Puhetapasi vaikuttaa siihen, mitä tapaamasi ihmiset sinusta ja ideoistasi ajattelevat. Muista ainakin nämä!

1. Tarkkaile äänenpainojasi

Lauseen lopun painottaminen tekee siitä kysyvän, mikä kertoo epävarmuudesta ja hämmennyksestä – tai siitä, ettet puhu totta. Tarkkaile omaa äänenkäyttöäsi lukemalla lyhyt lehtiuutinen nauhalle. Kuuntele sitten nauha samalla, kun piirrät lauseiden päälle äänenpainojasi mukailevaa aaltoviivaa. Jos huomaat piirtämiesi viivojen nousevan lauseiden loppua kohden, kokeile seuraavaa harjoitusta: Äänitä sama teksti uudelleen, mutta piirrä tällä kertaa samanaikaisesti suoraa viivaa lauseiden yläpuolelle. Kuuntele nauha. Huomaatko kuulostavasi itsevarmalta?

2. Älä puhu kuin pikkutyttö

Tiedät, että lempeä lässyttäminen on lasten, eikä varsinaisesti kovien uranaisten juttu. Silti puhumme helposti kuin pikkutyttö tai piirrettyjen kimittävä pikkuorava aina, kun joudumme hankalaan tilanteeseen. On helppo tietoisesti tai tiedostamattaan käyttää samaa temppua, joka toimi lapsuudessa – ja ehkä parisuhteessa? Muista kuitenkin, että poikaystävän ja äidin edessä "söpö ja viaton" -kortin pelaaminen saattaa pelastaa sinut, mutta työpaikalla se laskee auktoriteettisi takaisin lapsen tasolle. Valmistaudu puheenvuoroosi ennen tärkeää palaveria haukottelemalla suu ammollaan useamman kerran ja mutristamalla sitten huuliasi. Näin vältät lapsellisella nasaaliäänellä puhumisen. Harjoitus virkistää kurkkuasi ja kieltäsi ja estää ääntäsi purkautumasta nenän kautta. Jos äänesi on luonnostaan kimeä, voit vahvistaa sitä hyräilemällä samalla, kun laittaudut aamulla.

3. Vältä teinivibat

Onko hänellä krapula, on varmaan sinunkin ensimmäinen ajatuksesi, kun kuulet Lindsay Lohanin tai Emma Stonen haastattelun. Sanojen venyttäminen ja äänen tahallinen kähentäminen on suosittua tähtien puhetavassa. Lauseiden loppu on yhtä narinaa. Staran (puhe)elkeet eivät tee sinusta työpaikalla tähteä. Narina kannattaa siksi jättää työpaikan ulkopuolelle. Kiinnitä huomiota siihen, että puhut normaalilla äänellä ilman kikkailua. Joskus äänesi jännittyy, kun pidätät henkeä sanojen välissä. Jos näin käy, kannattaa pinnalliset hengenvedot pyrkiä korvaamaan laulajan hengityksellä, joka lähtee palleasta ja on syvä sekä rentouttava. Harjoittele esiintymistä tasapainottelemalla pääsi päällä tyynyä, joka putoaa, jos keikutat päätäsi liikaa tai työnnät leukaasi ulos puhuessasi. Voimakas puhe lähtee suusta kohti keskustelukumppania. Harjoittele äänenkäyttöä niin, että pidät peukaloa suusi edessä, liikutat sitä puhuessasi kohti kuvitteellista keskustelukumppaniasi ja ajattelet äänesi seuraavaan sormeesi. 

4. Unohda täytesanat

On yleistä pilkkoa alitajuisesti lauseita sanoilla "niinku", "hmm" ja "tiedättehän. Todennäköisesti sinäkin teet niin. Täytesanoista kannattaa yrittää päästä eroon, sillä niitä käyttää melkein aina liikaa. Äänitä esimerkiksi keskustelusi kaverisi kanssa (kannattaa varmaan mainita asiasta myös hänelle) niin huomaat, mitä sanoja toistelet puhuessasi. Voit pyytää myös hyvää ystävääsi rehellisesti kertomaan, mitä maneereja hän on huomannut puheessasi. Huomaatko toistelevasi jatkuvasti tiettyjä sanoja? Ei hätää, ongelmaan on helppo ratkaisu. Korvaa sanat vetämällä niiden sijaan syvään henkeä. Hyödynnä hengittämisen suoma tauko ajatuksesi keräämiseen sen sijaan, että annat itsellesi luvan ostaa aikaa erilaisilla äännähdyksillä. Pian huomaat, etteivät työkaverisi enää keskeytä sinua tai näytä uppoutuvan omiin ajatuksiinsa, kun on sinun vuorosi puhua. Nyt he katsovat sinua sillä ilmeellä, että sinulla on tärkeää kerrottavaa. Ja niinhän sinulla onkin. 

Kuva: MVPhotos

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney