1. Määritä oikea hetki

Ei ole yhtä oikeaa hetkeä, jolloin palkankorotus on syytä ottaa puheeksi, mutta aina kun työnkuvasi laajenee ja työmääräsi lisääntyy, kannattaa toimia. 
Yleensä palkasta keskustellaan vuosittaisissa tulos- ja kehityskeskusteluissa, mutta kaikissa organisaatioissa tällaista käytäntöä ei ole. Jos et tiedä uuden työpaikkasi käytäntöjä, kysy. Palkkaneuvottelut ovat ajankohtaisia myös taitekohdissa, kuten silloin, kun koeaikasi on loppumassa ja työsuhteesi vakiintumassa.

2. Käy kauppaa

Palkkaneuvottelua ei tarvitse pelätä. Suhtaudu siihen kuin myyntipuheeseen. Kyse on ikään kuin kaupankäynnistä: sinulle maksetaan tehdystä työstä. Pomo saattaa nostaa hyvän työntekijän palkkaa mielellään, jos se auttaa tätä sitoutumaan työhön entistä enemmän.

3. Valmistaudu

On tärkeää, että työntekijä ja pomo valmistautuvat neuvotteluun. Älä hyppää yhtäkkiä pomosi eteen vaatimaan lisää palkkaa. Kerro hänelle, että haluaisit keskustella tehtävästäsi ja palkastasi. Sopikaa sitten aika neuvottelulle.

4. Kohtaa kasvokkain

Oikea keskustelu voittaa sähköpostin. Sovi palkkaneuvottelun ajankohdasta kasvotusten. Kirjoitetussa muodossa kaikki keskustelun sävyt eivät välity, ja viestit voivat vaikuttaa töykeiltä, vaikka eivät olisi sellaisiksi tarkoitettu.

5. Perustele

Pidä huolta, että osaat perustella, miksi palkkaasi kannattaa korottaa. Ota faktat haltuun. Kerro pomollesi, miksi olet tärkeä ja miksi työpanoksestasi kannattaa maksaa. Selvitä hänelle seuraavat asiat: kokemuksesi, osaamisesi, työsi määrä ja laatu sekä vastuusi.

6. Muista kohtuus

Liian ruusuinen kuva palkankorostuksen määrästä voi saada neuvottelut tyssäämään heti alkuunsa. Pohdi, mitä työnantajan pitäisi tarjota sinulle, että jaksaisit nykyisessä työssäsi tyytyväisenä, mutta älä esitä kohtuuttomia toiveita. Selvitä ammattiliiton ja -lehtien avulla, mikä on alasi yleinen palkkataso. Puhu asiasta samalla alalla olevien tuttujen kanssa.

7. Tunnista taitosi

Jos tunnet olosi epävarmaksi, mutta tiedät olevasi palkankorotuksen arvoinen, ajattele kehitystäsi. Vertaa taitojasi siihen, millaisia ne olivat, kun aloitit. Olet varmasti oppinut paljon. On myös syytä selvittää, onko työnkuvaasi tullut uusia osa-alueita ilman, että olisit huomannut sitä.

8. Ole rakentava

Unohda aggressiivisuss ja mulle-kaikki-heti-nyt-ajattelu. Palkasta keskusteltaessa kuunnellaan kumpaakin osapuolta. Sekä sinun että pomosi toiveena on varmasti tilanne, jossa palkka-asiat eivät hierrä.

9. Ole nöyrä

Mutta älä nöyristele. Mieti tarkkaan, mistä kannattaa huomauttaa. Voinet välillä hoitaa työnkuvasi lisäksi pieniä käytännön hommia, kuten kahvinkeittoa. Tämä ei tarkoita, etteikö sinusta voisi ajan myötä tulla koko paikan pomo.

10. Muutakin kuin palkkaa

Palkan ei pitäisi olla ainoa tekijä, joka motivoi. Kun olet saavuttanut palkkatason, jonka avulla pystyt huolehtimaan perustarpeistasi, ilahduttaa jokainen uusi palkankorotus noin kolme kuukautta. Siksi on tärkää, että into työhön löytyy muualtakin kuin tilipäivästä. Mieti, mitkä kaikki asiat työssäsi ilahduttavat

Asiantuntijana Lappeenrannan teknillisen yliopiston johtamisen professori Pia Heilmann. 

 

Journal of Food Science -julkaisussa äskettäin esitelty tutkimus vahvistaa sen, minkä me olemme oppineet vuosien kokemuksen myötä: lähes mikä tahansa juusto saa viinin maistumaan paremmalta.

Tutkijat pyysivät 31 ranskalaista viiniasiantuntijaa maistamaan neljää eri juustoa erilaisten viinien kanssa ja kuvailemaan sitten kokemaansa nautintoa. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa: ensin osallistujat maistoivat kolme siemausta neljää erilaista viiniä. Sitten osallistujat joivat saman määrän samoja viinejä, mutta söivät jokaisen siemauksen välissä palan juustoa.

Telegraph uutisoi, että asiantuntijoiden mukaan jokainen viini maistui paremmalta juuston jälkeen. Ennen kaikkea juustot vähensivät tanniinien suuta kuivaavaa vaikutusta.

 - Tutkimus osoittaa, että juuston avulla voi vähentää viinin suussa aiheuttaman kuivan tunteen kestoa. Kaikki neljä arvioitua juustoa vaikuttivat samalaa tavalla, kertoo tutkimusta vetänyt Mara Galmarini

- Toisin sanoen, kun tarjolla on juustolajitelma, viini maistuu todennäköisesesti paremmalta huolimatta siitä, mikä juusto valitaan.

Lähde: Telegraph
Kuvat: Instagram, Giphy

 

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos