimaan myös englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi... Kuka riittää tähän työpaikkaan?"

Ei kannata ajatella niin, että ennen kuin voi sanoa osaavansa tehdä jotain, on oltava siinä täydellinen. Moni yllättyy, miten paljon lopulta osaa. Usko siis itseesi. Epävarmuuden takia ei kannata jäädä kotiin, vaan kokemus tuo itsevarmuutta. Muista: uusi työ pelottaa aluksi kaikkia.

4. Pelkään muuttuvani ihmisenä.

"Sen jälkeen kun ystäväni Anni sai ensimmäisen työpaikkansa, hänestä on tullut valittava ja stressaava duunari. En todellakaan halua tulla samanlaiseksi."

Identiteetti muovautuu koko elämän ajan eikä työ muuta sitä yhtäkkiä. Jokaisella on vastuu urastaan. Jos tietty työ ei tunnu hyvältä, mieti muita vaihtoehtoja.

5. Olen lopettanut työnhaun, koska kukaan ei halua minua.

"Suomen työllisyystilanne ei mieltä hivele. Olen hakenut töitä jo kuukausia ilman tulosta ja alan olla epätoivoinen."

On vaarallista ajatella, että on jo tehnyt ihan kaikkensa. Nykyään on niin paljon kilpailua, että täytyy tehdä valtavasti, ennen kuin se raja tulee vastaan. Jos haastattelukutsuja ei satele, tsekkaa ansioluettelosi ja hakemuskirjeesi. Kaveritkin voi ottaa mukaan papereiden hiomistalkoisiin. Tarkastele myös vaatimuksiasi. Miten olisi määräaikainen työ vakituisen sijaan? Löytyisikö oman alan ulkopuolelta jotain?

6. En halua ajautua uraputkeen. En halua, että työ on koko elämäni.

"Työ on kahdeksan tuntia pois maalausharrastuksestani, Netflixin tuijottamisesta ja kavereiden kanssa kahvittelemisesta."

Työn ei tarvitse olla koko elämä. Jos se on, seuraukset eivät ole hyviä. Omaa työuraansa voi parhaassa tapauksessa hallita paljonkin. Harva ajautuu uraputkeen vastentahtoisesti, jos tietää, mihin on tähtäämässä.

7. Opin paljon enemmän reissaamalla Aasiassa.

"Olen ollut maailmalla kolme vuotta. Keskityn mieluummin hetkessä elämiseen kuin urasuunnitelmiin."

Aasiassa kiertely ei ole hullumpi idea, jos on sinut elämäntilanteensa kanssa. Pakeneminen ei kuitenkaan ratkaise mitään. Kun palaat, sama ongelma on vastassa. Lähesty tulevaisuuttasi pohtimalla, mitä et ainakaan halua tehdä. Karsimisen jälkeen päättäminhen helpottuu.

8. En halua lähteä opiskelemaan. Valitsen vain väärän ammatin.

"Mitä jos jään loukkuun väärälle alalle? Enhän edes saa enää opintotukea, jos mokaan ensimmäisen valintani kanssa."

Jos tulee valinneeksi väärän alan, on ok pyörtää päätöksensä. Uuden koulutuksen hankkiminen kertoo ihmisen muuntautumisvalmiudesta. Työnhaussa se saattaa olla hyvä keino erottautua muista.

9. Pärjään hyvin ilman töitä, koska voin elää vanhempieni tuella.

"Isukin kukkaronnyörit kyllä hellittävät. Miksi siis menisin töihin?"

Tutkimukset osoittavat, että työttömät voivat huonommin kuin työssäkäyvät. Se johtuu osaksi elintasosta eli työstä saatavasta palkasta. Lisäksi töistä saa sosiaalisia suhteita ja onnistumisen tunteita. Jos tuttavapiiristäsi löytyy vanhempiensa varoilla elävä aikuinen, motivoi häntä töihin kertomalla hyvistä kokemuksistasi.

10. En jaksa herätä aamulla aina ennen kahdeksaa.

"Jos minua ei huvita lähteä kouluun, suurin seuraus on morkkis ja selitys kurssin vetäjälle. Pomo ei selityksiä kelpuuta."

Töissä ei olla vastuussa ainoastaan itselle vaan työnantajalle ja -kavereille. Myöhästely saattaa häiritä koko yhteisöä. Kaikki työ ei ole pelkkää kasista neljään paahtamista. Aina voi etsiä itselleen työpaikan, joka joustaa työajoista tai mahdollistaa iltatyöt. Myös osa-aikatyö ja yrittäjyys antavat aamuihin lisää aikaa.

Lue myös:

Näin loistat uudessa työpaikassasi

Tarkista nämä 7 asiaa ennen työhakemuksen lähettämistä

Näin pääset eroon epäonnistumisen pelosta

Kuva: Imaxtree

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney