Jos bileissä ei tunne ketään, mistä kannattaa jutella? Voiko kiinnostavan tuttavuuden pyytää seuraavana päivänä Facebook-kaveriksi? Näillä ohjeilla olet jokaisten kemujen unelmavieras.

Mistä juttelen?

Mielenkiintoisen keskustelun starttaaminen tuntemattoman kanssa voi olla haastavaa. Sään päivittelemisen sijaan kannattaa aloittaa positiivisista ja neutraaleista aiheista, kuten itse tilaisuudesta ja sen tarjoiluista. Myös tuleva juhlasesonki jouluineen ja uuden vuoden viettoineen on mukava tapa jakaa kuulumisia. Taitava keskustelija osaa poimia heti yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja pitää jutustelun soljuvana. Vaikka terveysongelmasi tai parisuhdekriisi puhuttaisivat sinua kovasti, anna toiselle tilaa kertoa itsestään. Antoisinta keskustelu on silloin, jos tietää ennestään toisesta jotain ja voi jakaa tunnelmia syksyn opiskeluista tai firman kuulumisista.

Osaanko verkostoitua?

Tapasitko kekkereissä mielenkiintoisen ja hauskan tyypin ja haluat tavata vielä uudelleen? Lähetä facebook kaveripyynnön tai Linkedin-yhteyden kylkeen viesti, jossa kiittää hyvästä seurasta.

Kiitänkö kivoista juhlista vielä jälkikäteen?

Jokainen juhlien emäntä on varmasti otettu, jos vieraat piristävät seuraavaa päivää tunnelmoimalla menneitä kekkereitä. Tekstari tai soitto, jossa kiität herkullisista tarjoiluista ja mukavasta illasta lämmittävät mieltä, ja se kuuluu hyviin tapoihin

RSVP?

Kutsuun on kohteliasta vastata mahdollisimman nopeasti. Mutta sen sijaan, että klikkaat jokaiseen tilaisuuteen maybe attending, ilmoittaudu vasta sitten, kun olet varma saapumisestasi. Ehdottomasti ehkän ilmoittaminen ei kerro juhlien järjestämisestä mitään, vaan vaikeuttaa tarjoilujen varaamista ja tapahtumien suunnittelua. Myös avec on kohteliasta ilmoittaa aina etukäteen.

Mitä vien tuliaiseksi?

Kukaan ei ole varmasti pahoittanut mieltään pienestä lahjasta, joten spontaanille kukkapuskalle on aina paikkansa. Lisäksi yhteiseksi iloksi tuotu viinipullo tai pikkupurtavaa otetaan varmasti ilolla vastaan. Jos tuomisiin haluaa panostaa, ajatuksella hankitut lahjat ovat varmasti menestys. Mikä sopisikaan paremmin tupaantuliaisiin viemisiksi kuin modernisoitu versio klassikkolahjasta: pussi laadukasta ruususuolaa ja luomuruisleipää. Hauska tuparilahja voisi olla myös juhlan jälkeistä oloa kohentava paketti särkylääkettä ja herkullista mehua.

Koska juhliin sopii saapua?

Juhlien aikataulu on yleensä sidoksissa kutsuttujen määrään. Pienen porukan intiimeille illanistujaisille on syytä tulla ajoissa, suurissa bileissä päinvastoin. Jokaisen juhlia järjestänyt tietää, että aikataulut tuppaavat venymään. On vain kiusallista, jos vieraat ovat oven takana, kun itse on vasta föönaamassa hiuksiaan. Saavu siis 10-15minuuttia ilmoitetun ajan jälkeen. Jos juhlien järjestäjä on sinulle läheinen, on kohteliasta ilmoittautuessaan kysyä auttavien käsien tarvetta ja tulla etukäteen paikalle auttamaan koristeluissa

Milloin kannattaa lähteä?

Juhlien järjestäjän ei pitäisi joutua koskaan kehottamaan vieraita poistumaan, vaan tilanne olisi syytä osata lukea. Jos emäntä alkaa siivoilla ja vihjailla väsymyksestään, kannattaa suunnata kotiin. Älä lähde tylsistäkään juhlista ennen pientä minglausta ja kesteistä kiittämistä. Tunti on hyvä vähimmäisaika illanistujaisissa pyörimiseen, mutta toisaalta tylsyyden iskiessa on parempi poistua ajoissa kuin liian myöhään. Yksin nurkassa murjottava ja haukotteleva vieras latistaa muidenkin juhlatunnelmaa.

Mitä teen, jos en tunne juhlista?

Jos päädyt istumaan iltaa seurassa, josta tunnet vain yhden ihmisen, onnistuneen illan takaa avoin ja positiivinen asenne. Kannattaa tarkkailla, mitä muut tekevät ja mennä rohkeasti mukaan. Boolikulhon vieressä on yleensä ruuhkaa, joten siinä voi aloittaa luontevasti jutustelun iloliemen koostumuksesta tai siitä, mistä kaikki tuntevat juhlien emännän.

Miten pukeudun?

Pukeudu aina mieluummin vähän liian hienosti kuin pikkuisen liian huonosti. Tilaisuuden arvokkuutta kunnioittava pukeutuminen osoittaa, että tilaisuus on panostuksesi arvoinen. Jos pukeutuminen mietityttää, kysy illan järjestäjältä tai toiselta juhliin osallistuvalta, miten on sopivaa pukeutua.

Mitä päälle, jos kutsussa lukee smart casual?

Vapaamuotoinen smart casual sallii miltei kaikenlaiset vaatteet, kunhan ne ovat silti siistit eikä paljasta liikaa. Arkisempi mekko toimii hyvin, samoin silkkipusero ja farkut korkokenkien kanssa. Myös jakkuja juhlavampi toppi on toimiva yhdistelmä.

... Tai tumma puku?

Valitse tumman puvun tilaisuuksiin juhlava, polvipituinen tai kokopitkä mekko, housupuku tai hame-jakkuyhdistelmä. Nimestä huolimatta asun ei tarvitse olla musta, vaan värikäs cocktailmekko sopii mainiosti.

Miten freesaan itseni töistä juhliin?

Silloin kun sinun täytyy lähteä kilistelemään suoraan konttorilta, suunnittele juhlalookkisi tarkasti etukäteen. Meikki sekä hiukset kannattaa laittaa jo aamulla huolellisesti, jotta työpäivän jälkeen ehostautuminen sujuu nopeasti. Voimakas huulipuna tai rajatut silmät riittävät tekemään päivälookista juhlavan.. Asusta saa juhlavamman vaihtamalla matalammat kengät korkokenkiin, käsilaukun pienempään ja lisäämällä näyttävän kaulakorun. 

Unelmien vieras vai kyläilijä helvetistä?

''Ystäväni saapui tupaantuliaisiini muutaman tunnin muita myöhemmin, mutta räjäytti potin tuodessaan mukanaan muutaman perhepizzan. Sormisyötävät olivat loppuneet aikoja sitten, joten pieni iltapala oli enemmän kuin tervetullutta. Lisäksi ystäväni sai maailman mahtavimman tyypin maineen kaikkien vieraiden keskuudesssa. ''Sandra

''Jos juhliin tulee runsaasti ihmisiä eri ystäväpiireistä, kannattaa tutustuttaa se supliikein tyyppi niihin hiljaisimpiin ja vetäytyvimpiin ihmisiin. Sosiaalisen pälättäjän seurassa kaikilla on hauskaa, eikä ''juhlaklikkejä'' synny sohvien syvyyksiin. Vanhva koulukaverini on aina tervetullut jokaiseen illanviettoon, sillä hänellä on maaginen tapa sada kaikki viihtymään keskenään'' -Anni

''Siskoni on pahin mahdollinen juhlavieras. Hän ei edes vaikuta juhlissa siltä, että hän haluaisi tutustua kehenkään, vaan hän istuu yksin keittiössä tylsistyneen näköisenä. Se nakertaa kaikkien juhlamieltä, ja lisäksi saa perheemme vaikuttamaan hullummalta mitä on.'' -Essi

Katso myös:

Näin saat arkeesi luksusta

Chanel näyttelyn parhaat asut

Näin järjestät juhlan Shay Mitchellin tyyliin

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney