Olet varmasti joskus peruuttanut tapaamisen viime hetkellä ja antanut ontuvia selityksiä ohareillesi. Varo,sillä nopeat anteeksipyyntötekstarit ja jatkuva feidaaminen voivat pilata ystävyyssuhteesi.

Olette sopineet ystäväsi kanssa tapaamisen ravintolaaan kahdeksaksi. Näette vain kerran vuodessa, joten olette suunnitelleet illalle sushia, cocktaileja ja paljon juoruilua. Kun istut ravintolassa vielä tunti ja vartti sovittua myöhemmin, luovutat. Ystäväsi oli perunut, eikä hän ollut ilmoittanut mitään. Seuraavana päivänä kuulet selityksiä nukahtamisesta ja rahattomuudesta. Loukkaannut, tottakai, mutta sitten oivallat, ettet ole itsekään yhtään sen parempi. Kuinka usein olet luistanut jonkun laimean tekosyyn varjolla tyttöjen illasta tai after workeistä? Pistänyt tekstarilla pahoittelut ja pari hassua emojia? Yhteinen tekeminen on tuntunut kivalta ajatuksen tasolla, mutta mitä lähemmäs sen ajankohta tulee, sitä enemmän se alkaa tuntua stressaavalta, pakolliselta askareelta. Paljon mieluummin olet kotona meikittömänä yöpuvussa! Miksi taas piti lupautua kaikkeen? Viime hetken peruuttaminen on tuttua jokaiselle, mutta vaikeampaa on estää ohareita vaikuttamasta ystävyyssuhteisiin.

1. Älä anna harkintakykysi hämärtyä.

Ystäväsi on kutsunut sinut luokseen kylään, koska ette ole ehtineet jutella kunnolla aikoihin opiskelukiireiden takia. Olette suunnitelleet iltaa yhdessä jo parin viikon ajan, mutta sitten saatkin kutsun uuden, trendikkään baarin avajaisiin – eikä kutsu ole avec. Ystävää olisi ihana nähdä, mutta avajaiset tuntuvat yhtäkkiä paljon tärkeämmiltä. Tapaamisenhan voi siirtää vaikka ensi viikolle. Tai sitä seuraavalle. Niinpä. Tällainen ajattelutapa on merkki siitä, että harkintakykysi on saattanut hämärtyä. Osaatko varmasti priorisoida? Mikä on sinulle kaikkein tärkeintä? Ennen kuin ryntäät perumaan tapaamisenne, perustele se ensin itsellesi. Jos selitys ontuu, mieti vielä. Monet ottavat viime hetken peruutukset henkilökohtaisesti ja tekevät helposti vääriä johtopäätöksiä. Ole rehellinen ja kerro korvaavasi oharit myöhemmin.

2. Älä lupaudu mukaan liian aikaisin.

Jos olet aina ensimmäisenä ilmoittautumassa mukaan kaikkeen, hillitse intosi. Säästyt feidaamiselta, kun kuittaat osallistuvasi vasta sitten, kun olet merkannut sen kalenteriisi ja olet asiasta sataprosenttisen varma. Lupaudumme usein mukaan kaikkeen, koska emme halua tuottaa pettymystä ystävälle. Tuntuu äärimmäisen vaikealta sanoa suoraan, ettei meksikolaisteemainen illallinen tai mökkiviikonloppu kiinnosta. Mieluummin keksimme edellisenä iltana jonkin hataran selityksen ja toivomme, ettei toinen loukkaannu. Seuraavan kerran, kun saat kutsun jonnekin, kiitä ja kerro vahvistavasi tulosi myöhemmin. ”Kuulostaa kivalta, mutta pitää vielä katsoa kalenteria. Palaan tähän ensi viikolla.” Toimii!

3. Ilmoita esteestä soittamalla.

Kun olet jo ilmoittautunut mukaan, mutta haluat perua, tee se aina mahdollisimman nopeasti – ja mieluiten soittamalla. Puhelu on paljon henkilökohtaisempi ja vilpittömämpi tapa pyytää anteeksi kuin parin lauseen tekstari. Viesti antaa helposti sen kuvan, että tilaisuus ja sen järjestäjä ovat yhdentekeviä ja haluat liueta tilaisuudesta mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Älä myöskään ikinä lähetä kuvaa feidaamisesi syystä, kuten tenttikirjapinosta tai kuumemittarista.

 4. Tarjoa vaihtoehtoja.

On ihan normaalia, että kasvamme joskus ulos vanhoista ajanviettotavoistamme. Lauantai-illan pubiryömintä isolla porukalla ei enää kiinnostakaan, kun kuvioihin astuu uusi poikaystävä tai työpaikka. Vaikeinta on vain myöntää muuttuneensa ihmiselle, jonka kanssa ennen rakastit käydä festareilla tai lähteä risteilylle. Unohda vältteleleminen ja valehteleminen ja ota asia puheeksi hienovaraisesti. Tarjoa tilalle vaihtoehtoja: ”Olen aivan liian väsynyt juhlimaan perjantai-iltaisin uuden ylennykseni jälkeen. Mitä jos tavataan mieluummin sunnuntaina brunssilla?”

 5. Ole valmis luopumaan.

Jos huomaat, että perut aina menoja samojen tyyppien kanssa, on aika tutkia syitä vähän tarkemmin. Vältteletkö ystävääsi, koska olet väsynyt ja stressaantunut, vai koska hän jauhaa jatkuvasti suhdeongelmistaan eikä koskaan kysy, mitä sinulle kuuluu? Kun pohdit asiaa, saatat huomata, että hengaat alakoulukavereidesi kanssa vain velvollisuudentunnosta ja pidät yhteyttä vanhoihin työkavereihisi tottumuksesta. Pinnan alla saattaa kuohua enemmän kuin luulitkaan, eikä syy ole aina itsestäänselvyyksissä. Muista, että sinulla on oikeus päättää siitä, kenen kanssa haluat viettää vapaa-aikasi.

Katso myös:

14 pukeutumisongelmaa, jotka vain lyhyet naiset ymmärävät

Voiko toiseen olla liian rakastunut? 

Mitä tapahtuu, kun ryhtyy emojilakkoon?

Kuva: Imaxtee

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney