Puhetapasi vaikuttaa siihen, mitä tapaamasi ihmiset sinusta ja ideoistasi ajattelevat. Muista ainakin nämä!

1. Tarkkaile äänenpainojasi

Lauseen lopun painottaminen tekee siitä kysyvän, mikä kertoo epävarmuudesta ja hämmennyksestä – tai siitä, ettet puhu totta. Tarkkaile omaa äänenkäyttöäsi lukemalla lyhyt lehtiuutinen nauhalle. Kuuntele sitten nauha samalla, kun piirrät lauseiden päälle äänenpainojasi mukailevaa aaltoviivaa. Jos huomaat piirtämiesi viivojen nousevan lauseiden loppua kohden, kokeile seuraavaa harjoitusta: Äänitä sama teksti uudelleen, mutta piirrä tällä kertaa samanaikaisesti suoraa viivaa lauseiden yläpuolelle. Kuuntele nauha. Huomaatko kuulostavasi itsevarmalta?

2. Älä puhu kuin pikkutyttö

Tiedät, että lempeä lässyttäminen on lasten, eikä varsinaisesti kovien uranaisten juttu. Silti puhumme helposti kuin pikkutyttö tai piirrettyjen kimittävä pikkuorava aina, kun joudumme hankalaan tilanteeseen. On helppo tietoisesti tai tiedostamattaan käyttää samaa temppua, joka toimi lapsuudessa – ja ehkä parisuhteessa? Muista kuitenkin, että poikaystävän ja äidin edessä "söpö ja viaton" -kortin pelaaminen saattaa pelastaa sinut, mutta työpaikalla se laskee auktoriteettisi takaisin lapsen tasolle. Valmistaudu puheenvuoroosi ennen tärkeää palaveria haukottelemalla suu ammollaan useamman kerran ja mutristamalla sitten huuliasi. Näin vältät lapsellisella nasaaliäänellä puhumisen. Harjoitus virkistää kurkkuasi ja kieltäsi ja estää ääntäsi purkautumasta nenän kautta. Jos äänesi on luonnostaan kimeä, voit vahvistaa sitä hyräilemällä samalla, kun laittaudut aamulla.

3. Vältä teinivibat

Onko hänellä krapula, on varmaan sinunkin ensimmäinen ajatuksesi, kun kuulet Lindsay Lohanin tai Emma Stonen haastattelun. Sanojen venyttäminen ja äänen tahallinen kähentäminen on suosittua tähtien puhetavassa. Lauseiden loppu on yhtä narinaa. Staran (puhe)elkeet eivät tee sinusta työpaikalla tähteä. Narina kannattaa siksi jättää työpaikan ulkopuolelle. Kiinnitä huomiota siihen, että puhut normaalilla äänellä ilman kikkailua. Joskus äänesi jännittyy, kun pidätät henkeä sanojen välissä. Jos näin käy, kannattaa pinnalliset hengenvedot pyrkiä korvaamaan laulajan hengityksellä, joka lähtee palleasta ja on syvä sekä rentouttava. Harjoittele esiintymistä tasapainottelemalla pääsi päällä tyynyä, joka putoaa, jos keikutat päätäsi liikaa tai työnnät leukaasi ulos puhuessasi. Voimakas puhe lähtee suusta kohti keskustelukumppania. Harjoittele äänenkäyttöä niin, että pidät peukaloa suusi edessä, liikutat sitä puhuessasi kohti kuvitteellista keskustelukumppaniasi ja ajattelet äänesi seuraavaan sormeesi. 

4. Unohda täytesanat

On yleistä pilkkoa alitajuisesti lauseita sanoilla "niinku", "hmm" ja "tiedättehän. Todennäköisesti sinäkin teet niin. Täytesanoista kannattaa yrittää päästä eroon, sillä niitä käyttää melkein aina liikaa. Äänitä esimerkiksi keskustelusi kaverisi kanssa (kannattaa varmaan mainita asiasta myös hänelle) niin huomaat, mitä sanoja toistelet puhuessasi. Voit pyytää myös hyvää ystävääsi rehellisesti kertomaan, mitä maneereja hän on huomannut puheessasi. Huomaatko toistelevasi jatkuvasti tiettyjä sanoja? Ei hätää, ongelmaan on helppo ratkaisu. Korvaa sanat vetämällä niiden sijaan syvään henkeä. Hyödynnä hengittämisen suoma tauko ajatuksesi keräämiseen sen sijaan, että annat itsellesi luvan ostaa aikaa erilaisilla äännähdyksillä. Pian huomaat, etteivät työkaverisi enää keskeytä sinua tai näytä uppoutuvan omiin ajatuksiinsa, kun on sinun vuorosi puhua. Nyt he katsovat sinua sillä ilmeellä, että sinulla on tärkeää kerrottavaa. Ja niinhän sinulla onkin. 

Kuva: MVPhotos

Ovatko nämä sarjat sinulle jo tuttuja?

Muoti- ja kauneustoimittaja Emma Vuorinen: The Crown (Netflix)

Olen kiinnostunut poliittisesta valtapelistä ja ihailen menneiden vuosikymmenten muotia – erityisesti kuningatar Elisabetin metsästystyyli Hermèsin huiveineen ja Barbour-öljykangastakkeineen teki vaikutuksen. 

Muotiharjoittelija Mona Kuoppamaa: Crazy Ex-Girlfriend (Netflix)

Sarja on superhauska ja täynnä mielettömiä musikaalikohtauksia. Sen luoja ja päänäyttelijä Rachel Bloom on voittanut roolisuorituksestaan ansaitusti myös Golden Globe -palkinnon.

Päätoimittaja Stina Mäntyniemi Star Trek: Enterprise (Netflix)

Olen vannoutunut scifi-fani. Sarjan suosikkihahmoni on maailman söpöin Porthos-beagle.

AD Tonja Gjolaj: Bitten (Netflix)

Kanadalaissarja Bitten on älyttömän koukuttava ja pitää minut iltaisin hereillä ihan liian myöhään. Rakastan vampyyreitä ja ihmissusia. 

Community Manager Maria Lieto: Transparent (Viaplay)

Emmy- ja Golden Globe -palkittu Transparent kertoo miehestä, joka uskaltaa kertoa transsukupuolisuudestaan aikuisille lapsilleen vasta seitsemänkymppisenä. Koskettava sarja esittelee myös kolmen keskenään erilaisen sisaruksen välistä dynamiikkaa kiinnostavalla tavalla. 

Graafinen suunnittelija Isma Valkama: Peaky Blinders (Netflix)

Peaky Blinders on erittäin hyvillä näyttelijöillä varustettu gangsterisarja. Aloin katsomaan sitä vasta joulun tienoilla, mutta nyt ahmin sitä aina, kun mahdollista. Myös soundtrack on loistava.

Avokadohamppareita, -toasteja ja -smoothieita? Kyllä, kiitos!

Hyviä uutisia avokadofaneille! Amsterdamiin avataan helmikuussa avokadoihin keskittyvä ravintola. De Pijp -alueelle avautuvan The Avocado Show'n jokaisen annoksen pääraaka-aineena on käytetty avokadoa, ja tarjolla on niin smoothieita, hampurilaisia kuin toastejakin.

Jos et itse suunnittele matkustavasi Hollantiin lähiaikoina, kannattaa silti seurata @theavocadoshow-tiliä Instagramissa ja inspiroitua mielettömistä avokadoluomuksista.

Euroopan ulkopuolella pelkästään avokadoihin keskittyvät ravintolat ovat olleet suosittuja jo pitkään, tosin viime aikoina huonot sadot ja valtava kysyntä ovat aiheuttaneet jopa "avokadopulaa". Esimerkiksi Australiassa avokadojen hinta kohosi joulun tienoilla seitsemään dollariin kappaleelta.

Kuvat: Instagram / @theavocadoshow

Ruotsalaisbloggaaja Angelica Blick reissaa työkseen maailman kauneimmissa kohteissa. Hän ei silti halua, että kukaan erehtyy luulemaan hänen elämäänsä täydelliseksi.

Hengailua biitsillä Bahamalla, pusukuvia poikaystävän kanssa Malediiveilta… Ruotsin suosituimpiin bloggaajiin kuuluvan Angelica Blickin, 22, elämä näyttää sosiaalisen median välityksellä täydellistä unelmaelämältä. Kuusi vuotta blogannut ja nykyisin myös Bik Bokille suunnittelemistaan mallistoista tunnettu Angelica on kuitenkin tehnyt kovasti töitä päästäkseen tähän pisteeseen.

Bloggaaja kertoo tekevänsä töitä usein kellon ympäri vapaa-ajan kustannuksella, ja vaikka jo nyt kuvien ja videoiden laatu on huipputasoa, Angelican mielestä aina on parantamisen varaa. Kaiken takana on kuitenkin rakkaus siihen, mitä tekee.

– Tätä pitää haluta oikeasti ja töitä pitää tehdä täydellä sydämellä. Jotta blogille saa lukijoita, pitää olla myös silmää kokonaisuudelle. Tunnen tyyppejä, joilla on todella kiva tyyli, mutta heidän bloginsa eivät ole silti ottaneet tulta alleen.

Vaikka Angelica matkustelee työnsä puolesta ympäri maailmaa ja pääsee paikkoihin, joista useimmat vain haaveilevat, naisen jalat pysyvät tiukasti maanpinnalla. Lapsuudenkodissa ei todellakaan osteltu merkkivaatteita, vaan perheen rahat menivät perustarpeista huolehtimiseen. Ensimmäisten blogivuosiensa ajan Angelica kokosi asunsa yhdistelemällä vintage-vaatteita ketjuliikkeiden tarjontaan. Ihan tavallisen taustansa ansiosta Angelica uskookin, että lukijat voivat edelleen samaistua häneen.

– En halua, että kukaan ajattelee, että elämäni on täydellistä. Eihän kenenkään ole. Bloggaajaan on vaikea samaistua, jos tuntuu, että hän elää aivan eri maailmassa.

Ja jos pää alkaa leijua pilvissä, bloggaajan äiti pitää huolen siitä, että korkeuksista tullaan alas ja nopeasti.

– Olen kiitollinen kaikesta, mitä olen saavuttanut urallani, mutta en koe muuttuneeni ihmisenä. Äitini onneksi pitää huolen todellisuudentajustani.

Ei enää biletystä

Bloggaajan hommissa tulee harvoin vastaan kahta samanlaista työpäivää. Jos blogia ei olisi olemassa, Angelican kauhistus olisi työ, jossa toistuisivat samat rutiinit päivästä toiseen. Tulevaisuuden haaveissa vilahtelevat silti toisinaan psykiatrin tai kirurgin ammatit.

Opiskelusuunnitelmat kuuluvat kuitenkin vielä tulevaisuuteen, sillä tällä hetkellä Angelican prioriteettina on panostaa enemmän työnsä visuaaliseen puoleen sekä oman vaatebrändin suunnittelemiseen.

– En enää ajattele itseäni bloggaajana vaan enemmänkin sosiaalisen median vaikuttajana. Katsotaan, mihin päädyn seuraavaksi.

Silloin kun Angelicalla on vapaapäivä, hän rakastaa kokeilla ystäviensä kanssa uusia reseptejä ja valmistaa illallisen pitkän kaavan mukaan. Ulkona käyminen ja bilettäminen ovat vaihtuneet koti-iltoihin.

– Mieluummin pötkötän sohvalla kollareissa. 

Kuva: Bik Bok

Uusi Cosmo on tänään kaupoissa! Helmikuun kansitähtemme on näyttelijä Jenna Dewan Tatum. Kokosimme yhteen uuden lehden mielenkiintoisimmat sitaatit!

"Aamuyöllä Channing tuli kännissä sombrero päässä koputtamaan huoneeni oveen ja sanoi: "En voi lakata ajattelemasta sinua. Olen valmis, ollaan yhdessä." Siitä se lähti." -Jenna Dewan Tatum, näyttelijä

"Jännitin Kohta sataa -videon kuvauksissa vain yhtä asiaa. Sitä, että kahdeksan ihmistä tuijotti minua, kun olin alasti." -Pete Parkkonen, laulaja

"Luksustuotteet ovat harvinaisuuksia. Mielestäni Louis Vuitton ei ole luksusmerkki. Laatu on toki luksusta, mutta jos voi vain kävellä kauppaan ja ostaa ihan mitä tahansa, se ei ole luksusta." -Guram Gvasalia, muotisuunnittelija

"Oma sänkyni on lempipaikkani koko universumissa. Katson siellä YouTube-videoita, sillä ne vievät ajatukseni muualle." -Nelli Matula, laulaja

"Syyllisyyden tunteeseen on monia syitä, ja yksi yleisimmistä on se, että ihminen pettää itselleen tekemänsä lupauksen. Yksinkertaisestakin asiasta, kuten suklaan syömisestä, saattaa siksi tulla hurjan huono olo." -Anne Karila, LCF life coach

"Raitapaita on helppo yhdistellä. Keväällä aion pukea sen ainakin hiihtareiden kanssa." -Julia Toivola, Cosmopolitanin bloggaaja

"Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti vaikka miljardin ihmisen elämään." -Maria Ritola, yrittäjä